Destabilizacija Turske – Američki napad na Europu?

sad turska
17 komentara

Može zvučati kao teorija zavjere, ali moguća “Migracijska kriza 2” uzrokovana kolapsom Turske će dodatno podijeliti Europu, od čega bi imali koristi Trump i SAD.

Tražeći odgovor na mnoge događaje, uvijek se najbolje pitati tko od toga ima koristi? Još od antičkog Rima je odgovor na pitanje “Cui bono?” bio put do ispravnog odgovora.

To jednako važi za Ukrajinu, za rat u Siriji i sada kada je u pitanju Turska, koja ide u smjeru gospodarske i financijske krize, jer turska lira pada i teško izdržava masovni vanjski pritisak.

Mjerama Središnje banke Turske i prodajom zlata se krajem prošlog tjedna turska valuta nakratko stabilizirala na još uvijek nepovoljnom tečaju od 6,34 turske lire za jedan američki dolar.

Točno je da treba uzeti u obzir očite unutarnje faktore, kao što su korupcija, nepotizam, deficit tekućeg računa i devizne kredite, ali to nije sve.

Ako želite destabilizirati neku zemlju, napadate je na najslabijem mjestu. U slučaju Turske, to je valuta na koju je lako vršiti teški pritisak uporabom “monetarne poluge”. George Soros to je 90-ih godina “virtuozno” dokazao s britanskom funtom i talijanskom lirom.

Ali čemu sve to? Ako Turska financijski i ekonomski propadne, puknut će brana koja u turskim granicama drži sve izbjeglice i migrante iz regije. Ako dva do četiri milijuna ljudi tada krenu prema srednjoj i sjevernoj Europi, već postojeći raskol u ionako nefunkcionalnoj EU će postati nepremostiv.

Trump je ranije Europu, odnosno europske saveznike u NATO paktu i najvažnije trgovinske partnere, isključujući Veliku Britaniju, nazvao “neprijateljem” i “protivnikom” Sjedinjenih Država.

U čijem je interesu fragmentirana Europa koja je previše zaokupljena sobom? Donalda Trumpa i njegove neokonzervativne vlade, koja zbog jačih gospodarskih i financijskih pritisaka preferira pregovarati s podijeljenim i posvađanim državama.

Ali to nije sve. Čak i Washington uspije u svom naumu, na relativno dobre odnose između Turske, Irana, Rusije i Kine ne može utjecati. Kupnja sustava protuzračne obrane S-400 od Rusije je za Washington jednako mučna situacija kao suradnja vlada Irana i Katara ili vrlo dobri odnosi Ankare i Pekinga.

Promjena režima u Ankari bi ujedno bila izvanredna prilika da se Turska vrati u okrilje NATO pakta.

Sve zajedno može biti samo teorija zavjere, ali zbroj mnogih pojedinačnih događaja nas tjera da si postavimo pitanje je li to baš tako? Dobro pitanje. Posebno u odnosu što trebamo očekivati u razvoju događaja u Turskoj.

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ben-hur
5 godine prije

treba migrante preusmjeriti za rusiju, oni bombarduju siriju.

preseren3
5 godine prije

Dečki, a ko i zašto je naterao milijune iz bliskog istoka u bijeg u Evropu?
To se desilo slučajno?
Amerika tim budalama u EU radi što hoče…
A oni če ostati “partneri”, kao i Rusima….

eu kolonija
5 godine prije

neznam zašto to nisu uradili do sada ako se zna da europa čvrsto stoji na kursu amerike

Alen
5 godine prije

Odavno je poznato da je evropa glavna nagrada ili prevaga ,ko pridobije evropu pobjedjuje.. Azijska integracija je nazaustavljiva i krece se ka euroazijskoj integraciji i onda sva moc USA odpada i njima ostaje da se valjaju u blatu svoga dvorista..
USA koja je izgubila aziju pali mostove ka evropi ( bliski istok ) a kako se cini turska ,koja je spona tog dijela evrope i azije je stala na stranu azije i tako je i na udaru usa…
Ako ne uspije destabilizacija BI,amerikancima ostaje jedino opcija totalne devastacije evropske ekonomske snage a s time i komplet svjetske ekonomije i nova podjela karata…

Vrijedni radnik
5 godine prije

Ti nisi dvosmislen, nego trosmislen, cak.

RoPe
5 godine prije

Jel cjelovita EU dobra ILi losa za nas. Kako vi gledate na to?

cogo
5 godine prije

tek onda bi imali velike probleme ,kad se raspao sovjetski savez po zaslugi izdajic e gorbacova si mogao kupiti na pijaci tenk ili mini atomsku ,,samom srecom da toga niso dobili teroristi a ti bi da s eraspadne rusija ,,sta ti jedes d a si tako bedan

Jaran..
5 godine prije

Molim sefa stranice da ovu budalu hurbena ignorise ..

Waleks
5 godine prije

Hm, jel’ zato Brexit?

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Sve je vezano i nista nije slucajno. Destabilizacija Turske sigurno donosi probleme za Evropu. Drugi problem EU je sto bi bilo kakvo popravljanje odnosa sa Rusijom i okretanje euro-aziji dovelo do tog da ce USA unistiti EU. Ako je ne budi mogli drzati u vazalskoj poslusnosti kao do sad potpuno ce je destabilizirati i izazvati sukobe svih vrsta. Od nacionalnih,vjerskih do socijalnih. Ne radi se o nikakvim teorijama zavjere nego o davno donosenom planu o vladanju i hegemonijom nad ovom planetom. Zato se i dogodio Brexit,da USA ima svoju odskocnu dasku za Evropu i odredjivanje njene sudbine. Ipak je Amerika daleko pa ce operativni centri i agenti lakse i brze na put za svoje zadatke kroz tunel La Manche nego s druge strane bare

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI