Deset stvari o Gaddafiju koje Zapad želi izbrisati iz udžbenika povijesti

95 komentara

U Libiji je trenutno u tijeku ofenziva Libijske narodne armije generala Haftara, koja je dva dana u zastoju i LNA odbija veliki kontranapad islamista iz Tripolija i Misrate. Većina zemalja vladu u Tripoliju ne vidi kao politički projekt koji bi mogao ujediniti zemlju i pod istu zastavu iznova staviti sva plemena i narode Gaddafijeve Libije. To može samo legitimno izabrani parlament iz Tobruka i general Haftar s vojnim zapovjedništvom u Bengaziju.

Međutim, čak ni oni nikada neće moći ostvariti postignuća pokojnog pukovnika Gadafija? Je li Muammar Gaddafi bio tiranin? Diktator? Terorista? Većina građana Libije se s tim neće složiti. 41 godinu, sve do svoje smrti u listopadu 2011. godine, Muammar Gaddafi je za svoju zemlju učinio neke doista nevjerojatne stvari i više puta pokušavao ujediniti i ojačati afrički kontinent. Stoga, unatoč onome što se i dalje može čuti na radiju, putem medija ili televiziji, Gaddafi je učinio važne stvari, koje nisu nimalo prikladne za sliku “žestokog diktatora”, kako su ga opisali zapadni mediji.

Evo deset stvari koje je Gadafi učinio za Libiju, za koje vjerojatno znate, a neke možda i ne.

1. U Libiji se kuća smatrala prirodnim ljudskim pravom.

U Zelenoj knjizi, koja spaja islam i socijalizam s libijskim identitetom, piše: “Kuća je temeljna potreba i pojedinca i obitelji, tako da ne smije biti u vlasništvu drugih”. Gaddafijeva Zelena knjiga predstavlja političku filozofiju bivšeg vođe, a prvi put je objavljena 1975. kako bi je svi Libijci mogli pročitati i uključiti je u nacionalne obrazovne programe.

2. Obrazovanje i medicinska skrb bili su potpuno besplatni.

Pod Gaddafijem se Libija mogla pohvaliti s jednom od najboljih zdravstvenih usluga na Bliskom istoku i Africi. Osim toga, ako libijski građanin nije mogao dobiti željeno ili određeno liječenje u Libiji, bila su osigurana sredstva za odlazak na liječenje u inozemstvo.

3. Gadafi je izveo najveći projekt navodnjavanja na svijetu.

Velika rijeka Libija
FOTO: projekat “Velika rijeka” Libija

Najveći svjetski sustav navodnjavanja, poznat i kao Velika umjetna rijeka, bio je osmišljen kako bi voda bila lako dostupna svim Libijcima širom zemlje. Financirala ga je Gaddafijeva vlada i kaže se da ga je Gaddafi sam ponosno nazvao “Osmim čudom svijeta”.

4. Svatko je mogao pokrenuti farmu besplatno.

Ako je bilo koji Libijac želio pokrenuti farmu, dobivao je kuću, poljoprivredno zemljište, životinje i sjeme, i to sve besplatno.

5. Majke s novorođenčadi su dobivale novčanu potporu.

Kada bi Libijka rodila dijete, dobila bi 5000 dolara za sebe i svoje dijete.

6. Struja je bila besplatna.

Struja je u Libiji bila besplatna, što znači da Libijci nisu znali što je to račun za struju.

7. Jeftin benzin.

Tijekom Gaddafijevog razdoblja benzin je koštao samo 0,14 dolara po litri.

8. Gaddafi je podigao razinu obrazovanja.

Prije Gaddafija je samo 25% Libijaca bilo pismeno. Ta je brojka povećana na 87%, uz povećanje broja diplomiranih studenata za 25%.

9. Libija je imala svoju državnu banku bez kamata.

karikature na zidu u Bengaziju
FOTO: karikature na zidu u Bengaziju

Libija je imala vlastitu državnu banku, koja je po zakonu građanima osiguravala kredite s nultom kamatnom stopom, jer su kamate u islamu zabranjene, i nije imala vanjskog duga.

10. Zlatni dinar.

Prije pada Tripolija i njegove prerane smrti, Gaddafi je pokušavao stvoriti afrički novac temeljen na zlatu. Slijedeći stope pokojnog pionira Marcusa Garveya, koji je prvi skovao pojam “Sjedinjene Američke Države”, Gaddafi je želio početi trgovati s jedinim afričkim zlatnim dinarom, što je bio potez koji bi zapadnu, a posebno američku ekonomiju bacio u kaos.

Njegovom zlatnom dinaru su se široko suprotstavljale “elite” Zapada. Afričke zemlje bi napokon mogle izaći iz duga i siromaštva, što bi im omogućila trgovina  s dragocjenom robom. Konačno su mogli reći “ne” inozemnoj eksploataciji i dobiti ono što su smatrali ispravnom protuvrijednosti za svoje dragocjene resurse. Kažu da je zlatni dinar bio pravi razlog za pokretanje sukoba pod vodstvom NATO pakta, jer je odlučeno da se svrgne vođa koji govori s vrlo jasnim jezikom i ima pretjerano “revolucionarne” namjere.

Dakle, je li Muammar Gaddafi bio terorist? Dovoljno je jasno da je Gaddafi, unatoč negativnoj slavi koja je stvorena oko njegovog imena, učinio mnogo pozitivnih stvari za svoju zemlju. I to je nešto što bismo trebali zapamtiti u našim budućim prosudbama, ali ne samo kada je Gaddafi u pitanju. Ove stvari su tek dio argumenata koji potvrđuju da se mainstream informacije često pokreću s ciljem manipuliranja, ako ne i serviranja potpuno lažnih informacija, koje se predstavljaju kao nesporne činjenice.

Objavljen je i vrlo zanimljiv dokumentarni uradak na tu temu, koji će nas natjerati na razmišljanje.

VIDEO – Gaddafi – Istina o Libiji

Zelena knjiga
Pretplatiti se
Obavijesti o
95 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
4 godine prije

Kad kažeš nekom “anti Gadafiju” ove stvari na nekom forumu, ili ko ja nekom “pastiru” u kafiću.. e odma evo njih: ma to su laži, da je to istina, tako bi bilo i kod nas ovdje u Hrvackoj, zemlji bogatijoj od Libije (pazi seljaka, zemlja bogatija od Libije.. ?)

Gadafi je svojoj zemlji i svim onim plemenima itekako pomogao, a ako je uz to uzimao novac/vrijednosti za sebe.. e neka je.

U Hrvatistanu zdravstvo i školstvo nije besplatno, gorivo nije skoro pa besplatno (10.30 kn /litra E95 jutros ) navodnjavanje ne postoji, bar državno.. i druge stvari.

Ali domoljubnim lokalcima je Rvacka bogatija zemlja od Libije.. zato je meni 7 od 10 frendova otišlo raditi u stranim zemljama.

Pljuc!

Fatih
4 godine prije

UPRAVO ZBOG OVIH STVARI JE SMETAO ANGLOHAZARIMA.
SLAVA PUKOVNIKU!

Zagor
4 godine prije

Jedan od najvećih sinova Afrike.
Možda i najveći.

Nazgul75
4 godine prije

Odlican clanak, ali sada ocekujem ‘liconose’ i ‘zastitnike’ USA i EU ‘demokratije’ koji ‘patroliraju’ po portalu u zadnje vrijeme da ‘skoce’ na zadnje noge i ‘ubiju’ se ‘objasnjavajuci’ kako je ovo nije tacno i da je Pukovnik bio najveci ‘diktator’ i ‘terorista’ u istoriji, a da su Libijci ‘prosperirali’ od kad su ‘dobili’ zapadne ‘demokratske’ ‘vrijednosti’

Podravec
4 godine prije

a, to su ti takozvani ,, diktatori,, koji svakom novorođenom djetetu daju pet tisuća dolara na dar, besplatnu struju i kuću kao prirodno pravo svakog pojedinca…..(ima još…) -u ovoj prekrasnoj ,,demokraciji,, i ovom predivnom ,,kapitalizmu,, volio bih da jedan takav ,,diktator,, meni padne na glavu i mom novorođenom nećaku da to isto……

Son of Alerik
4 godine prije

Zaludu su nas učili kako nema besplatnog ručka. Ako ga nismo mi platili, netko drugi sigurno jest. Čini se da je jedino u Libiji bilo nešto besplatno? Je li? Pa narod je dobivao besplatno zdravstvo, struju, naftu po bagatelnoj cijeni, farme, stoku,itd. A tko je plaćao? Plaćali su svi kupci libijske nafte. Visok standard Libije plaćali su svi svojim nižim standardom. Što je to Libija stvarno proizvodila, osim nafte, koja je bogomdana, za koju nije zaslužan ni Gadafi, ni njegov(i) narod(i)? Međutim, Gadafiju se mora odati priznanje za cjelokupnu njegovu unutarnju politiku – mogao je poput saudijaca prigrabiti zaradu od nafte sebi i svojim odabranicima, ali nije, nego je ravnomjerno raspodijelio bogatstvo resursa na stanovništvo. No, Gadafi nije baš toliko prezirao kapitalizam, ulagao je libijski novac po europskim bankama, kupovao nogometne klubove, vlasničke udjele u poduzećima. Treba mu odati priznanje i za monetarnu suverenost – koja je najvećim dijelom i… Čitaj više »

Dunja
4 godine prije

И да подсетим, млађе који не знају, био је велики пријатељ Југославије, нашим радом у његовој Либији и школовањем младих Либијаца у главним градовима свих република, имали смо више него добре допуне у подизању стандарда…био је Човек…

Ijakic
4 godine prije

Ma da je to tako bilo sve lijepo i krasno narod bi ga branio do zadnje kapi krvi i zadnjeg sina Libije. Nikad zemlju nisu pokorili u povijesti nikakvi neprijatelji ako iznutra već nije bila zrela za raspad. Ovo vrijedi i za carstva i za narode unutar istih. Libija nije iznimka koliko god se nekom ovo moje razmišljanje sviđalo ili ne.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Nego sta nego da treba izbrisati! Zato su ga i unistili da ostale zemlje nevide kako se moze lijepo zivjeti! Kako bi drugcije prodali demokraciju i uveli ropstvo!

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Ako ne postoji pakao, treba ga stvoriti za odgovorne za mucku smrt ovog velikog Covjeka. Od babetine Hillary Clinton, preko placenih ubojica koji sebe zovu “novinarima” a koji su o njemu pisali sulude lazi, sve do islamistickih poluljudi koji su potegnuli okidac. Svi oni zasluzuju pakao vjecni.

čudan tip
4 godine prije

što nije njegova svetost ekselencija žulijen asanž rekla da je Brat Vođa Zelene Revolucije bio neki tamo čudan tip?

Crni žutokljunac
4 godine prije

I do 90 % naroda je bilo za njega,a največa greška mu je bila šta nije nabavio na vrijeme najmodernije protuzračno oružje,već se uljuljao u društvu europskih hijena.

šeronja
4 godine prije

Slava mu, veliki državnik

Kanncer
4 godine prije

Opet cionistička gamad…

ewkrgvoqemorgfqeorfqerfqerfqe
4 godine prije

Ovih Deset Gadafijevih je vrednije od onih u kamenu uklesanih!!

Sardelino
4 godine prije

Dodao bi slijedeće. Na studiju sam imao kolegu Ibrahima iz Libije. Vozio je jedno od najboljih marki automobila I mnogi su mu zavidjeli na tom autu od onih koji I inače zavide. Auto mu je bio beneficiran od strane libijske države. Nakon završetka studija, do zaposlenja u svojoj struci imao je pravo na plaću kao I da radi. Ogroman novac zarađen na nafti ulagao se u obrazovanje mladih koji su trebali u budućnosti osigurati ravnomjerni razvoj libijske države. Taj prirodni tijek razvoja libijskog naroda I države nasilno je ukinut od strane sprege zapada I unutrašnjih snaga koji se nisu vidjele u sustavu vladavine naroda-đamahirije.I zapadu I I tim unutrašnjim snagama bilo je bliže šerijatsko pravo, svakom zbog svog parcijalnog interesa. Sam Gadafi znao je reći kad bi mu rekli kako je onoj veliki učitelj libijskog naroda: ” Kakav sam vam ja to učitelj kad vas ničem nisam uspio naučiti”. Znao… Čitaj više »

Mat
4 godine prije

Istorija se moze pisat I brisat, ostaje….LEGENDA.

MajorJS1
4 godine prije

po islamu nema kamata da, ali banke rade za “proviziju” sto ti dodje na isto. zato budite iskreni pa napisite cijelu istinu a ne poluistine.

njonjo
4 godine prije

Uvaženi g. LR, daj ovaj članak emitiraj na HRT. Dobit ćeš Pulitzera. Ili se ja malo aslađujem.

Moreno
4 godine prije

U dktaturi diktator diktira svojim građanima i ne obazire se na druge.
U demokracijama demokrati diktiraju građanima ono šta drugi od izvanka države diktiraju demokratima

E sad ključno pitanje je kome triba više da namire svoje potribe, diktatorima ili demokratima . . .

Zvrk
4 godine prije

Zla kob se dala naslutiti tamo negdje 2003e kada su Libijci prekinuli svoj nuklearni program i razgradili sva postrojenja. Zauzvrat su otopljeni odnosi za zapadnim zemljama i Libiji su konačno ukinute sankcije. Možda čak i najgora pogreška za vrijeme pukovnika. Inače, ne znam više sjeća li se toga itko. Osobno sam Libiju popamtio po dvama negativnim događajima vezanim uz osobe s ovih prostora. Prva. Tadašnji veleposlanik Hrvatske Jovan Vejnović je uvezao alkohol u Libiju i bio je zatvoren od strane njihove vlasti, bez obzira na diplomatski imunitet. Odnosi s Hrvatskom su ozbiljno bili narušeni. Tadašnji predsjednik Mesić koji se javno dičio kako je pukovnikov prijatelj je morao osobno kod njega garantirati i jamčiti da se taj nemili događaj neće ponoviti. U svakom slučaju to se smatralo sramoćenjem. Druga. Ovo je bio jedan veliki skandal koji je izazvao mnogo smrti. Neizravno povezan sa sankcijama. Uglavnom stvar je u tome što su… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Deset razloga za uništavanje

m.ivanisevic
4 godine prije

Mogu vam iz prve ruke reći(napisati) da su za vrijeme Gadafija Libijski studenti studirali u Europi besplatno, kao i da je Libijski BDP bio veći od Hrvatskog. Danas se u Libiji ljudi na tržnicama prodaju u roblje. Mislim da sam dovoljno rekao(napisao).

Mikojan
4 godine prije

Prvi, meni poznati, atentat na gadafija bilo je bombardiranjem Tripolija 1984 ili ’85. od strane USA, naravno, kao odmazda za neki terorostički napad u Njemačkoj na neki noćni klub gdje je poginulo par američkih okupatora njemačke ili radi rušenja aviona iznad Škotske, sad bi trebao guglati da budem siguran.
Nakon toga čekali su godinama na priliku da ga smaknu i dočekali su je.

udav
4 godine prije

u americi je zavrsen lov na vestice, nema nista od koluzije trampa sa rusima, a sledi istraga istrazitelja, cinkarenje zaverenika kako ne bi zavrsili u zatvoru, prevaranata koji su stajali iza ove ujdurme i realno drzavnog prevrata… elem, sada je momenat da se hilari privede k pravdi, u lavini hapsenja, …secamo se svi kako je likovala i smejala se… takodje pozivala na ubistvo dronom asanza… pa da je kojim slucajem tramp obezglavljen njoj bi bale curile – mi, ameri na prvom mestu, moramo takve sataniste onemoguciti, i evo doslo je vreme da se banda stavi iza resetaka

razlog je broj 10 pored francuskog klijenta sarkozija. a to znamo sa vikiliksa i hilarine prepiske sa blumentalom

FRANO
4 godine prije

Gadafijev govor koji je zapalio UN: Tito je Jugoslaviju izgradio ciglu po ciglu, a onda ste je srušili svojim imperijalističkim i ličnim interesima! 11/08/2016 Image Libija s jedne strane dobivala tehničku pomoć i određen broj vojnih instruktora, a Jugoslavija je s druge strane dobivala naftu. U rujnu 2009. godine Gaddafi se prvi put obratio skupštini Ujedinjenih naroda. On je oštro kritizirao njihovu međunarodnu politiku. Gaddafi se osvrnuo i na raspad Jugoslavije. “Niti jedna zemlja nije bila miroljubiva kao Jugoslavija, izgrađena korak po korak i dio po dio nakon što ju je Hitler uništio. Onda smo je mi uništili, učinili smo isto što i Hitler. Tito ju je izgradio ciglu po ciglu, a onda smo stigli mi i srušili je svojim imperijalističkim osobnim interesima. Kako možemo biti spokojni nakon toga? Da li je ona bila prijetnja bilo kome?? BIlo kada? Ako mirna zemlja poput Jugoslavije bila suočena s takvom tragedijom, Opća… Čitaj više »

Nagard
4 godine prije

Ne igras po pravilima ulice dolaze ljudi u crnom i nema te a svak ko se nadje na putu je zbrisan zvao se on Gadafi kenedy Ivo Jozo Mujo .pijuni u partiji saha smo mi vecina ja ostavrujem san zdrav i financijski slobodan a proljece je vani uzivajte

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.