fbpx

Bob Woodward: “Za vrijeme Trumpovog raketiranja Sirije u bazi Al-Shayrat su bili i Rusi”

Bob Woodward

Objavljeni su nepoznati podaci o američkom raketnom napadu na sirijsku bazu Al-Shayrat u pokrajini Homs u travnju prošle godine.

O tome u svojoj knjizi “Strah – Trump u Bijeloj kući” piše rekao je novinar Bob Woodward. Podsjetimo da je američki predsjednik Donald Trump prije nekoliko dana rekao kako je sve navedeno u knjizi “obična fikcija”, iako Woodward ima svoje izvore u vrhu američke politike, vojsci i obavještajnim službama još od vremena Nixona i afere “Watergate”.

U spomenutom napadu na zračnu bazu sirijskih vladinih snaga je lansirano 59 projektila “Tomahawk”, uz vrlo upitan učinak, ako se šteta uzrokovana ovako masovnim napadom u vojnoj terminologiji može nazvati “učinkom”.

Bob Woodward piše da su, suprotno onome što se tvrdi, u vrijeme napada u bazi Al-Shayrat bili i ruski vojnici, većinom zrakoplovno osoblje i tehničari.

O tome kako je Washington upozorio Moskvu uoči napada Woodward je rekao sljedeće: “Prema saznanjima američke obavještajne službe, Rusi su bili samo u jednoj zgradi na području zračne baze”.

“Tijekom razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom je ministar obrane James Mattis upozorio na potrebu da budu što oprezniji o ovom pitanju. Zato je odlučeno udariti rano ujutro, kada Rusi ne budu radili na području gdje su smješteni zrakoplovi”.

Osim toga, Sjedinjene Države su kontaktirali  izravno Ruse koji su bili u zračnoj bazi, kaže američki novinar.

“Oko 15 minuta prije nego će projektili Tomahawk pogoditi mete, ruskom osoblju u bazi je poslano upozorenje”, kaže Woodward, bez imenovanja dužnosnika koji je upozorio Ruse.

Ovaj je napad kasnije bio predmet brojnih rasprava, jer je napad uglavnom odbijen i odmah nakon čišćenja piste u uklanjanja krhotina je sirijska vojska koristila bazu za polijetanje zrakoplova, što je potvrdio i Reuters.

Sirijski časnici su u jutarnjoj inspekciji baze primijetili oštećenja, ali je priopćeno da su do večeri s piste uklonjene sve krhotine i iz zrakoplovne baze su iznova polijetali sirijski zrakoplovi i helikopteri.

Prisustvo ruskog vojnog osoblja u bazi je do tvrdnje Boba Woodwarda i teoretski odbacivano.

EKSKLUZIVNO: Razgovor američkog osoblja o napadu na sirijsku bazu Al-Sharyat

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

Da, da…. Treba što više i permanentno mješati govna.
Stalnica njihove politike.

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Rusi mogu samo prijetit nuklearnim a Inace su slabiji od kauboja. Zato i moraju popustat. Sve ostalo je mitomanija.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Tako je i pokojni Mekejn razmisljao pa je dobio tumor na mozgu.

kuba
Gost
kuba
2 godine prije

pa nista cudno.. koriste talijansku I njemacku opremu. I to kao specijalne jedinice. ahahaaaa mozes mislit specijalaca sa tudjom opremom, ustvari opremom neprijateljskog vojnog saveza. to bi bilo isto ko da americki specijalci koriste opremu iz bjelorusije ili kube….
Na manevrima u Mediteranu ruska vojska koristila zapadnjacku vojnu opremu. Tako su korištena njemacka Rotinor ronilacka vozila i
talijanski aparati za disanje OMG/Siel MK4 CDV Pro umjesto ruskih tipova.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Usporeba je totalno glupa. Talijanski aparati za disanje i što ono, Rotinor vozila. Vidim to su pročitao na glupavom izdanju Express24 (sata, tjednik). Kako ono da NASA nikako da poleti bez ruskih motora? A aparate za disanje pod vodom, kakva glupost. Kao da je to nekakvo čudo od tehnike. Možeš slobodno ići na 24 Sata s tim QI

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

off topic:

Na ovaj osvrt potekla me vijest, koju su prije nekoliko dana objavili vodeći hrvatski glavni mediji, koji su vijest prenijeli sa srpskog Blica i bosanskih portala.

Vijest o seksualnom napostovanju i brutalnom premlaćivanju nastavnice Aide Šehić u New Yorku, koja je podrijetlom iz BiH. Aida je kao ratna izbjeglica, kao i mnogi drugi stanovnici BiH, ponajviše Bošnjaci, došla u SAD 90-ih godina. U New Yorku radi kao nastavnica u nekoj, po svemu sudeći, problematičnoj školi, kakvih u SAD-u, ima na stotine i stotine. Tko je pretukao nesretnu Aidu, taj podatak ne nalazimo ni u jednom izvješću o ovom nemilom događaju. Ni u Jutarnjem, ni na Idexu, ni u Večernjem, .., a niti na portalu Blica. U svim tim člancima se kaže, samo da je Aidu pretukla jedna skupina njenih učenika. Ali tko su oni, u svim člancima se izbjegava to napisati. Iako je sasvim jasno i očigledno, tko su ti njeni učenici, koji su je pretukli: crnci odnosno Afroamerikanci, kako se to zadnjih godina politički korektno naziva. To su čitatelji i na forumima svih portala, odmah skužili, jer se u člancima kaže da su ti “učenici” Aidu nazivali “bijela kurva”. I mnogi čitatelji spomenuli su stvarni i glavni rasizam u SAD, onaj rasizam u obrnutom smjeru, dakle rasizam crnaca protiv bijelaca. Ali taj rasizam, je za elitu i njene mainstream medije, tabu tema. O tom rasizmu se ne smije govoriti i izvještavati. Kada bijelac napadane crnca, to je naravno rasizam. Ali kada je obrnuto, kada crnac napadne bijelca, onda to nije rasizam, već je onda crnac uvijek socijalno ugrožen i diskriminiran, pa je to razlog njegovog gnjeva protiv bijelca.
Zamislimo da je bilo obrnuto, da je nastavnica bila crnkinja, i da je nju ovako seksualno napostovala i pretukla skupina bijelaca. To bi bila odmah opća dreka u svim mainstream medijima u SAD, Europi, a i ovdje kod nas u mainstream medijima Hrvatske i ostalih država regije, koji su naravno samo prirepci zapadnih mainstream medija, jer su vlasnici zapadanih medija, većinom isti vlasnici i hrvatskih i ostalih mainstream medija regije. Onda bi se drečalo, da je to rasizam i fašizam, da je to dokaz kako je rasizam u bijelaca u SAD- u ukorjenjen u genima, pa bi se u priču vjerojatno ubacilo i Ku Klux Klan i slične obskurne organizacije, inače danas beznačajane, koje samo služe kao strašila za zastrašivanje javnosti od fantomskog bijelog rasizma i naravno vjerojatno bi bio optužen i Donald Trump, jer širi atmosferu netrpeljivosti i rasizma. I onda bi u New Yorku, i drugim gradovima SAD-a, ljevičari odmah organizairali demonstracije i feministice bi izišle sa svojim otrcanim “me too” parolama. Pa bi se javile sve one licemjerne kreature, “pop zvijezde”, Madonna, Lady Gaga, i ostale, koje bi osudile seksualno nasilje i rasizam. Pa bi se vjerojanto javio i “mesija”, Obama i svi oni crnački, pardon “afroamerički” aktivisti, takozvani “borci za građanska prava”, od kojih su mnogi zapravo milijunaši, koji žive od toga, da stalno napadaju bjelački rasizam i kukaju nad navodnom diskriminacijom crnaca. A ovako nikom ništa.
Ali inače, znamo kako nam mainstream mediji hvale SAD, kao lučonošu tolerancije i multikulturalnosti, a posebno grad New York, kao najmultikulturalniji i najtolerantniji grad na svijetu, gdje je za svakoga prava milina živjeti. Dok na drugoj strani stalno napadaju zadrte , netolerantne i rasistističke Europljane, posebno istočne Europljane. Američki State Department, u svojim godišnjim izvješćima, redovito dijeli lekcije svim državama Europe i svijeta o ljudskim pravima, nacionalizmu, rasizmu itd.. I u tim izvješćima sve države regije redovito dobivaju loše ocjene. Ali baš u tom “najtolerantnijem” gradu na svijetu, New Yorku, kao i u nekim drugim velikim američkim gradovima, ima većinskih crnačkih četvrti u koje niti bjelci, niti Kinezi i ostali Azijati, niti pripadnici bilo koje druge etničke skupine ne smiju ući, to su izvješćima State Departmenta nećete naći, iako je to javna tajna.
Pade mi na pamet film “Direktor” (The Principal), snimljen negdje kasnih 80-ih godina. U njemu je prikazana jedna takva škola u SAD, u kakvoj vjerojatno radi i Aida. Oronula škola u kojoj su većina učenika crnci i poneki hispanik. Učenici inače ništa ne uče, vlada nasilje, trguje se drogama, itd, a i banda čiji su predvodnici crnci terorizira tu školu. Situacija je takva, da skoro nitko od nastavnika ne želi tu raditi, svi bježe odatle glavom bez obzira, samo oni koji su primorani ostaju tu, koji možda ne mogu naći bolju školu. Tako tu radi i nastavnica geografije, koja je hispano-amerikanka. Glavnu ulogu u fimu igra James Belushi koji glumi novog direktora škole koji je taj posao dobio, samo jer ne može naći bolji i jer nitko drugi ne želi biti direktor te škole. Novi direktor se hvata u koštac sa nasilnicima i bandama. Ti nasilnici su napali i seksualno napostvali ovu nastavnicu hispano-amerikanku, Belushi joj priskače u pomoć i malo po malo uvodi red u školu, sa metodom čvrste ruke. Danas 30-ak godina kasnije, u doba totalne političke korektnosti i sve veće kontrole slobode mišljenja, nema teorije da bi ovakav film u Hollywoodu više mogao biti snimljen. Kada bi netko danas snimio takav film, u kojem se direktor škole sa palicom za bejzbol obračunava sa kriminalnim bandama u školi, koje i imaju i vatreno oružje, kako to radi James Belushi u tom filmu, onda bi zadrečala sva lijevo-liberalna elita u SAD-u: to je desno-reakcionarni rasizam! I uopće ne bi bilo dopušteno prikazati da su većina problematičnih učenika crnci, kako je to tada prikazano u tom filmu. Danas u holivudskim filmovima, crnci ne smiju više biti prikazivani kao negativci i kriminalci. Ako se u nekim filmovima i prikažu kao kriminalci, međutim, prikaže se da im je glavni šef bijelac, što je naravno ne samo idiotski smiješno, već i totalno izvan svake stvarnosti u SAD-u. Tako Hollywood i ostala američka elita danas krivotvore brutalnu realnost, uljepšavaju stvari i ono, što bi prosto po narodski rekli, zapišavaju ljude u zdrav mozak.
Noah Becker je stariji sin nekadašnje teniske zvijezde Borisa Beckera iz prvog braka, sa Afroamerikankom Barbarom Feltus. Noah Becker je lani bio u Berlinu i onda na twiteru napisao, da mu se Berlin ne sviđa i da nije cool kao New York jer je Berlin. “previše bijel”. Na to je reagirao jedan lokalni političar iz AFD i na tviteru napisao, što sebi umišlja taj “polu-neger”. Mediji su napali tog političara AFD-a i optužili ga za rasizam i on je dobio i kaznenu prijavu. U redu, ta poruka tog političara jest bila primitivna, međutim nitko ne govori o onome što je prvi rekao Noah Becker. Dakle, Berlin mu se ne sviđa jer je previše bijel. I zbog toga se nitko ne uzbuđuje, nitko Noahu Beckeru nije predbacio ništa. On je u mainstream medijima prikazan kao žrtva, a političar AFD-a. kao zloćo i rasist. Ali zamislimo da je neki bijelac rekao; New York mi se ne sviđa, jer je previše crn. Odmah bi se podigla na noge cijela mašinerija elite: mainstream mediji, NGO-ovi, organizacije za ljudska prava… I optužili bi toga, koji bi to rekao, da je rasist i on bi dobio kaznenu prijavu za govor mržnje.

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
2 godine prije

Point, Ford.

Joker
Gost
Joker
2 godine prije

Tupac je rekao nešto o tome. Nije bitno da li si crnac ili bijelac. Ako si š…. onda si šupak. Po USA belaje pravi svi,, imaš rasistički KKK, meksičke, kolumbijske, ruske, irske bande itd. Bajkere da i ne spominjem.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik