Bob Woodward: “Za vrijeme Trumpovog raketiranja Sirije u bazi Al-Shayrat su bili i Rusi”

Bob Woodward
8 komentara

Objavljeni su nepoznati podaci o američkom raketnom napadu na sirijsku bazu Al-Shayrat u pokrajini Homs u travnju prošle godine.

O tome u svojoj knjizi “Strah – Trump u Bijeloj kući” piše rekao je novinar Bob Woodward. Podsjetimo da je američki predsjednik Donald Trump prije nekoliko dana rekao kako je sve navedeno u knjizi “obična fikcija”, iako Woodward ima svoje izvore u vrhu američke politike, vojsci i obavještajnim službama još od vremena Nixona i afere “Watergate”.

U spomenutom napadu na zračnu bazu sirijskih vladinih snaga je lansirano 59 projektila “Tomahawk”, uz vrlo upitan učinak, ako se šteta uzrokovana ovako masovnim napadom u vojnoj terminologiji može nazvati “učinkom”.

Bob Woodward piše da su, suprotno onome što se tvrdi, u vrijeme napada u bazi Al-Shayrat bili i ruski vojnici, većinom zrakoplovno osoblje i tehničari.

O tome kako je Washington upozorio Moskvu uoči napada Woodward je rekao sljedeće: “Prema saznanjima američke obavještajne službe, Rusi su bili samo u jednoj zgradi na području zračne baze”.

“Tijekom razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom je ministar obrane James Mattis upozorio na potrebu da budu što oprezniji o ovom pitanju. Zato je odlučeno udariti rano ujutro, kada Rusi ne budu radili na području gdje su smješteni zrakoplovi”.

Osim toga, Sjedinjene Države su kontaktirali  izravno Ruse koji su bili u zračnoj bazi, kaže američki novinar.

“Oko 15 minuta prije nego će projektili Tomahawk pogoditi mete, ruskom osoblju u bazi je poslano upozorenje”, kaže Woodward, bez imenovanja dužnosnika koji je upozorio Ruse.

Ovaj je napad kasnije bio predmet brojnih rasprava, jer je napad uglavnom odbijen i odmah nakon čišćenja piste u uklanjanja krhotina je sirijska vojska koristila bazu za polijetanje zrakoplova, što je potvrdio i Reuters.

Sirijski časnici su u jutarnjoj inspekciji baze primijetili oštećenja, ali je priopćeno da su do večeri s piste uklonjene sve krhotine i iz zrakoplovne baze su iznova polijetali sirijski zrakoplovi i helikopteri.

Prisustvo ruskog vojnog osoblja u bazi je do tvrdnje Boba Woodwarda i teoretski odbacivano.

EKSKLUZIVNO: Razgovor američkog osoblja o napadu na sirijsku bazu Al-Sharyat

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

Da, da…. Treba što više i permanentno mješati govna.
Stalnica njihove politike.

Mister ?
5 godine prije

Rusi mogu samo prijetit nuklearnim a Inace su slabiji od kauboja. Zato i moraju popustat. Sve ostalo je mitomanija.

kuba
5 godine prije

pa nista cudno.. koriste talijansku I njemacku opremu. I to kao specijalne jedinice. ahahaaaa mozes mislit specijalaca sa tudjom opremom, ustvari opremom neprijateljskog vojnog saveza. to bi bilo isto ko da americki specijalci koriste opremu iz bjelorusije ili kube….
Na manevrima u Mediteranu ruska vojska koristila zapadnjacku vojnu opremu. Tako su korištena njemacka Rotinor ronilacka vozila i
talijanski aparati za disanje OMG/Siel MK4 CDV Pro umjesto ruskih tipova.

alan ford
5 godine prije

off topic: Na ovaj osvrt potekla me vijest, koju su prije nekoliko dana objavili vodeći hrvatski glavni mediji, koji su vijest prenijeli sa srpskog Blica i bosanskih portala. Vijest o seksualnom napostovanju i brutalnom premlaćivanju nastavnice Aide Šehić u New Yorku, koja je podrijetlom iz BiH. Aida je kao ratna izbjeglica, kao i mnogi drugi stanovnici BiH, ponajviše Bošnjaci, došla u SAD 90-ih godina. U New Yorku radi kao nastavnica u nekoj, po svemu sudeći, problematičnoj školi, kakvih u SAD-u, ima na stotine i stotine. Tko je pretukao nesretnu Aidu, taj podatak ne nalazimo ni u jednom izvješću o ovom nemilom događaju. Ni u Jutarnjem, ni na Idexu, ni u Večernjem, .., a niti na portalu Blica. U svim tim člancima se kaže, samo da je Aidu pretukla jedna skupina njenih učenika. Ali tko su oni, u svim člancima se izbjegava to napisati. Iako je sasvim jasno i očigledno, tko… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.