Američke sankcije ruske milijardere tjeraju da vraćaju kapital u domovinu

Moskva
9 komentara

Uprava Donalda Trumpa pomaže Vladimiru Putinu da ostvari cilj kojeg nije uspio postići gotovo dva desetljeća – prisiliti ruske milijardere da vrate dio ili ukupno bogatstvo u domovinu.

Relativno ograničene sankcije nametnute tijekom Obamine administracije tijekom sukoba u Ukrajini su se proširile i postale su ozbiljnije od kada je Trump preuzeo predsjedničku dužnost prošle godine. Nepredvidljivost Bijele kuće i Kongresa prisiljavaju Ruse da iz inozemstva prebace novac u državne banke i povuku sredstva iz “off shore” superstruktura u koje su sklonili novac nakon kolapsa Sovjetskog Saveza.

Oligarsi i njihovi rukovoditelji kažu kako žurno treba skloniti imovinu izvan dosega američkog Ministarstva financija i najveća poduzeća su to počela činiti već u travnju, kada su Oleg Deripaska i Viktor Vekselberg i njihove tvrtke izgubili milijarde dolara, nakon što su bili pogođeni najstrožim kaznama do danas. Sada se trend ubrzava, a potaknut je prijetnjom uvođenja drakonskih mjera zbog navodnog uplitanja Rusije u američke izbore i navodnog napada nervnim agensom na bivšeg ruskog agenta u Engleskoj, prenosi Bloomberg.

“Otrovno je biti Rus. Što ste bogatiji, to je otrovnije”, rekao je Oleg Vjugin, bivši visoki dužnosnik središnje banke, koji je sada predsjednik Moskovske burze.

Većina najvećih ruskih izvoznika je ispraznilo svoje račune u Americi i Europi, a većinu sredstava su prebacili u  ruske državne banke ili njihove lokalne europske ogranke, za Bloomberg je reklo nekoliko ljudi koji su upoznati s tim pitanjem.

Središnja banka Rusije ne objavljuje statistiku, posebno ne o sredstvima koja su vraćena u domovinu, pa je teško točno znati koliko su novca tvrtke vratile.

No, Sberbanka, najveći ruski kreditor, upravo je izvijestila da je od siječnja do kolovoza zabilježila 17% povećanja korporativnih udjela u svim valutama, što je oko ekvivalent od oko 98 milijardi dolara. Podaci o platnoj bilanci pokazuju da je privatni sektor Rusije uplatio više novca nego što ga je poslao u inozemstvo u drugom tromjesečju tek treći put od početka sankcija u 2014. godini.

Dolazimo kući?

Rusi su počeli prebacivati glavninu sredstava u domovinu u drugom tromjesečju, prenosi Bloomberg.

Vladimir Putin je u lipnju ponovio svoj poziv bogatim Rusima da vrate kapital “gdje su ga zaradili”, kako bi se koristio u domovini. No, problem je što ruska, za Bloomberg pretjerano državna ekonomija, oligarsima ne nudi puno šansi koje bi opravdale razinu ulaganja. Putin treba ostvariti “odlučujući” proboj do kraja mandata koji traje do 2024.

Očekuje se da će i dalje odljev neto kapitala ove godine biti oko 50 milijardi dolara, što je dvostruko više nego prošle godine, iako taj iznos uključuje i strance koji prodaju obveznice u rubljama, plaćanje dugovanja poduzeća u stranoj valuti i rublje pretvorene u dolare i eure kojih još uvijek ima unutar Rusije.

Sankcionirani dioničar tvrtke s bliskim vezama u Kremlju sažima aktualnu klimu i otkriva nedavni razgovor s osobnim upraviteljem njegove imovine. Voditelj ga je pozvao i čestitao na dobroj godini, jer nije uložio u ništa, tako da nema što izgubiti.

Napori koje je vlada poduzela za ublažavanje procesa repatrijacije novca nisu dovoljni. Prodaja euroobveznica u ožujku se povećala za samo 200 milijuna dolara ili 5 posto ciljanog iznosa, a do sada je bilo malo interesa za dvije “off shore” zone unutar Rusije, koje je vlada stvorila kako bi potaknula preseljenje inozemnih tvrtki, nudeći dividende bez poreza u zamjenu za punu transparentnost u poslovanju.

