Amerikanci se više boje mira, nego rata

Bijela kuća, white house, SAD, predsjednik
14 komentara

Za sve godine postojanja Sjedinjenih Država nije bilo niti jednog desetljeća koje je prošlo bez ratova ili sudjelovanja američke vojske u oružanim sukobima, piše austrijski Contra Magazin. Od osnutka 1776. godine, Sjedinjene Države su od 242 kalendarske godine samo 17 godinu provele bez rata.

Posljedica odluka svih uprava, vlada i predsjednika ove miroljubive nacije jeste da je vojno-industrijski kompleks postala najvažnija industrija zemlje, kao i značajan izvor sredstava i radnih mjesta. Stoga se Amerikanci više boje mira nego rata, iako će mnogi tvrditi suprotno. Između ostalog, svi veliki ratovi, osim Američkog građanskog rata, vođeni su izvan granica Sjedinjenih Država, što je razlog više da američko stanovništvo u najvećoj mjeri nema pojma o tome što rat uopće znači.

Sjedinjene Države su najratobornija država na svijetu. Od osnutka 1776. godine gotovo uvijek ratuju, uglavnom s drugim zemljama.

Za 242 godina postojanja Sjedinjenih Država nije postojalo ni jedno desetljeće kada ova zemlja nije negdje sudjelovala u vojnim sukobima. Do sada je svaki američki predsjednik donosio ratne odluke. Stoga je prilično neobično da se američko ministarstvo koje upravlja aktivnostima vojske zove “Ministarstvo obrane”.

Tijekom cijelog razdoblja postojanja Sjedinjenih Država se samo 17 godina mogu nazvati mirnima, tvrdi austrijski novinar Marco Maier, što je samo 7% od ukupnog broja godina postojanja. Najduže razdoblje mira je trajalo između 1935. i 1940. godine, tijekom globalne ekonomske krize.

Antriratne manifestacije SAD 1969
FOTO: Ilustracija, Antriratne manifestacije SAD 1969

Ova “praksa”, koja je temelj američke vanjske politike, dovela je do toga da je nakon završetka Drugog svjetskog rata država podigla veliki vojno-industrijski kompleks, a američka je vojska, ako uzmemo u obzir profesionalne vojnike i državne službenike, postala najveći poslodavac na svijetu. I to je također povezano s visoko razvijenom “obrambenom” industrijom, koja je stvorila mnoga radna mjesta, a nakon recesije i u drugim sektorima ekonomije. Američki vojno-industrijski kompleks je, bez sumnje, postala najvažnija industrija Sjedinjenih Država, ističe austrijski časopis.

Prema autoru članka, vojno-industrijski kompleks, kao i sve popratne industrije vezane za njega, igra vrlo važnu ulogu u američkom gospodarstvu, stoga ne treba čuditi što se Washington njime služi kako bi zadovoljio svoje potrebe i očuvao  “globalno carstvo”.

Da bi to uspio, ima više od tisuću vojnih institucija širom svijeta. Samo u Njemačkoj postoji njih više od 220. Sve to zahtijeva mnogo novca, čak i kada saveznici preuzmu dio troškova. Ali takav sustav Amerikancima daje poslove i zadržava nezaposlenost na relativno niskoj razini. Barem prema službenim statistikama, ali smo tu temu već razradili.

“Rat – to je posao, a stalni rat, koji u pravilu nikada ne bi trebao završiti, krvavi je poslovni model na kojem zarađuje elita zemlje”, piše Contra Magazin.

Veliki američki patriotizam pomaže svemu tome, jer se politički krugovi i mediji koristite patriotizmom kako bi manipulirali ljudima.

Osim toga, većini nacija u svijetu nikako nije jasno kako može postojati američki nacionalizam? Država čije je stanovništvo mješavina svih nacija, rasa, vjerskih i svakih drugih zajednica promovira nacionalizam u njegovom klasičnom obliku, kakvog poznajemo u Europi, te na njemu gradi patriotske osjećaje u stanovništvu.

To je potrebno kako građani ne bi mislili  da u stvarnom ratu ubijaju i ginu za interese milijardera s Wall Streeta.

Upravo zato što se ratovi prema Sjedinjenim Državama danas vode u ekonomskoj sferu, ispostavilo se da se Amerikanci boje mira, kaže Marco Maier.

Što će se dogoditi ako iznenada ne bude ratova na dalekim kontinentima i ako Amerikanci ne uspiju stvoriti neprijatelje? Stotine tisuća dobro plaćenih poslova više nikome neće trebati. Zbog toga, ali i zbog tehnološke i vojne moći, mnogi Amerikanci se ne boje rata. Mir je za njih puno gora opcija.

Možda je to jedan od razloga zašto je sastanak Donalda Trumpa i Vladimira Putina bio izložen bjesomučnim napadima, kako iz tabora republikanaca tako i demokrata, iako bi suradnja vođa Sjedinjenih Država i Rusije svijet sigurno učila sigurnijim mjestom za život.

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
benty20
5 godine prije

Tako je samim tim sasvim jasno zašto američka administracija preko Trumpa traži od članica NATO-a dodatna ulaganja u taj “savez”! A navodno, da bi uspostavili mir u svijetu! Kakav mir? Bismo li bili poput kanarinaca u krletkama koji bi imali hranu i vodu i bili sigurni od mačaka i ptica grabljivica, a zauzvrat svojim gazdama zahvaljivali svojim pjevom?!

jasmin
5 godine prije

Nije ni cudo sto su SAD takve kakve jesu kada su zacete i rodjene na DIVLJEM ZAPADU.Zadojeni su otimacinom i ubijanjem.Protjerali su starosjedeoce -Indijance sa njihovih ognjista,mnoge pobili.I oni danas zagovaraju demokratiju,toleranciju,kod njih se potpisuju mirovni sporazumi.Ne mogu ne zapitati se ko je ovdje budala. Naravno, oni sve to rade kroz SOPSTVENI INTERES.

Zadranin
5 godine prije

amerokenjci, da ne ratuju/izmišljaju ratove protiv drugih zemalja.. bi ratovali jedni protiv drugih, međusobno. Građanski rat bi izbio dok si reka ETO GA.

Pljuc.

Eto ga..

Ante
5 godine prije

Vlasnik forda obilato je pomagao Njemačkoj vojsci čiji su brodovi cijelo vrijeme drugog svjetskoj rata snabdijevali njemačke tvornice sa dijelovima za tenkove. Na kraju kada su Amerikanci htjeli bombardirati Njemačke tvornice u kojima su Njemci proizvodili tenkove Henry Ford je zaprijetio američkoj vojsci da ako budu bombardirali njegove tvornice u njemačkoj da će prestati proizvoditi opremu za Američku vojsku. To je skraćena priča što se onda događalo opširnije imate o tome na internetu. Čudno da Židovi nikada nisu tražili fordovu odgovornost, govori samo koliko su takvi bogataši bili jaki i koliko ih nije bilo briga za nikoga. Isto rade i danas.

Fakesve
5 godine prije

Off topic- Kalifornijski visoki sud zabranio referendum o odcjepljenju Kalifornije od USA, Gdje su sad veliki domoljubi da pljuju po Kaliforniji? Gdje su veliki liberali koji su bili uz katalonske separatiste, u misjim rupama, jer zna se po kome se smije nekaznjeno pljuvat a kad se mora drzat jezik za zubima. Zbljuv

neko ime
5 godine prije

Sinoć CNN otvorim, a prva tema Helsinki summit i kako to da nitko ne zna o čemu su razgovarali Trump i Putin (izgleda da to neke u usa jako boli). Do te mjere se gradi histerija da se analizira mogućnost Kongresa da pozove prevoditeljicu na saslušanje pri kongresnom odboru (subpoena)…i na kraju reportaže zaključuju kako prevoditelji ipak nisu ovlašteni otkrivati sadržaj razgovora već se za isto moraju obratiti protagonistima…
Dođe ti da požališ Trumpa, koliko mu je teško… 😉

Moreno
5 godine prije

Pa nije to Amerika i samo Amerika. Točno je kako je rat američki poslovni model međutim bar za današnje ratove Anerika ima saveznike koji ako izravno u ratovima ne sudjeluju daju svu ostalu podršku, a vridi i obrat, npr SA – Jemen. Ipak postoji nevidljivi uticaj nad Amerikom i EU tako da je malo naivno tuč isključivo po Amerima jer američki i europski građani imaju vrlo slične probleme, svi sve više rade, a do standarda materijakne egzistencije kojega su imali njihovi očevi sve teže dolaze, ali ni po pitanju svih vrsta sloboda stvari nisu bolje, naročito slobode duha. Sve se to danas vrlo dobro vidi upravo na primjeru sastanka Trumpa i Putina di se sad svi bave isključivo unutarnjim američkim problemom di je sama Rusija u drugome planu. Teško je sad procjenjivat situaciju jer bi Trump moga lako odletit sa položaja, a njegovo ubojstvo se neće dogodit sve dok se… Čitaj više »

IVE OLDTIMER
5 godine prije

SAD na genocidu nastale, na genocidu ce i nestati. SAD uje uglavnom iscrpila svoje mineralne reazerve i rudna bogatstva ostaje joj jedino ad se profilira kao industrijska drzava a orijentirali su se iskljucivo ili dominantno na vojnu industriju sto im je greska. Cijela ekonomija SAD je zasnovana na vojnoj industriji proizvodnjom igracki za velike decke koji kroz NATO isisavaju novac od milijardu stanovnika. Zato je Trump izracunao da za odrzavanje SAD vojne idustrije trebaju EU clanice izdvojiti 4% BDP-a, ako to nebude dovoljno slijedeci zahtijev bi mogao ici prema 10%. No ukoliko EU neda tih 4% i SAD iskljuci iz NATO-a slijedi propast vojne industrije, a to onda vodi do ozbiljnih socijalnih nemira pa i gradjanskog rata i raspada SAD. Sto bi svakako bilo lose po SAD vlasnike krupnog kapitala, ali jako dobro po mir u svijetu, osim ako se Kina ne profilira u novog ratnika koji ce ratovati po… Čitaj više »

Barba
5 godine prije

Nitko da ubaci link Nadrealista?!

Izbijanja mira:
https://www.youtube.com/watch?v=nAwYFbQZDzk

Jurišić maja
5 godine prije

poklati će se između sebe u novom građanskom ratu svi protiv svih u njih su društvene sukobljenosti danas vrlo slične onima u Rusiji prije izbijanja revolucije koja je pomela carizamo

dinaricus vulgaris
5 godine prije

kalifornijske gliste su se vratile u zemlju nakon što su im zabranili referendum…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.