Die Welt: Na zabrane Kijeva Putin odgovora liberalizacijom zakona za Ukrajince u Rusiji

Pasos ukrajina rusija
21 komentar

U odnosu na zabranu ulaska u zemlju za ruske muškarce u dobi od 16 do 60 godina, nedavno uvedene od strane ukrajinskih vlasti, migracijska politika Moskve izgleda prilično liberalna, piše njemački Die Welt. Lider Kremlja, Vladimir Putin, ponaša se kao “velikodušni vladar” koji zna kako pokazati razliku između vlade Ukrajine i ukrajinskog naroda. Usput, ruski predsjednik ovim rješava i probleme s demografijom, piše njemački list poznat po prilično čvrstim “atlantističkim” stavovima.

Uz uvođenje ratnog stanja u deset ukrajinskih regija koje graniče s Rusijom, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je zabranio ulazak u zemlju muškarcima iz Rusije u dobi od 16 do 60 godina, prenosi Die Welt. Porošenko je to učinio “kako bi osujetio planove Moskve za stvaranje privatnih vojski u Ukrajini”.

“Ovaj razvoj događaja ne čudi, jer se ova odluka uklapa u već poznatu shemu prema kojoj Kijev prihvaća sva nova ograničenja zbog kojih ne pate samo Rusi”, piše njemački list.

Prošle godine je 1,5 milijuna Rusa posjetilo Ukrajinu. Međutim, od 2014. godine je u Ukrajini uvedeno niz ograničenja zbog kojih 20 000 ruskih državljana ne može ući u zemlju. U listopadu 2015. je Kijev zabranio tranzitne letove u Rusiju za sve zrakoplovne tvrtke, ukrajinske i ruske. No, prije svega, građani dviju zemalja strahuju da će biti otkazan i međunarodni autobusni i željeznički promet. Za siromašne ljude Ukrajine je to jedini način da uđu u susjednu zemlju, objašnjava Die Welt.

Ova bi odluka bila snažan udarac stanovnicima obiju zemalja, jer unatoč sukobu u Donbasu i navodnoj “okupaciji” Krima, Rusi i Ukrajinci i dalje održavaju bliske odnose jedni s drugima. Milijuni od njih imaju obitelji u susjednoj zemlji. Prema ukrajinskom Ministarstvu vanjskih poslova, trenutno je u Rusiji 3,5 milijuna Ukrajinaca, uključujući i brojne gostujuće radnike koji kući šalju novac i svojim obiteljima u Ukrajini osiguravaju da prežive tešku krizu koja potresa zemlju.

“Na kraju se ispostavilo da zabrana ulaska Rusima u Ukrajinu ide u prilog čelniku Kremlja, Vladimiru Putinu. Porošenkova zabrane mu je omogućila da se ponaša kao velikodušni vladar koji pokazuje da prepoznaje razliku između vlade u Kijevu i ukrajinskog naroda”, piše Die Welt.

Unatoč oštrim natpisima ruskih medija i teških kritika na račun vlade u Kijevu, Moskva nikada nije ograničavala slobodu kretanja Ukrajinaca. Oni čak ne trebaju ni putovnice za ulazak u Rusiju.

Na tiskovnoj konferenciji nakon summita G20 u Argentini, Putin je rekao da neće slijediti primjer Kijeva.

“Mi ćemo slijediti put liberalizacije boravka građana Ukrajine na našem teritoriju i liberalizacije njihovog dobivanja ruskog državljanstva”, naglasio je Vladimir Putin, te dodao “kako se odlučio na takav korak jer u Ukrajini i baltičkim državama ispisuju novu povijest i borbe se protiv ruskog jezika”.

Die Welt piše kako Vladimir Putin liberalizacijom boravka i stjecanja državljanstva za milijune Rusa ili građana ruskog govornog područja koji  žive u Ukrajini i baltičkim državama istovremeno popravlja demografsku sliku Rusije. No, njemački list previđa da isto vrijedi za Ruse ili njihove potomke koji se u domovinu žele vratiti i iz ostalih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, kao što su, na primjer, Rusi u Kazahstanu ili Uzbekistanu i svim ostalim bivšim sovjetskim republikama. U tom smislu se ruska migracijska politika djelomično može smatrati planskom demografskom revitalizacijom zemlje, ali ona ne vrijedi samo za Ukrajinu i baltičke zemlje.

Ipak, Die Welt se u ovom slučaju fokusirao samo na Ukrajince, spominjući usput baltičke države koje imaju veliki postotak stanovništava ruskog govornog područja ili etničkih Rusa.

“Radna snaga i privremene izbjeglice Vladimiru Putinu nisu dovoljni i njegov se izračun može razumjeti. Upravo sada Ukrajinci vrlo lako dobivaju rusko državljanstvo“, zaključuje Die Welt.

Die Welt

Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vladimir
5 godine prije

Walzman to i trazi, izseliti Ruse i Naseliti Yevreje, tako bi to hteli i Ameri, ali nisu svi Yevreji ludi.
https://www.dnevno.hr/planet-x/misteriji/otkriveno-tajni-plan-zidova

Mercury
5 godine prije

To se zove politika, a ne ovaj kromanjonac Porošenko…

kiki
5 godine prije

Sablaznila sam se. Otkriveno da postoji razlika između ukrajinskog naroda i ukrajinska vlasti….
Pitanje: kome je poznato , u povjesti, ne samo u Ukrajini, da su postojale TOLIKE razlike između naroda i vlasti…
I još kakti demokracija….

Perica
5 godine prije

Nisam rusofil niti ničiji al’ Rusi mi ovakvim potezima daju neku nadu u budućnost! Ne znam, možda mi mediji ovakvim člancima formiraju to mišljenje al’ za sad’ je tako, da

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Pametno.
Pila naopako.
P.S.
Po nekim procjenama između 7 i 10 milijuna Ukrajinaca živi i radi u Rusiji.
Zemlja koja je imala oko 50, a sada između 32 i 36 milijuna stanovnika.
Druga po veličini u Europi.
Kome se taj narod zamjerio da mu se ovako vraća………..da mora prolaziti kroz sve ovo………

anti-sistem
5 godine prije

Zapadni globalisti i antislaveni ponovo gube.

eu kolonija
5 godine prije

nisu ukrajinci krivi što su teroristi uzurpirali vlast u kijevu. kada bi se putin mogao kandidirati na izborima u ukrajini imao bi tri puta više glasova od po(t)rošenka

DAWOR
5 godine prije

V , E . L . I . K . I . PUTIN !!!!!!!

fenix
5 godine prije

Izuzetan potez ovim ne samo da se poboljsava demografija vec i natalitet ako uzmemo u obzir da ce se seliti ljudi mladje i srednje zivotne dobi. Takodjer se uvelike rijesava problem radne snage i migracijska politika dakle jos jednom bravo ?.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Narod Ukraine su uglavnom Rusi,neki malo manje neki jako dobro svjesni da prioadaju ruskom narodu…mali deo Ukraine su antirusi,poljaci…otrovane duse od Pape i Amerike.Zato Putin radi tako …jer je u pitanju isti narod koji je i u Rusiji.Velika je to tuga i nevolja ruskog naroda …a pocelo je s zlo Oktobarskom tzv,revolucijom.
Inace Ukraina je novo ime a starije ime Malorusija.Oba imena govore sve…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.