Berlin pretjeruje s provedbom antiruskih sankcija i tržište ostavlja drugima

Njemacka reihstag
28 komentara

U intervjuu za Neue Osnabrücker Zeitung je predsjednik Uprave njemačko-ruske gospodarske komore, Matthias Schepp, kritizirao politiku Berlina koja pretjerano provodi sankcije protiv Rusije, dok ostale zemlje u Rusiji popunjavaju praznine koje ostavlja Njemačka.

Njemački poslodavci su optužili političko vodstvo zemlje da šteti njihovom poslovanju u Rusiji zbog moralne neumjerenosti i pretjerane demonizacije Moskve. U intervjuu za Neue Osnabrücker Zeitung je predsjednik uprave Njemačko-ruske gospodarske komore, Matthias Schepp, rekao “kao trgovačka udruga kritizira vlasti Njemačke da doslovno pretjeruju u provedbi sankcija”.

Na primjer, odlazak na sajmove je ograničen, što se uopće ne traži europskim paketom sankcija protiv Moskve. Osim toga, njemački čelnici sustavno izbjegavaju velike ruske gospodarske forume, na kojima se u društvu Vladimira Putina pojavljuju čelnici država i vlada drugih zemalja, koje su također nametnule sankcije Rusiji, poput Francuske, Italije, Austrije i Japana.

“Ovako druge zemlje i dobavljači popunjavaju praznine koje mi ostavljamo bez ikakve potrebe”, ovim je riječima odluke središnjih vlasti kritizirao Matthias Schepp.

U siječnju će biti u tijeku produljenje sankcija EU protiv Rusije, koje su nametnute su zbog ponovnog ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom i sukoba u istočnoj Ukrajini.

“Ali je učinak ovih sankcija vrlo ograničen. U nekim su dijelovima čak ojačale Rusiju. Uporna nastojanja ruske vlade da zamijene inozemne proizvode su ponovno oživila vlastito gospodarstvo u nekim područjima”, objasnio je njemački stručnjak.

“Nekoliko sektora je sada trajno izgubljeno za zapadne dobavljače”, dodao je Schepp.

“Financijski je Rusija vrlo stabilna, iako će zemlja zadržati sporiji za rast u doglednoj budućnosti. Ali mora se reći da se dobro nosila s dvostrukim šokom – privremeno vrlo niskih cijena nafte i plina i zapadnim sankcijama”, rekao je Matthias Schepp.

Čelnik komore je u intervjuu za Neue Osnabrücker Zeitung  istaknuo kako su ruska vlada i središnja banka uspjeli smanjiti rast cijena na najnižu razinu od urušavanja Sovjetskog Saveza.

Istodobno, Rusija ima pete po veličini devizne rezerve na svijetu. Suficit u inozemnoj trgovini raste. U smislu bruto domaćeg proizvoda, zemlja ima šesti najmanji omjer javnog duga u svijetu, oko 13 posto. U Njemačkoj govorimo o 64 posto, u južnim zemljama EU više od 100 posto. Rusija je vratila dugove iz 2014. Tko još je to uspio učiniti?”, pita se Schepp i ističe kako sankcije, unatoč nekoliko proširenja, nisu ostvarile svoje ciljeve i samo su nanijele štete zapadnim tvrtkama izvozno orijentiranim na Rusiju.

“Točno je da zemlja pati zemlju od tradicionalnih postsovjetskih bolesti kao što su nepotizam, korupcija, prekomjerne birokracija i, ukupno gledano, vrlo skromne razine privatnog sektora. Međutim, uspjela je značajno smanjiti ovisnost o nafti i plinu. 2013. godine, prije sukoba u Ukrajini, državni proračun je punjen s 52 posto poreza na naftu i plin, a 2017. je ta brojka iznosila 40 posto”, rekao je Schepp.

“Naši članovi jasno traže odstupanje od berlinske politike u poslovanju s Rusijom. Pogotovo u vremenima političke krize, jer je upravo gospodarstvo snažan i pouzdan most”, zaključio je Matthias Schepp.

NOZ

 

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Vidi, vidi, sinula pamet u Njemačkoj….

cogo
5 godine prije

politika i gospodarstvo ,,dva raulicita pogleda na svet ,,politcari zicve od zarade gospodarstva a gospodarstvo pati zbog bedne politike ,,a kako je to kod nas znamo mi domorodci ,,in tu politicku gamad jas potvrđujemo na izborima ,,a njima se hebe za narod ,,kad cemo to shvatiti .?????????????????’

jezevakucica
5 godine prije

J..bo’takvu sankciju kada mi ne možemo zaraditi.Jel,tako Matthias?

