Damask slavi Božić, a preostali kršćani Idliba svoju imovinu moraju dati Al-Qaedi

bozic damask sirija
93 komentara

Kršćanske četvrti Damaska, glavnog grada Sirije, kao i svi ostali gradovi i naselja koja su pod kontrolom vladinih snaga, nakon godina ratovanja i krvoprolića su osvijetljeni božićnim svjetlima.

“Situacija je prošle godine bila prilično zastrašujuća. Bila je kiša granata i bilo je zastrašujuće. Ove godine je puno bolje. Svatko je sretan i to možete vidjeti na njihovim licima”, rekao je stanovnik četvrti Ghosoon Al-Bakr.

Božićna drvca i trgovine pune božićnih proizvoda daju potpuno suprotan dojam onome što su kršćani i svi građani Damaska promatrali tijekom posljednjih sedam godina.

VIDEO – Kršćanska četvrt u Damasku

Kršćanima u Idlibu se otima sva imovina

Međutim, u sirijskoj pokrajini Idlib imamo sasvim drugi prizor. Asia News je objavio dekret sirijskog ogranka Al-Qaede, koja nadzire 60% teritorija koji nije pod nadzorom sirijske vojske, kojim se malobrojnim lokalnim kršćanima oduzimaju domovi, zemlja i sva imovina u pokrajini.

U priopćenju kojeg je izdala krovna teroristička organizacija Hayat Tahrir Al Sham stoji: “Sva kršćanska imovina se smatra ratnim plijenom i slijedom toga će biti oduzeta”. Nakon ove “naredbe” je patrijarhat Armenaca uredništvu portala Asia News poslao kopiju jedne od “potvrda” u kojoj se navodi kako islamski teroristi prijete kršćanima i prisiljavaju ih da napuste svoje domove.

Stanovnik grada Jisr Al-Shughoura, koji je želio ostati anoniman, rekao je kako je morao napustiti dom, a Hayat Tahrir Al-ulazi u napuštene domove ili obavještava ljude da su zauzeli sve kršćanske kuće, kako onih koji su pobjegli, tako i onih koji su ostali i prihvatili plaćanje mjesečne stanarine teroristima, novac kojeg su plaćali da bi kao “nevjernici” mogli živjeti u svojim domovima.

 Damask
FOTO: Damask

Hayat Tahrir Al-Sham najbolje kuće dodjeljuju svojim vođama, a ostale prodaje ili iznajmljuje.

Kršćani u pokrajini Idlib su uglavnom pravoslavni Armenci, koji su većinom pobjegli 2012. Mnogi su otišli u inozemstvo. Neki samo privremeno u Tursku, Libanon ili unutar same Sirije, a drugi su odlučili otići među brojnu armensku dijasporu u Europu, Ameriku ili Australiju.

Kršćani pokrajine su uglavnom bili koncentrirani i istoimenom glavnom gradu Idlibu, ali i okolnim selima bogatog poljoprivrednog zaleđa i industrijskim i novim urbaniziranim gradovima, poput Jisr Al-Shughoura. Početkom 2012. godine su kršćani Idliba trpjeli žestoke progone islamističkih ekstremista. Optužbe su uvijek bile iste i teroristi su tvrdili da se pristaše “režima iz Damaska”.

Ranije ISIL i Al-Nusra Front su oteli mnoge svećenike i srušili su crkve, od kojih su neke pretvorene u masovne grobnice.

Hayat Tahrir Al Sham kontrolira više od 60% područja pokrajine Idlib. U ovoj organizaciji je tisuće Sirijaca, ali i stranih terorista iz zapadnih zemalja i Arapa. Preostalih 30% teritorija drže manje skupine, ali sve imaju isti stav prema kršćanima Idliba, koji će sedmi Božić zaredom provesti u strahu i neizvjesnosti.

Asia News

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
93 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borac2
5 godine prije

Sigurno ce to biti prime-time news na svim europskim dnevnicima u 19h danas.

Riddick
5 godine prije

Slavili jos mnogo godina u zdravlju i veselju , a Idlib republika nece jos dugo , Turci kada krenu u napad na Kurde onda nece moci da brinu o Idlibu ponovice se slicna situacija iz 2017/18 kada su Turci ratovali u regiji Afrin, za to vreme SAA i saveznici su oslobodili istocne delove Idliba:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Northwestern_Syria_campaign_(October_2017–February_2018)

Tadmur Palmirović
5 godine prije

“Režimska propaganda”.. Jel “tako burte??

Trubadur
5 godine prije

Inače, southfront, danas kaže, da če USA povuči i polovinu trupa iz Afganistana…. Treba če još malo provijeravat, pa da vidimo… I juče se twitalo, da ode Matis i danas je zaista otišao…..

Lesinar
5 godine prije

Putine hvala za lijep Božič! Svijetlo u tami si .

Pikač
5 godine prije

Sretan Božić, prije svega mir i svako dobro im želim u sljedećoj, i sljedećim godinama! I čitateljima portala također!

Pikač
5 godine prije

I redakciji portala također 😉

alfa33
5 godine prije

Hm,možda ameri imaju druge prioritete i planove,iz nekog svog poznatog razloga ne vide svoj interes u toj regiji, možda je ulog veći od dobiti…. Najbolji je primjer Afganistan koliko godina,novca i ljudskih života je “potrošeno”. A rezultat svi znamo…. Teško onom komu oni pomažu,svih čeka isto,….. Možda polako pokušavaju ostvariti svoje strateške planove za narednih nekoliko desetljeća a ove lokalne ” čarke” im nisu više zanimljive ni višestruko isplative. Tu je puno veći zalogaj arktik,svemirske snage, marsova rudna bogatstva…. To je sve možda, a tko će ga znati što se kuha u vražjem loncu..

mesib
5 godine prije

Ne bi bilo loše da na portalu osvane tekst o tome šta šiijske milicije rade Sunijama u Iraku; razmjeri zločina i užasa graniče sa genocidom, daleko masovnije od ovog šta rade ak i isil. Rezultat: Kršćani će preživjeti u Siriji, Sunije u Iraku neće uprkos svojoj milionakoj populaciji – razlog – obim zločina. Razumijem ovdje simpatije prema Hezbolahu ali kako je ta organizacija ušutkala Sunije u Libanu tako se nešto upravo dešava u Iraku. Glupavi Saudi su još i financirali Liban dok im nije došlo iz dupeta u glavu. Labilni Kurdi su svima u okruženju pokazali da na njih nikako i nikada ne mogu računati. Ono malo šake jada u “sunijskom svijetu” shvata da im glave svima samo što nisu pospadale pa tu sad ima panike i viška te grčevitih poteza kod Turaka, Katara i pojedinih grupa razasutih po tzv. islamskom svijetu koje tupavi Saudi hapse čim slete na tlo… Čitaj više »

damir zimsek
5 godine prije

sram neka padne na vatikan i kršćansku “braću”.Sramite se.Više se brinete za muslimane i crnce iz nigerije nego za našu kršćansku braču po vjeri.Imigranti mooony,mooony.Naš papa Franjo jel reko ijednu rijeć za kršćane u siriji u Saudijskoj arabiji…Franjo,Franjo tko te nezna skupo bi te platio… mooony, moooony ispričavam se svim bjlcima,crncima i azijatima i svim ostalim pripadnicima naše (kakva je takva)civilizacije.osim mooony,mooony imigrantima

Sarguel
5 godine prije

DIES NATALIS SOLIS INVICTI! Zaboraviste spomenuti da je praznik puno stariji od kršćanskih bajki i da je ukraden od kulta rimske vojske Sol Invictus. Nemam ništa protiv naivnih zavedenih ovčica koje puše bilo koju verziju kršćanstva i Isusa Čoveka da im je spasitelj. Lažno kao i izmišljotine drumskog razbojnika kojeg Prorokom nazivaju. Ima vuk i 7 kozlića a materetina koza u stvarnosti ih ne spašava jer lukav je stari vuk kao Odisej. Samo varaju narod na nižim realitetima postojanja. Eto i ja ne postojim ali mene nije briga jer znadem.

Istina
5 godine prije

Navedi te mi samo jedan dokaz iz biblije gdje Isus alejhi selam za sebe kaze da je Bog ili da ga se obozava. Kako to jedan Bog, tri Boga,tri volje? Bas sve suprotno od lazi koje se iznose na njega. Premotajte historiju pa vidite ko je odgovoran za najveca zla,ratove,ubistva,bolesti i druge posasti. Ne mijesajte ISIL sa Islamom jer je to skupina olosa za koje poslanik Muhamed alejhi selam kaze da su najgora skupina ili sekta haridžija dzehenemski psi. To nisu sljedbenici sunneta poslanika ni islama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.