Državno sveučilište Colorado: Izrazi „Amerika“ i „Amerikanci“ nisu poželjni

Tko želi unišiti Ameriku
6 komentara

Svakodnevno donosimo vijesti iz SAD-a, neke od njih nas nauče nečemu, neke nas upoznaju s njihovom kulturom, a neke nas iznenade. Ova vijest nas je zasigurno začudila. Nedavno smo pisali o tome kako im je povijest postala neprijatelj jer se neki osjećaju nelagodno zbog povijesnih činjenica. Došli su dotle da se u njihovu nastojanju da nikoga ne uvrijede, na jednom kampusu navodi da se izbjegavaju izrazi Amerika i Amerikanci jer nisu uključivi.

Zamislite samo, osobi rođenoj u SAD-u, koja je građanin SAD-a sugerira se da izbjegava općeprihvaćeni izraz za svoju državu “Amerika”. To je isto kao da osobi iz Bosne i Hercegovine sugeriraš da ne smije reći da je samo iz Bosne ili samo Hercegovine, ovisi gdje je rođen. Gdje sada tu sloboda govora? Zar se toliko stide sami sebe? Nekada tako velika i ponosna Amerika doslovno okreće leđa samoj sebi. Što se tu događa?

Ovaj primjer dolazi iz Državnog sveučilišta Colorado, gdje njihova Radna skupina za inkluzivne komunikacije smatra kako su riječi “Amerika” i “Amerikanci” ne-uključivi.

Prema Campus reformi, školski inkluzivni jezični vodič navodi pojmove i fraze koje bi se trebalo izbjegavati i nudi zamjene, sve kako bi se “svi na kampusu osjećali dobrodošli, poštovani i cijenjeni.”

“Amerika” i “Amerikanci” nalaze se na popisu jer “Amerika obuhvaća više od SAD-a”

“Postoje južna Amerika, Srednja Amerika, Meksiko, Kanada i Karibi, ovo su samo neke od ukupno 42 zemlje”, navodi se u vodiču. “Zato se riječ” americano “na španjolskom može odnositi na bilo što na američkom kontinentu.”

Ipak, ako ste još uvijek odlučni koristiti “američki”, vodič kaže da ste možda “time brišete druge kulture i prikazujete SAD kao dominantnu američku zemlju.”

CSU navodi da je dokument koji navodi termine i fraze koje treba izbjegavati jer „nije službena politika ili tražena praksa“, nego je „namijenjen kao resurs koji pomaže našoj kampusnoj zajednici da odražava naša načela zajednice, posebno uključivanje, poštovanje i socijalnu pravdu. ”

“Vodič se ne bavi političkom-korektnošću ili policijskom gramatikom, nego pomaže komunikatorima da prakticiraju uključiv jezik i pomažu svima na našem kampusu da se osjećaju dobrodošlim, poštovanim i cijenjenim”, nastavlja vodič.

“Vodič zasigurno obuhvaća mnogo svakodnevnih, učestalih izraza i moguće je da će se govor nekih učenika „ohladiti“ ako budu zbunjeni misleći da dokument predstavlja službenu politiku sveučilišta”, rekao je Azhar Majeed, glasnogovornik Zaklade za zagovaranje slobode govora.

Neprikladan izrazPolitički korektno
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kurjaca
4 godine prije

Ima logike.I mi trebamo da prestanemo ove iz usa da zovemo amerikanci i da usvojimo usranci

Mateja
4 godine prije

Genocid nad Indijanci, Genocid nad Japonci, Genocid nad Vietnamci.

Saddam
4 godine prije

Pa da…. kad kažem da sam prao dupe u moru (na Ugljanu konkretno), tim impliciram sve od Gibraltara preko sjevera Afrike do Bospora jer je Jadran dio tog Sredozemnog mora….

Ovo je zbilja van pameti… što je slijedeće – Crni ribiz nije crni nego RGB 000 obojani ribiz?

nessy
4 godine prije

Brisu i mijenjaju povijest, formiraju novogovor, Orvell se u grobu smije na sav glas.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.