Hogar
5 godine prije

Rusiji ne treba (u smislu da joj je privredno neophodna) cela EU, dosta joj je samo Nemačka.

Osovina Nemačka – Rusija – Kina bi privukla ogroman broj drugih zemalja u svoju orbitu čim vide koliko ova trojka ima koristi od međusobne saradnje.

Nažalost, sve dok se SAD nešto pitaju, neće Nemačka nigde, najmanje put Rusije.

preseren3
5 godine prije

Više bi štete napravili Rusiji, da su je ostavili na miru….
Živjela bi u području ugode. Uvozila hranu, trošila pare za stvari, koje može sama proizvesti…
Sada su je gurnuli, da proizvode sami. Neke stvari NIKAD više Rusija neče uvoziti…
Eto, vodeči proizvođač žita, sad če soje….
A naftnu industriju počela je kontrolirati sa Saudima….

Trubadur
5 godine prije

Rusija mora još brže, da diverzifikuje svoju privredu….Glavni partneri moraju, da budu pored Kine i Indija, Pakistan Indokina , pa i države J. Amerike……. Njemačka, odnosno EU nikad neče biti, pošten trgovinski partner Rusiji…. Sve, dok su američke baze u Njemačkoj, dok imaju uticajni dio u Deutsche bank, uticajni dio u glavnim Njemačkim firmama, pa i potpunu kontrolu nad BNDjem, Njemačka je pod okupacijom i tu nekog zbližavanja sa Rusijom nema…

Trubadur
5 godine prije

I moram, još, da nadodam….. Ako se zaista dogodi brexit, bit če puno lakše za Njemačku, da se malo više probliži Rusiji…..

giordano bruno
5 godine prije

Kada pogledamo Nemacku i Tursku, dve zemlje od oko 80 miliona stanovnika zagradjuju Rusiju, jedna sa Zapadne, a druga sa juzne strane.
Germany Population:82.79 million
Turkey Population: 79.81 million

Neko je to ciljano planirao, nista nije slucajno. Taj neko je uvek imperijalna sila.
Sticajem okolnosti Turska je promenila namenu i verovatno ce se okrenuti ka Evroazijskoj uniji.
Ostala je Nemacka usamljena u toj nameri. Kako toliki narod Nemci ne mogu da izadju iz celicnog zagrljaja u kojem ih drze, oni su kao veliki kit u bazenu, jednostavnim recnikom, oni su upotrebljeni.

njonjo
5 godine prije

Nije mi žao što njemačka politika odtrpi i poneku pljusku. Što bude više pljuski stvarat će se spontani otpor toj i takvoj politici. Čini se da je ovaj otpor već u tijeku. Još samo da ugledamo i njemačke “žute prsluke”.

Pikač
5 godine prije

a jadni švabe,baš mi ih je žao. To što im mnoge kompanije ne mogu zadovoljiti sve narudžbe,manje mu je važno. Glavno da on kmeči kak su oni jadni. To što isisavaju ostatak Europe u isto vrijeme..ma nećemo o tome. A evo, Rusija je najbolji ori jer što Trump želi postići,manje strane robe,naročito one iz Kine pa će biti više mjesta za domaće proizvođače..hoće li ga korporacije u tome pratiti,otom potom

Moreno
5 godine prije

Njemačka u skladu sa svojom politikom vazala višeg reda je dobila pravo imat svoje ekonomske vazale u EU, naročito jugoistočnoj Europi kojima je ka vampir krv posisala.

Splitexpress
5 godine prije

Uprkos javnim podržavanjem sankcija,najznačajniji njemačko-ruski projekt North Stream 2 ide dalje,makar se Ameri dižu na zadnje noge?Očito se radi ispod stola,koliko je onoga što ne znamo?

alan ford
5 godine prije

Berlin mora slušati svoje ciohazarske gospodare.

nego jeste li vidjeli, komediju, baš onako kako sam prognozorio prije 3 dana ovdje, u onom članku o teroristi u Strassbourgu… Nakon 2-3 dana, policija ga ustrijelila na ulici, baš kao i Anisa Amrija, prije 2 godine … ha, ha, ha, ha…
nitko nista vido ni cuo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI