Izložba Genijalni diletanti u zagrebačkoj Močvari od 4. do 18.

Geniale Dilletanten
0
0

Zajednička saradnja Goethe Instituta i zagrebačke kultne Močvare donosi zanimljivu izložbu Genijalni diletanti/ Geniale Dilletanten, u Pogonu Jedinstvo zagrebačke Močvare. od 4. do 18. februara.

Putujuća izložba Geniale Dilletanten prikazuje muzičku scenu podijeljene Njemačke početkom 1980-ih godina, a u okviru projekta bit će prikazani filmovi, fotografije i dokumenti koji prate sedam bendova: Einstürzende Neubauten, Die Tödliche Doris, Der Plan, Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.), Palais Schaumburg, Ornament und Verbrechen, Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.), te poglavlja koja se bave modom i dizajnom.

Geniale Dilletanten  bio je namjerno pogrešno napisan naziv koncerta koji je održan 4. septembra 1981. u berlinskom Tempodromu. Naslov je postao sinonim za kratko razdoblje umjetničkog procvata u Zapadnoj i Istočnoj Njemačkoj sredinom 80-tih godina, zlatno razdoblje u kojem se tragalo za novim izrazima u umjetnosti , a označava nova kretanja progesivnim putevima.

Izlaženje iz umjetničkih vrsta i kategorija, izjednačavanje umjetničkih žanrova, ali i političkih granica Istoka i Zapada zajedničko je akterima razdoblja koje izložba predstavlja. Tih godina mnogi su umjetnici dolazili u Berlin, kako bi ondje živjeli i surađivali s njemačkim umjetnicima , među kojima su i David Bowie, Iggy Pop, Nick Cave, Lou Reed.

Izložbu će pratiti umjetničke radionice i stručna vodstva, filmske i dokumentarne projekcije , diskusije i koncertne aktivnosti.

U okviru pratećih programa ovog projekta izdvaja se koncert Teho Teardo & Blixa Bargeld, prava muzička avantura za sve ljubitelje eksperimentalnog zvuka, premijerno u Močvari, koji će se održati 7. februara.

Na koncertu će nastupiti Blixa Bargeld, ikona europske alternativne scene, pjevač i frontmen kultnih Einstürzende Neubauten, te bivši član pratećeg benda Nicka Cavea The Bad Seeds-a  u partnerstvu s talijanskim kompozitorom i producentom Tehom Teardom, nekada predvodnikom industrial benda Meathead, a danas cijenjenim autorom pozorišne i filmske muzike.

Blixa BargeldGeniale Dilletantenmočvara
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI