Američke vlasti ukidaju slobodu interneta – Možemo li slobodu pronaći negdje drugdje?

14 komentara

Američki savezni odbor za komunikacije (FCC) izglasao je u četvrtak ukidanje pravila iz 2015. kojima se osigurava slobodni i otvoreni internet, otvorivši time prostor za preoblikovanje današnjeg digitalnog svijeta.

Izglasavanje prijedloga čelnika Američkog saveznog odbora za komunikacije, Ajita Paija, pobjeda je pružatelja internetskih usluga poput kompanija AT&T, Comcast Corp i Verizon Communications i daje im ovlasti nad time kojim sadržajima potrošači mogu pristupiti. Time se ukida tzv.’neutralnost interneta’, pojam koji u Americi označava sve ono što danas potrošači očekuju od interneta. A očekuju da budu povezani na bilo koju web stranicu, aplikaciju ili sadržaj koji požele i da imaju kontrolu nad internetom.

Neutralnost interneta je temeljno načelo koje zabranjuje internetskim pružateljima usluga da ubrzavaju, usporavaju, blokiraju ili naplaćuju bilo koji sadržaj, aplikaciju ili web stranicu kojoj potrošač želi prići.

Demokrati i kompanije poput Alphabet Inc koju je osnovao Google, te Facebook, zatražili su od Paija, republikanca kojega je imenovao predsjednik Donald Trump, da zadrži pravila iz 2015. godine, iz doba Obame. Član odbora, demokrat Mighon Clyburn, rekao je nakon glasanja da su republikanci “dali ključeve interneta šačici multimilijarderskih korporacija”.

Kritičari ove nove odluke kažu da internet koji nije u potpunosti slobodan nije internet, te da će ukidanjem neutralnosti postati zatvorena mreža u kojoj će kompanije moći odlučivati kojim će se stranicama, sadržaju ili aplikacijama moći pristupiti. To će imati nesagledive posljedice, primjerice po neke medije, manjine ili aktiviste. Pai tvrdi da su pravila iz 2015. represivna i da guše konkurentnost i inovacije. FCC je izglasao prijedlog s 3 glasa za i 2 glasa protiv, čime se otvorio put za daljnju proceduru za ukidanje starih pravila.

Privatni oblak, podaci, cloud

Korisnici vjerojatno neće odmah primijetiti promjene koje će rezultirati iz izmjene propisa, ali male tvrtke koje započinju posao strahuju da bi manjak ograničenja mogao podići troškove ili voditi tomu da njihovi sadržaji budu blokirani. Pružatelji internetskih usluga kažu da korisnici neće osjetiti promjene argumentirajući da je uglavnom neregulirani internet funkcionirao dobro dva desetljeća prije uredbe iz 2015.

Ukidanje neutralnosti interneta neće stupiti na snagu još par mjeseci, odnosno oko 60 dana nakon što se pravila objave u federalnom registru. Očekuje se da će razne udruge predati pritužbe na pravila. Također se očekuje da će demokratski zastupnici u američkom Kongresu pokušati izglasati zakone kojima bi opovrgnuli nova pravila.

Dakle, ako pravila stupe na snagu po planu, pružatelji internetskih usluga, bilo da su fiksni ili mobilni, moći će stvarati takozvane “brze linije” za svoje stranice i servise. Brze linije će se moći prodavati i partnerima, naravno, za visoku cijenu. Jedino pravilo koje kompanije moraju slijediti je informiranje korisnika o tome što usporavaju i blokiraju. Međutim, te informacije će vjerojatno biti skrivene u šumi sitnog teksta na nekoj prividno nebitnoj stranici korisničkog ugovora.

Međutim, ako odluka prođe svu potrebnu proceduru i postane zakon, ovo bi moglo utjecati samo na dio korisnika.

“Unatoč činjenici što su neki aspekti interneta internacionalizirani, internet se smatra “američkim vlasništvom”. No, danas je nemoguće stvoriti neutralnu alternativnu globalnu mrežu, koja bi ostala autonomna infrastruktura. Amerikancima se, na primjer, izjalovila ekskluzivnost GPS-a, koji je vojni resurs koji mogu isključiti za civilne i međunarodne korisnike kad god žele. Rusi su lansirali svoju flotu globalnopozicijskih satelita GLONASS, čiji signal je kompatibilan GPS-u, Kinezi imaju svoju, a Europa upravo kompletira vlastiti civilni sustav Galileo koji će biti deset puta osjetljiviji od GPS-a i bit će slobodan”, pojašnjava Ambruš Kiš.

“Tehnički, internet bez problema dobivate i od teleoperatera iz neke druge zemlje, koja nema takva ograničenja. Slično kao da kupujete struju od raznih ponuđača energije, a kroz istu mrežu. Ali to ostaje na razini teorije”, pojašnjava za Indeks internetski stručnjak Ambruš Kiš.

Izvori: HINA / Index / Telegram
FCCsavezni odbor za komunikacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo ćaća
6 godine prije

..internet iz 2015 i danas je potpuno isti…ili sam nešto propustio?

tuf
6 godine prije

Mi u Europi se previše brinemo oko izglasanih zakona u SAD-u jer nas ništa ne spriječava da imamo drugačija pravila – europskim ISP-ima se mogu propisati drugi zakoni koji im zabranjuju speed throttling i cenzuru, baš kao što su se tražila drugačija ponašanja američkih socijalnih mreža kada se radi o građanima EU (zbog čega su morali prilagođavati svoje platforme).
Uostalom – moramo li toliko ovisiti o američkim servisima ? Postoje alternative, a kada ovima počne padati profit onda će se potruditi napraviti pritisak na svoje zakonodavstvo.

aleksandar
6 godine prije

M. A. K. nasli ste koga cete citirat.

Kajzer Soze
6 godine prije

Prosto zam zadivljen nivom gluposti koje čini Trampova administracija a koja vodi ka tome da Amerika postane još omraženija u svijetu nego do sada 🙂

Alen
6 godine prije

Njima je dosta sto mogu kontrolisati svoju populaciju kroz ovaj zakon… To im i treba…

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Zato ima proxyja i VPN-a, a bit će ih zbog ovoga sve više.

Prvi od 7
6 godine prije

Koliko je problem u njima toliko je i u ljudima koji su dozvolili da ih se uvjeri da je bez interneta i mobitela zivot nemoguc.

Mucke
6 godine prije

Ma da ,stvarno mi nije jasno kako sam uspio prezivjeti prve 32 godine bez interneta.

Nino
6 godine prije

Ovo sigurno nije dobro za demokraciju na globalnom nivou (jer bi i druge zemlje to mogle sijediti) ali postoji i razlog zašto su to Amerikanci napravili. Oni se najviše plaše terorizma tj. postavljanja bombi (eksplozivnih naprava) ručne izrade. A terorističke grupe postavljaju uputstva na internet kako se one izrađuju. I ovaj zadnji slučaj koji su imali je takav. Amerikanac (porijeklom iz Bangladeša) probao je aktivirati cijevnu bombu (nije uspio i još se pritom ozlijedio) a dokazali su da je uputstva za izradu našao preko interneta. Ovdje se u zakonu prvenstveno misli na blokiranje određenih stranica koje će američka vlada sprovesti preko svojih internet dobavljača usluga. Da li će to za početak biti sve stranice koje su na arapskom jeziku a da nemaju digitalni certifikat ili koji već kriterij budu izabrali. Uglavnom, ovo im je izlika da krenu u cenzuru koja će voditi još više u zagluplljivanju američkog naroda, slijedeće će… Čitaj više »

Podravec
6 godine prije

Pas mater njima i njihovoj slobodi!

Crni žutokljunac
6 godine prije

Nije internet stvoren da bude nezavisan i slobodan.Otpočetka da,dok se ne navuće većina ljudi na njega.Stvara se globalna mreža kojoj je krajnji cilj da na svakom kutku zemlje bude dostupan internetski signal.To rade pomoću satelita.Kako vrijeme bude odmicalo restrikcija i kontrole će bit sve više,a slobode sve manje.Jednog dana ćemo shvatit da nikakve slobode više nema a mi svi direktno spojeni na internet ko i svi aparati i mašine oko nas.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.