Zelenski otkriva finansijske gubitke Ukrajine

Globalni dug
31 komentar

Ukrajina tvrdi da je sukob sa Rusijom prouzrokovao štetu od 550 milijardi dolara, a od Zapada traži 7 milijardi dolara mjesečno.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak Svjetskoj banci i MMF da je njegova zemlja već pretrpjela više od pola biliona dolara štete i da joj trebaju milijarde pomoći svakog mjeseca samo da bi ostala na površini. Vlasti u Kijevu procjenjuju da je BDP zemlje u padu između 30-50 %.

„Prema vrlo preliminarnim procjenama, Ukrajina je izgubila 550 milijardi dolara kao rezultat razaranja“, rekao je Zelenski na okruglom stolu telekonferencije sa zapadnim finansijskim institucijama. Ukrajini je potrebno najmanje 7 milijardi dolara mjesečno da obnovi svoju ekonomiju, dodao je on.

Ovo je ista cifra koju je Zelenski rekao predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen prošle sedmice, iako je u to vrijeme tvrdio da je to samo kako bi se omogućilo njegovoj vladi da isplaćuje plate i penzije.

„Uz vašu podršku, brzo ćemo obnoviti našu državu, što znači nove poslovne mogućnosti iz raznih zemalja“, rekao je on na okruglom stolu u četvrtak.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal, koji je u posjeti Washingtonu, rekao je da bi ukrajinski BDP mogao da padne 30-50 % zbog sukoba. On je takođe citirao preliminarne analize „direktnih i indirektnih gubitaka“ izazvanih neprijateljstvima, ali ih je oijcenio na 560 milijardi dolara – i rekao da bi rekonstrukcija koštala 600 milijardi dolara ili više.

Ranije u toku dana, američki predsjednik Joe Biden obećao je još 500 miliona dolara direktne finansijske pomoći Kijevu – čime je ukupan iznos dostigao milijardu dolara od februara – pored dodatnih 800 miliona dolara u oružju, municiji i opremi. Američka vojna pomoć Ukrajini premašila je 3 milijarde dolara od početka neprijateljstava 24. februara.

Rusija je napala susjednu državu u februaru, nakon neuspjeha Ukrajine da primijeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Njemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcijepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtijevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Gubicirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
2 godine prije

Nije ni puno. Rusiji je zapljenjeno 600 milijardi, 400 milijardi oliharsima, običnim građanima će jos barem 100 milijardi. Dakle, kada se odbiju jednokratni troškovi obnove, doteći će jos za 60 mjeseci, sto je najmanje 5 godina. Rusi već sad mole da Zelenski barem pročita uvjete mira, ali ako se rat nastavi Rusima će biti najjeftinije da se bezuvjetno predaju, jer će im Kinezi na kraju sve zaplijeniti. Inače, ovo je prvi rat u kojemu je agresor avansno podmirio troškove ratne reparacije.

mrdo
2 godine prije

Skupo ih koštao osmogodišnji teror nad žiteljima Donbasa.

Rimtutituki
2 godine prije

Ja sam jos na pocetku pisao ovdje,tek ce da vide sta je pravo sranje kad stane rat..Sad ide normalna procedura,glad,neimastina,bezposlenost,a na papiru donacije stotine milijardi.stvara se niva elita( ko jami,jami) i kad prodje 30godina od rata,jos uvijek nece biti na nivou economije,zivota, zajednice civilnih stvari ,bice u2050 siromasniji i nesretnijinego dan prije rata.to je vec mayematicki objasnjivo postalo,nakon rata ide 20godina,gladi i nemastine,i inda nhemacka,italia,japan postanu svjetske ekonomske sile G7,. Zemlje drugacijeg mentaliteta npr istocni blok idu malo druhacije,30god neimastine I kad bi trebalo razvoj,nista,zaglavesw jos 50god u tramziciji,sa 10% novih bogatasa,tajkuna,korupcija,prevare,neispunjenje stvari prema svojim gradjanima itd. Do 2050 nema ramo selameta,zaboravite raj dio,postace endemska sirotinja.

Zagorje
2 godine prije

To je sitnis, ako se uzme u obizir ako Rusija bude osvojena kolika ce biti nagrada za Anglo-Saxonski svijet, bit ce nesto i za njihove vazale a najvise za one koji su uz rusku granicu.

Bauštelac
2 godine prije

Pa šta je ovom lik je zabrijao da je beroš

Max
2 godine prije

Ukre su njihovi pokrali a tek onda ušli Rusi.

tihobl
2 godine prije

Kijevski rezim je postao pohlepan. Ucjenjuju zapad, traze velike pare za nastavak rata sa Rusijom. Ukrajina nebi vidjela ni dolara kad bi im poslali te pare.
To me posjeti na devedesete kad su saudijski princevi dosli u Moskvu i pitali: koje robe zelite da vam posaljemo osim hrane? Kozirjev nije pristao na robnu pomoc vec je insistirao da saudijci njemu predaju dolare kako bi on mogao kupovati humanitarnu pomoc. Saudijci su nediplomatski rekli da im ne ulijeva povjerenje, okrenuli se i otisli.

nekoime
2 godine prije

Koliko od toga Hunter Biden nije uspio ukrasti, pa mu treba nadoknaditi štetu.