Bez opsežnog plana pomoći vlade, tvrtke su bile spremne same sebe pripremiti za strože američke sankcije, posebno  Deripaska. Najveći dobavljač aluminija nakon Kine je gotovo bio prisiljen zaustaviti proizvodnju, nakon što su međunarodne banke zamrznule račune tvrtki koje kontrolira, bez obzira na valute na tim računima.

“Time se pokazalo kako se bilo koji međunarodni posao može baciti na koljena u sekundi. To je otvorilo oči mnogim tajkunima”, rekao je Vjačeslav Smoljaninov, strateg tvrtke BCS Global Market u Moskvi.

Od tada su izvoznici, koji su dugo trgovali uglavnom u dolarima i dominiraju globalnom trgovinom, poduzeli korake kako bi smanjili upotrebu američke valute. Oni još uvijek posjeduju znatne iznose dolara i eura za komercijalne svrhe, ali počinju skupljati rublje za hitnu upotrebu ili buduće isplate.

Rudarski div MMC Norilsk Nickel, čiji su dioničari i tri milijardera – Deripaska, Vladimir Potanin i Roman Abramovich – držali su skoro sve svoje novčane depozite u stranim valutama. Sada više od pola depozita drže u ruskoj valuti, oko 1,5 milijarde u dolarima, dok je ostatak 1,4 milijarda u američkoj valuti. Za prvu polovicu planiraju ostvariti rekordnu dividendu od 1,8 milijardi dolara.

Još uvijek nema naznaka da su privatne ruske tvrtke spremne u potpunosti odustati od dolara, a glavni izvoznici sve više od kreditora traže da im dozvole da se otplaćuju dugove u drugim valutama, ne u dolarima, kako ne bi prošli kao Rusal.

Također su testirali partnere da potraživanja namire u alternativnim valutama. Dijamantni monopolist Alrosa već prodaje dragulje azijskim klijentima u rubljima, nakon što je po prvi put prihvatio rupije indijskog kupca. Najmanje jedna velika metalurška tvrtka prodaje više svojih proizvoda za eure i eksperimentira s prodajom u kineskom juanu.

Ali nije samo novac koji se vraća u domovinu. Premještanje adresa sjedišta korporacija postaje unosan posao. Aleksej Mordašov i Ališer Usmanov su samo dva od nekoliko milijardera koji su posljednjih nekoliko mjeseci udjele velikih poduzeća prenijeli u tvrtke registrirane u Rusiji.

Prema nekim procjenama, sankcije su pravnom i savjetodavnom radu do sada donijele 100 milijuna dolara, što postaje prava industrija u Rusiji. I trenutni bum ne pokazuje znakove posustajanja, kaže Ilja Rijbalkin, koji je ovaj mjesec započeo rad s desetak drugih odvjetnika koji su napustili zapadne tvrtke da bi mu se pridružili u Rusiji.

“Potražnja za visokokvalitetnim pravnim službama i odvjetnicima, koji se za svoje klijente mogu kretati kroz neprijateljsko okruženje sankcija, tek će rasti”, rekao je Ilja Rijbalkin u intervjuu novinarima Bloomberga u Moskvi.

Bloomberg

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sirija-Rusija
5 godine prije

Svako zlo za neko dobro

Koča Popović
5 godine prije

Kome još nije jasno da kapital mora biti u rukama centralne države?! Ako ista želi biti neovisna!

Sirija-Rusija
5 godine prije

Rusi oligarhi shvatiti li su dá mogu ostati bez pára i glave,pa vracaju páře.To su své bílí mafijasi kóji su mislili dá na západu cvjeta cvjece, kad im došlo iz guze do glave,vracaj se kuci,najpametnije.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Kada isteknu ove sankcije Putine ce morati traziti od EU SAD da uvedu nove jos ostrije. Sve te sankcije su samo dobre za Rusiju. Do jucer gladna Rusija postaje ozbiljan izvoznik hrane, on sto se do prije sankcija uvozilo sada Rusija proizvodi i izvozi.
Nije Putin Pljenkovic pa da se usere u gace kada SAD EU samo podigne glas.

Dub Miroslav
5 godine prije

Rusi bi uskoro mogli napraviti aleju s bistama američkim predsjednika koji su im pomogli raznim sankcijama!!!

Mister ?
5 godine prije

Pricam ti pricu…. Zna kauboj kako i sta treba. Ruski narod sve gladniji i sumnjam da ce im sankcije dobro donijeti. Rusija ne treba previse cackat kauboje…

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

To ti je kao financijski judo. Nema do ruje, sta god bilo oni strelovito rastu. Krotko pozdravljam!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.