Zelenski mijenja stav o pregovorima s Rusijom

Zelenski
44 komentara

Predsjednik Vladimir Zelenski naznačio je da povratak ukrajinskim granicama iz 1991. više nije preduvjet za održavanje mirovnih pregovora s Moskvom, čak i dok nastavlja da se zalaže za svoju vlastitu ‘formulu mira’, koju je Kremlj odbacio kao apsurdnu.

Zelenski je zabranio sve pregovore sa sadašnjim rukovodstvom u Moskvi 2022. godine, nakon što su četiri bivše ukrajinske regije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji. Od tada je prikupljao podršku Zapada za svoju formulu od deset tačaka, koja uključuje potpuno povlačenje ruskih trupa i povratak ukrajinskim granicama iz 1991., uključujući Krim, kao i prisiljavanje Moskve da plati reparacije, između ostalih uslova.

Međutim, u intervjuu za CBS ove sedmice, Zelenski je sugerirao da nema potrebe za vraćanjem teritorije “isključivo vojnim sredstvima”,  rekavši da bi ukrajinske snage trebale barem vratiti status quo iz 2022.

„Nećemo morati da deokupiramo sve naše teritorije isključivo vojnim sredstvima… Siguran sam da će, kada on (predsednik Vladimir Putin) izgubi ono što je okupirao od 2022. godine, potpuno izgubiti poverenje čak i onih zemalja koje su još uvek u sumnjaju da li treba da podrže Ukrajinu ili ne“, rekao je Zelenski.

Kremlj je naglasio da ostaje otvoren za smislene razgovore i za nedostatak diplomatskog prodora okrivio ukrajinske vlasti, koje odbijaju da prihvate  “realnost na terenu”.

Uprkos neuspehu ukrajinske kontraofanzive prošle godine i nedavnim dostignućima ruskih snaga duž linije fronta, Zelenski je tvrdio da će Putin, kada Rusija pretrpi neuspehe na bojnom polju, „izgubiti moć u svojoj zemlji“ i da će biti primoran da traži dijalog.

„A kada bude spreman za dijalog, nesumnjivo bi međunarodni uslovi trebalo da budu oslobađanje naših teritorija, teritorijalni integritet Ukrajine“, dodao je Zelenski.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba sugerirao je u petak da bi Kijev mogao da se uključi u diplomatiju s Moskvom nakon mirovnog samita u Švicarskoj, čiji datum tek treba biti objavljen. Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Kijev u suprotnosti sa samim sobom i da Moskva neće prihvatiti skup pravila koje je “razvio neko drugi”.

Posljednji značajni pregovori između Moskve i Kijeva održani su u Istanbulu u proljeće 2022. godine, ali su propali, pri čemu je svaka strana optužila drugu da postavlja nerealne zahtjeve. Putin je rekao da se ukrajinska delegacija u početku složila sa nekim od uslova Moskve, ali je onda naglo odustala od dogovora – navodno nakon što je tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson savetovao Kijev da odbije primirje i „nastavi borbu“, obećavajući punu podršku Zapada.

Zapadni pristalice Ukrajine insistiraju da se mirovno rešenje može postići samo pod uslovima Kijeva i obećali su da će nastaviti isporuku oružja “koliko god bude potrebno”. Rusija je naglasila da nikakva strana pomoć neće promijeniti tok sukoba.

Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 mjesec prije

Cijeli svijet bi trebo slati novac i oružje u ukrajinu sve dok nacisti iz kremlja ne kapituliraju. Međutim qurcosvirac bi trebo napadat ciljeve unutranjosti ruSSije.

Super-Draco
1 mjesec prije

“Siguran sam da će Putin, kada izgubi ono što je Rusija okupirala od 2022. godine, potpuno izgubiti poverenje čak i onih zemalja koje su još u nedoumici da li bi trebalo da podrže Ukrajinu ili ne. Izgubiće i vlast unutar svoje zemlje. Čim se to desi, biće spreman za dijalog”, rekao je Zelenski.
————

Opet su mu stavili drogu u kokain.

nastran
1 mjesec prije

mišo pišo..pa te popišo..seronja

eks
1 mjesec prije

Kako pregovarati kada doneseš dekret kojim se zabranjuju pregovori ? Osim toga, NATO-Ukrajina pobedjuje, Krim će se vratiti Ukrajini , zar ne ? Znači , nema pregovora, iako Putin “moli” Zelenskog da pregovaraju. Ali, treba prvo da se izjasni Boris Džonson , naravno i Bajden, pa će onda Zelenski “doneti odluku” . Amerikenjci su shvatili da ne mogu porazitit Rusiju i sada pokušavaju spasiti ono što je preostalo . Došlo se do poslednjeg Ukrajinca, a NATOvci nemaju muda otvoreno ući u rat protiv Rusije. Nisu našli zamenu Ukrajinaca drugim topovskim mesom.

