fbpx

Damask slavi Božić, a preostali kršćani Idliba svoju imovinu moraju dati Al-Qaedi

bozic damask sirija

Kršćanske četvrti Damaska, glavnog grada Sirije, kao i svi ostali gradovi i naselja koja su pod kontrolom vladinih snaga, nakon godina ratovanja i krvoprolića su osvijetljeni božićnim svjetlima.

“Situacija je prošle godine bila prilično zastrašujuća. Bila je kiša granata i bilo je zastrašujuće. Ove godine je puno bolje. Svatko je sretan i to možete vidjeti na njihovim licima”, rekao je stanovnik četvrti Ghosoon Al-Bakr.

Božićna drvca i trgovine pune božićnih proizvoda daju potpuno suprotan dojam onome što su kršćani i svi građani Damaska promatrali tijekom posljednjih sedam godina.

VIDEO – Kršćanska četvrt u Damasku

Kršćanima u Idlibu se otima sva imovina

Međutim, u sirijskoj pokrajini Idlib imamo sasvim drugi prizor. Asia News je objavio dekret sirijskog ogranka Al-Qaede, koja nadzire 60% teritorija koji nije pod nadzorom sirijske vojske, kojim se malobrojnim lokalnim kršćanima oduzimaju domovi, zemlja i sva imovina u pokrajini.

U priopćenju kojeg je izdala krovna teroristička organizacija Hayat Tahrir Al Sham stoji: “Sva kršćanska imovina se smatra ratnim plijenom i slijedom toga će biti oduzeta”. Nakon ove “naredbe” je patrijarhat Armenaca uredništvu portala Asia News poslao kopiju jedne od “potvrda” u kojoj se navodi kako islamski teroristi prijete kršćanima i prisiljavaju ih da napuste svoje domove.

Stanovnik grada Jisr Al-Shughoura, koji je želio ostati anoniman, rekao je kako je morao napustiti dom, a Hayat Tahrir Al-ulazi u napuštene domove ili obavještava ljude da su zauzeli sve kršćanske kuće, kako onih koji su pobjegli, tako i onih koji su ostali i prihvatili plaćanje mjesečne stanarine teroristima, novac kojeg su plaćali da bi kao “nevjernici” mogli živjeti u svojim domovima.

 Damask

FOTO: Damask

Hayat Tahrir Al-Sham najbolje kuće dodjeljuju svojim vođama, a ostale prodaje ili iznajmljuje.

Kršćani u pokrajini Idlib su uglavnom pravoslavni Armenci, koji su većinom pobjegli 2012. Mnogi su otišli u inozemstvo. Neki samo privremeno u Tursku, Libanon ili unutar same Sirije, a drugi su odlučili otići među brojnu armensku dijasporu u Europu, Ameriku ili Australiju.

Kršćani pokrajine su uglavnom bili koncentrirani i istoimenom glavnom gradu Idlibu, ali i okolnim selima bogatog poljoprivrednog zaleđa i industrijskim i novim urbaniziranim gradovima, poput Jisr Al-Shughoura. Početkom 2012. godine su kršćani Idliba trpjeli žestoke progone islamističkih ekstremista. Optužbe su uvijek bile iste i teroristi su tvrdili da se pristaše “režima iz Damaska”.

Ranije ISIL i Al-Nusra Front su oteli mnoge svećenike i srušili su crkve, od kojih su neke pretvorene u masovne grobnice.

Hayat Tahrir Al Sham kontrolira više od 60% područja pokrajine Idlib. U ovoj organizaciji je tisuće Sirijaca, ali i stranih terorista iz zapadnih zemalja i Arapa. Preostalih 30% teritorija drže manje skupine, ali sve imaju isti stav prema kršćanima Idliba, koji će sedmi Božić zaredom provesti u strahu i neizvjesnosti.

Asia News

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
95 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Sigurno ce to biti prime-time news na svim europskim dnevnicima u 19h danas.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
1 godina prije

Možeš mislit. Užasno su se raspisali o progonima kršćana. I naši a posebno međunarodni mediji. Jedini zaštitnik kršćana u Siriji je Putin.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Jedini i pravi zaštitnik Hrišćana u Siriji je Bašar i Asma Asad moj druže Riječanin. 2011 je njih uzeo pod svoje. Mora se uvijek napomenuti uloga Hezbollaha. Niko se ne može mjeriti sa njima,dužno poštovanje Rusima ali ovi su prvi.

Običan tip
Gost
Običan tip
1 godina prije

Što jest, jest!

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Ne treba nista reci vec pogledati dusu malu peslatku na ovoj fotografiji. Neka Nova godina donese mir i srecu ovom predivnom bicu i njenom narodu.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
1 godina prije

Već sam više puta u ovoj grupi napominjao kako me ova mantra sa Hezbolahom iritira. Svakako bi me zanimale informacije o Libanonskom društvu pa i Hezbolahu ali čini mi se da se uloga Hezbolaha na ovom forumu debelo preuveličava a podaci o njegovoj strukturi i posebno koaliciji oko Hezbolaha ne prikazuju objektivno.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ovdje je riječ o Hezbolahovoj ulogi uSiriji,ništa drugo.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
1 godina prije

Što se toga tiče istina je da su bili uključeni u odbranu nekih kršćanskih područja u Siriji. U tome pogledu se slažem sa tvojim navodima. Komentirao sam samo činjenicu da imam dojam da mi fale pravi podaci o Hezbolahu i Libanonu. Na primjer ne ide mi u glavu da šiitski Amal ima više predstavnika u Libanonskom parlamentu nego Hezbolah. Čak i Aunov Slobodni patriotski pokret ima više predstavnika nego Hezbolah. Kako mi se čini u LIbanonu postoji puno struja i nije se lako snaći u njihovoj političkoj slagalici a bilo bi zanimjivo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa ima ovdje svega o Hezbollahu – Struktura, povijest, kako je počeo u što se pretvorio , pa znaš li ukucati u tražilicu gore desno ili treba objavljivati stare članke. ?

Rijecanin
Gost
Rijecanin
1 godina prije

Znam znam ali kao što rekoh priča mi ne štima.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Fiuman, čekaj malo… Zar nisu Maroniti nakon 2006. slavili Hezbolah, doslovno slavili. Ima i neka pjesma od jedne libanonske zvijezde (kršćanka je ) posvećena Nasrallahu?

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
1 godina prije

@Pizistrat Nelson
Tako je. To bi bila Julia Boutros, a čini se da ima i više od jedne pjesme posvećene Hezbollahu
https://www.youtube.com/watch?v=apXmAdjaKTk

Rijecanin
Gost
Rijecanin
1 godina prije

Tako je. Maronitski Slobodni Patriotski pokret generala Auna je u koaliciji sa Hezbolahom. Nisu sve maronitske stranke u koaliciji sa Hezbolahom samo najveća. To je samo dio slagalice. U suštini u Libanonu se natječu dvije struje iza jedne je Iran( Hezbolah i partneri) iza druge Saudijska Arabija ( Hariri i drugi).

Zoran
Gost
Zoran
1 godina prije

Lebanon je kao i Balkan. Njih drži u jedinstvu zajednički antisemitizam.

