fbpx

Berlin pretjeruje s provedbom antiruskih sankcija i tržište ostavlja drugima

Njemacka reihstag

U intervjuu za Neue Osnabrücker Zeitung je predsjednik Uprave njemačko-ruske gospodarske komore, Matthias Schepp, kritizirao politiku Berlina koja pretjerano provodi sankcije protiv Rusije, dok ostale zemlje u Rusiji popunjavaju praznine koje ostavlja Njemačka.

Njemački poslodavci su optužili političko vodstvo zemlje da šteti njihovom poslovanju u Rusiji zbog moralne neumjerenosti i pretjerane demonizacije Moskve. U intervjuu za Neue Osnabrücker Zeitung je predsjednik uprave Njemačko-ruske gospodarske komore, Matthias Schepp, rekao “kao trgovačka udruga kritizira vlasti Njemačke da doslovno pretjeruju u provedbi sankcija”.

Na primjer, odlazak na sajmove je ograničen, što se uopće ne traži europskim paketom sankcija protiv Moskve. Osim toga, njemački čelnici sustavno izbjegavaju velike ruske gospodarske forume, na kojima se u društvu Vladimira Putina pojavljuju čelnici država i vlada drugih zemalja, koje su također nametnule sankcije Rusiji, poput Francuske, Italije, Austrije i Japana.

“Ovako druge zemlje i dobavljači popunjavaju praznine koje mi ostavljamo bez ikakve potrebe”, ovim je riječima odluke središnjih vlasti kritizirao Matthias Schepp.

U siječnju će biti u tijeku produljenje sankcija EU protiv Rusije, koje su nametnute su zbog ponovnog ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom i sukoba u istočnoj Ukrajini.

“Ali je učinak ovih sankcija vrlo ograničen. U nekim su dijelovima čak ojačale Rusiju. Uporna nastojanja ruske vlade da zamijene inozemne proizvode su ponovno oživila vlastito gospodarstvo u nekim područjima”, objasnio je njemački stručnjak.

“Nekoliko sektora je sada trajno izgubljeno za zapadne dobavljače”, dodao je Schepp.

“Financijski je Rusija vrlo stabilna, iako će zemlja zadržati sporiji za rast u doglednoj budućnosti. Ali mora se reći da se dobro nosila s dvostrukim šokom – privremeno vrlo niskih cijena nafte i plina i zapadnim sankcijama”, rekao je Matthias Schepp.

Čelnik komore je u intervjuu za Neue Osnabrücker Zeitung  istaknuo kako su ruska vlada i središnja banka uspjeli smanjiti rast cijena na najnižu razinu od urušavanja Sovjetskog Saveza.

Istodobno, Rusija ima pete po veličini devizne rezerve na svijetu. Suficit u inozemnoj trgovini raste. U smislu bruto domaćeg proizvoda, zemlja ima šesti najmanji omjer javnog duga u svijetu, oko 13 posto. U Njemačkoj govorimo o 64 posto, u južnim zemljama EU više od 100 posto. Rusija je vratila dugove iz 2014. Tko još je to uspio učiniti?”, pita se Schepp i ističe kako sankcije, unatoč nekoliko proširenja, nisu ostvarile svoje ciljeve i samo su nanijele štete zapadnim tvrtkama izvozno orijentiranim na Rusiju.

“Točno je da zemlja pati zemlju od tradicionalnih postsovjetskih bolesti kao što su nepotizam, korupcija, prekomjerne birokracija i, ukupno gledano, vrlo skromne razine privatnog sektora. Međutim, uspjela je značajno smanjiti ovisnost o nafti i plinu. 2013. godine, prije sukoba u Ukrajini, državni proračun je punjen s 52 posto poreza na naftu i plin, a 2017. je ta brojka iznosila 40 posto”, rekao je Schepp.

“Naši članovi jasno traže odstupanje od berlinske politike u poslovanju s Rusijom. Pogotovo u vremenima političke krize, jer je upravo gospodarstvo snažan i pouzdan most”, zaključio je Matthias Schepp.

NOZ

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Vidi, vidi, sinula pamet u Njemačkoj….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  preseren3

Ne bulazni….
“”Istovremeno, u dokumentu koji je objavljen po završetku samita navodi se i da je EU krajnje zabrinuta zbog eskalacije situacije u Azovskom moru i Kerčkom moreuzu, kao i zbog kršenja međunarodnog prava od strane Rusije.

Kako prenose ruski mediji, ta odluka doneta je jer većina evropskih zemalja smatra da je uvođenje novih ograničavajućih mera protiv Rusije u ovom trenutku kontraproduktivno.

Prema rečima neimenovanog izvora iz struktura EU, neophodno je smanjiti tenzije i rešiti probleme kada je reč o inspekcijama brodova u tim vodama.

EU produžila postojeće sankcije

Istovremeno, Evropska unija donela je jednoglasno odluku da se produže ekonomske sankcije Rusiji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk napisao na svom Tviter nalogu da je odluka doneta zbog nultog napretka u primeni sporazuma iz Minska. “”
Dakle….Gospod Isus Hristos Spasitelj naš je rekao “Oprosti im Bože, ne znaju šta rade.”, neka mi Bog oprosti ali ovi perfektno znaju šta rade.
“” “… Rekao sam predsedniku Porošenku da ću do kraja ove godine ukrajinskim oružanim snagama dostaviti opremu za bezbednu komunikaciju – rekao je Stoltenberg, posle sastanka s predsednikom Ukrajine povodom eskalacije sukoba s Rusijom, prenosi Rojters.

Obećana oprema je deo pomoći od 40 miliona evra koju je NATO namenio za jačanje oružanih snaga Kijeva.

Stoltenberg je izrazio poštovanje prema “smirenosti i uzdržanosti Ukrajine” tokom krize sa Rusijom i ponovio podršku Alijanse težnjama te bivše sovjetske republike ka pridruživanju NATO-u, čemu se Moskva žestoko protivi.

Moskva se opire međunarodnim pozivima da oslobodi tri ukrajinska vojna broda koja je ruska pogranična straža zaplenila prošlog meseca u Kerčkom moreuzu, napominje britanska agencija.”” “

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  preseren3

I šlag na tortu je da USA ne planira sastanak Putin Veliki oslobodilac/Kramp dalabu sve do Rusija ne oslobodi ukrajinske mornare i brodove.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sastanak Trumpa i Putina ništa nebi priminija. To je samo još jedan show na koji i Trump i Putin mogu i ne moraju pristat.
Osim toga Kissinger je puno bolji “prijatelj” sa Putinom od Trumpa pa se ništa nije dogodilo, a i Trump o politici Amerike puno manje odlučuje nego Putin o politici Rusije.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Moreno

Kisindžer je svačiji prijatelj, to je jedna apsida….
Ne kontam, ti Krampu daješ mogućnost izbora?
Od kuda ti ideja da tu dvojicu staviš u isti koš.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša Kissinger je deklarirani Putinov “prijatelj” šta je i sam Putin potvrdija, pa i primija Kissingera u Moskvi prij par godin šta je definitivno bija Putinov izbor, a jeli to Putin mora napravit ili ne zna sam Putin.
Šta se Trumpa tiće lipo san napisa kako on puno manje sam odlučuje.
Stvari su relativne jer je apsolut ljudima još uvik nepoznat.
Dokaz kako su stvari rekativne možeš vidit i u činjenici kako je na primjer Sberbank tamo negdi prij nešto manje od desetak godin dobila dozvolu za poslovanje u Europi pa i u Hrvatskoj šta je morala odobrit i HNB kojom od 1994 ne upravlja hrvatska država nego paušalno napisano Rothschildi. Također 51% vlasništva Sberbank je ruska država, ali u strukturi manjinskog dila vlasništva pojavljuju se entiteti povezani sa Rothshildima.
Šta ti misliš kako je Sberbank dobila dozvolu za poslovanje u Hrvatskoj, a na primjer jednoj etičkoj banci u vlasništvu Zadruge za Etično Financiranje se već tri godine od HNB-a odbija dozvola za rad . . .
Oću reć kako “nevidljive sile” definitivno imaju uticaj i na Putina pa i uticaj na rusku ekonomiju i iz unutra.
Zaboravljaš kako su “isti” financirali i Hitlera i Saveznike u WWII pa da je Hitler i dobija rat kako ti “isti” bi opet bili među “pobjednicina”.
Zadnja misal mi je bila izjednačavat Trumpa i Putina, ali gledajući svit oko sebe vidin kako nije sve tako plastično.
Također mislin kako se slažemo odakle najveće zlo na zemlji dolazi.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Moreno

Kome nije jasno ni poslije toga čiji je nosferatu igrač onda mu nema pomoći, okupirana su mu uvjerenja glumom za koju misle da je stvarnost…………

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  Moreno

Pa i Rothschildi su biznismeni a biznis ne gleda odkuda novac dolazi,bitno da dolazi…..Nebih se nimalo začudio kada bi saznao da preko posrednika imaju ogroman kapital u Rusiji i Kini,ionako im je to dio ekonomske politike.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  preseren3

Kosovo formira vojsku….NATO žali….USA zarađuje…..ne laži sebe.

cogo
Gost
cogo
2 godine prije

politika i gospodarstvo ,,dva raulicita pogleda na svet ,,politcari zicve od zarade gospodarstva a gospodarstvo pati zbog bedne politike ,,a kako je to kod nas znamo mi domorodci ,,in tu politicku gamad jas potvrđujemo na izborima ,,a njima se hebe za narod ,,kad cemo to shvatiti .?????????????????’

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  cogo

cogo Meni se ipak čini kako je politika i ekonomija međuovisna jedna o drugoj, a na globalnom nivou politika i ekonomija su istoznačnice.
Samo jedan detalj ti je dokaz kako je tome tako, a to je novac koji determinira svaki pojedini korak u ekonomiji, a sa novcem se upravlja ipak politički, a ne ekonomski jer količinu, vrijednost, kamatu i distribuciju novca određuju oni na vrhu piramide monetarno financijske moći političkim, a ne ekonomskim odlukama.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  cogo

Sad nam treba 60 godina za dostić’ eu. Bivša država je bila u razini Austrije, Portugala i Španjolske. Postoje brojke.
Teško da je ovo slučajno.
Trolovima, tj. 20-30% komentatora (da, da) ne odgovaram….

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

J..bo’takvu sankciju kada mi ne možemo zaraditi.Jel,tako Matthias?

Hogar
Gost
Hogar
2 godine prije

Rusiji ne treba (u smislu da joj je privredno neophodna) cela EU, dosta joj je samo Nemačka.

Osovina Nemačka – Rusija – Kina bi privukla ogroman broj drugih zemalja u svoju orbitu čim vide koliko ova trojka ima koristi od međusobne saradnje.

Nažalost, sve dok se SAD nešto pitaju, neće Nemačka nigde, najmanje put Rusije.

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Više bi štete napravili Rusiji, da su je ostavili na miru….
Živjela bi u području ugode. Uvozila hranu, trošila pare za stvari, koje može sama proizvesti…
Sada su je gurnuli, da proizvode sami. Neke stvari NIKAD više Rusija neče uvoziti…
Eto, vodeči proizvođač žita, sad če soje….
A naftnu industriju počela je kontrolirati sa Saudima….

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Rusija mora još brže, da diverzifikuje svoju privredu….Glavni partneri moraju, da budu pored Kine i Indija, Pakistan Indokina , pa i države J. Amerike……. Njemačka, odnosno EU nikad neče biti, pošten trgovinski partner Rusiji…. Sve, dok su američke baze u Njemačkoj, dok imaju uticajni dio u Deutsche bank, uticajni dio u glavnim Njemačkim firmama, pa i potpunu kontrolu nad BNDjem, Njemačka je pod okupacijom i tu nekog zbližavanja sa Rusijom nema…

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

I moram, još, da nadodam….. Ako se zaista dogodi brexit, bit če puno lakše za Njemačku, da se malo više probliži Rusiji…..

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Kada pogledamo Nemacku i Tursku, dve zemlje od oko 80 miliona stanovnika zagradjuju Rusiju, jedna sa Zapadne, a druga sa juzne strane.
Germany Population:82.79 million
Turkey Population: 79.81 million

Neko je to ciljano planirao, nista nije slucajno. Taj neko je uvek imperijalna sila.
Sticajem okolnosti Turska je promenila namenu i verovatno ce se okrenuti ka Evroazijskoj uniji.
Ostala je Nemacka usamljena u toj nameri. Kako toliki narod Nemci ne mogu da izadju iz celicnog zagrljaja u kojem ih drze, oni su kao veliki kit u bazenu, jednostavnim recnikom, oni su upotrebljeni.

Annabella
Gost
Annabella
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Njemačka nikad nije prestala biti okupirana, američke vojne postrojbe su tamo još od završetka WW2, nikad im nije dozvoljeno da samostalno odlučuju. Zar mislite da su toliko imigranata pozvali dobrovoljno ili štete svojoj privredi sankcijama zato jer im je to fino??! ?

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  Annabella

Da neke stvari se rade iznad stole,a druge ispod stoga.
Ove dvije zemlje znaju da nesmiju tri puta pogrjesit.
Promisljanje se radi za narednih 1000 g

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Nije mi žao što njemačka politika odtrpi i poneku pljusku. Što bude više pljuski stvarat će se spontani otpor toj i takvoj politici. Čini se da je ovaj otpor već u tijeku. Još samo da ugledamo i njemačke “žute prsluke”.

Pikač
Gost
Pikač
2 godine prije

a jadni švabe,baš mi ih je žao. To što im mnoge kompanije ne mogu zadovoljiti sve narudžbe,manje mu je važno. Glavno da on kmeči kak su oni jadni. To što isisavaju ostatak Europe u isto vrijeme..ma nećemo o tome. A evo, Rusija je najbolji ori jer što Trump želi postići,manje strane robe,naročito one iz Kine pa će biti više mjesta za domaće proizvođače..hoće li ga korporacije u tome pratiti,otom potom

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Njemačka u skladu sa svojom politikom vazala višeg reda je dobila pravo imat svoje ekonomske vazale u EU, naročito jugoistočnoj Europi kojima je ka vampir krv posisala.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  Moreno

??

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Uprkos javnim podržavanjem sankcija,najznačajniji njemačko-ruski projekt North Stream 2 ide dalje,makar se Ameri dižu na zadnje noge?Očito se radi ispod stola,koliko je onoga što ne znamo?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

euRopski parlament te demantira, donio odluku da je protiv sjevernog toka cvaj……………

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Berlin mora slušati svoje ciohazarske gospodare.

nego jeste li vidjeli, komediju, baš onako kako sam prognozorio prije 3 dana ovdje, u onom članku o teroristi u Strassbourgu… Nakon 2-3 dana, policija ga ustrijelila na ulici, baš kao i Anisa Amrija, prije 2 godine … ha, ha, ha, ha…
nitko nista vido ni cuo

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  alan ford

720 specijalaca ga je lovilo. Da je zec nebi utekao tolikoj hajci.

Nego jedno pitanje: svi znamo da je na zapadu sve bolje i da je francuska policija daleko bolja od nase. Ako je njima trebalo 720 specijalaca za jednog takvog, koliko treba nasih policajaca za one koji se gomilaju u Kladusi?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik