Zbog rata sankcijama SAD-Rusija ribari na Aljasci gube desetke milijuna dolara

Ribari - Aljaska
21 komentar

Nakon što im je 2014. godine zabranjen pristup jednom od njihovih ključnih tržišta, kada je Rusija nametnula prehrambeni embargo u znak odmazde američkim sankcijama, ribari na Aljasci godišnje izgube i do 60 milijuna dolara.

Rusija je od proizvođača s Aljaske od 2010. do 2013. kupovala prosječno morskih plodova vrijednih 40 milijuna dolara, pokazuju podaci Instituta za marketing mora iz Aljaske (ASMI), koje citira Anchorage Daily News.

U 2013. godini, godinu prije zapadnih sankcija Rusiji, kupovine su porasle na rekordnih 61,3 milijuna dolara, pri čemu je losos činio više od 76 posto vrijednosti izvoza.

Rusija je tako postala drugo najvažnije izvozno tržište ikre lososa nakon Japana. No, ne samo da gubitak glavnih kupaca smeta domaćim proizvođačima, već i povećana konkurencija ruskih konkurenata na domaćem tržištu morskih plodova.

To je zbog toga što nitko nije uspio zaustaviti ruske izvoznike da svoje proizvode isporučuju u SAD, unatoč embargu Moskve na američke prehrambene artikle. Štoviše, većina uvoza morskih plodova nije podvrgnuta nikakvim carinama, navodi ASMI.

Ruski ribolovci imaju koristi od ove situacije, jer je vrijednost ruskog izvoza morske hrane u SAD skočila za gotovo 70 posto, odnosno s 326 milijuna dolara u 2013. godini na 551 milijun dolara. Uz to, SAD su uvezle 50 milijuna dolara plodova mora iz Kine, ali proizvoda od ulova u Rusiji.

Vode Dalekog istoka Rusije jednako su bogate rakovima kao i vode Aljaske, dok se iste vrste riba mogu naći u obje regije, što lokalne proizvođače čini izravnim konkurentima na ključnim tržištima. Međutim, ruski proizvodi od morskih plodova kupce privlače s mnogo nižim cijenama.

“Kako ruski proizvođači morskih plodova povećavaju kvalitetu i volumen proizvoda u izravnom natjecanju s američkom proizvodnjom, SAD se ne mogu natjecati s velikim i rastućim ruskim domaćim tržištem” , zaključio je ASMI.

Također je upozorio da se trgovinska neravnoteža može čak i pogoršati, jer Rusija aktivno ulaže u svoju ribarsku industriju i može dodatno povećati vrijednost svoje morske hrane na globalnoj razini, koja je u četiri godine dosegla 8 milijardi dolara.

AljaskaGubitcirusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Rusi, to nije fer, bumerang su izmislili australski starosjeioci.

ad astra
4 godine prije

Kontraverzan tekst. Rusi ne uvoze američku ribu, a li s druge strane izvoze svoju ribu u Ameriku. Ako ribari s Aljaske više nemaju rusko tržište, još uvijek mogu svoju ribu plasirati na američko. Kako je to ruska riba jeftinija, a donedavno su Rusi kupovali “skupu” američku ribu. Dajte se odlučite. Što želite poručiti. Ameri, ukinite sankcije Rusiji jer one više štete vama. Malo sutra. Sankcije nameću oni koji mogu, koji su tehnološki i ino superiorni. Dokaz tome je činjenica da Rusija nije nametnula sankcije Americi. Da su al pari, Rusi bi nametnuli sankcije Americi. Rusija se malo zaigrala. Ne možeš igrati velikog igrača ako iza tebe ne stoji jaka ekonomija. Na nekim davnim vremenima ne možeš graditi sadašnju reputaciju. Sankcije su jako bolne za Rusiju i Rusija bi morala promijeniti svoju vanjsku politiku. Da li će to učiniti, ne znam ali mislim da sadašnja politika nije dobra. Svi ti napisi… Čitaj više »

nessy
4 godine prije

Nisam znao da je na Aljasci sunce tako jako. Ovi ribari, svi do jednoga, dobro su boju dobili. To je vjerojatno, od Copertone-a. Americki proizvod, naravno.

Cromaris
4 godine prije

Ribe Jadrana

Zvrk
4 godine prije

To znaci da ce nasim susjedima biti onemogućeno radit sezonu na Aljasci. Taman bi im tri mjeseca brutalnog ritma pokrilo ostalih devet lezilebarenjem.

Siniša
4 godine prije

Još kada se Rusija vrati na ona ppdručja koja im je Gorbačov dao.

Mis
4 godine prije

U članku nedostaje informacija, da se sama granica Rusije i USA kod aljaske mijenja… cime ce preko 50.000km² mora rusija povratiti ukidanjem nepovoljnih ugovora

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI