Zemlje u razvoju se suočavaju s opasnošću neispunjavanja obaveza

12 komentara

Zemlje u razvoju, uključujući El Salvador, Ganu, Egipat, Tunis i Pakistan, bit će suočene s historijskom kaskadom neplaćanja jer gomila problematičnih dugova od četvrt triliona dolara nastavlja vršiti pritisak na ekonomije, izvještava Bloomberg.

“U zemljama s niskim dohotkom, dužnički rizici i dužničke krize nisu hipotetički”, rekla je agenciji u subotu glavna ekonomista Svjetske banke Carmen Reinhart. „Uglavnom smo već tamo.”

Tokom proteklih šest mjeseci, navodno je došlo do udvostručenja broja tržišta u nastajanju sa državnim dugom kojima se trguje na veoma teškim nivoima, što znači prinosi koji ukazuju na to da investitori vjeruju da je neizvršenje obaveza realna mogućnost.

Drugi razlog za veliku zabrinutost navodno proizlazi iz potencijalnog “domino efekta” koji se obično javlja kada uplašeni investitori počnu izvlačiti novac iz zemalja s ekonomskim problemima sličnim onim kroz koje su prethodno prolazile zemlje koje ne plaćaju obaveze.

U junu su trgovci navodno povukli 4 milijarde dolara iz obveznica i dionica tržišta u razvoju, što je četvrti mjesec zaredom odliva.

Vjerovatno neispunjenje obaveza može biti praćeno političkom nestabilnošću. Ranije ove godine, Šri Lanka je bila prva država koja je prestala plaćati svoje strane obveznice, opterećena nezgrapnim troškovima hrane i goriva koji su podstakli proteste i politički haos.

“Stanovništvo koje pati od visokih cijena hrane i nestašice zaliha može biti podloga za političku nestabilnost”, rekao je Barclays, a citira Bloomberg.

Dužničko ropstoneispunjavnanje obaveza
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Odoše oni ali i dužnici.

tihobl
1 godina prije

Dolazi kraj jos jedne poluge globalista – zaduzivali su zemlje preko MMF, koji je postavljao uslove zboh kojih su upadali u jos vece probleme, pa su morali dizati jos vece dugove. Muzli su te zemlje, postavljali sve poslusnije vlade koje su sve vise gurli zemlje u propast. Igrali su igru dok nisu preigrali i upropastili poslusnike do kraja.
Mislite li da su se opametili?
Nisu. Sad nastoje jos brze da upropaste preostale poslusnike. Krajnji rezultat ce biti da ce citav niz zemalja krenuti u Moskvu da trazi naftu i hranu kako bi prezivjeli. Pravi odgovor je da se udruze i tuze MMF i kamatare i zatraze odstetu. A Moskvu ovlaste za izvrsioca.

goran
1 godina prije

dolazi to kod svih nas a to znamo mi sami jako dobro,ali opet guramo glavu u pijesak misleći da se nas to ne tiče

Dokurčilomi
1 godina prije

A zašto bi plaćali? To je ionako samo nula na papiru. Ti novci nisu postojali kada su im davali “kredite”.

łedeno doba
1 godina prije

ciolihvarska pljačkaška banda Svjetska banka utjeruje dugove dužničkim ropstvom siromašnim državama..
ciolihvarska rotšildova banka Barlays, pametuje o političkoj nestabilnosti..
ciohazarska tv Bloomberg izvještava o tome..

kojid dug, koja pichka materina
narod El Salvadora, Gane, Egipta, Tunisa i Pakistana, treba se dignuti na noge, i protjerati svu ti lihavrsku krvopijsku krvoločnu bandu iz svoji država i shebati njihove hebene banke, ali prije toge trebaju najprije pohvatati njihove vlastite premjere i predsjednike, kabaline plaćenike

Probuđeni
1 godina prije

I plakati ce nerazvijeni za zapadom ali Zapada nece biti

Red Dog
1 godina prije

S obzirom na kako se zaduzuju, s Murikom na celu, je prilicno jasno da ne nameravaju vratiti dugove. Ceka se krah, moratorijum i reset.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.