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Hezbolah ne preferira aktivnu politiku. Od 2000 pa nadalje ne zele u parlament jer se deklariraju kao otpor. Amal je taj koji je politicki aktivniji (zapravo HA je nastao oz islamskog amala 82godine). To sto ih je povuklo u parlament (gdje zajedno sa svojima imaju najjaci blok) je socialna komponenta i uspjeh na terenu.

DAWOR
Gost
DAWOR
1 godina prije

SVE POMALO ISPLIVA NA POVRŠINU……GOSPODIN AL-ASSAD JE ” NEŽELJENI DIKTATOR” ISTO KAO ŠTO JE I NAŠA ZLATNA JUGOSLAVIJA BILA “NEŽELJENA I NENARODNA DIKTATURA” ZAR NE??….ALI ZATO SADA “IMAMO HRVATSKU” !!!!!! ( I ULJANIK,RAFINERIJU SISAK,GREDELJ ITD.ITD.ITD.)

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Imamo mi i atejiste koji nece vratit bozicnicu,koju su primili.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Slavili jos mnogo godina u zdravlju i veselju , a Idlib republika nece jos dugo , Turci kada krenu u napad na Kurde onda nece moci da brinu o Idlibu ponovice se slicna situacija iz 2017/18 kada su Turci ratovali u regiji Afrin, za to vreme SAA i saveznici su oslobodili istocne delove Idliba:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Northwestern_Syria_campaign_(October_2017–February_2018)

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

“Režimska propaganda”.. Jel “tako burte??

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa kaže Brut, da se Ameri ne povlače i, da je Matis odstupio samo, da nas zavara….Osobno inače, znam, da če i Alen, da kaže, da sam u krivu, pa ipak ja još uvijek mislim, da su glavni razlog odlaska pare…..Naravno ima još puno drugih razloga ali bit če još vrijemena, za debatirat o njima…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Inače, southfront, danas kaže, da če USA povuči i polovinu trupa iz Afganistana…. Treba če još malo provijeravat, pa da vidimo… I juče se twitalo, da ode Matis i danas je zaista otišao…..

Lesinar
Gost
Lesinar
1 godina prije

Putine hvala za lijep Božič! Svijetlo u tami si .

Pikač
Gost
Pikač
1 godina prije

Sretan Božić, prije svega mir i svako dobro im želim u sljedećoj, i sljedećim godinama! I čitateljima portala također!

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Jest da je moj 7. januara, ali Božić je Božić. Hvala, Pikač, sretno i tebi

Sarguel
Gost
Sarguel
1 godina prije

Predivna Heleno (srce ludo izgubljeno) jeste da je 7. januara po gregorijanskom kalendaru ali to je po kalendaru slavnog Julija Cezara 25. decembar a taj kalendar koristi Crkva što su ti rekli da je tvoja kad si bila mala. Tamo dole objasnih porijeklo tog drevnog ukradenog praznika koji i ja slavim opijen nektarom koji čuva istinu ali ja slavim originalnu verziju jer Sunce, taj dijamant koji vidim zaista jest nepobjedivo. Ne mogu ni Plejađani da ga ugase. Isusa Čoveka su davno razapeli. Puno je pobuna propalo pa tako i njegova. Važno da je lijepa Miryam Magdala (Marija Magdalena) uspjela pobjeći s dječicom. Znadeš li onu: “Drugarice malo sam neupućen…” dalje ne smijem jer će da me brišu zbog nemorala i prokletog imena kojeg najviše mrze ta nevinašca iz energetskih kolektiva sa viših stanja ludila. To je s kazete Bora Đorđević Priča Gluposti kad je majmun brat Bora malo žešće pijan propovijedao neukima prirodne nagone Homo Sapiensa. Moje poštovanje lijepa damo 😀

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Marija Magdalena je bila omiljena učenica.
Svugdje na Istoku je poznato da kompletno znanje mogu primiti samo jedanili dva učenika.
Onaj red u Bibliji kad se navodi, otprilike, “bila tamo jedna neka žena (znamokakva)”, se potpuno krivo i zlonamjerno s njom povezuje.
Kome se prvom Isus nakon smrti ukazao…?

Pikač
Gost
Pikač
1 godina prije

I redakciji portala također 😉

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Hm,možda ameri imaju druge prioritete i planove,iz nekog svog poznatog razloga ne vide svoj interes u toj regiji, možda je ulog veći od dobiti…. Najbolji je primjer Afganistan koliko godina,novca i ljudskih života je “potrošeno”. A rezultat svi znamo…. Teško onom komu oni pomažu,svih čeka isto,….. Možda polako pokušavaju ostvariti svoje strateške planove za narednih nekoliko desetljeća a ove lokalne ” čarke” im nisu više zanimljive ni višestruko isplative. Tu je puno veći zalogaj arktik,svemirske snage, marsova rudna bogatstva…. To je sve možda, a tko će ga znati što se kuha u vražjem loncu..

mesib
Gost
mesib
1 godina prije

Ne bi bilo loše da na portalu osvane tekst o tome šta šiijske milicije rade Sunijama u Iraku; razmjeri zločina i užasa graniče sa genocidom, daleko masovnije od ovog šta rade ak i isil. Rezultat: Kršćani će preživjeti u Siriji, Sunije u Iraku neće uprkos svojoj milionakoj populaciji – razlog – obim zločina. Razumijem ovdje simpatije prema Hezbolahu ali kako je ta organizacija ušutkala Sunije u Libanu tako se nešto upravo dešava u Iraku.
Glupavi Saudi su još i financirali Liban dok im nije došlo iz dupeta u glavu. Labilni Kurdi su svima u okruženju pokazali da na njih nikako i nikada ne mogu računati. Ono malo šake jada u “sunijskom svijetu” shvata da im glave svima samo što nisu pospadale pa tu sad ima panike i viška te grčevitih poteza kod Turaka, Katara i pojedinih grupa razasutih po tzv. islamskom svijetu koje tupavi Saudi hapse čim slete na tlo S. A. naivno misleći da su baš oni drugi stup ma kojem stoji svijet poslje USA…duga priča.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Masovniji zločini u Iraku nad Sunitima nego nad Hriščanima i Alavitima u Siriji?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

U Siriji su spriječeni. Samo zato nije bilo masovnijeg pogroma, ja neću negirati zločine u Iraku a ti Mesibe time izgleda želiš zamračiti divljaštvo džihatlija u Siriji ili ih amnestirati, to je sramotno.

mesib
Gost
mesib
1 godina prije

Tadmure
Divljaštvo se ne može i ne treba zamračivati. U mome komentaru takvo nešto nećeš naći. Kamo lijepe sreće da ne moramo čitati tekstove o zločinima bilo kakvim. Opet ću ponoviti da bi bilo dobro da osvane tekst o obimu zločina koji većinski sunijsku državu Irak pretvara u Iranski protektorat prve vrste. To se već desilo i u Siriji te Libanu. To nisu jedini zločini svakako ali ne treba biti imun govoriti o zločinima ma ko ih činio.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

De ne se*ri. Gdje si to vidio i pročitao? Na onome tvome Saaff ba kako se već zove.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Saudijska Arabija je, dakle, obećani raj i spasitelj islamskog svijeta,. Onda nisu morali ni uništavat ISIL , isto je Islamska država i Saudijska Barbarija, koju je stvorio ćoravi beduin Ibn Saud. Uvatili ga Britanci za uvo , vide ćorav je! Nema veze daj mu državu, ionako ćemo je mi voditi. Tako se može skratiti povijest nastanka tvoje Barbarije.

mesib
Gost
mesib
1 godina prije

Polako Laki. Ja govorim o egzodusu milionske populacije koju melju tektonski pokreti globalnih igrača. Da, dešava se to i kršćanima i jezidima i šiitima …itd. međutim obim i brojke nigdje nisu tako “neprebrojive” i u isto vrijeme “nevidljive” kao u slučaju Iraka. Ovo su fakti, a svako može biti bezobrazan koliko mu volja.

damir zimsek
Gost
damir zimsek
1 godina prije

sram neka padne na vatikan i kršćansku “braću”.Sramite se.Više se brinete za muslimane i crnce iz nigerije nego za našu kršćansku braču po vjeri.Imigranti mooony,mooony.Naš papa Franjo jel reko ijednu rijeć za kršćane u siriji u Saudijskoj arabiji…Franjo,Franjo tko te nezna skupo bi te platio… mooony, moooony ispričavam se svim bjlcima,crncima i azijatima i svim ostalim pripadnicima naše (kakva je takva)civilizacije.osim mooony,mooony imigrantima

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Neće on. Ne mora, tu su “prijatelji Sirije”, oni će reći. G**na!

Rijecanin
Gost
Rijecanin
1 godina prije

Ne brinu ni za crnce iz Nigerije. Boko haram radi ko lud. 🙂

Sarguel
Gost
Sarguel
1 godina prije

DIES NATALIS SOLIS INVICTI! Zaboraviste spomenuti da je praznik puno stariji od kršćanskih bajki i da je ukraden od kulta rimske vojske Sol Invictus. Nemam ništa protiv naivnih zavedenih ovčica koje puše bilo koju verziju kršćanstva i Isusa Čoveka da im je spasitelj. Lažno kao i izmišljotine drumskog razbojnika kojeg Prorokom nazivaju. Ima vuk i 7 kozlića a materetina koza u stvarnosti ih ne spašava jer lukav je stari vuk kao Odisej. Samo varaju narod na nižim realitetima postojanja. Eto i ja ne postojim ali mene nije briga jer znadem.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Po mom mišljenju, Sarguelov komen.je admin trebao obrisat, jer izravno vrijeđa jednu religiju. I zaista, vidimo reakcije…
Sol invictus se zaista ‘provukao’ – u nazivima dana u tjednu (nedjelja, dan sunca), zahvaljujući onom istom rimskom caru koji je shvatio da kršćanstvo može upotrebiti za državne svrhe…
Kršćanstvo nije moglo spriječiti slavljenje sunčeve ravnodnevnice, pa je to ‘inkorporiralo’ u sustav…
To sve nisu razlozi za izazivanje razdora i vrijeđanje religijskih osjećaja…eto pojavio se portalu i netko blizak ‘rogatom’, i po mišljenju i po metodama…

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Navedi te mi samo jedan dokaz iz biblije gdje Isus alejhi selam za sebe kaze da je Bog ili da ga se obozava. Kako to jedan Bog, tri Boga,tri volje? Bas sve suprotno od lazi koje se iznose na njega. Premotajte historiju pa vidite ko je odgovoran za najveca zla,ratove,ubistva,bolesti i druge posasti. Ne mijesajte ISIL sa Islamom jer je to skupina olosa za koje poslanik Muhamed alejhi selam kaze da su najgora skupina ili sekta haridžija dzehenemski psi. To nisu sljedbenici sunneta poslanika ni islama.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Ti druze Bibliju nisi ni procitao, sirom Novog Zavjeta mozes naci recenice, mnostvo njih, koje govore o Bozanstvu Isusa Hrista.

Da li ces ti u to vjerovati je druga stvar, ali reci da toga nema u Bibliji je jednako glupo kao da kazes da u automobilima ne postoje motori, ili da Kuran ne poziva na obozavanje Alaha.

Hristos kaze “Ja i Otac jedno smo” (i koristi takve aramejske rijeci koje ukazuju na ontolosko jedinstvo sa Ocem, jedinstvo po Bicu, ni jedan prorok to nikada nije rekao za sebe i Boga, niti bi se usudio), Hristos kaze Jevrejima koji ga pitaju sto se pravis veci od Avrama, Hristos im odgovara “prije nego je Avram bio, Ja jesam”, dakle kako Hristos za sebe kaze da postoji prije od Avrama, kada je Avram rodjen vjekovima i vjekovima prije Isusa Hrista?

Hristos vaskrsava ljude, Hristos oprasta grijehe (Biblija kaze da samo Bog ima pravo da oprasta grijehe).

Razlog zasto su Jevreji prethodno pokusali da kamenuju Hrista i na kraju Ga razapeli, jeste upravo taj sto su
Jevreji savrseno razumjeli sta im Hristos govori i porucuje, da je on Bog po prirodi, Sin Bozji, jedno sa Ocem.

I Jevreji su to shvatili kao bogohuljenje, oni su to shvatili na nacin da se on kao covjek gradi jednak Bogu, da se gradi Bogom, zato su htjeli da ubiju Hrista.

Dakle, Jevreji su savrseno razumjeli sta im Hristos govori, istim jezikom su i govorili, to sto ga nisu prihvatili je druga stvar, ali su ocigledno razumjeli da im Hristos propovjeda da je on Bozanske prirode.

Ko je odgovoran za najvece zlocine?
Koliko ja znam mnoga carstva i narodi su odgovorni za ogromne zlocine, sirom istorije…

Bog je jedan jer je izvor Svete Trojice jedan – Bog Otac.

Bog je jedan jer je jedna Bozanska priroda koju imaju Otac, Duh, i Logos (Sin), Sveta Trojica ima jednu volju, volju Ocevu, jer Duh i Sin prirodu i volju imaju od Oca, koji je vjecni Izvor vjecnom Duhu i Sinu.

Volja Duha i Sina je savrsena, kao i Oceva, pa je samim tim jedna.

Energija Svete Trojice kojom djeluju je jedna kao i priroda.

U nasem 3D svijetu ne postoji nista sto se moze usporediti sa Bogom, ali na primjer, radi male pomoci u nacinu razmisljanja, Sunce je jedno, Sunce ima Sferu, koja “radja” svijetlost, i ishodi toplotu.
Dakle imamo Sferu, svjetlost i toplotu, ali Sunce je jedno.

Bog Otac “radja” vjecno Logosa (Sina) i ishodi vjecno Duha Svetoga, ali je Bog jedan.

Ne mozes ti ljudsku 3D logiku da primjenjujes na Boga, prostor i vrijeme su tvorevina, i mi ljudi kao tvorevina smo pod tvorevinom i njenim zakonima, tako dva covjeka ne mogu biti u isto vrijeme na istom mjestu. Dok je Bog Tvorac, on ne podlijeze zakonima tvorevine
ukljucujuci prostor i vrijeme koji au tvorevina.
Svetu Trojicu nista ne razdvaja.

Na primjer imas dva oka, a jedan vid.

Svi primjeri iz tvorevine nisu dobri da se primjene na Tvorca, ali mogu da nam pomognu da naslutimo da postoji nacin Bozanskog postojanja koji je van nasr zemaljske ogranicene 3D logike.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Sta je otac,sta je sin a sta duh sveti?Zar nije čudo Ademov(Adamov) slučaj (stvaranja)od Allaha Boga jer nije imao ni oca ni majke nije začet ni rođen od čovjeka. Allah Uzvišeni u Kur’anu kaže: “Isāov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ādemov:od zemlje ga je stvorio,a zatim rekao:》Budi!《-i on bî.” (Āli’Imrān,59)
Zar Bog ima potrebe(fizioloske itd…)?
Isā alejhiselam je poslanik kao i ostali poslanici poslani određenim narodima. Muhamed alejhiselam je posljednji poslanik s razlikom sto je poslan cijelom covjecanstvu i nevidljivim svijetovima.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Druze, nista konkretno nisi pitao, niti si dao kakav pokusaj argumentovanja.

Sta je Otac sta je Sin pitas, sta je Duh Sveti.
To je isto kao da ja tebe pitam sta je Alah.

Isusov slucaj nije isti kao u Adama, upravo obrnuto, Adam je uveo covjeka i grijeh i smrt, Hristos kao Novi Adam ga vraca u zajednicu sa Bogom, u vjecni zivot.

Cak i po tvojoj vjeri Isus ima majku, a nema oca.

Upitaj se zasto?

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Zasto jedan dio knjige prihvatate a drugi odbacujete?

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

A svinja,premda ima papke razdvojene,ne preživa,neka je za vas nečista! Njezina mesa nemojta jesti,niti se njezina strva doticati! (Biblija,Ponovljeni zakon 14:8)

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Zabrana jedenja svinjetine je iz Starog Zavjeta, iz Mojsijevog zakonika.

Novi zavjet kaze da vise nismo pod zakonom, da vise nismo robovi zakona, vec pod blagodacu Hristovom. Novi Zavjet kaze ostajte u slobodi kojom vas Hristos oslobodi.
Jer nema covjeka koji nije prekrsio Mojsijev zakon, tako da bi svi bili pod kaznom, ako bi zakon vladao, niko se ne bi spasio.

Novi Zavjet takodje kaze da je sve dozvoljeno za ishranu covjeku, ako se uzima sa zahvalnosci Bogu, i da grijeh izlazi iz usta a ne ulazi na usta.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Znači li to da mozemo sve i svasta uzeti i ubaciti u usta. Npr.nalijes se alkohola do bola pa se izbaljezgas psovkama itd.. Nije fazon u tome vec ako je nesto zabranjeno izgovoreno od strane poslanika Isā alejhiselam onda treba slijediti to a ne nekog ko je pisao nesto o Isāu poslije kao sto je Pavao radio svojim nepoznavanjem historijskog Isusa alejhiselam sa tolikim kontradiktornostima.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Apostol Pavle je poznavao istorijskog Isusa mnogo bolje od Muhameda. Apostol Pavle je zivio u istoj zemlji, u istom vijeku kao i Isus. I ako zanemarimo direktni duhovni kontakt sa Isusom koji je ap. Pavle imao, onda da pomenem da je ap. Pavle imao dirwktnu komunikaciju sa ostalim apostolima koji su livno pratili Isusa.

Tako da ap. Pavle savrseno ima znanje o Isusu Hristu iz prve ruke, dok
Muhamed koji se rodio 6. vijekova poslije Isusa, pojma nije imao o Isusu.

Sve je dozvoljeno jesti covjeku, ako se uzima sa zahvalnoscu Bogu, i ako je jestivo naravno.

Grijeh je prezderavati se i napijati/opijati se, ali jesti bilo sta sto je jestivo nije grijeh, kao ni popiti umjereno, sa blagodarnoscu Bogu.

Recimo casa dvije vina dnevno pozitivno uticu na zdravlje covjeka, sto su dokazale brojne naucne studije.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

I otrov ima svoje ljekovito svojstvo, bolje je konzumirati med ako vec o zdravlju zboriš junače i druge blagodati od Boga jer druze moj puno, puno je veća šteta od alkohola vec korist.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Stete nema ako se koristi u malim kolicinama.
Ako se zmijski otrov koristi u malim kolicinama da se napravi serum protiv ujeda zmije, onda nema nista pogresno, vec ispravno i korisno u takvom koristenju.

Kao sto rekoh, brojne naucne studije su vec dokazale da je casa do dvije vina dnevno korisna za zdravlje.

Med ima sopstveno pozitivno dejstvo na zdravlje, kao i mrkva, luk, itd. Jedno ne iskljucuje drugo. Ako je jedna stvar dobra za krvotok, druga moze biti dobra za vid, itd.

Poenta je da nema nista lose u tome da se popije malo vina, ili piva, ili loze rakijice :), u manjim kolicinama, cak imaju pozitivno deajtvo na organizam.

Recimo moj stari otac svako jutro zapocne sa malom casicom rakije, Loze, i stavi kasiku meda u nju, i pomjesa, jer mu je jedan doktor rekao da je to zdravo, i tako radi godinama.
A njegov otac, moj djed, je zivio 95 godina, slicinim nacinom zivota i ishrane.

Nigdje Bog nije zabranio alkohol, vec je zabranio zloupotrebu alkohola, opijanje, i slicno.

Nego je Muhamed, losim kopiranjem i shvatanjem Mojsija, stvorio mnostvo besmislica u sopstvenim zakonima, pa cak nije uspio ni da uskladi sa Mojsijevim zakonikom koje zivotinje se smiju jesti, a koje ne.

Ako nisi znao, spisak zivotinja koje se smiju, odnosno ne smiju jesti, prema Muhamedu, se ne podudara sa Mojsijevim spiskom.

Pitas li se zasto?

Pitas li se zasto se u islamu ne smije jesti lijevom rukom?

Takvih besmislica ima mnostvo u islamu.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Zato sto je Hristos rekao da vise nece biti proroka nakon Jovana Krstitelja. Tako da je logicno zasto odbacujemo sve. kojo se predstavljaju kao proroci nakon tog perioda. I zato sto njihova ucenja nisu i skladu sa Hristovim.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Pročitaj suru “Maryam” Merjema koja govori o Isāu a.s. i majci njegovoj časnoj Merjemi i tim događajima.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Cito sam Kuran vec.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Gdje je u svemu tome monoteizam?

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Gdje je monoteizam?

Pa ne vjerujemo mi u 3 odvojena Boga. Bog Otac, izvor Svete Trojice je 1. Sveta Trojica je jedan, troipostasni Bog, koji ne podlijeze vremenu, prostoeu, niti bilo cemu sto moze da ga razdvaja.

Mi vjerujemo da je Bog jedan, ali da nije sam. Vjerujemo u Boga ljubavi, a ljubav je izlazeca sila, ka drugima, po prirodi. Samac ne moze biti Bog ljubavi. Samac ima potrebu da se objavi, Trojicni Bog nema nikakvu potrebu. Stvara ne iz potrebe, vec iz ljubavi….

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Je lu ovo Konstantinova vjera?

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Inace, kad vec pominjes svinjetinu, Muhamedov spisak zivotinja koje se mogu jesti i koje ne mogu nije u skladu sa Mojsijevim spiskom.

Takodje Muhamedova opis raja nije u skladu sa Hristovim.

Neko tu laze.

