fbpx

Zbog rata sankcijama SAD-Rusija ribari na Aljasci gube desetke milijuna dolara

Ribari - Aljaska

Nakon što im je 2014. godine zabranjen pristup jednom od njihovih ključnih tržišta, kada je Rusija nametnula prehrambeni embargo u znak odmazde američkim sankcijama, ribari na Aljasci godišnje izgube i do 60 milijuna dolara.

Rusija je od proizvođača s Aljaske od 2010. do 2013. kupovala prosječno morskih plodova vrijednih 40 milijuna dolara, pokazuju podaci Instituta za marketing mora iz Aljaske (ASMI), koje citira Anchorage Daily News.

U 2013. godini, godinu prije zapadnih sankcija Rusiji, kupovine su porasle na rekordnih 61,3 milijuna dolara, pri čemu je losos činio više od 76 posto vrijednosti izvoza.

Rusija je tako postala drugo najvažnije izvozno tržište ikre lososa nakon Japana. No, ne samo da gubitak glavnih kupaca smeta domaćim proizvođačima, već i povećana konkurencija ruskih konkurenata na domaćem tržištu morskih plodova.

To je zbog toga što nitko nije uspio zaustaviti ruske izvoznike da svoje proizvode isporučuju u SAD, unatoč embargu Moskve na američke prehrambene artikle. Štoviše, većina uvoza morskih plodova nije podvrgnuta nikakvim carinama, navodi ASMI.

Ruski ribolovci imaju koristi od ove situacije, jer je vrijednost ruskog izvoza morske hrane u SAD skočila za gotovo 70 posto, odnosno s 326 milijuna dolara u 2013. godini na 551 milijun dolara. Uz to, SAD su uvezle 50 milijuna dolara plodova mora iz Kine, ali proizvoda od ulova u Rusiji.

Vode Dalekog istoka Rusije jednako su bogate rakovima kao i vode Aljaske, dok se iste vrste riba mogu naći u obje regije, što lokalne proizvođače čini izravnim konkurentima na ključnim tržištima. Međutim, ruski proizvodi od morskih plodova kupce privlače s mnogo nižim cijenama.

“Kako ruski proizvođači morskih plodova povećavaju kvalitetu i volumen proizvoda u izravnom natjecanju s američkom proizvodnjom, SAD se ne mogu natjecati s velikim i rastućim ruskim domaćim tržištem” , zaključio je ASMI.

Također je upozorio da se trgovinska neravnoteža može čak i pogoršati, jer Rusija aktivno ulaže u svoju ribarsku industriju i može dodatno povećati vrijednost svoje morske hrane na globalnoj razini, koja je u četiri godine dosegla 8 milijardi dolara.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
10 mjeseci prije

Rusi, to nije fer, bumerang su izmislili australski starosjeioci.

ad astra
Gost
ad astra
10 mjeseci prije

Kontraverzan tekst. Rusi ne uvoze američku ribu, a li s druge strane izvoze svoju ribu u Ameriku. Ako ribari s Aljaske više nemaju rusko tržište, još uvijek mogu svoju ribu plasirati na američko. Kako je to ruska riba jeftinija, a donedavno su Rusi kupovali “skupu” američku ribu. Dajte se odlučite. Što želite poručiti. Ameri, ukinite sankcije Rusiji jer one više štete vama. Malo sutra. Sankcije nameću oni koji mogu, koji su tehnološki i ino superiorni. Dokaz tome je činjenica da Rusija nije nametnula sankcije Americi. Da su al pari, Rusi bi nametnuli sankcije Americi. Rusija se malo zaigrala. Ne možeš igrati velikog igrača ako iza tebe ne stoji jaka ekonomija. Na nekim davnim vremenima ne možeš graditi sadašnju reputaciju. Sankcije su jako bolne za Rusiju i Rusija bi morala promijeniti svoju vanjsku politiku. Da li će to učiniti, ne znam ali mislim da sadašnja politika nije dobra. Svi ti napisi kako sankcije pomažu Rusiji, ruska poljoprivreda cvijeta, ribrstvo u usponu, ekonomija raste, ne treba im veća cijena sirove nafte… Sve su to pokazatelji koliko su sankcije učinkovite. Da li je netko primjetio kako se više ne piše o ruskom angažmanu u Venecueli? Zašto? Pa ministar financija je kazao Putinu da nema novaca za dvije intervencije diljem svijeta. Nisam nigdje pročitao da su Rusi i u Libiji. Libija je bila druga država uz Siriju na Sredozemlju, koja je primala ruske ratne brodove. Ne vidim neki bitniji ruski angažman u Libiji. Rat je skup, a dva rata su dva puta skuplja. I ovaj sukob u Siriji će biti previše za Rusiju. Ratu se ne vidi kraj, a novci odlaze.

Sparkling
Gost
Sparkling
10 mjeseci prije
Reply to  ad astra

ad astra
Ma Vi ste prosto nevjerovatno neshvatljivi s moje strane gledišta. Ma nemojte mrziti u vašim postovima cijeli narod. Vidi se da Vi nemožete smislit bilo što pozitivno ako je riječ o Rusiji. Stalno napominjete neki rusofilni portal i njegove komentatore a sami padate u zamku neobjektivnog iznošenja činjenica.
Evo ja Vam opet kažem da jedna svjecka sila kao što je Rusija s svojim prirodnim resursima je (ako zatreba) sama sebi dovoljna. Ima svega u izobilju taman da godinama ništa ne uđe u Rusiju iz zapadnog svijeta. Normalno da bi im bilo malo teže i mrvicu lošije ali imali bi sve neophodno za živjeti. Odgovorite sami sebi koliko još zapadnih zemalja može preživjeti na gornji način koji sam Vam opisao? I ne iznosite lažne dezinformacije, (nismo mi klinci) kao da je vama osobno ministar financija rekao o njegovim problemima koji ga muče!!!!!
Dajte prihvatite realnost u kojoj živite i priznajte da se današnji svijet mijenja. Polako ali se mijenja. Nadajmo se na bolje.

ad astra
Gost
ad astra
10 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, da svaka država može biti samodostatna. Tako je i Albanija u neka davna vremena bila izolirana ali je preživjela. Ne tvrdim da Rusija ne može preživjeti sama, niti tvrdim da rusija nema reurse, ali kažem da rusko gospodarstvo ima velikih problema. Temeljem čega to tvrdim? Temeljem brojčanih pokazatelja. Neću ulaziti u objašnjavanje kojih, znaš i sam kojih. Rusija nije u kolapsu, ali rusko gospodarstvo ne ostvaruje rezultate koji bi se očekivali od države koja ima takve resurse. A što se tiče izjave ministra financija, ona je objavljena javno.

mmne
Gost
mmne
10 mjeseci prije
Reply to  ad astra

ne moze svaka drzava biti samodovoljna……pitaj ameriku zasto!

Nenad
Gost
Nenad
10 mjeseci prije
Reply to  ad astra

90-tih godina sa potpuno otvorenim granicama i bez sankcija mnogo bolje im je islo.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Ti ili pokušavaš nametnuti iluziju ili sam u iluziji živiš. Rusija je tek nekoliko godina poslije uvođenja sankcija postala najveći izvoznik pšenice na svijetu, i to no GMO pšenice.
Tako bi bilo i s Hrvatskom kad bi se potpuno zabranio uvoz poljoprivrednih proizvoda, a kreditirala domaća proizvodnja, Hrvatska bi od uvoznika postala izvoznik hrane. Dogodilo bi se isto što i s apartmanizacijom gdje je na obali svaka šupa, konoba, garaža pa često i gustirna pretvorena u sobu ili apartman, tako bi većina neobrađenog polja po Slavoniji i Lici prestalo bit neobrađeno i proizvodnja hrane bi se uvišestručila. Tu je sve logično. Kod apartmanizacije postoji problem što je kreditirana od izvan Hrvatske pa veliki dio dobiti i odlazi izvan Hrvatske.
Proizvodnju odnosno produktivnost u prvome redu pokreće monetarna, pa tek onda fiskalna politika, tako da je ipak bitnije financiranje nego zabrana uvoza odnosno carine.

