Četvrtak 09. 05. 2019. – Sebastian Kurz – Trump uveo nove sankcije – Njemačka ogorčena – Provokacije terorista iz Idliba

Vijesti u podne

Sebastian Kurz: EU je putujući cirkus

Jedan od glavnih problema EU je pretjerano sporo donošenje odluka, pa je potrebna ujedinjena Europa, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurtz u intervjuu za Deutschlandfunk. Posebno je pozvao na smanjenje broja osoblja Europske komisije kako bi se izbjegla nepotrebna birokracija, te da se zaustavi neprestano “seljakanje” iz Europskog parlamenta do Bruxellesa i natrag u Strasbourg. “Europski parlament mora prestati biti putujući cirkus i smjestiti se u Bruxelles, bez preseljenja u Strasbourg. Mislim da je Strasbourg simbol neučinkovitosti, a jedan od glavnih problema moderne EU je presporo donošenje odluka”, rekao je austrijski kancelar. Podsjetio je na prevelik broj povjerenika, a bit će ih još više, kada balkanske zemlje uđu u EU. Prema austrijskom čelniku, većina europskog stanovništva je za promjenu i mnogi narodu zahtijevaju novi ugovor EU. Međutim Sebastian Kurz se u određenom smislu svrstao uz Berlin i istaknuo je važnost nametanja strožih sankcija protiv visoko zaduženih zemalja članica, navodeći da takve zemlje prijete ne samo sebi, nego i cijeloj eurozoni. Osim toga, ako se nekoj zemlji dokaže krivnja, sankcije bi trebale biti nametnute za druga kršenja, na primjer, zbog kršenja ljudskih prava, rekao je austrijski kancelar.

Trump uveo nove sankcije ključnim iranskim industrijama

Nakon jučerašnje poruke Irana partnerima koji su ostali u nuklearnom sporazumu da učine sve što su obećali u bankarskom i poslovnom sektoru, obzirom da je Islamska Republika, što potvrđuje i IAEA, ispunila sve obveze, a ako to ne naprave, Iran će se vratiti obogaćivanju urana,  američki predsjednik je istovremeno uveo dodatne sankcije Teheranu. Trump je rekao kako Iran nastavlja razvijati projektile te igra važnu ulogu u sukobima u regiji i zbog toga je uveo sankcije na izvoz iranskog željeza, bakra i aluminija. Trump je o odluci, koja se podudara s prvom godišnjicom otkako je SAD odustao od nuklearnog sporazuma s Iranom rekao kako potpisuje odluku “o sankcijama na željezo, čelik i aluminij, koji su najznačajniji prihodi Irana koji nemaju veze s naftom”. Američki predsjednik je rekao kako Iran igra važnu ulogu u sukobima u regiji. “Na koncu, odluka koju smo donijeli, iranskom režimu će dodatno otežati financiranje terorizma, ekonomija ulazi u neočekivanu depresiju, vlada čuva prihode i inflacija izlazi izvan kontrole”, smatra Trump. Dodao je i “kako je američka kampanja maksimalnog pritiska na Iran uspješna”, te za primjer uzeo odluke o novim sankcijama koje su donesene u posljednje vrijeme. Trumpova administracija je 8. svibnja 2018. priopćila da se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Nakon toga su SAD uvele jednostrane sankcije Teheranu na izvoz nafte, a u travnju je Iransku revolucionarnu gardu proglasio “terorističkom organizacijom”. Iranski predsjednik Hassan Rohani je izjavio da, ako interesi Irana u nuklearnom sporazumu ne budu zaštićeni, u roku od 60 dana će njegova zemlja povećati razinu obogaćivanja urana.

Njemačka ogorčena ponašanjem Trumpove administracije

Otkazivanje posjete američkog državnog tajnika Mikea Pompea Berlinu nekoliko sati prije sastanka s kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom prava je diplomatska “besramnost”, kaže kolumnist Süddeutsche Zeitunga. Prema njegovim riječima, pod trenutnim predsjednikom, mnogi su aspekti njemačko-američkog prijateljstva nestali, ali Njemačka bi se trebala pripremiti za nastavak partnerstva sa Sjedinjenim Državama nakon “Trumpove ere”. “Amerika nikada nije bila zaštitna sila na koju se Njemačka dugo oslanjala. Došlo je vrijeme za prilagodbu i uspostavu temelja za razvoj novog partnerstva sa Sjedinjenim Državama. U međuvremenu, najstrašnija uvreda koja se može čuti u političkim krugovima Berlina je optužba da netko oponaša američkog predsjednika”, zaključuje Süddeutsche Zeitung.

Rusija i Sirija će reagirati na sve provokacije terorista iz Idliba

U je tijeku kopnena ofenziva sirijske vojske protiv terorista u južnom Idlibu i sjeveru Hame, koju su osudili EU i SAD, dok Ujedinjeni narodi upozoravaju na masovni izbjeglički val prema sjeveru. Međutim, usprkos kritikama, rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako će Rusija i Sirija nastaviti reagirati na napade militanata koji su stekli uporišta Idlibu. Rusija će, zajedno s vladinim snagama Sirijske Arapske Republike, te u koordinaciji s Turskom, nastaviti reagirati na napade militanata u pokrajini Idlib. To je u jutros najavio zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin. Prema ruskom diplomatu, sada govorimo o reakciji na terorističke napade u Idlibu. “Sada reagiramo s vladinim trupama kao odgovor na terorističke napade. Naravno, sve to radimo u koordinaciji s turskom stranom, jer se radi o provedbi memoranduma od 17. rujna 2018. godine”, rekao je zamjenik čelnika diplomatskog odjela u odgovoru na pitanje hoće li se nastaviti ciljani zračni udari u Idlibu. Podsjetimo, oružani sukob u Siriji traje osam godina, od 2011. godine. Krajem 2017. je proglašena je pobjedom nad teroristima “Islamske  države” u Siriji i Iraku, ali se u nekim regijama zemlje nastavljaju operacija čišćenja militanata i pripadnika terorističkih skupina.

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kralj satire
4 godine prije

Trumpeto uvedi i nama sankcije da pocnemo misliti i stvarati svojim glavom i rukama. Postali smo zemlja za partijanje,lokanje i sexanje na javnim mjestima. Konobari i sobarice i plesacice na stangi se traze kao nikad.

Moreno
4 godine prije

Kurz oće centralizaciju “superdržave” pod izlikom bržih donošenja odluka.
Kurz ka tkz desničar koji zagovara “superdržavu” na uštrb nacionalnih država je živi dokaz kako je danas obrazac desno – livo anakronizam odnosno prevara.

Ante
4 godine prije

Sebastian Kurz traži smanjenje Europskih povjerenika. Pa što će velike Hrvatine ako ostanu bez fotelja bez veliki plaća beneficija? Kao i obično morat će sami izmisliti mjesto povjerenika za EU na to će dodati 40 pomoćnika i 90 njihovih pomagača.

SRT
4 godine prije

Točno u podne? 🙂

eks
4 godine prije

Priča o nemačko-američkom prijateljstvu su degutantne. Priajteljstva nije bilo, niti će ga biti, jer su Ameri Nemce tretirali kao vazale-poslušnike, što i jesu uvek bili. Medjutim, činjenica je da Amerikenjci i nemaju istinske prijatelje, nego samo poltrone i vazale. Amerikenjcima je na prvom imestu novac i moć, sve ostalo gaze i uništavaju – makar i za šaku dolara.

samo tako
4 godine prije

Njemačka nema prava pričati o političkoj besramnosti dok Merkel učestvuje u izbornoj kampanji hadezenjara

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.