Blokada američke savezne vlade do očaja dovela skoro 800 000 zaposlenika

Meksiko sad granica
27 komentara

Danas je djelomična blokada rada savezne vlade u Sjedinjenim Državama, koja je posljedica spora predsjednika Trumpa i Kongresa oko financiranja izgradnje zida na granici s Meksikom, ušla u drugi mjesec. Djelomična blokada američke vlade, koja je počela 22. prosinca, najduža je u povijesti.

Trump ne odustaje od želje da Kongres izdvoji novac za zid na granici  Meksikom i traži 5,7 milijardi dolara. Većina republikanaca u Kongresu zasad ne podržava ovu ideju, ali je podupire Trumpova biračka baza. Prošlog tjedna su ekonomisti izračunali da će djelomična blokada vlade, potraje li još dva tjedna, američko gospodarstvo stajati oko šest milijardi dolara.

“Američko gospodarstvo” će izgubiti 6 milijardi dolara za nešto što su za vrijeme Busha mlađeg i Baracka Obame zastupnici Kongresa odobravali gotovo jednoglasno i bez ikakve pompe. Naime, proteklih godina je već izgrađeno 650 milja raznih vrsta barijera, zidova i prepreka i cijela ove farsa oko zida je posljedica političke borbe među raznim frakcijama unutar Republikanske stranke i Trumpovog napetog odnosa s demokratima.

Meksiko, zid, barijere
FOTO – Dio granice s Meksikom na kojem u jednom ili drugom obliku već postoji barijere i zidovi

Ono što ujedinjuje posvađane američke zakonodavce i Donalda Trumpa je odnos prema zaposlenicima javnih službi koji zbog blokade ili rade bez plaće ili za vrijeme neplaćenog odmora rade druge poslove.

Broj uposlenika koji primaju plaću od savezne vlada, a trenutno ne rade i traže pomoć za nezaposlene se samo u prva dva tjedna blokade popeo na više od 10 000.

Iz američkog ministarstva rada su ranije ovog mjeseca naveli kako se svakog tjedna prijavi oko 1000 bivših saveznih službenika koji traže naknade za nezaposlene. Zbog birokracije i nedorečenih zakona zaposlenici koji ne rade za vrijeme djelomične blokade vlade imaju pravo tražiti pomoć za nezaposlene, ali to pravo nemaju oni koji ne primaju plaću, a moraju raditi zbog održavanja minimuma radnog procesa. Čak i oni koji su poslani kućama morat će vratiti pomoć za nezaposlene, ako im se plaće isplate retroaktivno kada se blokada završi, prenosi AP.

Ovo je težak test za američke državne službenike, budući da većina njih nema uštede, a za vrijeme blokade su bez ikakvih primanja.

Associated Press je opisao tužnu i istovremeno apsurdnu američku stvarnost, čime je potvrdio kako rad bez primanja nije odlika samo nekih tranzicijskih zemalja istočne Europe.

Trenutna blokada je probila sve rekorde, a zaposlenici koji su ostali bez plaća su prisiljeni nekako preživljavati i tražiti zaradu na drugim poslovima.

Američka savezna vlada, uz izuzetak vitalnih službi, ne radi mjesec dana, dok je najduža prethodna blokada trajala 21 dan u Novoj godini 1996. pod predsjednikom Billom Clintonom, kada su u američkom Kongresu održane žestoke rasprave o proračunskom deficitu. Krajem 2013. je također nakratko obustavljen rad dijela saveznih službi, također zbog neslaganja oko proračuna, ali je problem ubrzo riješen.

Svađa republikanaca, demokrata i Trumpa je dovela do toga da je oko 800 000 državnih službenika otišlo na odmor ili rade besplatno. Tako je Trump ispunio svoju prijetnju da će dugi spor oko financiranja izgradnje zida riješiti kroz blokadu.

Dio situacije je “ublažen” božićnim i novogodišnjim blagdanima, ali su oni odavno završili, dok je situacija za uposlenike dalje očajna. Trump je naglo napustio posljednji sastanak s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi i demokratskim čelnikom Senata Chuckom Schumerom, koji su ponovno odbili dati novac za zid.

Prema nekim procjenama, blokada je već uzrokovala gubitke veće od troška Trumpovog zida.

Sigurnosni zid u Meksiku

U prilično tužnom članku, Associated Press opisuje kako su američki državni službenici prisiljeni tražiti privremene prihode i iznajmljuju svoje domove, rade kao taksisti pomoću Ubera i tako dalje. Istovremeno, mnogi i dalje obavljaju svoje uobičajene dužnosti, a da za to ne dobivaju nikakav novac.

Na neočekivan i paradoksalan način se javni sektor gospodarstva postupno kreće prema tračnicama takozvane “Gig ekonomije”, u kojoj se stalni poslovi zamjenjuju jednokratnim nalozima.

Izgleda sramotno, a za mjesec ili dva postat će se cijela situacija pretvoriti u vrlo ozbiljan društveni problem. U Sjedinjenim Državama je mnogo državnih službenika i oni ne mogu predugo trpjeti.

Trenutna blokada je pokazala još jedan važan detalj – većina državnih službenika, njih oko 70%, živi od plaće do plaće, odnosno, “na rastojanju od jedne plaće od bankrota”,  što je s ekonomskog stajališta nezdrava situacija.

Za manje od mjesec dana će Trump morati smisliti način isplate plaća ovim ljudima, inače može očekivati “marš državnih službenika” na Washington.

Njima bi se mogli pridružiti i američki farmeri, kojima se zbog djelomične blokade ne mogu isplatiti odštete za propali uroda koji nije izvezen u Kinu. Riječ je o 19 milijardi dolara osiguranih za američke farmere, ali je novac trenutno zamrznut.

Štrajk učitelja i profesora u Kaliforniji

Kao da sve navedeno nije dovoljno, Kaliforniju potresa najveći štrajk učitelja u protekla tri desetljeća. 30 tisuća učitelja je izašlo na ulice, zahtjevi su standardni za američki obrazovni sustav. Učitelji i prosvjetni radnici žele da njihove plaće budu veće, a da broj učenika u razredu bude niži. Kao što se vidi na snimcii jednog prosvjeda, ulice su na najvećem štrajku 14, siječnja bile prepune učitelja.

Njihovi predstavnici zahtijevaju ograničenje broja učenika u razredu na 39, dok je trenutna prosječna veličina jednog razreda 42 učenika. Učitelji i profesori tvrde kako je nemoguće raditi s tako velikim brojem djece i tinejdžera, iako ni ograničenje razreda na 39 učenika vjerojatno ne bi popravilo situaciju.

VIDEO – Veliki štrajk učitelja i profesora u Kaliforniji

Zero Hedge

Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

dakle izgradnju zida podupire većina amerikanaca I zid su do sada gradili svi predsjednici kako oni iz republikanske stranke tako I demokrate poput clintona I obame. sada demokratski zastupnici u kongresu ne daju novac za izgradnju zida iako je ta izgradnja povezana sa nacionalnom sigurnošću amerike. I naravno za sve je kriv prema mainstrem medijima tko drugi nego trump.

ps. trump je apsolutno u pravu. drugo je pitanje zašto toliki latinosi idu u ameriku kada je stanje demokracije, ljudskih prava I životnog standarda u njihovim kolonijama u latinskoj americi na visokoj razini ili ipak nije:)

kurjaca
5 godine prije

gledam prije 10tak dana jednu zenu iz sad kako kuka da nije dobila placu 3 tjedna i da nezna sta da radi da ce morat novi kredit dizat da prezivi ,i jos na kraju vristi da se ljudima plati ono sto su zaradili.Pa kod nas je 15 dana kasnjena zakonska regulativa tj isplata do 15 za prethodni mjesec.Iskreno ljudi kao amerikanci su rak rana i covjecanstva i same zemlje.Toliko trosenje resursa, ne na kredit nego na kredit kredita moze samo bolestan um.Oni kao da ne shvataju da imaju i unuke koji bi zeljeli zivjet

Miki maus
5 godine prije

Zaposlenici US vlade neprimaju placu?! Suze su mi krenule na oci!

shumadinac
5 godine prije

Izgleda izvesni štrajkovi u SAD (Tramp ne odustaje a Demokratama ide u prilog da ga opuže kao krivca za ove probleme). U isto vreme protesti i u Evropi – slučajnost?

Ipak, ova situacija je otkrila fenomenalnu šansu za SAD: ako američka birokratija zaradi 6 milijardi za nekoliko sedmica 😉 (tolika je procena gubitka) onda je prava stvar da je za nekoliko puta uvećaju…

Mia
5 godine prije

Trump legenda, to je prica o dvije strane kovanice, trump je samo 50% price Kongres tu radi sranje, gdje ces ti kontrolirati otvorenu granicu bez barikada nasipa ograda i slicno. Pa ni vozila,kuca,dvorista,zgrade nemaju vrata i brave za ukrase. Tesko nesto zakljucano ograđeno ocuvati,a kamo otvoreno svima. S time da Kanada otvara granice kao i Njemacka bude.isto sranje kao u Europi. Sami kriminalni svijet pa ostatak naroda kad nahrli,bude veselo.

Ivan
5 godine prije

Nek ameri još malo pričekaju i nek ne izlaze na ulicu jer rade a nema plaće za 2. tjedna ako ovako ostane sljedeća parola svim uposlenim u americi će bit: “radi; i još bi i plaću?” isprobani model u Hrvatskoj!!!

Spock
5 godine prije

Malo o uhljebima i deratizaciji of 4:17

https://www.youtube.com/watch?v=ee3-cG-ZFlg

Володимѣръ
5 godine prije

druže donald uposli narod neka grade zid nabijanjem zemlje i slame poput najsatrijeg kineskog zida ili slavenskih bojeva….puno je jeftinije i pruža dobru obranu braniteljima

Ante
5 godine prije

Znači hrpa činovnika ne dobiva plaće, hebeš činovnike. 😀

Neko ime
5 godine prije

Svojevremeno je Vedrana Rudan napisala u jednom clanku da ljude od siromastva dijeli samo jedna placa.

Kanncer
5 godine prije

Američki san…

Ivo
5 godine prije

Liberalna demonkracija, što reći… No, toliko uspješno su im isprali mozgove time kako je socijalizam noćna mora, da im ne pada na pamet preispitivati feudalni sustav koji ih mrcvari od kolijevke do groba, i poslije. A o nekoj pobuni da i ne pričamo. MSM i trolovi dobro odrađuju svoj posao.

Riddick
5 godine prije

Da se nesto slicno desilo u Rusiji mislim da bi to bila udarna vest svuda u svetu i razni kvazi analiticari bi predvidjali raspad drzave do februara.
Ali bez obzira na sve kreditni rejting SAD ce biti AAA.

Ivo Lola
5 godine prije

Ha, neka i djeca liberalnog kapitalizma spoznaju taj sistem u prvom licu!

Histrion
5 godine prije

ahahaha, buši meni danas moj zubar šesticu dolje desno i opisuje karikaturu koju je
vidio: Trump je u posjeti kineskom zidu, hodaju on i Xi Jinping po njemu, i veli njemu
Donald: sto, zar i vi imate problema s Meksikancima?

tihobl
5 godine prije

Nisam se nadao da ce dopustiti Trampu da pobijedi, a kamoli da odrzi predizborna obecanja. Pricao je da ce isusiti mocvaru i sad joj je prekinuo dotok vode. I velike i male ribe vec zijevaju bez plate, cak i krokodilima postaje neprijatno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.