fbpx

Moskva – Vojna parada u čast 72. godišnjice pobjede nad nacifašizmom (UŽIVO)

Parada - Moskva

Na Crvenom trgu se održava tradicionalna vojna parada posvećena 72. pobjede u Velikom Domovinskom ratu. Na paradi će sudjelovati oko 10 tisuća pripadnika ruskih oružanih snaga i više od 100 jedinica vojne opreme.

U posljednjih godinu dana su oružane snage Rusije dobile više od 6 000 jedinica oružja i materijala koji bi mogao biti integriran u budućnosti, uključujući i više od 470 tenkova i oklopnih vozila, 130 zrakoplova i helikoptera, 40 brodova raznih tipova, a dio ove tehnike će biti prikazan na Crvenom trgu.

Vojna parada se otvara s najboljim tenkom Velikog Domovinskog rata, legendarnim T-34.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
60 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

Liberalnoj Evropi (citaj EU) se diza kosa na glavi od ove iproslave. Dva su razloga:
Prvi – vidi snagu Rusije koja raste iako su joj uveli sankcije.
Drugi – parada potseca i obicne evropejce da je fasizam najopasniji i da jos uvek nije mrtav.
A Rusi svake godine produzavaju sa paradom i produzavaju i produzavaju…

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Antonio

Da

Rade_s
Gost
Rade_s
3 godine prije

Kako to da su se rusi povukli iz Njemačke a ameri su još tamo?

odlab p
Gost
odlab p
3 godine prije
Reply to  Rade_s

čuvaju kolijevkufašizma

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  odlab p

Odlicna parada bez nepotrebnih elemenata mimohoda.

Ulica V.V.P.
Gost
Ulica V.V.P.
3 godine prije

Da nisam Hrvat pozelio bih biti Rus.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Huraaaa! Slava Rusiji , dok je ovakve Rusije mirnije spavam, jer znam i siguran sam da se nacifasizam u onom obliku kakav se dogodio neposredno prije i za vrijeme 2 . svjetskog rata vise nikada nece ponoviti . Neka je vjecna slava i hvala svim zrtvama nacifasizma , pogotovo vojnicima Titovih partizana i Crvene Armije, koji su polozili desetine milijuna zivota za nasu i slobodu nase djece , ako bude potrebno opet cemo se naci u istom stroju .SF-SN !

celinc
Gost
celinc
3 godine prije

sila je to,ne po oruzju nego po borbenom duhu i mentalitetu,zar su samo jednom u istoriji rusi sa mesom i kostima nadjacali celik i gvozde,vekovima trpe diktaturu i tiraniju svojih voda,ali tudi jaram ne podnose,bas zbog tog prezira prema okupatoru ruskih narodnih masa ,sve su invazije na rusiju dozivele neuspeh,taj ruski mentalni sklop je jos i danas neshvatljiv za mnoge,u principu su sve slavenske nacije osim rusa jad i beda,vazda necije pripuzice i sluge,zbog toga ne gotove,dapace ocima ne mogu da vide ruse,jer rusi su sve ono sto oni nisu,ljubomora rada zavist,a od zavisti do mrznje malen je korak,za 70-tu godisnjicu sam bio na paradi u moskvi,ne da vidim oruzje i vojsku,nego obican narod za taj dan,za njih je to pitanje casti,cele porodice[tri ili cetri generacije]satima cekaju po ulicama u blizini crvenog trga da posle parade vide tehniku, koju NIHOVA ARMIJA ponosno vozi da mase uzivaju u prazniku slobode,jer sloboda je stigla kada je porazeno najvece zlo u istoriji planete,nacizam,ali da li je nacizam stvarno PORAZEN???,mozda je vaskrsao u manjem zlu i pod drugim imenom[novi svetski poredak],vreme koje dolazi ce to najbolje pokazati,uzivajte rusi,a ostala slvenska boranijo pati,crkni-pukni-trpi jer i za drugo i nisi!!!
P.S.
svaka cast vojnicima na paradi i njihovom marsiranju, ali je strojevni korak JNA jos uvek najlepsi!!!!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  celinc

CELINC, već si nešto ranije piskarao da si bio na 70-toj godišnjici proslave Dnja Pabjedi v Maskvje. Hm, kažeš nikada Ruse nitko nije osvojio. Da, točno donekle. Ali vjerojatno znaš da je Ruska Carevina dugo nastajala, da je tada moćna Kraljevina Poljska vladala neko vrijeme gotovo do Moskve, da su prije Poljaka, Tatari sa Volge uzimali danak od rascjepkanih ruskih zemalja.
Ajd nećemo tako daleko, a ovaj Dan Pobjede ostvario je SSSR. A to nije sadašnja Rusija. Ova današnja Rusija je ipak samo jedna od 15 ex sovjetskih država. Istina, najveća.
I koje su to gluparije da se mesom nadjača čelik? U WW2, da bivši SSSR nije proizveo onoliko naoružanja, klinac moj bi sa duhom pobijedili nacističke osvajače. Samo tenkova su proizvodili 2.000 komada svakog mjeseca za cijelo vrijeme rata! Bivši SSSR je ipak bio super-sila, a i sadašnja Rusija je definitivno sila, odnosno super-sila. Manje nego SSSR, jer da SSSR postoji imao bi malo iznad 300 milijuna stanovnika, ovako Rusija ima oko 146,860.000 stan. I to sa Krimom Da Krim nije opet dio Rusije, imala bi oko 144,600.000 stan.
Inače sutra ću na youtubeu detaljno pogledati snimku parade, i poslušati govor Putina. To radim svake godine…

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  zlatan

Da nije bilo rusa bil bilo CCCP-a, ne kakaj.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  zlatan

U biti dobro si odgovorio i argumentirao.Ali,kolega prije,mislio je na goloruke vojnike,koji su najebali.Za to je kriv sistem,koji je uveo Staljin.
U svakom slucaju- gadno su platili pobjedu.
Sa pobjedom su takoder definirali sljedecih 70 godina.Sto ili sta bude sutra- ne znam.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Bear

BEAR, jasno da su gadno platili pobjedu, jer budimo realni: SSSR je bio napadnut! Gadno su platili pobjedu, jer njemački nacistički okupator je za sve Slavene mislio da su niža vrst ljudi koju treba poklati, pogušiti plinom, rastjerat u dubine azijskih prostranstava.
Gadno su platili pobjedu, jer je njemački nacistički okupator na okupiranoime dijelu SSSR-a, tj.u Bjelorusiji, Ukrajini i onome dijelu Ruske SFSR, koji su uspjeli osvojiti, napravio genocid samo takav. Ako uzmemo u obzir da je Rusija imala oko 15 milijuna mrtvih, ili oko 14-15% stanovn., Ukrajina oko osam milijuna ili oko 20% stanovn., Bjelorusija preko dva i pol milijuna ili znatno preko 25%, bliže 30% stanovn., onda cijena i jest prevelika. Jasno je zašto je postotak mrtvih bio veći u Bjelorusiji i Ukrajini, pa bile su kompletno okupirane.
Cijena je bila prevelika jer je njemački nacistički okupator želio satrati svako postojanje tih naroda. No, ako znamo da je pred nadirućim okupatorima iz Bjelorusije, Ukrajine i srednje evropske Rusije već u ljeto 1941, pobjeglo kažu i 25 milijuna ljudi, pitam te, a koliko bi još bilo milijuna mrtvih da su svi ostali u svojim domovima? Od ukupnog broja izbjeglih, bilo je oko 11 milijuna radnika, koji su demontirali 1.521 tvornicu i odnijeli ih na istok (Ural, zapadni Sibir, Kazahstan, gradovi Povolžja, pa čak i na Kavkaz i srednju Aziju), onda je jasno zašto je SSSR pobijedio.
Ne smijemo zaboraviti strašna razaranja koje je njemački, mađarski i rumunjski okupator, napravio na okupiranim teritorijama. Stotine i stotine sela, možda i koja tisuća, su zauvijek nestala zajedno sa stanovnicima. Posebno u partizanskoj Bjelorusiji. Pogledaj ako možeš naći, npr.fotke jednog Kijeva, Minska (u tome gradu je ostalo samo 70 zgrada) ili tadašnjeg Staljingrada (danas Volgograd), pa je sve jasno.
Npr., jedan detalj. Kijev je imao jedan od najboljih zooloških vrtova u Evropi. Sve životinje su odnijeli, do jedne!
Ne znam da li znaš, da su zarobljeni crvenoarmejci skoro svi pomrli u njemačkom zarobljeništvu, oko 97%. Negdje sam čitao kada su 1941 zarobljavali vojnike Crv.armije, kada bi vidili kosooke vojnike (azijski narodi), strijeljali bi ih na licu mjesta! Isto je njemačka vojska radila kada je u redovima francuskih zarobljenika vidila crne Afrikance ili Arape, odmah bi ih strijeljali!
Ne zaboravimo da je na slobodnome dijelu SSSR-a industrija radila punom parom za vojsku, za front. Samo tenkova su proizvodili 2.000 komada svakoga mjeseca! Sve za front, bila je parola, a za civile šta ostane!
Po planu osvajanja SSSR-a, plan “Barbarossa”, oni su trebali pobijediti SSSR najviše za 60 do 100 dana, tj.najkasnije do 1.10.1941. To s enije dogodilo, i jasno nam je svima: SSSR je postao grobnica hitlerovskog nacifašizma, a ta zemlja je spasila evropsku, pa ako malo nategnemo i svjetsku civilizaciju od najveće tame našeg doba!
Ok, malo je nezgodno šta je na vlasti u SSSR-u bila Sovjetska Komunistička Partija (boljševika), kako se zvala do 1952., i šta je na čelu SSSR-a bio Staljin. Pa na zapadu Evrope to ne mogu probaviti, pa besramno lažu. Čak izjednačavaju Staljina i Hitlera, što je laž koja nas vodi u novi pakao. Ali pizda im materina, neka ne vole Staljina, ali zar je teško priznati istinu?
Ok, a da je npr.SSSR kapitulirao i nestao već te 1941, kako je Hitler planirao, bi li se ikada otvori Drugi front? Bi li se zapadni Saveznici iskcali u Normandiji? Bi moj klinac-::((( !!!

