Afganistan: Talibani ulaze u Kunduz i jačaju napade u operativnom području hrvatskog kontingenta

Afganistan minobacac
49 komentara

U Afganistanu se na sjeveru zemlje vode teške borbe između Talibana i lokalnih vladinih snaga, kojima u obrani grada pomažu snage NATO koalicije u sastavu misije ISAF.

Prema posljednjim izvješćima su Talibani zauzeli Khan Abad distrikt južno od Kunduza, potvrdio je radio Azadi, koji je prenio da su Talibani zauzeli zgrade lokalne administracije u središtu Khan Abada.

Usred mirovnih pregovora koje trenutno Sjedinjene Države i Talibani vode u Dohi, za koje se govori da su na rubu postizanja povijesnog dogovora. Bez obzira na ishod pregovora, pokrenuta je velika talibanska u Afganistanu, gdje se rat nastavlja i militanti ulaze u strateški sjeverni grad kojeg namjeravaju zauzeti.

Grad Kunduz, šesti po veličini grad u Afganistanu, pretrpio je tri talibanska napada u manje od tjedan dana. Militanti su  u napadima na vladine snage istovremeno koristili na stotine dobro naoružanih i motiviranih boraca.

Prema izvješćima, cijelo je ruralno područje oko Kunduza uglavnom palo pod kontrolu Talibana, što nije neuobičajeno u afganistanskom ratu. Sada se vladine snage i NATO savjetnici u gradu praktično nalaze pod opsadom.

Intenzitet sukoba, zajedno s ogromnom potrebom afganistanskog vodstva da očuva kontrolu nad Kunduzom, doveo je do masovnog korištenja afganistanskih i američkih borbenih zrakoplova, uključujući jurišne helikoptere, koji su tijekom bitke provodili udare na militante.

Na terenu je u više izvješća rečeno da su dijelovi grada pali pod kontrolu Talibana, barem privremeno, prije nego što su protunapadi lokalnih vlasti odgurnuli pobunjenike natrag u ruralna područja.

Talibani su tijekom posljednjih godina pokrenuli niz velikih operacija kako bi pokušali zauzeti Kunduz, a 2015. su zapravo zauzeli i držali grad gotovo tri tjedna prije nego što su se povukli iz njega, kada su provladine snage pokrenule veliki protunapad, potpomognut zračnim udarima.

Činjenica da se tako ozbiljna talibanska ofenziva vodi protiv takvog strateškog položaja u vrijeme kada se vode mirovni pregovori sa Sjedinjenim Državama u Dohi neke je analitičare dovela je do zaključka da militantna skupina nastoji poboljšati svoju diplomatsku pregovaračku poziciju u okviru pregovora, što će sigurno postići velike vojnom pobjedom na bojnom polju.

VIDEO: Borbe u Kunduzu 

Šutnja hrvatskih medija

Iako je grad takoreći u okruženju jakih talibanskih snaga, hrvatski mediji vrlo malo pozornosti pridaju velikoj ofenzivi afganistanskih militanata. To se može tumačiti činjenicom da je hrvatska predsjednica uvijek tvrdila kako se borbe uglavnom vode na jugu zemlje i da su vojnici hrvatskog kontinenta u bazi u Mazar-e-Sharifu „na sigurnom“. Svoju retoriku nije promijenila ni nakon nedavne pogibije hrvatskog vojnika Josipa Briškog (27), koji je ubijen u napadu Talibana na vozilo hrvatske vojske u Kabulu.

Mazar-e-Sharif je četvrti grad po veličini u Afganistanu i najveći grad na sjeveru zemlje. Nalazi se samo 150 kilometara zapadno od Kunduza u području u kojem su aktivne talibanske snage koje djeluju na granici s Turkmenistanom.

Prema izvješćima s terena, Talibani napade provode i u operativnoj zoni hrvatske vojske, gdje su ovog tjedna u provinciji Balkh proveli niz napada na afganistanske snage i ubili oko desetak vladinih vojnika.

Prema službenim izvješćima, snažna eksplozija je pogodila je područje Shah Darak u centru Kabula rano ujutro 5. rujna. Najmanje 8 stranih državljana bilo je među osobama ubijenim u napadu talibana na kompleks Green Village u istočnom Kabulu 2. rujna. Dan poslije je ubijen načelnik policije okruga Ahmadabad, provincija Paktia.

Talibani su izveli niz napada na vladine snage širom provincije Balkh. Prema priopćenju militanata, ubijeno je desetak vladinih vojnika, a 9 je zarobljenih.

Podsjetimo, Mazar-e-Sharif je glavni grad provincije Balkh i ofenzivne aktivnosti Talibana u području baze u kojoj su raspoređeni hrvatski vojnici zaslužuje puno veću pokrivenost medija. Osim ako s vrha, sjedišta NATO pakta ili Pantovčaka, nije naloženo da se stvar „ne talasa“, kako se znalo reći prije nekoliko desetljeća, kada su se važne teme gurale pod tepih.

Takav pristup političkog i vojnog vrha, ako uzmemo u obzir njihov podanički stav prema atlantističkoj eliti, je možda i „razumljiv“, posebno zbog ogorčenja hrvatske javnosti nakon nedavne pogibije vojnika Josipa Briškog, kada su se svi u Hrvatskoj zapitali čije mi to interese branimo u Afganistanu u ratu kojeg je George W. Bush pokrenuo još 2001. godine. Međutim, trenutna situacija traži iscrpnu i detaljnu analizu koja bi trebala potaknula raspravu u Hrvatskom saboru o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu, koja je sve samo ne „mirovna“ i svima je jasno da ne može riješiti proturječja u ovoj azijskoj zemlji. Šutnja hrvatskih novinara i vojnih stručnjaka u ovom slučaju naprosto nema opravdanja.

Područja najvećih napada talibana, među kojima su grad Kunduz i područje Mazar-e-Sharifa na sjeveru zemlje
FOTO: Područja najvećih napada talibana, među kojima su grad Kunduz i područje Mazar-e-Sharifa na sjeveru zemlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Pamet u glavu….nadam se da se ti momci neće ku.čiti i trpati svoje glave tamo gdje im nije mjesto!!!

Moreno
4 godine prije

Talibani nemogu ništa pobjedničkoj hrvatskoj vojsci koja je spremna obranit demokraciju u Afganistanu i odgovorit na sve vrste izazova uključujući sinergiju asimetričnih i hibridnih ugroza.

Macan
4 godine prije

Savrsena analiza. Tocno u srz. Lose je to sto su vojnici tamo ali je prava katastrofa u tome sto mediji sute.

Far
4 godine prije

He he he istočni front Natovaca

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Baš čudno što mediji ćute. 😏🤣 Zar ne živimo u civilizovanoj i uljuđenoj i demokratskoj Evropi gdje građani imaju pravo na blagovremeno i objektivno informisanje. Jel*tako…?

denis
4 godine prije

Tko vrši obuku afganistanskih vojnika ? Talibani ih tamane kao muhe.

Ante
4 godine prije

Idealan prilika da se tamo nađe pokoji kornet kao što to rade Amerikanci u Siriji .

Red Dog
4 godine prije

Tako je!
Hrvatska se brani u Kunduzu.
Uskoro pohod pobjednicke hrvatske vojske na Staljingrad.
Zivila Poglavnica! 🙂

Trubadur
4 godine prije

Kao što je napisao Kipling u pjesmi The Young British Soldier: “When you’re wounded and left on Afghanistan’s plains, And the women come out to cut up what remains, Just roll to your rifle and blow out your brains…”….. Ili, kao što je napisao mladi Churchill, posle što je još jedna imperija ( tada Britanska ), pala na ispitu Paštunskih ratnika … “The Pathan tribes are always engaged in private or public war. Every man is a warrior, a politician and a theologian Every large house is a real feudal fortress….Every family cultivates its vendetta; every clan, its feud…. Nothing is ever forgotten and very few debts are left unpaid.” ……. Tako, da …. Paštuni su stvoreni za rat i dok nisu svi Paštuni Talibi, svi su Talibi Paštuni….

Laki Topalović
4 godine prije

Zapravo, hrvatski mediji i kažu koju riječ o napadu na Kunduz, ali koliko Hrvata zna da je to na sjeveru i da je Mazar Šarif na korak od Kunduza? Možda 1%. Precjednica reče “Sve je u najboljem redu, ako i ima borbi to je na jugu u Kandaharu” I sve je u savršenom redu. Kada ovi jednom odluče, a to može biti danas , sutra ili kad im pune, da s pet šest skupina od 100 boraca napadnu bazu u Mazar Šarifu ili sam grad, onda će biti belaja. Jedino rješenje je da se ovi naši, zajedno sa Švabama, koji drže bazu, zaključaju unutra i plate talibanima da ih ne napadaju. U suprotnom će biti krvi do koljena.

Toni
4 godine prije

” trenutna situacija traži iscrpnu i detaljnu analizu….”, evo ja analizirao i došao do zaključka, da je u pitanju gubitak hr. suvereniteta nad sopstvenom živom silom, kao što je bilo od ’41. do ’45 kada su Hrvati stigli do Rusije (za tuđe interese).

politicki nekorektan
4 godine prije

…treba poslati jos vocnog jogurta….

Emiliano Zapata
4 godine prije

Tako i treba kad narod nije briga sto im vojska cuva neke civile na drugome kontinentu od nekakvih Talibana i pri tome cuvanju slucajno pobiju vise civila od samih Talibana, dok istovremeno necjepljeni migranti prelaze vlastite necuvane granice kad god se sjete…Ovo “necjepljene”sam namjerno naveo jer se napadaju djeca onih koji odbijaju cjepljenje, a sute na migrante koji sire bolesti…

Zvrk
4 godine prije

nisu to oni talibani koji će zabranjivati školovanje, koji ruše budine kipove, koji javno kamenuju nevjernike i sl. takvi su bili ništa drugo nego ekspozitura pakistanske tajne službe koja je djelovala u širem interesu saudijaca. ovi talibani su ipak nešto drugačiji. nadam se autentičniji afganistanskoj nego primjerice saudijskoj kulturi.

oko
4 godine prije

Pre dva dana ste napravili teoriju zavere kako Srbija naoruzava Al kaidu i danas ovim tekstom razbijete bajku. Ameri kupuju mine za lojalne Afganistance ( armija-policija-sve to puta para ) a ovima ne da padaju baze i konvoji nego gradovi i regije ! Al Kaida zarobila, Al Kaida poslala u Jemen

Pješčana oluja
4 godine prije

Oni će se vratiti u vrićama. HDZ je već uzea pare od njih, s svakako imamo previše umirovnika.

FATIH
4 godine prije

EBIGA MOMCI.TO JE CIJENA CLANSTVA KOD VELIKOG BRATA.POD KRINKOM USPOSTAVE DEMOKRATIJE VI STE CUVALI OPIJUMSKE KORIDORE VELIKOG BRATA…..EBE SE VASI ZAPOVJEDNIKA U ZAGREBU ZA VASE ZIVOTE…..VJERNOST PREMA BRATU JE IZNAD SVEGA……………MOLIM ALLAHA DA POMOGNE DA SE VOJNICI VRATE ZIVI I ZDRAVI.POCASNA SALVA DA NIKAD NE ODJEKNE……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.