Zemlje EU naručuju više ruske nafte

Ruska nafta
32 komentara

Njemačka i Poljska zatražile su cevovodne isporuke nafte od Rusije do 2023. godine, rekao je šef državnog dobavljača nafte Transnjeft Nikolaj Tokarev.

Obje zemlje su ranije rekle da će odustati od naftovoda ruske nafte do kraja godine.

Prema Tokarevovim riječima, Varšava očekuje da će primiti 360.000 tona ruske sirove nafte ovog decembra i tri miliona tona više u 2023. On je dodao da je i Berlin dao narudžbu za prvi kvartal sljedeće godine, ali nije precizirao koliki je to iznos.

U novembru su se pojavili izvještaji da Poljska namjerava pogurati sankcije EU protiv sjevernog niza naftovoda Druzhba, preko kojeg i Poljska i Njemačka dobijaju rusku naftu, kako bi dobila pravni osnov za jednostrano raskid postojećih ugovora s Moskvom bez kazni. Najveća poljska rafinerija nafte Orlen ima ugovor sa Transneftom za 200.000 tona nafte mjesečno, koji ističe u decembru 2024. Ranije ove godine, Berlin je također rekao da će prestati da kupuje naftu preko Druzhbe 31. decembra.

“ Najavili su da od 1. januara neće preuzimati naftu iz Rusije. Međutim, već smo dobili zahtjeve da je ispumpavamo naftovodom Druzhba sljedeće godine iz Poljske i Njemačke”, naveo je Tokarev.

Embargo EU na rusku naftu, koji je stupio na snagu 5. decembra, ne odnosi se na naftovod Druzhba, a cilja samo na pomorsku isporuku. Južni krak naftovoda dostavlja naftu u Češku Republiku, Slovačku i Mađarsku, koje se u velikoj mjeri oslanjaju na ruske isporuke.

DružbaNaftanjemačkaPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Nista mi vise nije jasno!

giovani
1 godina prije

100 dolara barel, ili zavarit ventil, Vladimire ne daj da te preveslaju.

PoljskiWC Analiticar
1 godina prije

Bez ruske nafte EU moze kljuc u bravu, ako nema dizela staje kompletna ekonomija. Osim ako je ne misle uvoziti iz Venezuele sa drugog kraja svijeta, ah ne mogu ni to i oni pod sankcijama, zanimljivo. Tko kod lezi na velikim zalihama teske nafte sankcioniran, slucajnost valjda.

Sir Oliver
1 godina prije

Hebe lud zbunjenog.

tata mata
1 godina prije

ovakiv tupavim komentarima samo stavljas sebi etiketu prkasa,,, samo nastavi ,,

Max
1 godina prije

Očekivano.

Ivan Bgd
1 godina prije

A sankcije?
A pritisci na male zemlje da uvedu sankcije Rusiji?
😂 😂 😂 😂 😂 😂
A sto da ne, sve je ionako jedna velika predstava za budale koje im veruju.

Kosir i Bat
1 godina prije

Prvo sto pomislih je bilo zar im nije plin trenutno neophodniji od nafte pa mi u trenu prodze kroz glavu da je ta nafta za Usraske tenkove i ostala ratna vozila koja koriste naftu.

tihobl
1 godina prije

Ma pusti to, najvaznije je da ne uvedu sankcije na wc papir. Pola EU bi usrano hodalo bez ruskog papira. Analena je najavljivala visekratni perivi wc papir da ce proizvoditi, ali nesto je zapelo u projektu. Nikako da se rijese ovisnosti o uvozu iz Rusije.

Dante
1 godina prije

pa blevure nije rusija kina
ti si dobro popio kako vidim

tuf
1 godina prije

EU države uvijek odnose medalje u kategoriji licemjerja, ali priznajmo da je ciganski od Rusa ići ušićariti nešto malo dolara trgovinom s neprijateljima koji bi rado vidjeli raspad Rusije i na tome aktivno rade. Ako je i od ruske administracije koja još uvijek koristi pojam “zapadnih partnera” – previše je.

gigi pinna
1 godina prije

Ne bi im trebalo do daljnjega ništa prodavati, nakon svega. Malo se zaželjeli ruske nafte, pa kažu Rusi skačite, a Rusi samo pitaju: “Koliko visoko?”

gargamel
1 godina prije

Ma to je za javnost, cijenu možemo pretpostaviti kad odemo na pumpu da natočimo.

tihobl
1 godina prije

Jedna informacija – Azerbejdzan proizvodi 8 miliona kubika plina, a izvozi 26 miliona preko Turske. Logicno, zar ne?

Janko
1 godina prije

Rusi davajte im na kapaljku ii to uz visoku cijenu,jer im to služi kao prelazne zalihe dok ne uspostave redovnosnabdjevanje iz drugih izvora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI