Energetski gigant upozorava na zategnuto tržište 2023.

Gas Plin
8 komentara

Problemi sa snabdijevanjem nastavit će utjecati na evropsko tržište plina ove godine, zbog potrebe za dopunom skladišta, jer su zalihe iz Rusije ozbiljno smanjene, izjavio je izvršni direktor TotalEnergiesa Patrick Pouyanne za belgijski list L’Echo u subotu.

Prema Pouyanneu, trenutni trend pada cijena energije neće dugo trajati.

“Zima je prilično blaga, skladišta su puna, Evropa mora manje uvoziti tečni prirodni gas (LNG). Ali osnove ostaju tu: 2023. godine Evropa će dobiti manje ruskog gasa nego što je dobila 2022. godine. Opet će morati masovno uvoziti LNG, iako još nije riješila svoje probleme sa kapacitetom za ponovnu gasifikaciju… I kako će Evropa trebati da uvozi više nego 2022. godine kada je dobijala ruski gas oko pola godine, situacija će ponovo postati napeta ”, upozorio je on.

Globalno tržište LNG-a već je prošle godine doživjelo “nasilan šok“, jer je njegova osmina, skoro 50 miliona tona, morala biti preusmjerena u Evropu kako bi se nadoknadile izgubljene ruske zalihe, rekao je Pouyanne.

“To je šok, Evropa je to uradila, ali platila je više. Cijelo tržište LNG-a je sada ograničeno opskrbom. I neće popustiti prije 2025.-2026., jer kada pogledate najavljene nove projekte, u Sjedinjenim Državama i Kataru, oni će krenuti u proizvodnju tek za nekoliko godina”, rekao je izvršni direktor TotalEnergiesa, dodajući da bi da bi zamijenila sav gas koji je EU nekada dobijala iz Rusije (100 miliona tona godišnje), potrebno je udvostručiti količinu LNG-a koju je uvezla prošle godine.

To bi se moglo pokazati teškim ne samo zbog postojećih ograničenja ponude, već i zbog ponovnog otvaranja kineske ekonomije, glavnog potrošača LNG-a, što će također povećati potražnju LNG-a.

eugasLNGrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
user
1 godina prije

ko ima problem s grijanjem neka pogleda na yt kanal:

Creative inventions LMTN

teoretski bi moglo biti zamijenjeno centralno. ali neka tručnjaci malo daju svoju ocjenu.

tihobl
1 godina prije

Evropa trosi 500 miliona kubika godisnje. Uvozi 400 miliona, a kapacitet svih tankera i svih terminala u svijetu je 400 miliona. Cisto sumnjam da ce azijske zemlje prodati evropljanima svoje plitajuce terminale da ih odslepaju.
U prevodu – i pored azerberdzanskog, kazahstanskog i turskog plina Evropa ce imati manjak. I to veliki manjak.

Max
1 godina prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI