Erdogan: Cilj turskih operacija u Siriji su teroristi

Erdogan Sirija
0
0

Turske vojne operacije na sjeveru Sirije nisu usmjerene protiv bilo koje države ili osobe i jedini cilj su im terorističke grupe, kazao je predsjednike Turske Recep Tayyip Erdogan. On je ranije izjavio da je Turska prisutna u Siriji u cilju „okončanja vladavine okrutnog Assada“.

„Niko ne bi trebalo da sumnja u ovo pitanje koje se nameće iznova i iznova i niko ne bi trebalo da to komentariše na drugi način“, dodao je Erdogan.

Posljednje izjave su u suprotnosti sa onima koje je on iznio u utorak, kada je kazao da je turska vojna operacija u Siriji, započeta u avgustu mjesecu, imala za cilje „okončanje vladavine tiranina al-Assada koji teroriše državu“.

Ovo je izazvalo iznenađenje u Rusiji, koja je zatražila pojašnjenje ovih komentara. Prema riječima savjetnika u Kremlju Yuryja Ushakova, ovo je pojašnjeno nakon telefonskog razgovora između ruskog i turskog predsjednika.

„Mogu samo da kažem da je telefonski razgovor između našeg predsjednika i Erdogana obavljen juče i da se razgovaralo o turskom prisustvu u Siriji. Da, Erdogan je sve objasnio“, kazao je Ushakov novinarima u četvrtak, ne zalazeći u detalje.

U četvrtak je i turski ministar inostranih poslova Mevlut Cavusoglu kazao da su operacije Ankare u Siriji usmjerene na borbu protiv Islamske Države (IS) i druge terorističke grupe.

„Trenutno, u okviru operacije „Štit Eufrata“ usko sarađujemo sa našim partnerima i saveznicima. Naš cilj je da očistimo Siriju i ovaj region od Islamske Države, terorista i pobunjenika iz Al-Nusra fronta“, kazao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergeyom Lavrovim.

„Nastavićemo da vodimo svoju politiku koja je u skladu sa ruskim stavom – tražićemo i naći političko rješenje za konflikt i pružiti sistematsku humanitarnu pomoć“, dodao je on.

On je kazao i da turska politika u pogledu Sirije „ostaje nepromijenjena“. „Mi sarađujemo sa drugim zemljama, ali vjerujemo da će naša bliska saradnja sa Rusijom biti mnogo korisnija“, kazao je Cavusoglu.

Bez političkog rješenja u Siriji, borba protiv Islamske Države bi mogla biti neefikasna. Lavrov je kazao da očekuje da će bliska rusko-turska saradnja o pitanju Sirije doprinijeti primjeni odluka međunarodne zajednice.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.