Hiljade Španaca demonstriralo protiv korporacija i vladine stroge politike

Demonstracije u Španjolskoj
0
0

Hiljade ljudi izašlo je na ulice Madrida u subotu u posljednjem „Maršu ponosa“ – protestu protiv vladinih mjera stroge politike.

Učesnici su na subotnjim demonstracijama prošetali centrom Madrida noseći transparente na kojima su bili napisani zahtjevi vladi da okonča smanjenje budžetskih troškova i počne da se djeluje neovisno od Brisela. Oni su takođe optužili vladu da štiti interese velikih multinacionalnih kompanija, a na štetu španskog naroda.

Organizatori protesta iz pokreta 22M procijenili su da je oko 8000 građana bilo na mitingu. Pokret 22M, čije ime se veže za 22. mart, datum kada je održan prvi „Marš ponosa“ 2014. godine, izrazio je javno nezadovoljstvo radom vlade premijera Mariana Rajoya, koji je na vlast došao 2011. godine i sproveo brojne stroge mjere štednje.

Tokom ekonomske krize i serije protesta protiv vladine politike, njegov kabinet je 2015. progurao na usvajanje zakon koji je nametnuo visoke kazne za kršenje pravila tokom javnih protesta i ograničio upotrebu društvenih mreža za organizaciju istih. Zakonom su uvedene i nove mjere kažnjavanja za neposlušnost policijskim snagama tokom učešća u protestima.

Vladajuća Narodna partija je od tada izgubila većinu u parlamentu i morala je koalirati sa opozicionom Socijalističkom partijom radi ostanka na vlasti.

Subotnji protesti su održani uprkos obećanju vlade da će povećati minimalnu platu za 8% sljedeće godine. Planirano je da minimalna plata poraste sa 764.4 eura na 825.5 eura.

marš ponosamjere stroge politike
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.