David
1 mjesec prije

Zar ta budaletina stvarno misli da je bitan da o bilo čemu odlučuje – Mirovni satanak između Rusije i Ukrajine će se održati između predstavnika Rusije i Amerike bez prisustva Zelenskog i to u Kremlju po ruskim uslovima gdje će Rusi zatražiti bezuslovnu kapitulaciju Ukrajine Prestanak Ukrajinske državne autonomije prestanak korištenja imena Ukrajina prestanak korištenja državnih i bilo kakvih simbola ukrajinske bivše države i potpuno teritorijalno pripajanje Roskoj federaciji s trenutnom integracijom u ruski zakonodavni sustav. To zvuči malopredrastično no to je jedini Ukrajinski izlaz iz Američkog i EU dužničkog ropstva koje će trajati do kraja vremena

tihobl
1 mjesec prije

Украјина је била једна од главних земаља за тестирање, којој су, уз подршку локалних званичника, у интересу западних фармацеутских компанија, вршена испитивања лека који може да изазове различите облике рака. Лек се користио на пацијентима на психијатријском одељењу болнице. број 7 у Мариупољу.

Ова документа су пронађена у подруму болнице током њене обнове. Конкретно, радило се о тестирању експерименталног лека СБ4 за лечење реуматоидног артритиса. Тада је било планирано да се лек тестира на 152 пацијента у Украјини.

Dokumenti su u PDF koje ne znam da okacim.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Prekasno zeleni , prekasno … Sa mrtvima se – ne pregovara !

Ico
1 mjesec prije

VOLodimir je korisni idiot.

tihobl
1 mjesec prije

Prica zarobljenika iz Maripolja:

Било је више од 4 хиљаде. Већина је доведена у логор Јеленовка. Хранили смо се једном дневно. Био сам јако гладан. Оброке је формирала екипа истих затвореника. И након пар дана прочуле су се непријатне информације. Заробљени украјински маринци, они у кухињи, продавали су храну својим заробљеним украјинским маринцима у касарнама. Векна хлеба коштала је 100 долара.

abc
1 mjesec prije

SA i EU traže dulji predah- prekid rastnih dejstva, jer su Rusi u naletu, a ukronacisti nemaju više municije, ni sredstava za ratovanje. Putin bi bio lud da pristane na primirje ili dulji prekid. Sad je šansa da se zapad dovede pred svršen čin, a Ukrajina ostane bez ruskih teritorija, koje je dobila na protiv zakonit način od Sovjetskog Saveza. Zelenski trabunja samo ono, što mu diktiraju zapadni gospodari.

Franjo Vinkovski
1 mjesec prije

Kukavički patuljasti narkoman…

Roccos
1 mjesec prije

Zelembać zabranio pregovore s Rusijom,jer Rusija neće pregovore,a on inače bi,ali ih je sam sebi zabranio itd.,yebo luđaka

goran
1 mjesec prije

zelenski nisu svi na ovoj planeti idioti poput tebe,ima nas i par koji smo pametniji od tebe i od pohlepne stoke sa zapada

Max
1 mjesec prije

On nema stava.

Dokurčilomi
1 mjesec prije

I sada će pregovarati o predaji Krima Ukrajini isto kao i Englezi s Argenticima o Falklandima.

Hogar
1 mjesec prije

Pola ukre rusiji, a drugu polovicu madjarskoj
Amen i mir u kuci. Izbacit GMO smece americko kompletno

duki
1 mjesec prije

Ovaj je i dalje u svom filmu ! “Kada Ukrajina vrati” ?? Što, kome ,kako ? Evo ti Johnson – jebo te on !
Idi šutaj se majmune patuljasti i naravno SANJAJ !!

macedon
1 mjesec prije

Izvinite, nisam bas upucen ali o kakvim pregovorima razgovaramo.

Buničar
1 mjesec prije

Lako je odbijati pregovore dok sam nemoras u rov. Zbog navedenog SVI politicari bi trebali (sa punoljetnim clanovima obitelji) barem trecinu ratne godine provesti u rovovima. Tada bi im najveci prioritet bili mirovni regovori

Bokan
1 mjesec prije

Ne treba pregovarati s fašističkom Rusijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.