fbpx

Biti sam svoj majstor

Ivo-Kobas-Sam-svoj-majstor

Postoje majstori koji stvarno imaju pravo tim imenom se zvati jer sve što urade, urade kako treba. Ali postoje i „majstori“ nakon kojih treba tražiti majstore da ispravljaju njihove greške.

Oni prvi su obično skupi jer ih svi traže. A ovi drugi su još skuplji zato što nakon njih treba tražiti i druge. Zato mnogi rizikuju i uzimaju stvar u svoje ruke te sami pokušavaju biti majstori. Ova pojava je posebno izražena u situacijama kakva je sada u našim krajevima odakle su otišli mnogi majstori raznih profila.

Ja spadam u one koji su u mnogo navrata bili sam svoj majstor. Nekad sam se zbog toga i pokajao, ali u većini slučajeva nisam. Jednom sam se, na primjer, upustio u pravi građevinski pothvat, a da za ono što me je čekalo nisam imao gotovo nikakvog iskustva. Moj otac je odlučio napraviti zajedničku kuću, s iste dvije polovice, za brata i mene. Ni on nije bio majstor, ali se usudio sam graditi kuću i uspješno je obavio posao. Ostalo je još da napravi stepenice na mojoj strani, ali se razbolio i ubrzo umro. Nakon nekog vremena pozvao sam čovjeka koji mu je pomagao dok je radio stepenice kod brata, a i on je neki priučeni majstor, da uradi i moje. On se pola dana mučio, okretao, razgledao, počinjao, ali nije išlo i rekao je da on to ne umije uraditi. Stepenice su išle iz podruma, kroz prizemlje i kat na tavan, ali nisu išle samo cik-cak nego su imale i blagu torziju u nekom dijelu i neke su imale pravilan oblik, a neke su bile u jednom dijelu uže od drugih.

Meni se činilo kako sve to nije toliko komplicirano i sam sam se prihvatio posla. Jedino mi je supruga, koja je tada bila još studentkinja i upravo se pripremala za jedan ispit, ponešto pripomogla. Radio sam nekoliko dana i stepenice su bile gotove. Pretrpjele su rat, poplavu i razne druge nedaće u kojima je kuća bila znatno oštećena, ali eno ih još uvijek stoje bez ikakvih problema.

U posljednje vrijeme sam se opet upustio u građevinske vode kod sina koji pravi kuću. U stvari, renovira je, ali od stare kuće bila su ostala bukvalno samo četiri zida u prizemlju. Jedan je dio, veći dio kata i instalacija, uradio majstor, a dalje radimo sin i ja. Dobar dio poslova nikada nismo radili, neke čak ni vidjeli kako se rade, ali sve ide dosta dobro. Sporo, pošto imamo samo vikende za tu namjenu, a nekada za vikende bude i drugih obaveza, ali ipak napredujemo. Ne žuri nam se pošto sin već ima riješeno stambeno pitanje, a ušteda je ogromna. O zadovoljstvu nakon obavljenog posla da i ne pričam, a i o zadovoljstvu u zajedničkom radu koje je teško iskazati cijenom u novcima.

Upravo smo dovršili postavljanje pločica u kupatilu. Vjerujete, ispalo je sve bolje nego što je radio majstor u mom kupatilu u kući. Nema tu velike majstorije – važno je lijepo, ravno krenuti i samo paziti da svaka pločica sjedne na svoje mjesto kako treba. Koristili smo i pomoćne spravice za nivelaciju pločica, da ne budu neravno i krivo postavljene i nema velikih kiksova. Poneka sitnica može promaknuti, ali nakon jednog iskustva i tih sitnica nestaje. Sad imamo postaviti još tuš, kadu, umivaonik i ostale sitnice, i kupatilo je gotovo, a time je i cijeli kat spreman za useljenje.

Ostaje dovršiti radove u prizemlju, pa uraditi dvorišnu zgradu, pa dozidati još jedan dio kuće, pa uraditi fasadu, pa dvorište… Ima tu još mnogo posla, ali i mnogo zadovoljstva. Ali sve čovjek može uraditi sam, samo ako ima čvrstu volju za to i ako nije baš totalni antitalent koji ima „obje lijeve ruke“, a znamo da postoje i takvi ljudi. No, većini je potrebna samo hrabrost za upustiti se u avanturu. Možda se u toku posla ponekada i pokaje, pokoleba, ali na kraju se sve sretno završi i junak priče ostaje ponosan na svoje djelo.

Niste nikada probali biti sam svoj majstor? Pokušajte, savjetujem vam! Recimo, okrečite nešto, za to ne treba velika vještina niti možete nešto mnogo pokvariti.

5 1 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Ja od svoje mladosti, gotovo sve što trebam izrađujem sam, tako da sam do sada skupio znanja i alata da gotovo ni ne razmišljam da zovem nekog drugog da mi radi.
Uvijek sam se povodio za činjenicom da “majstori” nisu nikakvi supermeni ili drugačiji od mene – što mogu oni mogu i ja, dapače, u neka prošla vremena, mladi ljudi su išli u zanatske škole ako im učenje i nije baš išlo. U zidare, keramičare, stolare, bravare itd. išli su učenici sa nižim prosjekom ocjena. Danas većina “majstora” ni nema neke zanatske škole, već je “znanje” pokupilo radeći neko vrijeme kod nekog poduzetnika, pa i sami onda otvaraju svoj obrt nakon što prođu kakav seminar radi formalnosti a primatelji njihovih usluga većinom u cijeni imaju uračunatu i njihovu neefikasnost.
Zato i dan danas kad mi nešto treba radije kupim alat potreban za izradu i sam polako to napravim.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  otpisani

otpisani Dijelom je točno to šta pišeš, ali opet se nemože sve sam radit jer je nemoguće imat sve alate i znat sa njima rukovat . . . na primjer moš imat i tokarski stroj i presu i kombinirani cirkular i aparat za varenje ugljičnog čelika . . . ali opet u nekome trenutku triba glodalica, bansiga, aparat za zavarivanje aluminija ili alat i plin za rashladni sistem . . .
A da o elektronici i ne pišen di popravka nema, a cjena sklopova je 90% cjene cile elektroničke jedinice . . .
Do prij 20 godin svi smo auto kojega skoro svi imamo u 50% slučajeva popravljali sami, a danas je to samo nekoliko postotaka . . .

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Sve nabrojane alate imam i znam ih koristiti kada mi treba…
Npr. tokarski stroj sam nabavio nakon što sam kod majstora tokara proveo i više od stotinu sati kroz duže vrijeme, čekajući da mi izradi razne dijelove koji su mi trebali u mom obrtu, toliko sam naučio gledajući i u razgovoru sa tokarom, da sam čim sam nabavio stroj odmah znao i raditi na njemu. Doduše stroj je star, malo mlađi od mene;) ali je to vrhunska izrada “Prvomajske” iz Raše po istočnonjemačkoj licenci, iz vremena kada se i kod nas izrađivalo takve strojeve. Stupnu bušilicu ujedno koristim i za manje glodanje metala, a 50-tonsku prešu sam si sam izradio uz kupnju nekih gotovih elemenata.
Električno zavarivanje elektrodama sam naučio još sedamdesetih godina a kasnije kada mi je trebalo centralno grijanje naučio sam i autogeno zavarivanje koje mi je kasnije dobro došlo da ovladam TIG- zavarivanje (kada su se na tržištu pojavili inverter-aparati) danas imam (pored starijih aparata) novi AC/DC aparat od preko 300AMP kojim mogu uz upotrebu argona zavarivati i aluminij pa umjesto da nekakve konstrukcije radim od željeza koje treba pjeskariti i farbati ili od skupocijenog inoksa, pribjegavam aluminiju koji je još uvijek relativno jeftin i dostupan a dostupan je i aluminij za upotrebu u moru i pored mora.
Za obradu drva imam od raznih “hobi” alata do kružne i tračne pile Itd.
Kada otkrijem kvar na nekom kućanskom aparatu obično kupim zamjenski dio i promijenim, a ako treba duže čekati na djelove to znam prepustiti serviseru. Danas više nitko ne izrađuje dijelove za popravak nečega već se sve to svodi na puku zamjenu dijela pa su “majstori” uglavnom samo trgovci i zamjenjivači dijelova.
Izvor prihoda ja i obitelj ostvarujemo kroz druge tri različite djelatnosti ali svima dobro dođe moje znanje i opremljenost alatom kada se desi neki kvar a vidim da su i mlađi članovi obitelji počeli slijediti moj primjer pa kada im nešto treba i oni prionu poslu i to naprave, doduše nije im teško jer koji im god alat treba uzmu iz moje garaže-radionice.
Da bi čovjek živio na način kojim ja živim treba od malena biti “žedan” znanja, mora početi vjerovati u sebe i ne smije mu ništa biti teško.
Bilo kakvo kolebanje, kalkulacije, ili slaba volja su put u ovisnost o drugome i sve tvoje potencijalno znanje i vrijeme koristi taj drugi, uglavnom sebi na korist a tebi ostavlja samo za preživljavanje.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  otpisani