celinc
Gost
celinc
3 godine prije
Reply to  zlatan

u vreme zlatne horde rusija nije postojala,nego se zvala kijevska rusija,njenom propascu moskovska knezevina postaje pijemont u stvaranju ruske nacije i drzave,dolaskom ivana groznog na vlast rusi ce povratiti veliki deo teritorija koji je bio pod okupacijom tatarskog kanata,jos ce sledecih 200-njak godina trajati taj rusko-tatarski rat,ali na stetu tatara da ce im na kraju ostati krim,ali i njega ce izgubiti 1856,jesu poljaci sa litvanskom knezevinom pocetkom 17 veka stigli do moskve, samo se nisu dugo zadrzali,bice primorani na povlacenje i vekovni rat sa rusijom da bi i veci deo poljske 1795 potpao pod rusku imperiju,znaci od pojave ivana groznog kao prvog cara rusije nije bilo vis okupacije ruske teritorije na duzi period,vodeni su ratovi,gubile se teritorijepa se u sledecem ratu vracale natrag uz ekstra zauzimanje novih teritorija od protivnika i tako do propasti ruske imperije,ona je vodila negde plus-minus 80 ratova,SSSR samo 4,prvi protiv poljske 1919-1921 gde je bio porazen,drugi protiv finske 1939-1940 koji je dobio uz abnormalne ljudske gubitke ,oko 120 0000 poginulih,plus preko 3000 izgubljenih komada tenkova,vozila i artiljerije,treci rat protiv nacisticke nemacke,a poslednji u avganistanu,intervencije u madarskoj i ceskoj se ne smatraju ratom,kao ni sukob sa kinom 1969,a sada meso protiv celika,sovjetski gubici u poljskom ratu 1919-1921negde oko 150 000 mrtvih,poljaci 45-50 00,finski rat;SSSR preko 120 000 mrtvih,finci oko 26 000,nemci su na istocnom frontu izgubili 70%ljudstva i tehnike od ukupne efektive,ali za jednog mrtvog nemca ginulo je 5 sovjetskih vojnika,nemci na istocnom frontu su imali negde oko 1,2 miliona mrtvih i nestalih,a SSSR preko 5 miliona poginulih i nestalih vojnika,kada su se ratne operacije pocele voditi u poljskoj,ceskoj i nemackoj taj procent je jos gori za SSSR,za jednog nemackog vojnika ginulo je 10-12 sovjetskih,uz sve tenkove,avijaciju,artiljeriju pobedu su odneli meso i kosti,po celiku i gvozdu bi jos i danas pricali nemacki druze zlatane,imali su nemci isto tako dobre tenkove i ostalo oruzje,nista losije nego sovjeti,ALI NISU IMALI DOVOLJNO MESA i KOSTIJU i zato su porazeni,nisu nacisticku kicmu slomili tenkovi i oruzje nego LJUDSKO MESO koje su sovjetski generali slali u masinu za mlevenje ,sto je mesa vise,to masina prije staje,zamor matrijala druze,jer sam staljin je govorio;I KVANTITET JE KVALITET!!!!!aj zdravo

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  celinc

CELINC, lažeš jednim dijelom, lažeš! Prvo svega Tatari koje spominješ, nisu Tatari sa Krima, nego sa Volge. Oni su se ukomponirali u Rusku Carevinu, i ostali. Kao i deseci drugih naroda i malih etničkih skupina. I danas su u današnjoj Rusiji drugi narod po brojnosti. Od sovjetskih vremena imaju svoju republiku, gl.grad Kazanj. Npr., veliki baletan Rudolf Nurejev bio je Tatarin. Nadam se da znaš da su oni muslimani-suniti, i grad Kazanj ima i džamije i kršćanske crkve, još od cara Ivana Groznog.
Poljska jest bila moćna sila u 16, 17-tom stoljeću, vladali su od Baltika skoro do Crnog mora. Veći dio Ukrajine bio je pod poljskom vlašću, a Ukrajinci su povremeno dizali bune protiv poljskog tlačiteljstva. U rusko-poljskim ratovima Poljaci su dva puta Moskvu spalili do temelja, ali Rusi Varšavu nikada!
Poljsku su okolne sile dijelile tri puta, zadnja i konačna dioba Poljske bila je 1797 godine. Podijelili su je Ruska Carevina sa istoka, Habsburška Carevina sa juga, i tada sve moćnija njemačka država Kraljevina Pruska sa zapada i sjevera. I dok su Poljaci na teritoriji Rusije i Austrije opstali, Poljaci na teritoriji Pruske i kasnije Njemačke naprosto su nestali. Ponjemčeni ili su im zabranili da govore poljski. Jbga, to su Nijemci-.(((
Odakle ti neprovjereni podaci o mrtvim sovjetskim vojnicima? Lažeš! U sovjetsko-finskome ratu poginulo je i nestalo 79.427 vojnika, a ne te cifre koje iznosiš. No, SSSR je bio na dobitku. Jer je nakon WW2 Finskoj oteo 40.000 km kv, iako je Staljin pred rat Fincima tražio samo nekih 2.500-3.000 km kv, a nudio na sjeveru nekih 4.000-5.000 km kv. Ovako su nakon pobjede u ratu izbacili Finsku iz rata već krajem ljeta 1944, i oduzeli joj 40.000 km kv. Granica je prije rata prolazila samo 18 km od centra Lenjingrada, a kasnije je pomaknuta 150 km. Inače Staljin nije htio zauzeti Finsku, jer mu je bilo draže da ima neutralnu zemlju na zapadu. Plus svega šteta koju su Finci platili bila je smiješna, samo 500 milijuna dolara.
U WW2, SSSR je imao točno 8,664.000 mrtvih i nestalih vojnika. Od toga na frontu 5,600.000 mrtvih i nestalih, a u zarobljeništvu je pomrlo skoro tri milijuna sovjetskih vojnika. Već sam gore napisao zašto toliko, jer smrtnost u njemačkom zarobljeništvu je bila 97%, njemačkih zarobljenika u sovjetskom zarobljeništvu 50%. Skoro svi sovjetski zarobljenici su zarobljeni već 1941, a u žrtve Crv.Armije računaju se i partizanske žrtve u okupiranime dijelu. Ne znam kako su računali kvislinške vojnike iz SSSR-a, kojih je bilo ukupno 1,200.000.
Njemačka je izgubila debelo preko pet milijuna vojnika (tu se računaju i Austrijanci, jer je Austrija od 1938 bila dio Njemačke), a na sovjetsko-njemačkom frontu poginulo je i nestalo oko 4,000.000 njemačkih vojnika, plus pogibija vojnika kvislinških tvorevina koje su bile na istočnom frontu. Samo Rumunjska je izgubila preko pola milijuna vojnika, pa Italija, Mađarska, Finska, čak i “naše” ustaše, koliko znam još najmanje milijun mrtvih vojnika fašističkih država na istočnom frontu. Znači ukupno je barem pet milijuna vojnika ostavilo svoje kosti od strane fašističkih država boreći se protiv Sovjeta.
Tako da naprosto LAŽEŠ! Umjesto toga svi bi trebali osjećati zahvalnost zašto Hitler nije pobijedio.

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Ja mislim da ti namerno lazes i izvrces cinjenice ! ( jer si dogmatski i ideoloski zadojen propagandom !!! ) !!

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Eastern_Front_(World_War_II)#Casualties

Veliki deo zrtava je podneo SSSR zbog iskompleksiranog psihopata i nesposobnog Staljina ( 20 godina nije slavio pobedu SSSR na Crvenom Trgu , kako se ne bi proslavili istinski heroji – generali , pukovnici , vojska i ruski narod ! ) .
Zasto ” nasih ” ustasa!? Ustase su hrvatska sramota i tako treba i biti !! Ne moze se za zlocine reci da su bili ” ustaski ” , to su bili hrvatski zlocini jer su 99 odsto ustasa cinili Hrvati ( bilo jedan odsto drugih , primer Luburica koji je bio Srbin. ) . Evo i sada na Donbasu Srbi se bore sa opolcencima , a Hrvati za ukro-nazistima!

celinc
Gost
celinc
3 godine prije
Reply to  zlatan

@Drugu komesaru zlatanu
sto trosis,daj i nama pa da svi letimo,odakle su dosli tatari na krim,sa marsa mozda,sa volge ili krima sve je to jedan narod,a sada KOMESARE evo ti podatke sa vise strana prvo hrvatskih stranica–http://povijest-svijeta.orgfree.com/zimski_rat.htm– U sukobu koji je trajao nešto više od tri mjeseca poginulo je 22.849 Finaca, a ranjeno je njih oko 43.000. Na sovjetskoj strani brojke nisu bile ništa manje strašne jer je broj mrtvih dosezao skoro 127.000 mrtvih i 256.000 ranjenih. Prema sovjetskim podacima u Zimskom ratu uništeno je 25000 sovjetskih tenkova i oklopnih vozila te skoro 400 zrakoplova,,,.evo holandskih izvora—126.750 doden en vermisten,264.908 gewonden,5.600 krijgsgevangenen
2.268 tanks verloren

evo i engleskih-126,875–167,976 dead or missing,188,671 wounded, concussed or burned,5,572 captured

eto DRUZE KOMESARU svi podaci su tu priblizno,jos je moja cifra NAJMANJA,citaj KOMESARE izjave hruscova o zimskom ratu,,pa on sam kaze da bi broj MRTVIH i NESTALIH sovjetskih vojnika mogao iznositi oko 200 000,znas ruski[ja ne]citaj malo sta je KONSTANTIN ROKOVSKI[Konstantin Rokossovsky] govorio o uzaludnim sovjetskim zrtvama u velikom domovinskom ratu,njega mnogi vrhunski vojni teoreticari smatraju BOLJIM vojskovodom od Zukova,eto taj Konstantin je stradao u staljinovim cistkama 30-tih,delati NKVD su mu pocupali SVE ZUBE i nokte kako sa ruku tako i sa nogu,posle debakla u zimskom ratu na zahtev Timosenka je pusten iz zatvora i aktiviran u vojnu sluzbu,posle je stigao do cina MARSALA SSSR,to je jedini general koji imao m….. da staljinu kaze ne prilikom staljinovih utopijskih vojnih planova,sam je govorio;svoju glavu sam davno izgubio,sada nosim tudu,ja nemam razloga da lazem,jer mi istina isto tako dobro sluzi,sto je tvoj vidik skucen to je druga pesma,nema svrhe da dalje demaskiran tvoje cifre,jer je to sizifova rabota sa drugovima komesarima,nacin tvog komuniciranja podseca na skolu NKVD-a,samo napred druze KOMESARE ,sve ti mogu uzeti,ali snovi ti uvek ostaju,sanjaj druze,ALI nikom ne kazuj snove,jer oni su ipak samo tvoji

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  celinc

ako je sa rvackih stranica a pogotovo povijesti svijeta , koje po novom pise prof Jurcevic , onda ne mogu a da ne zaplacem na tvoj komentar , , jasenovac ste proglasili kao partizanski logor , gdje su partizani ubijali nevine ustase … sikter ujkane!

celinc
Gost
celinc
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@za druga marsala Георгий Константиновича Жуковa

tvome KOMESARU sam naveo tri izvora,a zasto taj RVACKI,da moze lepo videti koliko su cifre slicne,da ne bude ni po babi ni po stricu,znas da je mozak NAJACI misic u ljudskom telu,samo je problem sto taj misic kao i ostale treba trenirati da ne zakrzlja,doduse i NAJpametnijim se dogodi neka greska,ali greske su pocetak ISKUSTVA,a iskustvo je pocetak mudrosti!!!!
P.S.
to ujkane ostavi kuci tj DOMA,za komsije[susijede]imate ih kao peska,kada se budu trazili dobrovoljci za STALJINGRAD lako cete skupiti par divizija ili cak par korpusa,od MOJIH niko NIJE bio na STALJINGRADU,doduse jesu na NERETVI i SUTJESCI!!!!!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  celinc

CELINC, moj ujak je nestao u partizanima u ratu…..otkrili smo da je umro od rana zadobivenih u bitki za Trst, tek 1985 godine. Bitka za Trst, na samom kraju rata, završila pobjedom NOVJ 1.5.1945. Partizani su pjevali: neka znaju Talijani da Trst brane partizani, neka znaju Talijanke da Trst brane partizanke.
Taj moj ujak kojeg nisam upoznao, otišao je u partizane 1943, nakon kapitualcije Italije, u dobi od 17,5 godina. Čak malo i prislino, ali eto…….tako je bilo u Splitu, u Dalmaciji, nakon talijanske kapitulacije 8.9.1943.
Koliko smo doznali, prošao je ratišta diljem Bosne, a završio na kraju rata u toj borbi za Trst. Doznali smo da je bio ranjen, umro od rana krajem petog mjeseca. Znači nekih mjesec dana nakon bitke, kada je rat već bio gotov. Imao je samo 19,5 godina. I to sve doznali sa zakašnjenjem od 40 godina. Zahvaljujući jednome talijanskome katoličkom svećeniku, koji je prebirao po imenima poginulih i umrlih, koji je bio talijanski antifašist i borac protiv Mussollinija. On je te podatke proslijedio našem SUBNOR-u. Tako smo doznali istinu. Moja baba, majka moga ujaka jasno umrla je znatno prije, a da nije doznala sudbinu sina. Oni koji pljuju po tim mladima koji su izginuli, zaboravljaju da toga ne bi bilo da Hitler i njemački nacizam nije izazvao rat.
Nije za te smrti kriv ni Tito, ni Staljin, ali ni zapadni Saveznici. Kriv je Hitler!
Usput, baš na Neretvi i Sutjesci svoj nesrazmejrno veliki doprinos dali su Dalmatinci, prvenstveno Hrvati, ali i naši dalmatinski Srbi.
Postani pošteniji, bit će bolje za sve nas!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  celinc

Ako sam krivo interpretirao tvoje komentare , ispricavam se , medjutim malo si mi nedorecen … Sto se tice ujkana ja ih ne razlikujem od cetnika , ista je to bagra , a sto se tice Neretve i Sutjeske skidam kapu tvojima ako su bili Patrizani ,iako to apriori ne znaci da si i ti antifasist , a kao drugo u bitkama na Neretvi i Sutjesci su takodje participirale nazi -fasisticke sluge ustase i cetnici , eto i tu si ostao nedorecen , mozda su tvoji ipak Tjentiste kokardom” krasili”.

celinc
Gost
celinc
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@za druga marsala Георгий Константиновича Жуковa