Sto se tice Konstantina, ako mislis na cara Konstantina, da on je postao hriscanin, a vjera je postojala mnogo prije njega, od Hrista na ovamo, o cemu svjedoci istorija, arheologija, i sve pozitivne nauke.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Mozes li mi reći sta mislis o Barnabinovom evanđelju.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Barnavino jevandjelje ne postoji, postoji plagijat pod tim imenom koji je nastao mnogo vijekova kasnije, poslije Isusa Hrista. Dakle, samo jedan u nizu demonskih i ljudskih antihriscanskih trikova.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Pa zar nije Barnaba bio uz Isā alejhiselam za razliku od Pavla koji je poceo pisati po svojim vizijama.Zar nije Barnabino Evanđelje bilo prihvaćeno u prvih 325 godina kada je bilo prihvaćeno da je Isā s.a.v.s samo potvrdio autentično učenje Mojsija(Musā)s.a.v.s a tek kasnije uticajem rimske paganske religije i grčke filozofije dolazi do oblikovanja nove religije hrišćanstva. Evanđelje po Barnabi zagovara čisti moteizam stoga dolazi do službenog odbacivanja Barnabinog Evanđelja da bi 325g. na Nikejskom koncilu naređeno da se sva Evanđelja na Hebrejskom unište uz ukaz da će svako ko bude imao ovo Evanđelje biti kažnjen smrću.Pavle je želio da se ukine zapovijedi vezane za jelo od Mojsija kao i o obrezivanju od AbrahamaKako je preživjelo Evanđelje po Barnabi? 

Irenij koji je živio od 130 do 200 godine mnogo je pisao o monoteizmu i u svojim spisima dosta je navodio Barnaba. Fra Marino koji je bio prijatelj Pape Sikista čitao je Irenejeve spise i mnogo se zainteresovao za Barnabino Evanđelje. U Papinoj biblioteci je našao to Evanđelje koje će kasnije promijeniti više vlasnika. Došlo je u posjed kancelarije kralja Pruske J.E. Kramera. On ga je 1713. godine predao princu Eugenu od Savoje.

U godini 1738. zajedno sa prinčevom bibliotekom završilo je u Hofbiblioteci u Beču gdje se i danas nalazi. 

A u vremenu imperatora Zenoa (478) otkriveni su posmrtni ostaci Barnabe i na njegovim grudima nađen je primjerak Evanđelja po Barnabi pisanog njegovom rukom. I pored velikih nastojanja crkve da zatre svaki trag ovom Evanđelju, njegova sudbina je bila da i dalje živi. 

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

To su lazi, Barnaba nikakvo jevandjelje nije napisao, plagijat koji se naziva Barnabino jevandjelje nije nastao u prvom vijeku, vec vijekovima kasnije.

Apostol Pavle je zivio u istom vijeku u istoj zemlji kao i Hristos, za razliku od Muhameda koji se rodio 6 vijekova kasnije i koji nije imao pojma o Hristu, niti direktnih pouzdanih informacija, za razliku od apostola Pavla koji je boravio, razgovarao i propovijedao zajedno sa ostalih 11 apostola koji su Hrista znali licno i pratili ga na svakom koraku.

Ako apostoli koji su zivjeli sa Hristom govore jedno o Hristu, a samoproglaseni prorok Muhamed, covjek Arap koji se rodio 6 vjekova nakon Hrista govori suprotno, logicno je da su pouzdanije informacije iz prve ruke, od apostola, ljudi koji su sa Hristom zivjeli i ucili od njega.

Naucno-istorijski je netacno reci da je hriscanstvo nastalo vjekovima kasnije poslije Hrista, pod uticajem Rima, Grka, itd, jer imamo istorijske dokaze o postojanju Hriscanstva u 1. vijeku, pa na dalje, povevsi od spisa rimskih paganskoh istoricara koji u svojim djelima iz prvog vijeka pisu da se u Judeji pojavila religijska sekta ciji ucenici “jedu tijelo i piju krv njihovog vodje Isusa Hrista.”

A to samo po sebi je dokaz da je sustina i vjera hriscanstva ista od prvog vijeka do dana danasnjeg, jer i danas je centralni dio svake sluzbe da se “pricestimo”, odnosno da jedemo i pijemo tijelo i krv Hristovu, za spasenje i zivot vijecni.

Da ne pominjem mnostvo spisa, katakombi, materijalnih dokaza, spisa jevrejskih, hriscanskih i rimskih paganskoh istoricara iz prvog vijeka koji dokazuju da je hriscanstvo sustinski i teoloski isto u prvom vijeku kada su oni pisali o njemu, kao i danas.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Svi pokušaji omaložavanja istine (Kur’ana) razbiju se kao morska pjena od visoke obalne hrdine. 

Stvoritelj je samo jedan pa i vjera može biti samo jedna. To navodi i Barnaba u svom Evanđelju: 
„Kad molitva bi završena i njegovi učenici se opet primakoše Isusu i on otvorivši svoja usta reče: „Priđi bliže Ivane, jer ću ti ja danas govoriti o svemu što si ti pitao. Vjera je pečat kojim Bog žigoše svoje izabranike; taj pečat On je dao svom Poslaniku, pri čijim je rukama svako ko je odabranik – primio vjeru. Jer kao što je Bog jedan tako je i vjera jedna. Bog je zato, pošto je prije svih stvorio svog Poslanika, dao njemu prije svega vjeru koja je nalik Bogu i svemu šta je Bog učinio i rekao. I tako vjernik vjerom vidi sve stvari bolje nego što neko vidi svojim očima…“

Kur’an govori o tome da je u Indžilu (knjiga koja je objavljena Isau a.s) najavljen posljednji Poslanik Muhammed a.s. 
U pasusu 97 Evanđelja po Barnabi se kaže: 
„Zatim reče svećenik: „Kako će se Mesija zvati i koji će otkriti njegov dolazak? Isus odgovori: Ime Mesije je divno, jer mu je sam Bog dao ime kad je on stvorio njegovu dušu i stavio je u nebeski sjaj.“ Bog je rekao: „Čekaj Muhammede; jer zbog tebe ću stvoriti raj, svijet i veliko mništvo stvorenja, od čega ti činim poklon, tako da ko god te bude blagoslovio biće blagoslovljen, a ko te prokune biće proklet. Kad te pošaljem na svijet, poslaću te kao Poslanika spasa, a tvoja riječ će biti istinita, tako da će propasti nebesa i Zemlja ali tvoja vjera nikad neće“, Muhammed je njegovo blagoslovljeno ime.“

A u pasusu 39. se kaže: … Tad Bog dade svoj duh čovjeku (Ademu), dok su svi sveti anđeli pjevali: „Blagoslovljeno neka je Tvoje sveto ime, o Bože naš gospode. „Adam, skočivši na svoje noge, vidje u vazduhu natpis koji je sijao kao sunce, a pisalo je: „Postoji samo jedan Bog, a Muhammed je poslanik božiji. „Na to Adam otvori svoja usta i reče: „zahvaljujem ti, o Gospodaru moj Bože, što si ti splanirao da me stvoriš; ali reci mi ja te molim, šta znači poruka ovih riječi: Muhammed je poslanik Božiji? Zar je postojao drugi čovjek prije mene?“

Tad Bog reče: „Neka si dobrodošao, o Ademe, moj slugo. Ja ti kažem da si ti prvi čovjek koga sam stvorio. A onaj drugi kog si spomenuo je tvoj sin, koji će doći na svijet mnogo godina kasnije i biće Moj poslanik, za kog sam stvorio sve stvari; koji će dati svijetlo svijetu kad on dođe, čija je duša stavljena u nebeski sjaj šezdeset hiljada godina prije no što sam išta stvorio.“

Prepisati Bogu druga i obožavati idola po Kur’anu je najveći grijeh, a u 33. pasusu Evanđelja po Barnabi se kaže: „Onda Isus reče: „Sve to što čovjek voli, zbog čega ostavlja sve osim toga je njegov bog. I da bludnik ima za svog Boga kurvu, žderonja i pijanica svoje sopstveno tijelo, a pohlepni ima za svog Boga srebro i zlato, i tako slično svaki griješnik“.

Tada reče onaj koji ga je pozvao: „Gospodaru, šta je najveći grijeh?“ Isus odgovori: „Šta je najveća ruševina kuće?“ 

Svi su šutjeli, kad Isus sa svojim prstom pokaza na temelj i reče: „Ako temelj popusti kuća se odmah pretvara u ruševinu, tako da ju je potrebno izgraditi nanovo; ali ako popusti svaki drugi dio, onda se može popraviti. Tako isto vam kažem, da je idolatrija najveći grijeh, jer ona čovjeka potpuno lišava vjere, a time i Boga… Ali svaki drugi grijeh ostavlja čovjeku nadu za postizanje milosti; i zato vam kažem da je idolopoklonstvo najveći grijeh“. 
Ovdje nije potreban nikakav komentar.
Druze moj dok istina obuče cipele laž obiđe pola svijeta.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Ja ne vidim da si mi dao ni jedan jedini argument ovdje, citiras mi neke irelevantne, nebitne knjige za. hriscanstvo, i mene, poput Kurana ili plagijata “Barnabinog jevandjelja”.

Inace to nije jedini laznjak/plagijat, ima mnogo slicnih
poput Judinog jevandjelja, itd.

To su gluposti, demonske i ljudske.

Dovoljan je samo Stari Zavjet da dokaze Hrista, Mesiju, i Njegovo Bozanstvo.
Vec sam ti citirao proroka Isaiju 9:6, koji je pisao vjekovima prije Hrista svoju prorocku knjigu, a koji kaze:

“Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni. ”

(Isaija 9:6).

Kako djete koje nam se dade, o kome govori prorok Isaija, moze biti Bog silni, Otac vjecni, itd?

Moze, jer je u pitanju Hristos, Bog silni, vjecni Logos Tvorac, koji nam se dade na spasenje.

Muhamed je pisao sve suprotno od Mojsija, od proroka Isaija, ucio suprotno od Hrista.

Nema tu istine. On je bio jedan snalazljiv covjek, namagarcio Arape da sebe zacari medju njima pod izgovorom Alaha, i koristeci i zloupotrebljavajuci prethodne religije poput Hriscanstva, Judaizma, i nekih lokalnih paganskoh religija stvori je jednu novu da sebi ugadja.

Tako je samoproglaseni prorok Muhamed imao preko 10 zena, i mogao da ima kolikp god zeli, a njegovi pratioci po cetiri, “jer tako je Alah rekao”.
Kako da ne.
Vec je sebi Muhamed ugadjao, vadeci se na Alaha.

A hadite da ne pominjem, poslije njih, cak i Kuran djeluje razumno, iako to naravno nije.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Cuj nasli Barnabu , otkopali ga zajedno sa Barnabinim jevandjeljem.

Ahahaah, gdje si to procitao, na Saff. ba?

Vidis, problem u razgovaranju sa ljudima poput tebe je sto ti uopste nisi svjestan kakve besmislice pises.

Nikakva knjiga ne moze fizicki opstati “sahranjena desetinama vijekova” a da se ne razgradi.

Ne zna se kome vise fali razuma
onome ko vam pise takve podvale ili vama koji naivno vjerujete u nemoguce, besmislene stvari.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Sta su pronalazili u piramidama i pećinama i ćupovima? Na koži,papirusu?!

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

U kojim piramidama, pecinama i cupovima?

Ja znam za pronalazak spisa u pecinama, u cupovima, pored Crnog mora, gdje su pronadjene neke od najstarijih spisa, knjiga Starog Zavjeta, izmedju ostalog potpuno sacuvana knjiga proroka Isaija, stara preko 2150 godina, samo knjiga proroka Isaije je dovolj.a da se dokaze Hristos, bozanski Mesija.
Na primjer citat 9:6 iz Isaije.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

A ti druže nisi pročitao sta sam ja pitao. Pitam navedi mi jedan konkretan primjer gdje Isā alejhiselam kaze za sebe da je Bog-bozanstvo i da ga treba obozavati. Znaci da obznanjuje ljudima da je Bog. Naprotiv kaze da je poslan od Oca Boga u smislu priznavanja svog stvaranja od strane Boga i upute-poslanstva od Njega.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Kada Hristos kaze da je jedno sa Bogom ocem, to znaci da je Bog po prirodi,
Kada Hristos kaze da je postojao prije Avrama to znaci da je vjecan, a to znaci da je Bog.
Kada Hristos oprasta grijehove, to znaci da je Bog, jer ni jedan prorok ne moze oprastati grijehove.

Iste stvari se mogu izraziti na vise nacina.

Ti trazis bukvalno da Hristos kaze “ja sam Bog”.
On to zapravo i kaze, samo na vise razlicitih nacina.

Ali on to ne kaze na takav nacin, jer se obraca tadasnjim Jevrejima prije svega, a kada bi rekao “Ja sam Bog” to bi znacilo da on njima kaze da je on Bog otac, a Hristos to nije, vec je Sin Bozji, sto i kaze na vise mjesta.

Inace, islam zabranjuje da se Alaha naziva ocem, kako onda Hristos Boga naziva ocem?

Mojsije zabranjuje da se jedu neke zivotinje koje je Muhamed dozvolio da se jedu, kako to?

Muhamedovo ucenje se ne poklapa sa ucenjem prethodnih proroka, vec mu protivrijeci.

Koliko je tvoj zahtjev besmislen, pokazacu ti tako sto cu da upotrijebim tvoju logiku prema tebi:

Nadji mi gdje Kuran kaze “Biblija je korumpirana”, ako mi ne nadjes doslovno takve rijeci, onda nema potrebe da mi se obracas.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Naci cu ti samo polahko junače.Ne mogu da vjerujem svojim očima sta si napisao.Čuj Ti trazis bukvalno da Hristos kaze “ja sam Bog”.
On to zapravo i kaze, samo na vise razlicitih nacina.

Ali on to ne kaze na takav nacin, jer se obraca tadasnjim Jevrejima prije svega, a kada bi rekao “Ja sam Bog” to bi znacilo da on njima kaze da je on Bog otac, a Hristos to nije, vec je Sin Bozji, sto i kaze na vise mjesta.
Je li Bog ili sin božiji ? Zar se Bog boji smrtnika??

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Pitas me je li Bog ili Sin Bozji, to je kao da pitas jesam li ja covjek ili sin covjeciji.

Pa i jedno i drugo, ako sam sin covjeciji, onda sam i covjek po prirodi.

Logos (Sin) koji je postao covjek – Hristos, je oduvijek Bog po prirodi, jer je Sin Bozji. On je Bog po prirodi, ali nije Bog Otac, vec je Logos Bozji ili Sin Bozji.

Isto kao sto sam i ja covjek po prirodi kao i moj otac, ali nisam moj otac, vec sam druga licnost, sin.

Naravno da se Bog ne boji smrtnika, vec ih voli kao svoju djecu, svojih ruku djelo. Ne znam zasto pitas takvo nepovezano pitanje uopste?

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Istina o Muhammedu u Bibliji_3-dio.flv youtube

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Muhameda nema apsolutno nigdje pomenutog u Bibliji.
Daj mi citat gdje ga Biblija pominje, a ja cu sa lakocom da ti dokazem da ta zloupotreba citata nema nikakve veze sa Muhamedom.
Jer vec napamet znam sta ces da kazea, citate o Duhu Svetom, koji nikako ne mogu biti prorocanstva o Muhamedu, jer je Muhamed materijalbo bice, a citati pominju Duha, Ucitelja, koji ce biti u nama.

Muhamed sigurno kao materijalno bice ne ispunjava uslove prorocanstava.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Kada Hristos kaze da je poslan od Boga Oca, to znaci upravo to, da je poslan od Boga Oca, a ne da je stvoren.

Rijec poslan, ne znaci stvoren.

Kojom logikom i sa kojim pravom ti izvrces stvari na takav nacin?
(Hristos ni na jednom jedinom mjestu ne kaze da je stvoren)

Sin izvrsava volju Oca, koja je i volja Sina, jer Sv. Trojica ima jednu volju.

Takodje, kako to da ti kao musliman se pozivas na tu recenicu iz Jevandjelja u kojoj Hristos naziva Boga Ocem, a islam zabranjuje da se Bog naziva ocem.

Pa kako Ga onda Hristos naziva Ocem?

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

“Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni. ”

(Isaija 9:6)

Ovo su rijeci proroka Isaije, iz Starog zavjeta, napisane vjekovima prije Hrista.

Kako prorok Isaija dijete koje nam se dade naziva Bogom silnim?

Zato sto je o Hristu prorokovao, eto kako.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Ko je stvorio Adama? Da ga nije Darvin stvorio?!

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Adam ili covjeka je stvorio Bog, kao i svu tvorevinu.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Ajde da se samo osvrnemo na islamski raj, koji je u suprotnosti sa onim sto je o raju (carstvu nebeskom) ucio Hristos.

U islamskom raju ce muslimani, narocito dzihadisti da dobiju mnostvo seksualnih robinja, 72?, da se izivljavaju na njima.

Sta to govori o Muhamedovom Alahu?

Govori mnogo toga, prije svega govori da to nije Sveti Bog, vec da je to jedan nemoralni karakter, Muhamedov alterego.

Zamisli ta nesrecna bica, te hurije, djevice, one su stvorene da citavu vjecnost budu bez slobodne volje, da budu seksualne robinje, ta nesretna bica su stvorena samo sa jednim ciljem, da budu jeb*na citavu vjecnost, bez slobodne volje.
To je bolsestina.

Kakav je to nemoralni bog?
Makro neki?

Ono sto je cak i po islamu. nemoralnno i zabranjeno na zemlji (da spavas sa 72 zene,seksualne robinje, na zemlji)
u islamskom raju postaju moralno i nagrada i postaje normalno?

Znaci, grijeh na zemlji, nije grijeh na nebu?
Besmislica.

Zamisli tvoja zena u raju gleda kako ti jeb*s 72 djevice?

Pa to je pakao za tvoju zenu. A sta je sa njom?
Ona nema pravo na 72 muskarca,
seksualna roba u raju, samo za nju?

Gdje je tu pravda?

A ako ima pravo i ima takvu nagradu, zamisli ti da gledas u raju kako ti 72 momcine klepaju zenu?

Pa to je pakao za tebe.

Islamski raj je totalno nemoralna sklepacina samporoglasenog proroka Muhameda, koji je raj zamisljao u skladu sa njegovim sopstvenim seksualnim fantazijama, i nikakve veze nema sa Bogom, islamski raj je huljenje na Boga Svetosti.

A sta Hriatos kaze o raju, o carstvu nebeskom, kada ga Jevreji pitaju kome ce pripasti zena u raju, a koja je nakon muzevljeve smrti na zemlji se udala za drugoga, ili trecega muza.

Hristos im odgovara da takvih musko zenskih odnosa nece biti u raju, vec da ce svi ljudi biti kao andjeli, da ce biti bogovi po blagodati, zivi hramovi Bozji, zivi Hramovi Duha Svetoga.

Hristos dakle uci da su ljudi stvoreni sa krajnjim ciljem da postanu poput Boga, da zive bozanskim nacinom zivota.

Ucenje Hristovo nema apsolutno nikakve veze sa Muhamedovim. nemoralnim fantazijama o seksualnim orgijama “u raju”.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Čini mi se da si puno postao nervozan i nekulturan.Što se ljutiš,gdje ti je ta ljubav božja o kojoj pričas.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Nisam niti nervozan, niti nekulturan.
Kritikovati Muhameda kao laznog proroka nije nekultura, vec stav, nacin razmisljanja.
A i to cinim jedino nakon tvojih kritika apostola Pavla.

Ako je Bog hriscanski Bog ljubavi, a jeste, za razliku od Alaha i Muhamed, to ne znaci da sam ja kao gresni covjek na tom nivou ispunjen ljubavlju. Ispunjen sam onoliko koliko je moje trenutno duhovno stanje, a to je rad, borba, proces, usavrsavanje kome tezimo.

Inace, izbjegavas prakticno sva litanja koja sam ti postavio, a ocekujes samo odgovore od mene, tako da prakticno nema ni smisla voditi takav nacin razgovora, barem za mene.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Mnogi su svjetski velikani o posljednjem Poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., rekli najljepše riječi, kojima treba da se ponosimo i drugima ih prenosimo. Samo neke od njih ćemo danas citirati. (Nekoliko ekscerpata sam preuzeo od drugih autora koji su pisali o ovoj temi) 

Johann Wolfgang Goethe (1749-1832), čuveni njemački pisac, političar, pjesnik, naučnik i filozof, kojeg smatraju najvećim Nijemcem svih vremena, rekao je o Poslaniku Muhammedu, s.a.v.s.: „Muhammed je najveći, jer je sa najmanje sredstava učinio najviše. On je, pomažući islam, dobio pomoć islama. Čuvajući islam, ostvario je najviše rezultate.Ostavio je vječito pravilo ponašanja svim svojim sljedbenicima: ko ostavi islam – izgubio je sve, ko sačuva islam – dobio je sve!“ „Vidite i sami da toj nauci ništa ne nedostaje, a da mi sa svim našim sistemima ništa dalje odmakli nismo i da uopće niko nije u stanju dalje da stigne. Prije ili kasnije morat ćemo prihvatiti islam, jer je on primjeren razumu.” 

Dakle, ovako je prije oko 200 godina govorio o islamu i Poslaniku, a. s., slavni Gete, kojeg smatraju najinteligentnijim čovjekom svih vremena. I, evo, današnjem nestabilnom svijetu je doista potreban islam da bi izašao iz krize koja ga je zapljusnula sa svih strana. Zato mnogi zapadnjaci svakodnevno prihvataju islam. 

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

“Tko ima uši čut će”…svi to znamo. Ali malo ljudi se sjeti da i uši daje Bog.
Lijepo je voditi ovakve rasprave, mirno, ali s argumentima. Primjetila sam da oba izbjegavate neki put odgovore…
Konkretno: ima li raja za žene u Islamu?
Gdje je točno Isus rekao da neće biti proroka iza njega?
Mislim da bi se u mnogim isl.zemljama poboljšalo stanje kad bi žene bile obrazovanije. Kako će djeci odgovarat na pitanja o svijetu? A do 5 god.usvoji se 50% znanja.
Teško je vjernicima neki put objasniti da postoji – POVIJEST RELIGIJE.
Zato je dobro poznavati više religija, stekne se uvid. Npr., hinduski bog Shiva je prvo štovan kao bog plodnosti – do današnjeg dana kao atribut je zadržao bika- da bi danas bio bog jogina i jedan u ‘trimutri’, trojstvu bogova.
Kada je održan prvi crkveni sabor u 4.st. – morao se održat jer su se kršćani doslovce tukli na ulici. Tada je odlučeno što će ući u Bibliju.
Negdje u sjevernoj Africi, novopečeni svećenici su bacali svoju braću koja nisu pristajala na promjene – lavovima.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Kiki pozdrav. Admin mi je ukinuo i nije objavio jos dokaza i argumenata u kojima nema apsolutno nikakvih ni najmanjih uvreda ni ruznog govora. I to nesto govori. Sramota.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Kiki ja ne izbjegavam odgovore, sve sto sam primjetio sam odgovorio.
A komentara ima dosta, kao i teksta u njima, pa sam mozda nesto nesvjesno i propustio da odgovorim.
Ako si primjetila nesto konkretno sto sam propustio da odgovorim, navedi mi, pa cu da odgovorim.

A sa druge strane, na moja pitanja i moje kriticke argumente nisam dobio prakticno ni jedan jedini odgovor i pokusaj odbrane, ni jedan jedini. Dobiosamsamo nov ekomentar e , sa ili novim pitanjima, ili sa novim tekstom potpuno nepovezanim sa prethodnim.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Getea niko ne smatra “najinteligentnijim covjekom svih vremena”, pises nebuloze kao i obicno.
Niti se takvo objektivno mjerenje moze naciniti, pa da nekog iz proslosti proglasimo “najinteligentnijim”. Moze se govoriti samo o njihovim djelima, i eventualbo ih porediti sa djelima i dostignucima drugih ljudi, a u tom smislu, mnogi su ispred Getea.

Takodje, ne treba meni Gete da mi kaze sta da mislim o Muhamedu, meni je dovoljan Muhamed, njegova ucenja i njegova djela, da formiram svoje misljenje o Muhamedu, koje nije narocito pozitivno.

Covjek, opterecen strastima preko svake mjere, proglasi sebe lazno za proroka, i vladara, stavi se uz Alaha, i ispunjava sebi zelje i hirove pozivajuci se na autoritet Alaha.

Koliko zena je Muhamed sebi dozvolio, a koliko tebi?

Kakav je raj Muhamed opisivao?
Kao javnu kucu, takp ga je opisivao.
To je bogohuljenje na Svetog Boga.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

https://www.pozivistine.com/isus-sta-islam-kaze-o-njemu/ Veliki pozdrav i evo za kraj pročitaj ovo.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Nema potrebesamis al j es linkove sa “islamskom propagandom”, ako imas kakav argument, rwci ga svojim rijecima.
Ako i ja pocnem da lijepim ovdje linkove sa hriscanskom apologetikom, sta postizemo?

Zatrpacemo gomilom linkova koje neces ni ti ni ja pregledati.

Ako imas nesto da kazes, reci svojim rijecima

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Rekao je Allahov Poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem:

“Najbolji medju vama je onaj koji je najbolji prema svojoj porodici, a ja sam od vas najbolji prema svojoj porodici. Zene nije postivao osim onaj ko je plemenit, a nije ih ponizavao niko osim zlikovac.” (Hadis biljezi Ibnu Asakir, sahih hadis)

“Zabranjujem vam da gazite pravo dvoje slabijih: siroceta i zene.” (Hakim)

“Najdrazi rob Allahu je onaj koji je najkorisniji svojoj porodici.” (Ahmed)

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

U Kurnu mozes naci opravdanje i za dobro i za zlo ponasanje.

Na primjer, ako zelis da budea dobar prema zeni, sjetis se pozitivnih citata iz Kurana, ako hocea da tuces zenu, sjetis se citata iz Kurana koji dozvoljava muslimanima da tuku svoje zene.

Zasto si zaboravio da pomenes taj duo, da Kuran dozvoljava muslimanima da tuku svoje zene, nakon sto ih prethodno upozore par puta?

Zasto si zaboravio da kazes da u islamu svjedocenje 2 zene vrijedi kao svjedocenje 1 muskarca?

Dajle zene su duplo gluplja stvorenja prema Kuranu?

Zasto mi ne kazes sta je sa zenama u islamskom raju
hoce li i one dobiti 72 seksualna roba da ih klepaju, dok vi klepate vase seksualne robinje, hurije, djevice?

Ako nece, gdje je tu pravda, ako hoce, kakav je to raj za tebe da ti zenu klepaju 72 momcina?

Nema ni pravde, ni nicega u tom vasem nakaradnom raju, koji nije niata drugo nego huljenje na svetog Boga, i Muhamedove seksualne fatazije.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Kad vec spominjes tuđe zene pametnije bi ti bilo da posvetis vise paznje svojoj zeni na ovom svijetu da je pazis i ljubomorno čuvas a ne optrecujes previse jer je od rebra stvorena puknuce.Sjetimo se da je Muhammed, s.a.v.s., podigao čitavu vojsku protiv jevrejskog plemena Bejnu Kajnuka’ čiji pripadnici su oskrnavili čast jedne muslimanke i skinuli joj hidžab sa glave.

Abasijski halifa Mu’tesim je čuo da je jedna muslimanska zarobljena kod Bizantinaca u Amuriji, pa je poslao pismo Biznatijskom caru, sljedećeg sadržaja: ”Bismillahir-Rahmanir-Rahim. Od halife muslimana, bizantijskom psu. Ako ne oslobodiš našu sestru muslimanku, dolazim ti sa vojskom čiji će početak biti u Amuriji, a kraj u Bagdadu.”

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Kakve nebulozeti ti meni pises, govoris mi kako su neki muslimani ratovali zbog svojih zena, po to nije nikakav argument, svi neznabosci su ratovali zbog zene, od kad postoji svijet.

Nisi mi odgovorio, hoce li vase zene jeba*i 72 mladica u vasem raju, buduci da cete vi da je*ete toliko djevica, seksualnih robinja u tom vasem nakaradnom raju?

Nema to veze sa Bogom druze, i sa smislom stvaranja covjeka i sa njegovim ciljem, to su proato Muhamedove seksualne fantazije, i sustinska nepravda prema zenama.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Nekulturan si i nervozan. Šta ti je.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Da mi nisu izbrisali sta sam pisao nasao bi odgovor.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
95
0
()
x