Tupko Glupko
2 godine prije

550 milijardi dolara..
Toliko za sada košta potpis Ukrajine da će biti vojno neutralna i da nikada neće ući u NATO.

Ukri toliko sanjaju EU i NATO.

Evo, mi smo u NATO-u 13 godina, NATO štiti naše nebo, i šest tona teška bespilotna letjelica šest sovjetske proizvodnje iz 80-ih godina poslana iz Ukrajine padne direktno na Zagreb.

Devet godina smo u EU i ruže su nam procvjetale – nestalo korupcije, iseljenici se masovno vraćaju, nitko ne iseljava, standard nam se drastično poboljšao, političari su puno uljudniji i svijetli su primjer poštivanja zakona, nitko ni da bi čokoladicu kupio na službenu karticu, pravosuđe se drastično poboljšalo, nema sramotnih sudskih odluka..

Lucija, prva
2 godine prije

Prije dan:

“Руси напредују и на јужном фронту. Заобилазећи Угљедар са запада, већ су преузели контролу над четири успутна насеља и почињу опкољавање Велике Новосјолке. Са правцима удара према Курахову и Покровску.

       У оба града је међу Украјинцима паника. Утолико већа што је добар део њиховог становништва спрема да руску војску дочека као браћу ослободиоце.

       Зато украјинска војна полиција у Покровску грађанима масовно одузима мобилне телефоне.

—-

“Укупно, од почетка специјалне војне операције, 140 авиона, 106 хеликоптера, 512 беспилотних летелица, 254 противваздушна ракетна система, 2422 тенка и других оклопних борбених возила, 266 вишецевних ракетних бацача, 1051 топова и минобацача , као и 2274 јединице специјалних војних возила.”

—–

Током 64 дана ескалације у Доњецкој Народној Републици у нападима украјинских снага погинуло је 80 цивила, а рањено је 347 људи, међу којима је 28 деце, саопштено је из Представништва ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

tihobl
2 godine prije

Britanska vojska: Ruske snage nisu bitno napredovale protekla 24 sata
Ne kontaju da kod rusa kasni uskrs. Sparta, somali batalon i ostale udarne jedinice su povucene sa linije da sa porodicama proslave uskrs.

nessy
2 godine prije

Ne sumnjam uopce, da ce ovaj necuveni iznos biti ‘odobren’, tj., odstampan. Da je trazio i dvostruko, bilo bi isto. Ovo ce, s vremenom, izazvati nevidjenu inflaciju i pad vrijednosti novca u EU. Cijene hrane i goriva idu u nebo, a sve ce to financirati EU sljakeri, nebitno da li iz Njemacke ili Portugala. EU politicari? Pa, njih takve sitnice kao vrijednost novca ne brinu, jer ‘tko je blize oltaru, bolje cuje misu’. Pored nevjerojatnih iznosa u u oruzju, koje je Ukrajina do do sada primala, a tako ce i nastaviti. Za sto im treba 7 miljardi mjesecno? Za cigarete i pivo? Valjda EU treba preuzeti brigu o isplati placa drzavnim sluzbenicima i mirovina penzionerima. To mi zvuci kao staranje o retardiranom djetetu. Jedino sto sam siguran 100%, bit ce svjezeg novca za stanove i kuce u Londonu, luksuzne jahte u tropskim morima, i podebljavanje ionako debelih racuna izabranih ‘spasitelja… Čitaj više »

nessy
2 godine prije

Kome se svidilo, kome ne, Rusija od energenata prima cca 1 miljardu dolara dnevno. Da li to nekome lici na zemlju pred bankrotom? Da ne spominjem fondove, strane obveznice, zlato. Ukrajina je od transfera ruskih energenata dobijala 4 miljarde godisnje, i za to su se borili i svadjaji se onim tko im to daje. Rusija nije ekonomski gigant u odnosu na EU i USA, ali za Ukrajinu, ona je zemlja Dembelija. A biti ce i gore za Ukrajinu, kad jednom (ubrzo) bude odsjecena od Crnog mora. Tada, mogu se posvetiti proizvodnji krumpira, koji trenutno uvoze, i to vec godinama

Emiliano Zapata
2 godine prije

Ha ha, pa MMF unistava zemlje bolje od bilo kojeg neprijatelja!

Jaja
2 godine prije

Možda bi se trebao skinuti sa kokaina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI