Danas u Zagrebu: Izložba David Bowie kroz objektiv Briana Rašića u Muzeju za umjetnost i obrt

David Bowie
1 komentar

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 2. februara bit će upriličeno otvorenje izložbe o Davidu Bowieu, kultnom muzičaru i neprežaljenom geniju, autora Briana Rašića, u produkciji festivala fotografije Rovinj Photodays 2016.

Kao svojevrsni podsjetnik na umjetnika koji je preminuo 10. januara 2016. godine, izložba je multimedijalna priča o Davidu Bowieu kroz objektiv majstora fotografije, poklonika rock’n’roll muzike, čija temeljna uloga, prvenstveno kao muzičkog fotografa, u vizualnoj komunikaciji sa jednim od najznačajnijih svjetskih muzičkih izvođača, snažno doprinosi upoznavanju kompleksne osobenosti i gotovo enigmatičnog statusnog simbola Davida Bowiea.

Brian Rašić je karijeru započeo 1970-tih godina u beogradskom muzičkom časopisu Džuboks.

Već više od tri decenije živi i radi u Londonu, a jedan je od najznačajnijih fotografa koji se preko objektiva družio sa Bowiem još od davne 1983. godine.

Rašić je poznat i kao osobni fotograf The Rolling Stonesa, i redovno fotografira koncerte Rolling Stonesa od početka 80-ih godina do danas.

Autor izložbe takođe voli istaknuti svoju ‘foto objektivnost‘, odnosno, saradnju sa muzičarima i muzičkim bendovima različitih žanrova. U svojoj arhivi posjeduje fotografije koje umnogome predstavljaju pravu malu muzičku historiju- Muddy Wattersa, Franka Sinatre, Chuck Berryja, preko manje više svih vodećih bendova popularne muzike, solo izvođača, Dolly Parton, Metallice, Robbiea Williamsa, Bruce Springsteena, Rod Stewarta Blondie i Kate Bush pa do Beyonce, Rihanne i Miley Cyrus, Muse ili Coldplay.

Brian RašićMuzeju za umjetnost i obrt
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sara
7 godine prije

David Bowie je bio popularna pop ikona 20og stoljeća II ranga (prvi su bili Beatlesi i Stonsi) , ali da je bio “kultni muzičar i neprežaljeni genije” kao što se u zadnje vrijeme počelo pretjerivati, baš i nije. Dozvoljavam da svatko ima svoj ukus, ali pretjerivanje je pretjerivanje, a preslano nije ni mački drago.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.