A kako ti shvaćaš politiku odnosno ekonomiju vidi se po tome što si iz Beringovog prolaza odmah u slijedećoj rečenici stigao u Libiju i Siriju.

ad astra
Gost
ad astra
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacewoodoo, da li ti uopće shvaćaš što govoriš. Prošla su vremena kad si se mogao zatvoriti u svoj atar i tako provesti cijeli život. Današnje vrijeme traži interakciju na globalnoj razini. Zatvaranje u svoju proizvodnju donosi prednosti ali ima i određene mane. Neću te podučavati osnovama ekonomije jer vidim da imaš već određeni stav o tome. Vraćamo se na plansku ekonomiju koja je bila nit vodilja u bivšoj Jugi. Ne ide to tako, propalo je. Ne znam što si mislio o tome da je bitnije financiranje, ali ako si mislio na potpore i tu bi mogli dosta toga kazati jedan drugom. U svakom slučaju, sve potpore mora netko stvoriti, novci za potpore ne padaju s neba. Što se tiče skakanja s Beringovog mora na Siriju i Libiju treba ti kazati da je ekonomija puno kompleksnija nego što je ti doživjavaš. Kakve ribe i to nekih 60-tak milijuna dolara. Pa o čemu pričamo. Pazi, američko ribarstvo propada jer nie plasiralo kašetu riba u Rusiju. Glupost. Tekst je usmjeren tome da se poruči kako i USA ima problema zbog nametnutih sankcija Rusiji. I na kraju. Brojevi govore slijedeće. GDP Rusije je oko 1650 milijardi dolara. Američki je oko 21500 milijardi dolara. Amerika je negdje oko dva puta veće po broju stanovnika. Rusija je iznimno bogata resursima. Pa gdje se krije tjna u tome da je US jača u ekonomiji 13 puta od Rusije.

Jozo
Gost
Jozo
10 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Ti si dalabu traas da

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Ekonomija do sad u ijednim trenutku nije bila neplanska bilo gdje na svijetu.
Kako sam napisao ekonomiju određuju centralne banke koje PLANSKI proizvode novac te takvom novcu određuju količinu, vrijednost, kamatu i raspodjelu.
Kako se parametri novca PLANSKI određuju na vrhu piramide monetarno financijske moći to znači kako je slobodno tržište na dnu piramide ništa drugo nego iluzija jer takav novac određuje svaki korak u ekonomskom procesu pa tako određuju i ekonomiju u cjelini.
To su osnove osnova ekonomije odnosno činjenice, a ne moji stavovi.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

BDP je također iluzija jer BDP ovisi o količini PLANSKI proizvedenog novca odnosno širenja kredita i u tome smislu novčana jedinica je u stvarnosti jedinica za dug.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije
Reply to  ad astra

A ovo spominjanje Jugoslavije je potpuno neumjesno jer Jugoslavija ne postoji već skoro 30 godina u kojih se, ne samo Hrvatska nego i cjeli svijet promjenio do neprepoznatljivosti.

Siniša
Member
Siniša
10 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Ne vidiš što nema Rusa u Libiji već što si ti ćorav pored očnjeg vida.

nessy
Gost
nessy
10 mjeseci prije

Nisam znao da je na Aljasci sunce tako jako. Ovi ribari, svi do jednoga, dobro su boju dobili. To je vjerojatno, od Copertone-a. Americki proizvod, naravno.

Siniša
Member
Siniša
10 mjeseci prije
Reply to  nessy

To ti je isto kao i sa ljudima gorštacima, ne možeš naći bijloga već kao da su se sunčali do bezsvijesti.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Siniša
Takvi na našem području ( naravno ne Romi) su izravni potomci prastanovnika eu. Obično tamnoputi i – plavooki.

Cromaris
Gost
Cromaris
10 mjeseci prije

Ribe Jadrana

Kgfjč
Gost
Kgfjč
10 mjeseci prije
Reply to  Cromaris

Svi vole ribe s Jadrana! Tamo se dolaze mrijestiti i čehinje i njemice i…

Zvrk
Gost
Zvrk
10 mjeseci prije

To znaci da ce nasim susjedima biti onemogućeno radit sezonu na Aljasci. Taman bi im tri mjeseca brutalnog ritma pokrilo ostalih devet lezilebarenjem.

Siniša
Member
Siniša
10 mjeseci prije

Još kada se Rusija vrati na ona ppdručja koja im je Gorbačov dao.

Mis
Gost
Mis
10 mjeseci prije

U članku nedostaje informacija, da se sama granica Rusije i USA kod aljaske mijenja… cime ce preko 50.000km² mora rusija povratiti ukidanjem nepovoljnih ugovora

POVEZANE VIJESTI

Izbornik