Hvala gospon Administrator na brzoj provjeri i puštanju komentara 🙂

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije
Reply to  otpisani

U pravu si. Jedini nedostatak kad nešto radiš sam je vrijeme potrebno za završit taj posao. Govorim iz vlastitog iskustava, Struja , voda, grijanje, zidanje, krovovi, bojanje varenje popravak manjih strojeva kao pile, kosilice, kućanski aparati nije mi problem kupiš alat i imaš i radiš. Ne vjeruje tko nije probao. Ne znam koji majstor i za što je bio u mojoj kući. Kad znaš svašta radit i kako je to jednostavno misliš da to svi znaju a u stvari zna jako malo ljudi. I otvoriti obrt kao kućni majstor bilo bi jako unosan posao jer je recimo jednom majstoru za grijanje velik problem doći u jednu kuću i pomaknuti jedan radijator pola metra. Veliki bježe od malog posla jer im stvara gubitke u vremenu

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  hogar strašni

hogar strašni
Morenu sam malo opširnije odgovorio ali me administrator opet .ebe pa mi je blokirao komentar.
Po ovome što pišeš, ti i ja smo jednaki, ali sam ja prestar da bi se počeo baviti prodajom svojih usluga a i onako imamo u obitelji dovoljno za život iz drugih djelatnosti. Jedino prokletstvo u biti “sam svoj majstor” je nedostatak vremena za nešto poput omiljenog hobija, ali zadovoljstvo koje imaš nakon što nešto napraviš novo, ili popraviš staro, se itekako može mjeriti sa ugodom koju imaš kod upražnjavanja svog hobija, ali kada si urediš život i ako nisi lijen sve se stigne.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Ja sam si sam proveo struju kod kuće, kada mi zatreba neki dodatni utikač ili svjetlo. Uveo sam vodu u kuću. Postavljao sam nove prozore u kuću i vrata. Ali kada god pričam drugima da ja sve sam radim nikada mi ne vjeruju. Kaže kako ti to sve znaš?

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  Ante

Je sve ja napravljeno po propisu.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Iznenadio sam se svojom ženom kad je uhvatila u ruke brusni papir, kupila boje i četke te počela farbati. Ja mislio zvati majstora kad ono imam u kuci majstora.
Te žene znaju biti nevjerovatne uradi sam majstori. Sad bi ona kao nesto kupila i busilicu, brusilicu i druge alate jer su joj porasli apetiti. To ipak treba sprijeciti da se ne osili.

Rave
Gost
Rave
1 godina prije

sprijeci, sprijeci. jadnica mora sama kad vidi da si nizasto.
samo nemoj zabusavati u krevetu jer ce kupiti alate ili drugo.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Brave new world
A .ebiga, netko mora biti muško u kući;)

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

U odnosu na pravog majstora prosječni će “samovac” većinu poslova sasvim solidno napraviti. Da, nešto sporije, ali hoće. Dobro dođu savjeti onih koji su to već radili, isto kao i pripomoć istih, no najvažnija je volja.
Kada smo gradili kuću bio je imperativ da ćemo većinu sami uraditi. Na kraju je ispalo da smo skoro sve, sa izuzetkom el. instalacije (a i to najviše zato jer je trebala potvrda ovlaštenog majstora), napravili sami. Naravno da je bilo promašaja. Bilo je i “sfušanih” poslova, većinom zbog neznanja ili žurbe. Ali eto ni nakon 30 godina još se ništa nije srušilo. I vrlo važan dio-osjećaj da je ti ipak naših ruku djelo.
Nažalost danas je samogradnja kazneno djelo, pa prijavili vas tko, platit ćete kaznu. Moguće je još raditi samo ono što se iz vana ne vidi ili ako ste van grada nadati se dobroti susjeda.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Nema tu pravila jer smo svi različiti i živili smo i živimo u različitim okruženjima. Osim toga kod “uradi sam” bitniji je način razmišljanja nego obrazovanje i struka jer bez “tehničkoga” načina razmišljanja nema ništa . . . za sve triba imat dara, a šta je najbitnije volje. Nikad nije loše pitat one šta znaju više odnosno imaju više iskustva u određenoj struci, međutim i to je sve teže jer svi su sve više specijalizirani za uski segment neke struke.
Nekad su mala mista koja su dislocirana imala wide range meštre koji su radili sve od građevine, popravljanja kućanskih aparata do bravarije i limarije.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Lijevom rukom radim,gradim i popravljam a desnom rukom zovem preko telefona da netko sve to ispravi.

mla
Gost
mla
1 godina prije

proizvođači svakako nastoje sabotirati uradi-sam. primjer, miniwash. kupljen u bauhausu prije 5 godina. riknula mlaznica (budala nisam odma kupio 2-3 rezervne). nema dijelova. prodaje se potpuno nova linija. ova moja se prestala proizvoditi prije 2 godine. ne proizvode više ni dijelove. kanibalizacija s dijelovima od nove linije nemoguća jer smradovi stave malo drugačije navoje, dimenzije. a lijepljenje stare nije preporučljivo s obzirom na stotinjak bara.. samo da kupiš novo.