“””” mozda su tvoji ipak Tjentiste kokardom” krasili”.”””””,eto zbog tog i slicnih zakljucaka na ideoloskoj[sumnjicavoj]osnovi komunizam je poceo propadati,jer sve sto se ne ulazi u vasu semu je ANTIkomunisticko-neprijateljsko,ne nije deda bio “”gibaničar””nego borac 2 proleterske udarne brigade,a bilo je tu jos i stricevica ,po cemu to ja nisam ANTIfasista?,sto se ja i tvoj komesar ne slazemo ideoloski to ne znaci da nisam antifasista,gde si u mojim komentarima mogao videti da ja podrzavam nacizam,fasizam,nacionalizam,sovinizam,rasizam,imperijalizam,a sto nisam dovoljno veliki rusofil po necijim merilima ne moze me se nazivati pristalicom nacizma,inace sam REPUBLIKANAC,valjda nam je to u porodici od pradede koji kralja aleksandra nije mogao ocima videti,izgubio je jednog brata u 2 balkanskom ratu,drugog 1915,kazu da je uvek pominjao kako nas je alavi kralj satrao kao narod sa svojom idiotskom politikom,za kraj rec cetnik za pripadnike kraljevske vojske u otadzbini[nedicevce,ljoticevce uz pecanceve i mihajloviceve oruzane formacije]se ne upotrebljava,nego gibaničari,da se zna razlika od pripadnika cetnickih odreda koji su krajem 19 i pocetkom 20 veka vodili oruzanu borbu na kosovu i metohiji,te makedoniji protiv turske okupacije

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

ŽUKOV, tipično za extremne desničare pokvarenog mozga. Odmah te optuže da si NKVD, da si staljinist, da si ovo ili ono. To šta oni stalno besramno lažu i izmišljaju podatke, to je još ogavnije.
Ovaj CELINC, nešto piskara o sovjetskim žrtvama u finskome ratu. Hm, još je i dobar, jer je na HTV u emisiji Tv-kalendar, čak rečeno da je u sovjetsko-finskome ratu koji je trajao 105 dana poginulo preko milijun sovjetskih vojnika! Od tada mi se zgadilo novo iskrivljavanje povijesti…….
Ok, CELINCI, BERLUSCONIJEVCI sa ovih stranica, neofašsitički povjesničari tipa Jurčević, EU parlament sa svojim lažnim rezolucijama, pokušavaju nas uvjeriti da je SSSR izgubio rat. Da su njemačke trupe ušle u Moskvu, ili ne znam već gdje.
I da, da njemački nacizam nije ubijao, on je slavenske i židovske žrtve liječio, popravljao im životni standard i da, poticao da se množe-:((.
Borim se protiv vjetrenjača, ali neće me neki Celinci i Berlusconijevci sa ovih starnica pokolebati u iznošenju istine.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  zlatan

Druze Zlatane i ja sam ogorcen na novu povijest koju nam pisu EU birokrate a koje pojma o zivotu nemaju ,ti zohari znaju samo pogledati na konto kada im svakog prvog sjedne 20 000 eura , no cemu se mi cudimo , pogledaj samo tko RH zastupa u tom parlamentu , jedna petir ili tomasic , pa to je strasno , pogledaj tko to nama pise novu povjest na balkanu ,spomenut cu samo hrvatske neofasiste tipa hasanbegovic , jurcevic , pa onaj ljigavi banac , pa tomac , pa hebrang FUJ!

Citam gore komentare i ne mogu vjerovati , do kud su dogurali u tim svojim lazima , ispada da je Staljin kriv sto je hitler napao Rusiju i u prvom udaru nacisticki eskadroni smrti pobili na milijune gradjana tadasnjeg Sovjetskog Saveza ,to je nevjerojatno .

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  celinc

CELINC, lažeš! Ti podaci su laž, daj pročitaj sovjetske tj.ruske izvore. Imaš na stranicama Ruskog vjesnika. Nikakvih 120.000 mrtvih vojnika nije bilo, ne laži, ako i laži u vezi poginulih vojnika sila Osovine na istočnom frontu. Kojih je u ratu protiv SSSR-a poginulo preko pet milijuna. kojih 25.000 tenkova, jesi li ti lud? Tada Crvena Armija nije ni ukupno imala u cijelom SSSR-u ni blizu toliko tenkova.
Znači ti ne želiš priznati istinu da je krvavi režim nacističke Njemačke htio uništiti Slavene, posebno istočne Slavene, i da su zato i poveli rat. Omalovažavaš se i sprdaš sa desecima milijuna pobijenih građana SSSR-a, Evrope i onog dijela svijeta gdje se vodio rat.
Moj zakljuak je logičan: ti si hitleroljubac, neonacist i povijesni lažov..

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  zlatan

CELINC, najdraži su mi oni podaci sa zapadnih izvora, koji sve znaju koliko je bilo staljinističkih žrtava, kako je izgledao život u staljinovim zatvorima i logorima, kako su se osjećali ti ljudi, ali niti jedan od njih ne zna ni riječ ruskog jezika. I nisu nikada ni bili u ex SSSR-u.
Danas, kada su otvorene sve arhive NKVD-a, do 1934 ili 1936, a otvorit će i sve arhive vezano uz to vrijeme sve do 1956, tj.do ukidanja NKVD-a, vidjet ćemo i uvjeriti se, koliko su nam ti “zapadni” izvori tobožnje “istine” lagali. Ja to znam oduvijek. Da nam lažu, i to besramno.
Kao što i ti lažeš, i to besramno…….ne znam samo gdje si pokupio podatke da je na istočnom bojištu poginulo “samo” 1,200.000 njemačkih vojnika? A poginulo ih je najmanje 4,000.0000. Plus najmanje milijun ostalih vojnika sila Trojnog pakta. Ukupno preko pet milijuna.
Ako je na istočnom bojištu za Nijemce bio samo izlet, zašto su svi njemački vojnici koji su mogli, izbjegavali istočno bojište ? Na zapadnom bojištu, a koji se ozbiljni klinac tamo događao? Zašto su se panično bojali istočnog ratišta?
Ne manje važno. A zašto su njemački civili masovno bježali sa istoka pred Crvenom Armijom? Koja ih nije mislila poklati, ali su sami ti Nijemci znali koje su grozomorne zločine napravili samo Nijemci na slavenskome istoku, sa desecima milijuna pokolja. Zato su bježali.
Pred rat je Hitler rekao: Rusi i ostali Slaveni moraju umrijeti, da bismo mi mogli živjeti.
Nakon rata najveći pobjednik Staljin je rekao: Hitleri dolaze i odlaze, a njemački narod ostaje!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  celinc

CELINC, da. Odakle su došli Tatari na Krim? Nisu sa Marsa, došli su sa mongolskom invazijom u 12-tom stoljeću. Tatari sa Volge i Tatari sa Krima nisu isti narod, čak ne govore istim jezikom.
Ako ćemo tako jeftino podmetati, pitanje: a odakle su došli Slaveni na jug? Srbi, Hrvati, Bugari? Sa Marsa? Odakle su došli bijeli Evropljani na američki i australski kontinent? Sa Marsa? Ili možda sa Venere?
Velika te mržnja razdire, moj Celinče. Prema Rusima, pogotovo prema Sovjetima….

celinc
Gost
celinc
3 godine prije
Reply to  zlatan

@drugu komesaru!

tvoj problem je ideoloske naravi,branis ono sto je neobranjivo,sa kojim razlogom me nazivas pristalicom nacizma,sto se nase cifre ne poklapaju to je druga prica,ja se ne sprdam sa nicijim zrtvama,a ne pogotovo ne sa zrtvama nacizma,JA samo kazem da su rusi,sovjeti kako hoces mogli proci sa mnogo manje gubitaka da nije bilo tvog idola koji je JAJARSKOM politikom prema nemackoj 39-40,a MANIJAKALNOM paranojom RAZORIO crvenu armiju bespotrebnim cistkama,po svim vojnim parametrima[osim zive sile]SSSR je bio dominantan nad silama osovine,od tenkova,artiljerije do avijacije,ali staljinovi pajtosi na VODECIM vojnim funkcijama Vorosilov,Budoni nisu imali vojno znanje da komanduju sovjetskim armijama,nije li Vorosilov isto tako kiksao u zimskom ratu,a Budoni 20 g ranije u ratu protiv poljske,bez obzira na NEZNANJE i NESPOSOBNOST staljin im je dao u ruke odbranu drzave jer su mu bili slepo odani,,nemci su skoro dva meseca dovlacili vojsku na granise SSSR,sta je radio tvoj idol?NISTA,nije li Zorgin 15 juna javio tacan datum napada,sta je staljin napravio?,NISTA,nisu li Zukov i Timosenko molili staljina na kolenima da hitno pojaca liniju odbrane prema nemackim snagama i pregrupisu vojsku,staljin nije hteo ni cuti,kako ne bi isprovicirao nemce,ako su nacisticki generali sumnjali u pobedu nad crvenom armijom zimski rat ih je uverio da je to dzin bez glave,videli su sav jad sovjetskog pojma modernog ratovanja,NIKADA nemci ne bi stigli ni do kijeva,a kamoli do moskve da im to staljin svojom MANIJAKALNOM PARANOJOM nije dopustio,on je direktno odgovoran za podrivanje vojne moci SSSR-a,pa su nacisti imali odresene ruke da naprave NAJVECU klaonicu koju svet pamti komesarsko govedo,pa sam ja onda nacista je li?,dok su nemci napredovali nije se cuo,kada bi se front malo stabilizovao odmah je dizao rep i glumio vojnog genija,,premestao generale,,korpuse,pa onda nemci ponovo krenu,a on brze bolje vracaj zukova da to malo dovede u red,pa posle opet jovo nanovo,rezultat njegovog uplitanja u rad generalstaba bio je jos visi broj poginulih vojnika,ako je za tebe ovo nacisticka propaganda onda se trebas dobro zamisliti,za tebe su samo ruski izvori verodostojni,to me podseca na onu od milosevicevih trabanata kako smo pobedili nato,a mi se povlacimo sa nase teritorije,kolonama se ne vidi kraja.ako je to pobeda kako onda izgleda poraz pitam se
P.S
tih 25 hiljada tenkova je greska prilikom kucanja,kucnuo sam o viska,radi se o 2500 tenkova

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  celinc

Da, onaj tko poznaje psihologiju ljudsku će shvatiti zašto rusi ne trpe tuđu vlast i zašto su takovi, za onako veliku državu i mrav bi ginuo.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  celinc

Iskljuci Sloveniju iz svoje analize!

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

U povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, oslobođenja Zagreba i Dana Europe, 9. svibnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održana je svečana akademija, na kojoj se nije pojavio nitko iz državnog vrha.
Premijer Plenković je danas prisustvovao obilježavanju Dana Europe i završnoj proslavi Europskog tjedna mladih u Europskom domu u Zagrebu.
Plenković je osim Dana Europe, čestitao i Dan pobjede nad fašizmom, naglasio važnost projekta Europske unije. “Hrvatska kao odgovorna zemlja čini važan dio modernog demokratskog svijeta i Europe”, izvalio je. Na pitanje zašto nije bio na akademiji Saveza antifašističkih boraca, kao što su to imali običaj raditi njegovi prethodnici, odgovorio je kako je bio spriječen zbog drugih obveza.
Blago majci, rekao i ostao živ.
I to je velika stvar za sina bivšeg komunističkog moćnika i majke na radu u JNA, koji su plivajući na plimnom valu pobjede nad fašizmom bili to što su bili i omogućili sinu sve što je do sada ostvario u životu. A sin nema hrabrosti otvoreno reći, na dan kada ta njegova Europa, obilježava pobjedu nad fašizmom, da je antifašistička borba u Ustavu i temeljima ove zemlje. U strahu za svoju fotelju, ne smije se zamjeriti desničarima, revizionistima povjesti, nego osniva neko Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Sedamdeset i nešto godina nakon što je cijeli svijet shvatio što je nacistička ideologija, nakon što su i Nijemci shvatili, Hrvati,osnivaju povjerenstvo.
A što reći o gospođi Kitarović. Sakrila se od javnosti, tko zna možda je i ona spriječena zbog drugih obveza ili anticelulitskih tretmana. Ili bi neki njen istup bio štetan za imidž koji gaji kao ”faktor stabilnosti”, ma šta to značilo, jer gospođa živi u iskrivljenoj stvarnosti, dajući svoj obol podjelama u hrvatskom društvu, a najveći doseg joj je bio uklanjanje nepoćudne biste sa Pantovčaka.
E to su pravi primjeri europejaca. Tako na Dan pobjede nad fašizmom stoje stvari u ”zemlji tisuću mogućnosti”.
A možda sam ja u krivu, možda oni i bi, samo su politički korektni prema svojim gospodarima.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Druze Osoba C to sto si napisao jest samo kontinuitet vladajuce kaste ustolicene na vlasti nacionalistickom kontrarevolucijom 90 tih , hrvatska kao i srpska politika i drzavni aparat su danas (ako je netko dvojio) dokazale i pokazale svoje pravo lice i klerofasisticki karakter, danas mozemo i definitivno zakluciti da gubitnici drugog svjetskog rata vladaju ovim prostorima .
U nazovi drzavama gdje se slave pavelic i francetic ili na drugoj strani mihailovic ili nedic i ne samo da se otvoreno slave vec im se podizu spomenici , cuditi se neobiljezavanju Dana pobjede nad fasizmom mogu samo teski naivci ili licemjeri .
Uzimajuci i to u obzir, da je iz obrazovnog sustava i javnih tj drzavnih medija izbrisano sve sto iole mirisi na antifasizam pa kada toj cinjenici dodamo samo u hrvatskoj srusenih preko 3000 spomenika palim borcima i zrtvama NOB-e, stvar je kristalno jasna , mi “zivimo” u kvislinskim klerofasistickim tvorevinama identicnim onima koje su nastale pocetkom drugog svjetskog rata , jedina razlika jest u tome , sto je tada bjesnio veliki rat pa su metode unistavanja ljudi bile brutalnije , ali ako malo udjemo u dubinu gradjanskog rata sa pocetka 90 tih i sve ovo sto se dogadja nakon njega iscitavamo potpis nazi -klerofasizma na svim razinama drustva .
Nazalost ono sto sam tvrdio jos 90 tih danas je svima vidljivo , ovo stanje se nece promjeniti , dapace mozemo ocekivati jos brutalniji teror .

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

ŽUKOVE, nažalost ima istine u tome šta pišeš. Premda ja ne mislim da je sve baš tako crno…..I nije to samo slučaj u ex-Yu. Ima toga danas, i u jednoj velikoj zemlji Ukrajini, ili baltičkim zemljama. Posebno u Latviji. O žalu nekih u Mađarskoj za Hortijem, ili za velikom Mađarskom, ne treba ni govoriti.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Osoba C

OSOBO C, nisam znao da je Plenkovićev otac bio moćnik u ono socijalističko doba, molim te napiši nešto više ako znaš. Inače predsjednica K.Grabar-Kitarović je u posjeti Malti.

Osoba c
Gost
Osoba c
3 godine prije
Reply to  zlatan

Šef kabineta nekoliko u to vrijeme moćnih ljudi. Ne toliko po tituli, ali po utjecaju da.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Još da mi je znati koji mu je dnk.

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije

Veoma lepa tradicija u pobedi nad Nemackom ! Da dobro ste culi nad Nemackom , a ne fasizmom ili nacizmom ! Nisu se oni ideoloski sukobljavali niti je SSSR-u smetao Hitler i nacizam dok ih nije napao . I sam naziv kaze da je ovo bio otadzbinski rat , odbrambeni rat , a nikakve ideoloske prirode! Da Hitler i Nemacka nisu napali SSSR-a nikad ne bi bilo rata izmedju SSSR-a i hitlerove Nemacke !
Ovo je bio rat za prezivljavanje, moc i podelu plena – isto se ‘vata Madjarima , Cesima i ostalima, dal ce njih okupirati SSSR ili Nemacka… Tako da ruski narod prevashodno se borio za svoje interese i opstanak ( i neka su!! Podrzavam ) , ali reci da su se borili za nekakvu slobodu evropskih naroda ili za slobodu od nacizma ili fasizma je netacno ! Oni su sa tim istim nacistima podelili Evropu i trgovali sa njima !
Juce neka napisa ( Kako ga nije sramota ) da su neke srpske trupe bile u Vermahtu na istocnom frontu – APSOLUTNO NETACNO ! Nijedan Srbin nije isao na istocni front da ratuju protiv Rusiju , ni jedan !
Sad reci da je SSSR borio protiv nacizma i fasizma , a jedna Poljska se zanemaruje ( Koje su komadali zajedno Nemci i Rusi prije toga ) , je istorijski netacno i glupo !

milee
Gost
milee
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

brat putin koja je legenda,,sta čovek napravi od ruske vojske,, velesilu ,,za vreme svog mandata. to je državnik,patriota i prijatelj pravim zemljama i državnicima

milee
Gost
milee
3 godine prije
Reply to  milee

putin je i bratu basaru je pomogao kad je bilo najteže,,zato će brat basar još dugo,dugo biti lider napaćene nam sirije.

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  milee

Ovde si u pravu – pomogao je Basaru da odrzi vlast na odredjenu teritoriju i da ce on jos dugo na tu teritoriju ( 1/3 Sirije od prilika ) vladati.., – ….

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  milee

Ne vidim nigde veze izmedju teme , ono sto sam ja komentarisao i tvog pisanja!
Ali kada si vec pisao…..
Nije Putin napravio nikakvu silu ili velesilu – ona je to i bila ! – , to je po duznosti radila sluzba predsednika. Cak sto ruska armija kasni sa obnovom naoruzanja i to dosta , a ono sta ima je uglavnom iz SSSR-a !
I tu sve neki futur – bice , do 2022 …. Konkretno za sada nema nista veliko i glomazno !
A za jaku i opremljenu vojsku je potrebna i jaka ekonomija ( koju RF nema ! ) . Uporediti samo kako zivi britanski admiral i ruski i bice nama sve jasno… ( prvi kao lord , a drugi ( ako nije krao ili bio korumpiran ) deli hruscovku sa drugim stanarima… I jos to neki potenciraju kao prednost ruske vojske… Mislim…. covek je podlezan mitu , korupciji , prodaje informacija Kako bi pristojno ziveo… ) , a uporedi sa drugu stranu predsednika Rusije ( sa satovima od preko 50000 evra ) i premijera Britanije i postane nama jasno ko radi dobro i ko je sila – izmedju ostalog ruska oligarhija bliska Putinu , cuva i obrce pare u Sitiju , kupuje vile i ulaze u nekretnine u Londonu, skoluje svoju decu na univerzitetima tamo…. I tu se dobije prava slika o stvarnoj moci jedne drzave.
Ili da citiram Bzezinskog ( veliki je gad , ali i sposoban i dobar analiticar ) : ” Ako ” vasa ” elita drzi pare u nasem bankama , postavlja se pitanje jeli to vasa ili nasa elita ….” ….

Ali opet ponavljam – nigde veze sa temom ili mojim komentarom!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, opet lažeš. Nisam stručnjak za vojno naoružanje, ali piskarati da Rusija ova sadašnja, nema ništa novo u svome arsenalu, je najobičnija glupost. Redovito čitam Ruski vjesnik, pročitaj i ti, tamo se stalno može pročitati o novome oružju u ruskoj vojsci. Dalje, i na ovoj paradi su prikazali neke nove oblike naoružanja za arktičke uvjete, tako da……..
Smiješno je uspoređivati kako živi britanski ili ruski admiral. Nisam siguran da dijeli “hruščovku”, ali sam siguran da su svi ti njihovi admirali već u sovjetsko doba imali stanove u “prjestižnim postrojkami”, i dače tj.vile izvan grada. Britanski admirali ako žive bogato, to je zato jer je takav bio i jest kapitalistički sistem i britansko kastinsko društvo. Još imaju te neke lordove, i jasno to je legalizirana državna korupcija.
Unatoč tvome smiješnome pisanje, Rusija jest sila. Ako nije, zašto je onda ta Britanija ne napadne svojim atomima? Hm, hm…….Znam samo da je nekadašnji indisjki premijer Atal Bihari Vajpai, krajem devedesetih izjavio: da je Britanija odlazeća sila. Nije uopče pogriješio. Šta ako se odvoji Škotska?

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  zlatan

Da

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zasto ne napises podatak da je ” Parada pobede ” nije odrzavana 25 godina od 1945 ( kada je bila prva ) do 1965 i zasto to nisu radili nesposobni iskompleksirani Kavkazac Staljin i Hruscov!?

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, ne natječi se sa mnom u povijesti WW2 i SSSR-a. Definitivno znam bolje od tebe, jer znam i izvore i znam ruski jezik. Prva parada u čast pobjede održana je u Moskvi dana 24.6.1945., ima snimaka na youtubeu. Zanimljivo je, iako je bilo ljeto, taj dan je bilo neobično kišno i hladno vrijeme, vidi se da su u kaputima. Na toj paradi ako se pogledaju snimci, vide se i vjerski vođe na proslavi. Svećenici kršćanskih crkava, muslimanskih zajednica, židovski rabini, budistički redovnici…..tako je šarolik bio SSSR.
Točno je da je dan pobjede tek 1965 proglašen za državni praznik, ali parade u sovjetsko vrijeme su se održavale isključivo na dan Oktobarske Revolucije, tj.to je padalo na datum 7,11. Zadnja parada u tu čast održana je 1990.
U novoj samostalnoj Rusiji, nije bilo nikakvih parada od 1990 do 1995. Od proslave dana pobjede 9,5.1995., kada je održana prva parada na taj praznik u postsovjetskoj Rusiji, to je postala tradicija. Logično, jer je nestankom SSSR-a i praznik Oktob.Revolucije prestao postojati.
Svi pamtimo da je na toj paradi 1995 na proslavi 50 godišnjice pobjede, uz ostale brojne goste u Moskvi, bio i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.
Zadnjih godina obilježava se i datum 7,11., ali ne kao dan Oktob.revolucije, već kao spomen na paradu kada su 7,11.1941., vojnici Crvene armije direktno sa parade odlazili na front. Koji se opasno približio Moskvi (bitka za Moskvu). Iako je sovjetska vlada izbjegla u grad Kujbišev (danas Samara) na srednjoj Volgi, Staljin nije to htio. Ostao je u Moskvi pa makar ga Hitler zarobio. Ipak je u njemu osim svega ostaloga, bilo i fatalizma! Sa tribine Lenjinovog mauzoleja pozdravljao je vojnike, toga snježnog dana 7.11.1941……Iako na taj datum u Moskvi snijega obično nema, ali ga često i bude. Te jeseni 1941 zima je počela znatno ranije, i oštrije od nekog prosjeka.
Upućujem sve da na youtubeu poslušaju predivnu pjesmu “Ty moja otrada, ty moja Moskva” (Ti si moja utjeha, ti si moja Moskva) iz odličnog filma “Bitva za Moskvu” (Bitka za Moskvu) iz 1986 godine.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Ops, pogriješio sam. Gore spomenuta pjesma iz filma “Bitka za Moskvu”, zove se “Ty moja nadezhda, ty moja otrada” izgovor otprilike: Ti maja nadježda, ti maja otrada, “Ti si moja nada, ti si moja utjeha”.

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

I sta si napisao , a da ja vec nisam napisao !? ( osim sto se sam hvalis , neopravdano !! ) . Ti si samo potvrdio moje pisanje i nista vise .
A to sta si razvodnio I pisao iste stvari koje sam Ja izneo … To je da neuka masa misli da si jako pametan…
O istoriji SSSR znas dosta ( i izvrces cesto cinjenice u tvoju korist ) , a mnogo manje nego Ja! Isti slucaj sa ruskim jezikom , iako si bar 30 godina stariji od mene…

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, ne mislim da sam jako pametan, ali sam na braniku istine. Istina je da je i Prvi i Drugi svjetski rat, barem u Evropi, izazvao njemački imperijalizam. Onaj u prvome carski, u drugome nacifašistički. Koji je čak imao za cilj ne samo osvajanje Evrope, već i fizičko istrijebljenje Slavena, a porobljavanje ostalih. To je jedina istina.
I da, da nije bilo toga, kada bi ondašnji SSSR kretao u neke napade? Zar netko u 21-om stoljeću tako misli? Da, misli tako, jer su mnogi izvitoperili povijest, pa optužuju Staljina za dogovor sa Hitlerom, iako su u tome prednjačile zapadne sile. Lažu da je Drugi front spasio Evropu, iako je otvoren tek 6,6.1944. Kada je rat već bio prema kraju. Iako je Staljin tražio da ga otvore već 1942, a SAD i Velika Britanija su obećale 1943, to su ostvarili tek 1944.
Da je SSSR kapitulirao već 1941, kako je mislio Hitler, ma klinac moj bi se ikada otvarao ikakav drugi ili ne znam koji front na zapadu ili jugu Evrope.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

Ruski vojno- industrijski kompleks je ” vecinoma” izvan budgeta RF.To,sto se prica,da imaju plan takav i takav i financije takve i takve- to su gluposti! Cak i za vreme Jelcina,kompleks je radio punom parom.
A sad zamisli,koliko radi u poslednjih 10 godina.
Trenutno jim nitko nije ravan.
Imaju pogled u sve tajne svojih ” protivnika” ,imaju odgovor.
Imaju nacionalisticku moc: mi smo Rusi,makar krepao i travu jeo- Rusije ne dam!!!
Izvoli sad…….nema sanse?

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Bear

Jos k tom dodaj 3000000 inzinjera (3 milijone) ili vise,i?
Rekao juce g. Putin: nema sile,koja nas moze……..
Mozda se varam?

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, lažeš ili nemaš pojma. Nije SSSR sa Njemačkom komadao Poljsku, a također nije istina da Staljinu nije smetao uspon naci-fašizma u Evropi. Bio je ogorčen zbog toga. Ti tvoji Poljaci su prvi potpisali pakta sa Hilerom, već u siječnju 1934, Hitler je najprije Njemačkoj vratio Sarsku oblast od Francuske, već 1935 (bio referendum), zatim je 1938 pripojio Austriju, pa se okomio na Čehoslovačku. Zapadne sile, Britanija i Francuska, na sramotnoj konferenciji u Munchenu 30.9.1938., predaju Hitleru Čehoslovačku, a već 2.10.1938., Poljska ucjenjuje umiruću Čehoslov., i grabi njenu oblast Tješin i pripaja je Poljskoj. Jedino je SSSR nudio Čehoslov., pola milijuna vojnika i 10.000 topova i tenkova, ali Poljska nije dopustila da pređu preko njihovog teritorija.
U ljeto 1939 Hitler se okomio na Poljsku, traži povratak koridora kod Gdanjska. Staljin samo nekih 20-tak dana prije izbijanja rata poziva zapadne sile, V.Britaniju i Francusku na zajednički otpor Njemačkoj, ali oni ga ignoriraju. I jasno, preostalo mu je da sklopi sa Hitlerom pakt o nenapadanju. Potpisali ga 23.8.1939., cilj mu je bio da odgodi rat. O podjeli Poljske koji spominješ, da točno je. SSSR uzima istočne krajeve Poljske, jer je to ionako bio zapad Ukrajine i Bjelorusije, područje koje su Poljaci prigrabili nakon sovjetsko-poljskog rata 1920/21 godine. Zato međuratna Poljska i jest imala čak 32% pripadnika drugih naroda, a samo 68% Poljaka. da ne spominjem koliko su tlačili Ukrajince i posebno Bjeloruse na istoku Poljske između dva rata.
Tako da to tvoje piskaranje nema veze sa istinom, već samo sa neznanjem. Ili namjernim laganjem.
Usput, pakt Molotov-Ribentrop, potpisan između nacističke Njemačke i SSSR-a, dana 23.8.1939., važio je 10 godina. Jasno, Hitler ga je podmuklo prekršio več 22.6.1941. Nije ga prekršio Staljin!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  zlatan

Bravo druze Zlatane , jos jednom si obrisao pod sa punoglavcima koji pisu novu povjest i sanjaju pobjede koje su odavno izgubili.

P.S. Drzi se geografskih i povjesnih tema , tu si doma .

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Occupation_of_Poland_(1939–1945)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Soviet_invasion_of_Poland

Parada u Lvovu meni se ne cini bas istocni kraj Poljske…
Toliko je bio naci rezim ” mrzak ” da je prodavao sve i svaja naci Nemackoj i delio Evropu zajedno!!
A to sta si ti zaslepljen kultom licnosti i ideologijom je tvoj problem !
I sam priznajes o podeli Poljske ( znaci da ne lazem!! ) i pokusavas da prebacis diskusiju na drugu stranu ( bez veceg uspeha ) !
SSSR kao ostale sile je bio imperijalisticka tvorevina ruskog naroda i osvajao je , iskoristavao i maltretirao druge narode i drzave – to je cinjenica!

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

Greska oko Lvova – Lvov je na istoku Poljske ( kada je bio u Poljskoj ) , a na zapadu Ukrajine – , nenamerna i izvinjavam se!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, svaka sila je sila! I Austro-Ugarska Monarhija je bila sila, i Otomanska imperija, i evropske kolonijalne sile (Britanija, Francuska, Nizozemska, Belgija, ranije Španjolska, Portugal, pa kasnije Italija, Njemačka, ali kasno stigle na podjelu kolača). I mnoge druge sile u povijesti Svijeta. Danas je najimperijalističkija sila SAD.
I carska Rusija je bila imperij. Od Petra Velikog početkom 18-tog stoljeća, čak se i zvala Rossijskaja Imperija. Sve do njenog ukinuća dana 8.3.1917.
Ali i Poljska je bila imperij, dugo vemena, pa čak i jedna Švedska!
Glede Lavova, da točno je da je do 1918 bio dio Habsb.Monarhije, od 1918 do 1939 dio Poljske. Ali, ta obnovljena Poljska, nakon svoga stvaranja 1918/1919 prigrabila je jug Litve sa Vilniusom, zapad Bjelorusije, zapad Ukrajine, sa Lavovom. Tako da su Poljaci tvorili “samo” 68%, ostali čak 32% stanovništva. U međuratnom vremenu posebno su tlačili Bjeloruse na istoku Poljske, npr.od skoro 3.000 osnovnih škola na bjeloruskom jeziku u doba carske vlasti, ostalo je do 1939 samo nekih 50 škola u poljskom dijelu Bjelorusije. Pripadnicima bjeloruske nacije u Poljskoj, bilo je zabranjeno obnašati više dužnosti i studirati. Ukrajinci oko Lavova odmah nakon 1918 imali su nekakvu gerilu protiv nove poljske vlasti….Plus svega Poljake koje su prognali Nijemci sa istoka Njemačke, naseljavali su na područje bjeloruske i ukrajinske nacije. Dobijali su zemlju, i sveostale privilegije. Pročitati nešto o tome, nije ta Poljska bila baš toliko nevina.
Osim šta su Poljaci prvi potpisali pakt o nenapadanju sa Hitlerom, već 1934, i šta su kada je Hitler dobio Čehoslovačku na sramotnoj kapitulaciji Britanije i Francuske 30.91938 u Munchenu, oni sami otli Čehoslovačkoj obkast Tješin samo dva dana kasnije. Već 2.10.1938.
Zgrabili bi oni i više da su mogli.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Opet napominjem, kada je Hitler pritiskao krajem ljeta 1938 Čehoslovačku i tražio Sudete gdje je živjelo skoro tri milijuna Nijemaca, a zapadne sile Britanija i Francuska, mlako reagirale, jedino je SSSR i Staljin nudio Čehoslovačkoj pola milijuna vojnika i 10.000 topova i tenkova za obranu. Ali Poljaci nisu dali da to prođe preko njihove teritorije. Drugog puta nije bilo.
Kada je u ljeto 1939, Hitler tražio izliku za rat, i pritiskao Poljsku da Njemačkoj vrati onaj koridor na Baltiku kod Gdanjska, opet je SSSR i Staljin nudio pomoć. Sada Poljskoj i tražio je od zapadnih sila da se ujedinu protiv Hitlera. Još početkom osmog mjeseca 1939 godine !!!
Ali, zapadne sile Britanija i Francuska, kao i Poljska, to su odbile, i Staljin nije imao drugog izbora nego potpisati pakt sa Hitlerom. Dana 23.8.1939., ne saveznički pakt, već pakt o nenapadanju. SSSR je tražio istok Poljske, jer su tu živjeli Ukrajinci i Bjelorusi, a ne Poljaci, i Hitler je pristao. Jer, ionako je mislio za dvije godine napasti i uništiti SSSR, a to je i bio smisao njegov života.
Pomicanjem granica SSSR-a te 1939 godine na zapad, ipak s epokazalo jednim dijelom i kao dobra investicija. Jer kada je Njemačka napala SSSR 22.6.1941., dalje je bilo do Moskve, ali i do Volge, Urala i Kavkaza, dokle je mislio doći njemački nacizam!
BERLUSCONI, a gdje je cijelo to vrijeme bila najjača zemlja SAD? Bili su neutralni, sve do 7,12.1941., do japanskog napada na Havaje. Do toga datuma po Hiterovom planu SSSR je već trebao prestati postojati, ali baš na datum 6,12.1941., prvi put od početka rata neka sila Trojnog pakta je uzmakla. Naime, dana 6,12.1941., sovjetska Crvena Armija zaustavila je njemačku ofenzivu na Moskvu i prešla u protunapad. Hm, a Hića je mislio da će do toga datuma SSSR nestati. A još je toga dana SAD bila formalni neutralna…….

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

https://www.google.it/amp/s/amp.theguardian.com/books/2014/aug/06/devils-alliance-hitlers-pact-stalin-1938-1941-roger-moorhouse-review
Ne izvrci fakte ! Staljin je nameravao da posalje trupe ukoliko se Francuska i VB sloze sa Nemcima ( a nisu ! I sam si pisao da su reagirale , mlako ali jesu , za razliku od SSSR! ) !

Pitas gde je bio SAD i sam odgovaras da je bio neutralan ( za razliku of SSSR koji je komadao Evropu u dogovoru sa Hitlerom!!! ) ….. Na ovo si sam odgovorio ( zabio autogol ) ! Znaci prebacujes SAD koji su bili neutralni , a branis SSSR koji je komadao Evropu zajedno sa Hitlerom…hm…. A da nesto napisemo o pomoci SAD SSSR-u !? Moze to!?
Samo da te podsetim da SAD pre 2SR nije bila najaca sila , nego su tu ” titulu ” imale VB i malim delom Francuska i Rusija ( SSSR ) .
Mozda tvoje opsirno pisanje pase i dopada se neukoj masi , ali je daleko od istine i tacnosti !

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, ti si pripadnik neuke mase, jer vjeruješ u laži zapadne propagande o komadanju Evrope između Hitlera i Staljina, što je besramna laž. Moje pisanje nije moje, to je istina.
Dalje, najjača sila pred rat bile su SAD, daleko najjača industrijska sila Svijeta još od polovice 19-tog stoljeća, samim time i najjača vojna sila. Da, bili su neutralni do napada Japana, istina je da su ih štitili veliki oceani, ali sam predsjednik Ruzvelt je znao da je to neodrživo. I pripremio je Ameriku za rat, za koji je znao da je neizbježan.
Nikako ne smijemo zaboraviti da se rat nije vodio na američkome tlu, da je rat na Pacifiku bio obična ratna igra u usporedbi sa ratom na istočnom frontu, da su na evropsko tlo stupili tek 1943 u Italiji, te 1944 na zapadu u franc.Normandiji.
Zato ih je i izginulo “samo” nepunih 400.000. zato jer nisu vodili ni približno takv borbe kao herojska Crvena Armija. Plus svega, zarobljeni Ameerikanci imali su neusporedivo humaniji tretman nego sovjetski vojnici. Koje su nacisti pobili 97%.
Pomoć SAD-a, SSSR-u u ratu je bila odlična i dobra stvar, ali to nije doprinijelo pobjedi ni 1%. Šta su oni to slali? Rekli bi religiozne babe u mojoj Dalmaciji, daj prikrsti se sinko, šta pričaš?
SSSR nije dobio rat zbog te američke (minorne) pomoći, već zbog toga šta je svojom veličinom, snazi svoje vojske, moći svoje industrije u pozadini, i sve šta ide uz to, dobio rat. Američka pomoć je nešto na nivou pučke kuhinje za sirotinju sa ulice. Ništa posebno.đ
Nećeš nam valjda ispirati mozak da je tenkove T-34 i kojekakvo drugo naoružanje proizvodila Amerika? Da su lijekove, medicinske potrepštine i šta sve ne, davali Amerikanci? Da su Sovjeti hladili jaja, i za njih ginuli Amerikanci.
I za kraj. Zašto izjednačavaš SSSR sa Rusijom? Ako smo legalisti, nadam se da jesmo, ja jesam, onda je to bio SSSR. Onda možeš izjednačiti i Veliku Britaniju sa Engleskom, ex Jugoslaviju sa Srbijom, Češku sa Čehoslovačkom…itd. SAD s acijelim američkim kontinentom, pa kaže se Amerika.

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

I sta si rekao u tako opsirnom tekstu kao protivtezu mojem komentaru !? NISTA! Ko je rekao da sila nije sila !? Ja Nisam!
Mi ovde pricamo o Rusiji ( dal carskoj ili crvenoj nebitno ! ) i o tome bi te zamolio da pises. Ako cemo o Poljskoj , Nemackoj ili… da promenimo temu i pisemo o tome!
Ti nisi opovrgnuo da je SSSR ( Rusija ) tlacila , maltretirala , okupirala , iskoristavala druge zemlje… A nije opravdanje ( kako ti to zelis prikazati ! ) to sta su i druge raditi – ti potvrdjujes da su svi isti !!!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, vidim da ti smeta samo Ruska Imoperija, a za Poljsku imoperiju iz 16.tog stoljeća i ne mariš. Kakva je to crvena Rusija, koja su to bulažnjenja? To je bio SSSR, a sadašnja Rusija je bila samo jedna od sovjetskih republika-država.
Da si nešto znao ili pročitao, onda bi znao da je u sovjetsko doba npr.,jedna Ukrajina bila relativno jača od Rusije. Ako gledamo BDP po glavi stan., koji je u Ukrajini uvijek bio malo veći nego u Ruskoj SFSR, i ako gledamo broj stan., jedna Ukrajina je uvijek imala relativno veću industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju. I u svemu drugome su jako participirali. Pada mi uvijek na pamet da je najveći avion koji je ikada letio i još leti, bio je i na zagrebačkom aerodromu, proizveden u tada sovjetskoj Ukrajini 1988. Zove ANTONOV-MRIJA. Mrija na ukrajinskom znači mašta.
I ja sam imao koristi od ukrajinske pameti u sovjetsko doba. Kao mlad sam patio od peludnih alergija i iz Ukrajine, iz Kijeva su mi poslali lijek VILOZEN. Koji je izumljen na jednome institutu u Kijevu i počeo se proizvoditi početkom osamdesetih. Dobio sam ga besplatno u to “mračno” sovjetsko doba i pomogao mi je 100%.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, a kako je to SSSR maltretirao druge narode i države? Ništa više od SAD-a, čak i manje. Nije to bila nikakva imperijalistička tvorevina ruskog naroda, ne laži. Ako te mori mržnja prema Rusima, to je druga stvar.
Da si nešto pročitao, onda bi znao da je SSSR nastao na prostorima nekadašnje Ruske Imperije. Opet Ruska Imprija kao kjlasična imperija svoga vremena nastajala je nekoliko stoljeća. Premda je Ruska Imperija ukinuta 8.3.1917, a SSSR se formirao tek 30.12.1922. Skoro šest godina kasnije. SSSR je imao u svome postojanju ukupno tri ustava. Prvi Lenjinov iz 1924, drugi Staljinov ustav iz 1936, treći i zadnji Brežnjevljev iz 1977. Sva tri ustava su bili jasna: svaka sovjetska savezna socijalistička republika, ima pravo na samoopredijeljenje i pravo na otcjepljenje. Počeli su sa samo četiri republike 1922/23 godine, za nekoliko godina bilo je već 11 saveznih republika, a 1940 Staljin dodaje još pet republika. Ukupno 16. No, Hruščov 1956 ukida tu jednu saveznu republiku (Karelo-Finsku), i ostaje ih 15. Kada je došao povijesni trenutak za to, SSSR se rasformirao, dana 25,12.1991. U tome rasformiranju SSSR-a, predvodila je Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika, to je današnja samostalna Ruska Federacija.Tih 15 negdašnjih saveznih republika, to su današnje samostalne države.
SSSR je formalno bio KONFEDERACIJA, iako je u praksi bio federacija na etničkoj osnovi, a zanimljivo je da su mnoge savezne republike unutar sebe imale brojne autonomne republike, oblasti ili pokrajine. SSSR je bio čudo, jer unutar sebe je imao isto federacije. Od 15 saveznih republika, federacije su bile: Rusija, Azerbajdžan, Gruzija, Uzbekistan, Tađikistan, Kirgizija.
Ukupno ako zbrojimo saveznu državu, sve savezne republike i etničke autonomije, SSSR je imao 53 takve jedinice. Svaka savezna republika imala je svoj službeni jezik, kao i svaka autonomija, ali sve je zajedno povezivao ruski jezik. Logično, pa nije ih valjda trebao povezivati engleski. Vidim da ti to ne bi smetalo!
SSSR je imao ukupno 89 jezika na kojima se obavljao javni politički život, četiri pisma (ćirilica, latinica, gruzijsko,armensko pismo), a najvažnije od svega je to, da su brojni mali plemenski narodi na dalekom arktičkom sjeveru Sibira, čija je kultura bila usmena, dobili pismo i standardizirani su im jezici (Jakuti, Neci, i ostali…). Usporedbe radi, SAD je svoje domorodačko stanovništvo (Indijance) priznao za svoje državljane 1924 godine, a jedna demokratska Austarlija je svoje starosjedioce Aboridžine priznala tek 1967.
Hm, koliko je SSSR po tome pitanju bio ispred demokracija !!!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik