Biti sam svoj majstor

Ivo-Kobas-Sam-svoj-majstor
23 komentara

Postoje majstori koji stvarno imaju pravo tim imenom se zvati jer sve što urade, urade kako treba. Ali postoje i „majstori“ nakon kojih treba tražiti majstore da ispravljaju njihove greške.

Oni prvi su obično skupi jer ih svi traže. A ovi drugi su još skuplji zato što nakon njih treba tražiti i druge. Zato mnogi rizikuju i uzimaju stvar u svoje ruke te sami pokušavaju biti majstori. Ova pojava je posebno izražena u situacijama kakva je sada u našim krajevima odakle su otišli mnogi majstori raznih profila.

Ja spadam u one koji su u mnogo navrata bili sam svoj majstor. Nekad sam se zbog toga i pokajao, ali u većini slučajeva nisam. Jednom sam se, na primjer, upustio u pravi građevinski pothvat, a da za ono što me je čekalo nisam imao gotovo nikakvog iskustva. Moj otac je odlučio napraviti zajedničku kuću, s iste dvije polovice, za brata i mene. Ni on nije bio majstor, ali se usudio sam graditi kuću i uspješno je obavio posao. Ostalo je još da napravi stepenice na mojoj strani, ali se razbolio i ubrzo umro. Nakon nekog vremena pozvao sam čovjeka koji mu je pomagao dok je radio stepenice kod brata, a i on je neki priučeni majstor, da uradi i moje. On se pola dana mučio, okretao, razgledao, počinjao, ali nije išlo i rekao je da on to ne umije uraditi. Stepenice su išle iz podruma, kroz prizemlje i kat na tavan, ali nisu išle samo cik-cak nego su imale i blagu torziju u nekom dijelu i neke su imale pravilan oblik, a neke su bile u jednom dijelu uže od drugih.

Meni se činilo kako sve to nije toliko komplicirano i sam sam se prihvatio posla. Jedino mi je supruga, koja je tada bila još studentkinja i upravo se pripremala za jedan ispit, ponešto pripomogla. Radio sam nekoliko dana i stepenice su bile gotove. Pretrpjele su rat, poplavu i razne druge nedaće u kojima je kuća bila znatno oštećena, ali eno ih još uvijek stoje bez ikakvih problema.

U posljednje vrijeme sam se opet upustio u građevinske vode kod sina koji pravi kuću. U stvari, renovira je, ali od stare kuće bila su ostala bukvalno samo četiri zida u prizemlju. Jedan je dio, veći dio kata i instalacija, uradio majstor, a dalje radimo sin i ja. Dobar dio poslova nikada nismo radili, neke čak ni vidjeli kako se rade, ali sve ide dosta dobro. Sporo, pošto imamo samo vikende za tu namjenu, a nekada za vikende bude i drugih obaveza, ali ipak napredujemo. Ne žuri nam se pošto sin već ima riješeno stambeno pitanje, a ušteda je ogromna. O zadovoljstvu nakon obavljenog posla da i ne pričam, a i o zadovoljstvu u zajedničkom radu koje je teško iskazati cijenom u novcima.

Upravo smo dovršili postavljanje pločica u kupatilu. Vjerujete, ispalo je sve bolje nego što je radio majstor u mom kupatilu u kući. Nema tu velike majstorije – važno je lijepo, ravno krenuti i samo paziti da svaka pločica sjedne na svoje mjesto kako treba. Koristili smo i pomoćne spravice za nivelaciju pločica, da ne budu neravno i krivo postavljene i nema velikih kiksova. Poneka sitnica može promaknuti, ali nakon jednog iskustva i tih sitnica nestaje. Sad imamo postaviti još tuš, kadu, umivaonik i ostale sitnice, i kupatilo je gotovo, a time je i cijeli kat spreman za useljenje.

Ostaje dovršiti radove u prizemlju, pa uraditi dvorišnu zgradu, pa dozidati još jedan dio kuće, pa uraditi fasadu, pa dvorište… Ima tu još mnogo posla, ali i mnogo zadovoljstva. Ali sve čovjek može uraditi sam, samo ako ima čvrstu volju za to i ako nije baš totalni antitalent koji ima „obje lijeve ruke“, a znamo da postoje i takvi ljudi. No, većini je potrebna samo hrabrost za upustiti se u avanturu. Možda se u toku posla ponekada i pokaje, pokoleba, ali na kraju se sve sretno završi i junak priče ostaje ponosan na svoje djelo.

Niste nikada probali biti sam svoj majstor? Pokušajte, savjetujem vam! Recimo, okrečite nešto, za to ne treba velika vještina niti možete nešto mnogo pokvariti.

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
otpisani
4 godine prije

Ja od svoje mladosti, gotovo sve što trebam izrađujem sam, tako da sam do sada skupio znanja i alata da gotovo ni ne razmišljam da zovem nekog drugog da mi radi.
Uvijek sam se povodio za činjenicom da “majstori” nisu nikakvi supermeni ili drugačiji od mene – što mogu oni mogu i ja, dapače, u neka prošla vremena, mladi ljudi su išli u zanatske škole ako im učenje i nije baš išlo. U zidare, keramičare, stolare, bravare itd. išli su učenici sa nižim prosjekom ocjena. Danas većina “majstora” ni nema neke zanatske škole, već je “znanje” pokupilo radeći neko vrijeme kod nekog poduzetnika, pa i sami onda otvaraju svoj obrt nakon što prođu kakav seminar radi formalnosti a primatelji njihovih usluga većinom u cijeni imaju uračunatu i njihovu neefikasnost.
Zato i dan danas kad mi nešto treba radije kupim alat potreban za izradu i sam polako to napravim.

Ante
4 godine prije

Ja sam si sam proveo struju kod kuće, kada mi zatreba neki dodatni utikač ili svjetlo. Uveo sam vodu u kuću. Postavljao sam nove prozore u kuću i vrata. Ali kada god pričam drugima da ja sve sam radim nikada mi ne vjeruju. Kaže kako ti to sve znaš?

Brave new world
4 godine prije

Iznenadio sam se svojom ženom kad je uhvatila u ruke brusni papir, kupila boje i četke te počela farbati. Ja mislio zvati majstora kad ono imam u kuci majstora.
Te žene znaju biti nevjerovatne uradi sam majstori. Sad bi ona kao nesto kupila i busilicu, brusilicu i druge alate jer su joj porasli apetiti. To ipak treba sprijeciti da se ne osili.

Piretis
4 godine prije

U odnosu na pravog majstora prosječni će “samovac” većinu poslova sasvim solidno napraviti. Da, nešto sporije, ali hoće. Dobro dođu savjeti onih koji su to već radili, isto kao i pripomoć istih, no najvažnija je volja.
Kada smo gradili kuću bio je imperativ da ćemo većinu sami uraditi. Na kraju je ispalo da smo skoro sve, sa izuzetkom el. instalacije (a i to najviše zato jer je trebala potvrda ovlaštenog majstora), napravili sami. Naravno da je bilo promašaja. Bilo je i “sfušanih” poslova, većinom zbog neznanja ili žurbe. Ali eto ni nakon 30 godina još se ništa nije srušilo. I vrlo važan dio-osjećaj da je ti ipak naših ruku djelo.
Nažalost danas je samogradnja kazneno djelo, pa prijavili vas tko, platit ćete kaznu. Moguće je još raditi samo ono što se iz vana ne vidi ili ako ste van grada nadati se dobroti susjeda.

Moreno
4 godine prije

Nema tu pravila jer smo svi različiti i živili smo i živimo u različitim okruženjima. Osim toga kod “uradi sam” bitniji je način razmišljanja nego obrazovanje i struka jer bez “tehničkoga” načina razmišljanja nema ništa . . . za sve triba imat dara, a šta je najbitnije volje. Nikad nije loše pitat one šta znaju više odnosno imaju više iskustva u određenoj struci, međutim i to je sve teže jer svi su sve više specijalizirani za uski segment neke struke.
Nekad su mala mista koja su dislocirana imala wide range meštre koji su radili sve od građevine, popravljanja kućanskih aparata do bravarije i limarije.

jezevakucica
4 godine prije

Lijevom rukom radim,gradim i popravljam a desnom rukom zovem preko telefona da netko sve to ispravi.

mla
4 godine prije

proizvođači svakako nastoje sabotirati uradi-sam. primjer, miniwash. kupljen u bauhausu prije 5 godina. riknula mlaznica (budala nisam odma kupio 2-3 rezervne). nema dijelova. prodaje se potpuno nova linija. ova moja se prestala proizvoditi prije 2 godine. ne proizvode više ni dijelove. kanibalizacija s dijelovima od nove linije nemoguća jer smradovi stave malo drugačije navoje, dimenzije. a lijepljenje stare nije preporučljivo s obzirom na stotinjak bara.. samo da kupiš novo.

dobar majstor danas zlata vrijedi. ima masu fušera i levata. krov popravio iz 3. pokušaja…. da mogu opet ispočetka išao bi u neki zanat rad s drvom, stolarija, brodogradnja u drvu… kod nas je zanat obezvrijeđen, kao manje vrijedno zanimanje. džabalebarenje u kancelariji i dalje je ideal… a bitno je biti dobar u svom poslu. štogod to bilo…

Alen
4 godine prije

SSM danas i nije tesko biti jer imamo internet tako da se vrlo lako moze doći do saznanja ukoliko zelis nesto sam da uradis… Na yt ima i video da sve objasni..
Takodjer i sama industrija je radi brzine i jednostavnosti i potreba omogućila da mnoge stvari su lake za uraditi kako majstorima tako i amaterima..
Bitno je samo imati volju i zelju i koji kliker u glavi…

Majk Majers
4 godine prije

S obzirom da su majstori došli ili nedostupni ili od k… a, sve češće triba sam. I to nije toliko loše, osjećaj kad nešto napraviš sam je vrhunski unatoč živciranju i psovanju kad usereš 😊

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.