dobar majstor danas zlata vrijedi. ima masu fušera i levata. krov popravio iz 3. pokušaja…. da mogu opet ispočetka išao bi u neki zanat rad s drvom, stolarija, brodogradnja u drvu… kod nas je zanat obezvrijeđen, kao manje vrijedno zanimanje. džabalebarenje u kancelariji i dalje je ideal… a bitno je biti dobar u svom poslu. štogod to bilo…

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  mla

Upravo to, zanatska zanimanja su potpuno obezvrijeđena. Po meni su ta zanimanja više štitila okoliš od današnje masonove proizvodnje. Jer se nešto kvalitetno proizvelo i to je trajalo godinama. Osim toga državni proračun se punio svježim novce. Za razliku od činovnika u državnim firmama i onih koji rade sa državom. Jer doslovce oni ne zarađuje novce, nego svi ovise o zaduživanju države.

mla
Gost
mla
1 godina prije
Reply to  Ante

zanatstvo je jedno od stvari di skidam kapu amerima. oni stalno nešto renoviraju, grade , nadograđuju. tamo se dobar zanatlija i cijeni.

imali smo zlata vrijednu baštinu drvene brodogradnje (gajete, gucevi, batane) pa smo to pustili da ode u zaborav. a tu bi trebalo isfuravati “nacionalizam”, evo to su barke koje mi gradimo stoljećima. made in croatia. proudly. pa snimiti dokumentarac izrade u nastavcima…. jedino su u rovinju uspjeli s batanom napraviti posao… kažu, ne isplati se. a ima zaljubljenika, bogatih, naručivali bi, išlo bi to… pa organizirati pošumljavanje. edukacija: koje drvo, kako, kada, zašto, da mladi nauče… ali jbg, u termite smo se pretvorili, samo uništavamo.

btw, u školi nas učili da su mlečani ogolili velebit (mamicuim), a nisu, nego naši. velebit nikad nije bio pod venecijom. naši sjekli, izvozili preko senja i karlobaga, ne samo u veneciju, nisu pošumljavali… isto kao i danas, balvane izvozimo…

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  mla

mla
Nije niko Velebit ogolio, ogolila ga je bura, kao i otoke podno velebita sa kopnene strane, koja tamo puše od praiskona. pogledaj velebit u zavjetrinama (pa i otoke) tamo drvo raste oduvijek i nikada nije nestalo.
(po tom su nas pitanju u školi pogrešno učili)

mla
Gost
mla
1 godina prije
Reply to  otpisani

otpisani, u pravu si. sad sam malo progooglao. a ovo, da je bio pošumljen i da smo ga ogolili, bio sam davno pročitao u povijesti grada sušaka, od račkog. to biće on sam došao do tog netočnog zaključka… ok. student nije zapalio žito! idemo dalje za iste pare…

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  mla

mla
Nisu samo proizvođači krivi za ovakvo stanje, kriva je kapitalistička država koja od svega i svakoga hoće ubrati porez a za stalno mijenjanje proizvoda i smanjivanje njegovog trajanja kriv je sam kapitalizam i tržišna ekonomija temeljena na potrošnji.
Svakako bi bolje za prirodu i duže očuvanje njenih izvora bila socijalistička država i planska ekonomija, ali to je već tema zbog koje će se neko dignuti na zadnje noge…

mla
Gost
mla
1 godina prije
Reply to  otpisani

tzv. konzumerizam… sjećam se prvog tv u boji. olimpijada u montrealu. 1976. philips. trajao do 1998…
btw, zadnja rata za tu olimpijadu plaćena tek nedavno, mislim 2017.

a krivi smo i sami. uđem u trgovinu alata, ko nekad igračaka, pa izađem van “bogatiji” za nešto što ću koristiti jednom ili nikad. jednom pratio kolegu čiji je hobi lov u neki outdoors dučan, samo mu društvo radio, i izašao vani sa sjekirom i pilom na rasklapanje, s opasačem koji umjesto metaka ima tabasco sos bočice i još nekim glupostima koje ne da mi nisu potrebne nego… ali zato tako cool izgledaju. pila i sjekira u futroli, isto na opasač ide hahahah

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

SSM danas i nije tesko biti jer imamo internet tako da se vrlo lako moze doći do saznanja ukoliko zelis nesto sam da uradis… Na yt ima i video da sve objasni..
Takodjer i sama industrija je radi brzine i jednostavnosti i potreba omogućila da mnoge stvari su lake za uraditi kako majstorima tako i amaterima..
Bitno je samo imati volju i zelju i koji kliker u glavi…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

S obzirom da su majstori došli ili nedostupni ili od k… a, sve češće triba sam. I to nije toliko loše, osjećaj kad nešto napraviš sam je vrhunski unatoč živciranju i psovanju kad usereš 😊

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik