Zbog napetosti u regiji Iran šalje ratne brodove u Oman

Iranska mornarica
6 komentara

Iranska ratna mornarica je poslala svoje ratne brodove u misiju u međunarodne vode u blizini Omana.

Naime, jučer je 47. flota Irana, koja se sastoji od razarača “Alborz” i ratnog logističkog broda “Bushehr“, napustila luku Bandar Abbas i krenula put Omana, prenosi državna agencija Tesnim.

Također u nedjelju, Iran je 46. flotu, koja se sastoji od razarača “Sabalan” i logističkog ratnog broda “Lavan“, nakon završetka dvomjesečne zadaće osiguranja plovnih putova i zaštite trgovačkih brodova i tankera u Adenskom zaljevu vratila u Iran.

Oman - karta
Oman – karta

Iranska 47. flota je krenula u misiju zbog eskalacije napetosti u Perzijskom zaljevu, koje su počele 5. lipnja, kada su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli diplomatske odnose s Katarom i “kaznili tu zemlju zbog podrške i financiranja terorističkih organizacija”.

Nakon njih, s Katarom su veze prekinuli Jemen, Libija, Maldivi, Mauricijus, Mauritanija i Komori, a potom su im se pridružili Džibuti, Niger, Čad i Senegal, koji su smanjili svoje diplomatsko predstavništvo na katarskom teritoriju.

Iran je iznenada postao “saveznik” Katara i pruža mu potporu tijekom krize. Teheran je u nedjelju izoliranom arapskom emiratu zrakom i morem poslao 800 tona hrane.

Adenski zaljev je zaljev Indijskog oceana omeđen Rogom Afrike i južnom dijelom Arapskog poluotoka i područje je s najviše sigurnosnih prijetnji. Nedavno je u tom području nekoliko brodova bilo napadnuto zbog sukoba u Jemenu, zemlje koju su napali Saudijska Arabija i saveznici, kojima je cilj uništiti Huti miliciju i pokret Ansarullah koji imaju politiku usklađenu s Iranom. Osim toga, somalski gusari često koriste kaos u tom području kako bi napadali trgovačke brodove.

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jupiter
6 godine prije

Katar je mala zemla . ali izvozi gasa 8puta više od Rusije koja snabdeva pola istoka i Evropu.Ogroman novac je u igri.Osuda da su najveći finansijeri terorizma je u najmanju ruku smešna.Ima tu mnogo jačih igrača , koji su se zamerili Iranu

Zagor
6 godine prije

Dragi g. Saša F., mislim da bi bilo korektno naglasiti da je to normalna rotacija snaga koje patroliraju adenskim zaljevom.
Ovako se samo bezveze diskreditirate. Završite članak jasno i pošteno, gdje je problem?

Ivo
6 godine prije

‘Flota’ je malo prekrupna riječ za jedan ratni brod s pratećim brodom za opskrbu. Teško da bi se to baš moglo nazvati flotom. Nadalje, oba navedena broda su fregate, dosta manji tipovi od razarača. Bilo bi dobro da se ovakvi tekstovi malo dorade s tim detaljima, izgledati će puno ozbiljnije. Zagor točno,ovo je rotacija, mada je misija moguće proširena s obzirom na situaciju, mislim da Iranci salju neke veće posiljke za Katar, zaștita ratnog broda dobro dođe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.