Zbog novih američkih pritisaka na EU, Berlin planira podržati kandidaturu Deutsche Telekoma za podršku Kini u pogledu razvoja 5G tehnologije

5G - Telekom
2 komentara

Ova je vijest nastala u vrijeme dok Trumpova administracija nastavlja vršiti pritisak na Njemačku u vezi s blokiranjem Huaweija iz nacionalne 5G mreže. SAD nisu dobile jamstva o tome da će Berlin otkazati poslovanje s kineskim telekomunikacijskim divom, što su izvijestili u ponedjeljak njemački i američki mediji.

Berlin je navodno pokrenuo planove za pomoć Deutsche Telekoma, kako bi ušao u kinesko tržište telekomunikacija kao dio dogovora o nacionalnoj 5G strategiji, stoji u izvješću.

Izvještaj Wirtschafts Wochea nije sadržavao daljnje detalje o planovima, unatoč tome što je njemački telekom prethodno ponudio pružanje usluga podatkovnih centara i usluga spremanja na oblak na razini poduzeća u Kini, putem T-Systems PR China.

No, kineski su dužnosnici njemačkim kolegama na sastanku u Bruxellesu ponudili antišpijunski sporazum u osam točaka. Deutsche Telekom je dodao da je “jasan fokus” bio na Europi i Sjedinjenim Državama, unatoč suradnji s Huawei Technologies na svojoj usluzi Open Telekom Cloud.

Savezni bi kabinet mogao donijeti svoj novi zakon o IT sigurnosti do sljedeće srijede, određujući koje će tvrtke dobiti pristup njemačkom tržištu 5G, navodi se u izvješću, dodajući kako postoji zabrinutost u Europskoj komisiji zbog sve veće uloge Deutsche Telekoma u kineskim mrežama, pogotovo u pogledu 5G tehnologije.

Keith Krach, američki državni podtajnik, nedavno je razgovarao s izaslanstvom dužnosnika u Berlinu, gdje je Huawei nazvao “okosnicom nadzora države od strane kineske Komunističke partije”, dodajući da najveći svjetski dobavljač IT opreme “pruža egzistencijalnu opasnost” najvećem europskom gospodarstvu.

“Parazit je vezan uz nagradu, a to je Njemačka”, rekao je novinarima u Berlinu, a citirao ga je Bloomberg, s time da je rekao da “poštuje” konačnu njemačku odluku.

Zbog čega Europa podržava Huawei?

Brojne zemlje EU odbacile su američki pritisak, uključujući Francusku, Češku, Nizozemsku i Belgiju, rekavši kako neće odbaciti kinesku tvrtku, s time da su neke odabrale vlastite preglede kibernetičke sigurnosti.

Brazilski ministar znanosti, Marco Pontes, također je rekao da njegova zemlja neće isključiti nijednu tvrtku iz trenutnog postupka nadmetanja, dodajući da će se svi dodijeljeni telekomunikacijski ugovori temeljiti na zaslugama.

No, Velika Britanija u srpnju je poništila svoju odluku koja je prethodno uključivala dopuštenje da Huawei izgradi svoju 5G infrastrukturu, pozivajući se na probleme s opskrbnim linijama. Zbog tih događaja, odnosi Londona i Pekinga naglo su se pogoršali.

Washington je Huawei, ZTE i preko 70 tvrtki smjestio na svoju Entitetsku listu u svibnju prošle godine. Pritom su SAD onemogućile svakoj američkoj tvrtki poslovanje s nekim od tvrtki koje se nalaze na listi. Jedini način poslovanja između tvrtki koje su na Entitetskoj listi i američkih tvrtki jest posebno dopuštenje koje izdaje američko Ministarstvo trgovine.

U trgovinski rat između SAD-a i Kine umiješani su vlasnik tvrtke TikTok Byte Dance i Tencentov WeChat, u vezi s kojom je američki savezni sudac u ponedjeljak blokirao izvršnu naredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Deutsche TelekomHuaweikinanjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FATIH
3 godine prije

“BAUK KRUZI EVROPOM….
……”

Alex
3 godine prije

Mnogi misle da je bolje riskirati sa Kinezima,nego pustiti Amerima da razviju špijunsku hobotnicu. Jer od Kineza se još može osloboditi,ali od Američkog terora nikad više.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI