‘Duboko mi je žao’: Versace se našao u nezgodnoj poziciji jer Kina optužuje modni brend da dovodi u pitanje njihovu suverenost

Donatella Versace
23 komentara

Talijanska luksuzna modna tvrtka Versace našla se u središtu skandala nakon što je dizajn majica izazvao nemir u Kini. Na odjevnom predmetu našla se otiskana slika prema kojoj su kineski Hong Kong i Macau prikazane kao odvojene države.

Modna marka objavila je službenu ispriku na kineskoj mreži Weibou , koja je slična Twitteru. Naveli su objašnjenje da je zbog pogreške došlo zbog “neispravnog dizajna”, a tu je i situacija u kojoj “neki gradovi ne upotrebljavaju ispravan naziv zemlje”. Izjava je uslijedila nakon što su ljudi, na popularnoj kineskoj platformi za društvene medije, iskazali bijes jer Versacea time navodno nanosi štetu suverenitetu nacije.

Komad tkanine koji je izazvao takav skandal je zapravo bijela majica na kojoj je otisnut popis parova „grad-zemlja“. Slika kontroverzne majice pokazuje da su Hong Kong i Macau označeni kao zemlje.

Ta je greška čak koštala Versacea, njihove “ambasadorice marke” u Kini, a u pitanju je glumica Yang Mi. Glumica je najavila raskid ugovora s talijanskom tvrtkom preko službenog računa svog studija dan prije objavljivanja isprike. “Suverenitet i teritorijalni integritet matične države su sveti i nepovredivi”, stoji u izjavi.

Skandal zbog greške u dizajnu naizgled je bilo toliko velik da je glavna kreativna direktorica Versacea i sestra osnivača modnog brenda, Donatella Versace, odlučila uzeti stvari u svoje ruke.

Ispričala se “zbog nesretne … pogreške” i primijetila da “nikada nije željela povrijediti kineski nacionalni suverenitet” u objavi na Instagramu, koju je tvrtka također objavila na Weibo-u.

Sam Versace, u međuvremenu, je rekao da sve sporne majice uklonjene iz prodaje, također su, i fizički uništene i to 24. srpnja. Skandal dolazi u osjetljivom trenutku, kada je Hong Kong – bivša britanska kolonija koja je postala dio Kine 1997. – svjedok masovnih prosvjeda koji se održavaju već tjednima.

Gužve demonstranata u regiji koja i dalje uživa određenu razinu autonomije od Pekinga u početku su izašle na ulice zbog dotad suspendiranog zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih u kontinentalnu Kinu. Tijekom tjedana prosvjedi su prerastali u šire protuvladine demonstracije narušene nasiljem i sukobima prosvjednika i policije.

Ipak, Versace nije prva tvrtka koja je pretrpjela udar u Kini nakon nekih kontroverznih odluka. Dolce & Gabbana – još jedna talijanska modna marka – morala je moliti za oproštaj nakon ‘rasističkog’ oglasa s azijskim modelom koji pokušava i ne uspijeva pojesti talijansku hranu štapićima.

U to je vrijeme čak je bio pokrenut bojkot tvrtke na kineskim društvenim medijima i proizvode su bili počeli odbacivati kineski trgovci na malo. Nije ni čudo što su osnivači Dolce i Gabbane, u svojoj isprici, otišli još dalje od Versacea i snimili video u kojem su na kraju rekli “oprostite” na kineskom.

Versace
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 godine prije

“Greška”, “neispravan dizajn”, … laži i licemerje u režiji engleskih i američkih provokatora

eks
4 godine prije

Kakva nakaza na slici .

Alanis
4 godine prije

Greška u dizajnu. 😀
awww, slatko

Lucija
4 godine prije

“…morala je moliti za oproštaj nakon ‘rasističkog’ oglasa s azijskim modelom koji pokušava i ne uspijeva pojesti talijansku hranu štapićima.”
Glupost. Dobro im ide s štapićima.
+ ona zemljopisna glupost.
Uzevši u obzir veličinu kineskog tržišta, ovo je glupost i promašaj.
Btw, mogla je redakcija staviti koju sliku Versaceovih haljina 😍
a ne ovo čudo…

Kajzer Soze
4 godine prije

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!! Otvorim članak i kad vidjeh sliku samo što me infrakt ne zdrma,uh sunce ti bem koji gabor !

Prvi od 7
4 godine prije

Ko zna sa cim joj se otac pario

Max Payne
4 godine prije

Koja važna vijest. Gayevske firme koje masno naplaćuju krpe zbog potpisa povrijedile najdublje osjećaje još jednog izvanrednog naroda. Možda žele parade ali neće moći jer u ekspanziji se potiče razmnožavanje. Ovi koji šire ljubav nestaju pod okriljem noći što i nije neka šteta. To se propagiraju “normalnosti” i multi-kulti kod ovaca koje su na redu za klanje. Sve te krpe gayevskih modnih kreatora štancaju u Kini jer tamo sve najkvalitetnije ali skandal je izbio tek kad su došle u prodaju. Gayevi baš ne znaju zemljopis, kolonije su vraćene na veliku radost stanovnika bivših kolonija. Plaču od sreće što su napokon u okrilju ove izvanredne nacije u usponu. Eto i ja oću da me baš oni otpreme u vječna lovišta, ja bezvrijedno bijelo đubre čiji su se daleki preci mješali s kosookim narodima centralne Azije. Sjećam se kad je osnivača Giannija Versacea ubio ljubomorni muž ili tetkica ili šta mu već… Čitaj više »

Mateja
4 godine prije

Spominja me na lik iz grozljivke. Tisto stvar, ki je čisto okrogla in ima usta velika kar cel premer samega kroga (same sebe) potem pa je ljudi.

Tyhg
4 godine prije

Pa se ti dirni u suverenost i tradiciju jedne ozbiljne zemlje koja drzi do sebe. Odmah cizma u zube! A ne kao nasa jadna pokrajina kojoj napuhani eu birokrati narede da uniste tiramole npr. I nasi se sagnu i nize i nize…i udri po svome.

Tyhg
4 godine prije

Inace svim komentatorima koji se rugaju izgledu ove zene , na znanje da je primitivno i nekulturno bilo kakvo izrugivanje na racun necijeg fizickog izgleda. Sramite se! Zbljuv!!!

Qwerty
4 godine prije

Neka druga slika, da ne prikine neke slabog srca kad otvore članak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.