EU: Rusija mora priznati odgovornost za obaranje malezijskog Boeinga 2014.

malezija izvor: http://www.ibtimes.co.uk/

Rusija je dužna priznati odgovornost za obaranje malezijskog Boeinga MH17 nad Donbasom 2014. godine i surađivati kako bi se utvrdila istina, navedeno u izjavi zemalja EU nakon summita u Bruxellesu.

“Europsko vijeće ponavlja svoju punu potporu Rezoluciji 2166 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o padu malezijskog Boeinga leta MH17. Poziva Rusiju da prizna svoju odgovornost i da u potpunosti surađuje u utvrđivanju istine, pravde i odgovornosti”, navodi se u dokumentu.

Međutim, rezolucija Vijeća sigurnosti za pad zrakoplova nije utvrdila odgovornost bilo koje zemlje ili entiteta.

Podsjetimo da je Boeing 777 zrakoplovne tvrtke Malaysia Airlines leta MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur srušio se 17. srpnja 2014. na jugoistoku Ukrajine. Prema rezultatima istrage, zrakoplov se raspao još u zraku, nakon što ga je pogodio projektil sustava Buk. U zrakoplovu je bilo 283 putnika i 15 članova posade. Nitko nije preživio.

U svibnju ove godine je međunarodni istražni tim, iz kojeg je isključena Rusija i koji nije htio uzeti u obzir detaljno stručno izvješće ruskih istražitelja i tvrtke Almaz-Antej, koja proizvodi ove sustave, na konferenciji za novinare potvrdio staru tezu da je zrakoplov srušen iz raketnog sustava Buk koji je pripadalo 53. protuzrakoplovnoj brigadi ruskih oružanih snaga iz Kurska.

FOTO:Ilustracija, sistem 9K37 Buk ukrajinske vojske

Moskva pobija ove optužbe, pozivajući ih da su neutemeljene. Osim toga, ruske snage u trenutku obaranja zrakoplova nisu mogle imati vrstu projektila kojim je oboren malezijski putnički zrakoplov, što je lako provjeriti u dostupnim podacima ruskog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

“Ako je malezijski zrakoplov na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur pogođen projektilom Buk, sigurno je riječ o modelu 9M38M1 koji više nije u uporabi u ruskim oružanim snagama, a morao je biti ispaljen iz sela Zaroščenskoje, pod kontrolom snaga Ukrajine”, po završetku istrage je rekao predsjednik uprave tvrtke Almaz-Antej Jan Novikov, naglašavajući kako nalazi interne istrage ne odgovaraju onima nizozemskog izvješća.

“Posljednja godina u kojoj je proizveden projektil Buk 98M38M1 je 1986. Vijek trajanja ove rakete je 25 godina. Nakon tog razdoblja je njegova uporaba zabranjena i projektili su povučeni iz službe”, rekao je Novikov .

Prema izvješću ruske tvrtke, ruske trupe takve projektile više ne koriste od 2011. godine, dok su ukrajinske snage 2005. godine posjedovale 502 projektila 9M38 i 991 projektil 9M38M1.

Do, potpuno suprotnih zaključaka su došle nizozemske vlasti, prema kojima je projektil je ispaljen iz područja pod nadzorom milicija Donbasa, što su ponovile u svinju ove godine.

Prema izračunima nizozemskih istražitelja, projektil sustava Buk je lansiran negdje iz istočne Ukrajine u području od 320 četvornih kilometara, ali nije bilo moguće točno utvrditi s kojeg se položaja lansiranje dogodilo.

Sergej Lavrov

FOTO: Sergej Lavrov

Malezijski Boeing MH17 se srušio zbog detonacije projektila koji je eksplodirao pored zrakoplova i pogodio je lijevu stranu trupa, objasnio je tada Tjibbe Joustra, predsjednik “Uprave nizozemske sigurnosti”.

Ranije su u nizozemskom parlamentu odbili razmotriti prijedlog o procesuiranju Ukrajine zbog nesreće leta MH17, koja je prema međunarodnim pravilima bila dužna zatvoriti nebo za civilno zrakoplovstvo letove iznad teritorija gdje se odvijao oružani sukob.

Dok Nizozemska i Australija insistiraju na ruskoj krivnji, Malezija je priopćila kako nema uvjerljivih dokaza koji bi potvrdili odgovornost Rusije za pad Boeinga.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je na priopćenje takozvane “međunarodne” istražne komisije odgovorilo da su optužbe za sudjelovanje Rusije u tragediji neutemeljene i da je istraga bila jednostrana.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio kako su međunarodni istražitelji ignorirali sve dokumentarne dokaze o nesreći MH17 koje je Rusija u više navrata predočila i ponudila se da surađuje u istrazi.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
17 novembar
Gost
17 novembar

morace rusija da prizna i genocid nad trecim rajhom

tuf
Gost
tuf

Volio bih vec jednom procitati sljedeci naslov:
Rusija: EU mora priznati odgovornost za financiranje i organiziranje terorizma na svjetskoj razini
Dokazni postupak bi bio vrlo jednostavan.

belay
Gost
belay

Tako i treba Rusijo …priznaj krivicu pa cemo onda utvrdjivati jel to istina il nije …da nije tako tragicno crko bi od smijeha !!

GIVI
Gost
GIVI

haha … trovanje ruskog špijuna više nije in

Petar
Gost
Petar

Kratka pamet…zaboravilo se zasad….to je za neku rezoluciju 2025

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Po istoj logici bi mnoge europske države, uključujući i Hrvatsku te SAD morale snositi odgovornost za zlodjela ISLOvaca u Siriji. Naime, oružje koje su koristili ti teroristi je došlo iz tih država. U čemu je razlika između 200 pobijenih Sirijaca, 200 pobijenih i nevinih Palestinaca i 200 pobijenih u nekom zrakoplovu?
Jedino u tomu čiji su mrtvi. Pa su poginuli ‘naši’ vrjedniji od poginulih ‘njihovih’.
Što se tiče samog rušenja malezijskog zrakoplova…potpis terorista koji su izvršili tu egzekuciju nevinih ljudi je jasan i prepoznat ćemo ga u rušenju zrakoplova nad Francuskom, u rušenju ruskog zrakoplova nad Sirijom…u rušenju blizanaca.
Za rušenje malezijskog zrkoplova nad Ukrajinom i za trovanje Skripala u Britaniji, Rusija snosi jednaku odgovornost – nikakvu. I to banda jako dobro zna.

X3M
Gost
X3M

Ja imam samo jedno pitanje.

Zasti bi Rusija morala priznat??

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Ne mora niti neće priznati, te je to razlog da joj EU neće skinuti sankcije.

Temeljem rušenja ovog zrakoplova su joj 2014. i dane sankcije koje su još na snazi, a koje su uzrokovale stotine milijardi dolara štete Rusiji i EU, a uhodane poslove europskih tvrtki sa ruskima bespovratno su zauzele druge tvrtke.

Ujka Sem trlja ruke.
K nozi! Naredba koju EU kujica uvijek posluša.

Siniša
Gost
Siniša

Xahaxahaxa kujica,e to pravi termin!!!!

Petar
Gost
Petar

Bem ti…k nozi….di se samo sjeti.hahahaha

Riddick
Gost
Riddick

Ko prizna pola mu se prasta , ko ne prizna sve.
Briga njih ko je kriv , koga su oni zastitili na pravdi Boga ,oni hoce da iskoriste priznanje da bi mogli da sruse kredibilitet Rusije i da uvedu dodatne restrikcije.
Njima je pravda koncept koji postoji u bajkama i knjizevnim romanima .
Zato sa njima ne treba nista priznavati , sve negirati i postavljati kontrapitanja…

Alan Ford
Gost
Alan Ford

” Zasti bi Rusija morala priznat?? ”
Pa da se ne nađe pravi krivac. Zar ima LOGIČNIJE objašnjenje?

Riddick
Gost
Riddick

to je ta dijabolična “pravda” na Zapadu danas , jedan kafkijanski proces.
Sa njima treba samo drsko , bezobrazno i lažovski nastupiti…

Ivan
Gost
Ivan

Drsko i bezobrazno da, ali lagati bez potrebe nije dobro. Cak sta vise glupo je.

GRUNF
Gost
GRUNF

AKO NISU ONI, ONDA SMO MI.

Siniša
Gost
Siniša

Xahaxaha tacno,mi smo ali da mi ne budemo oni moraju priznati!

Edo
Gost
Edo

Pa šta drugo preostaje? Nisu uspjeli naći niti jedan dokaz koji ukazuje na odgovornost Rusije i sad pokušavaju da ih nagovore da sami priznaju krivnju. Isto kao sa Skripalima, nakon što su svi “dokazi” pali u vodu i ostalo samo “mi vjerujemo”, “jedino logično je” i sl. pokušali su da nagovore Rusiju da sama prizna. Jedno je sigurno, medijski su postigli rezultat i puno njih vjeruje da je Rusija odgovorna uprkos svim nelogičnostima i nedostatku konkretnih dokaza. Osim toga, nađeni geleri ukazuju na tip rakete koji Rusija odavno nema a Ukrajina ima. Ukrajina je ta koja je skrenula avion u ratnu zonu te odbila dati komunikaciju posade sa kontrolom leta. SAD su isto odbile dati satelitske snimke što sigurno ne bi propustile da dokazuju rusku krivnju.

Srba
Gost
Srba

EU je izazvala Majdan u Kijevu a Kijev izazvao rat u Donbasu nije zatvorio nebo i opalio po malezijskom MH17…znaju oni istinu samo se prave naivni…

GIVI
Gost
GIVI

Europsko vijeće ponavlja svoju punu potporu Rezoluciji 2166 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o padu malezijskog Boeinga — kako ne daje potporu rezoluciji o kosovu, nego radi kontra te rezolucije — eu su fašističke gnjide

Maksim
Gost
Maksim

Zanimljivo kako Australija optuzuje Rusiju za obaranje aviona u kome gine ako se ne varam oko pedesetak australaca ali tad ne protjeruju ruske diplomate dok u slucaju Skripal to cine. Toliko je njih pogodio pokusaj trovanja tamo nekog ruskog spijuna da je zasjenio sve poginule australce. Svaka cast Ozys.

Croatia
Gost
Croatia

Nije Rusija banana drzava da radi takve bedastoće nepotrebno da šteti ugledu velike nacije. Ovo mi izgleda kao podmetanje iz Londona „Theresa Bond“ je opasan igrač ??!

Adriana
Gost
Adriana

Kada bi Rusija bila u stanju kazati “no gas for you” i prepustiti Europljane Yankee-ijevskim cijenama LNG i opskrbi po devizi “America first” u hladnim zimama,došlo bi do brzog otriježnjenja i prestanka stalnog prozivanja Rusije bez jakih aduta. Europska proizvodnja plina pada, potrebe rastu. Za sada su cijene LNG dosta manje nego u pacifičkom području, ali bez isporuke iz Sibira, brzo bi se izjednačile, a tada od europske konkurentnosti (njemačke prvenstveno) ne bi mnogo ostalo. No, koliko god Rusija zavisi od europskog (njemačkog novca), Europa zavisi od jeftinog plina. To je vrlo zdrava međusobna ovisnost, koja neuključenima smeta.

iVAN
Gost
iVAN

lol, kad nekoj babi bude poplava u kupaoni isto je kriva Rusija……

Pink Panter
Gost
Pink Panter

Imaš vrhunsko ime iVAN . 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

@Piretis: Da citiram ovdje napisano u kontekstu Sirije: Sun Cu je rekao kako je najbolji rat onaj koji se nije dogodio, odnosno, kada se pobjeda nad neprijateljem ostvari bez vojne akcije i bez formalne objave neprijateljstava. To je najviši oblik pobjede, koju mogu ostvariti samo veliki političari, koji se ne rađaju svako stoljeće. Mislim da gledaš pobjedu, ali ti je na trenutak pobjegla zbog emocija

IVE Oldtimer
Gost
IVE Oldtimer

Hoce li nam konacno objaviti pismo koje je nakon samoubustva iza sebe ostavio ukrajinski pilot, koje je prvi sletio nakon pada malezijskog MH17?

Podravec
Gost
Podravec

Nu budala na ovom svijetu!

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Rusija je kriva zato sto je ziva, i sto ne dozvoljava medjunarodnim mufljuzima i kaubojima da je pljackaju, kako su poceli za doba Jelcina.

Piretis
Gost
Piretis

Ironično da sam jučer na tekst “Antisistem” u komentaru rekao da Rusija dopušta previše poniženja i da u tome ne vidim neku mudrost. Da je pravovremeno, tj u samom početku spriječila nastanak i divljanje nacionalista i fašista u Ukrajini svega ovog ne bi bilo. Sada joj mogu tovariti i pripisivati što im padne na pamet. Izvinjava li se SAD ili Izrael za djela koja su neosporno učunili? Zašto da se Rusija ispričava i priznaje nešto što nije učinila? Zato što se sama, nedjelovanjem, dovela u situaciju da nekakva slabašna EU na njoj vježba strogoću. Krajnje je ponižavajuće vidjeti da se jedan od trenutno najboljih diplomata na svijetu S. Lavrov svako malo opravdava Zapadu. Svijet voli pobjednike. Ako ih i ne voli ali ih bar respektira.

Adriana
Gost
Adriana

Točno. Od kada su Rusi razvalili Kalibr raketama po Siriji i prikazali ponešto druge tehnike, arapski svijet i cijeli Istok ih drugačije doživljava, čak i USA. Bilo je nezaboravno u Emiratima gledati kidavelu amerskog nosača i pratnje kroz Hormuz prema oceanu, te enormni porast poštovanja, upravo respekta, prema malobrojnim ruskim državljanima u posjeti poslije djelovanja iz Kaspijskog mora. Arapi cijene silu iznad svega, tek poslije kojekakve trikove. Likovima iz EU-ropske unije pomalo iz guzice u glavu dolazi ponešto pameti; sporo, krajnje sporo, da li i dostižno?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Možeš to gledati i sa druge strane.
Što se u konačnici postiglo nakon ukrajinskog puča i četiri godine sankcija Rusiji?

Ukrajina zbog poluratnog stanja i gubljenja ruskog tržišta koji je činio pozamašni dio njihovog BDP-a ekonomski propada, enormno se zadužuje na zapadu po visokim kamatama koje neće moći vraćati, gubi zaradu od plinovoda, u EU i NATO nije ušla niti će ikada ući, bespovratno su izgubili dio teritorija itd.
Ukrajinu zovu još i žitnica Europe zbog vrlo plodne zemlje, najveća je europska zemlja površinom (Rusija je više u Aziji) sa svojih 42 milijuna stanovnika, te je i to razlog njezinog ciljanog gospodarskog uništenja – da kreditori vrlo jeftino dođu do ogromne površine njihovog poljoprivrednog zemljišta (GMO u budućnosti?).
Rusija se sa druge strane osamostalila od ovisnosti od EU, riješila se SWIFT-a, digla svoju poljoprivredu, dobila gospodarske/političke/vojne saveznike na BI, počela graditi plinovode i naftovode prema Kini, završila Sjeverni tok 2 prema Njemačkoj, rješava se američkih obveznica, stvara zalihe zlata, vraćanjem Krima NATO ne može napraviti ništa na Crnom moru, diverzificirala je svoju zaradu od izvoza na više proizvoda itd.
EU je od sankcija Rusiji isto veliki pušioničar jer sami sebe nokautiraju po naputku izuzetnih čija je to sve i bila kuhinja, da ne spominjemo izbjeglice koje dolaze sa BI uglavnom bježeći od rata koje su izuzetni zakuhali svojim pokušajima prekrajanja granica BI.

Što se Rusija po tebi trebala politički/vojno umiješati u ukrajinski puč?
Onda bi bila sasvim druga priča od gore navedene.

Da je EU slabašna kako tvrdiš – gospodarski i brojem stanovnika je daleko iznad Rusije – ali je politički patuljak koji ne zna/ne može/ne smije razmišljati svojom glavom.

Možda je i sve ovo što se dogodilo bilo dogovoreno od svjetskih vladara iz sjene, a mi gledamo samo predstavu, tko će ga znati.

Piretis
Gost
Piretis

@Tupko G.- Nije posve jasno kakva je korist po Rusiju od slabašne i devastirane Ukrajine.
Hoću reći da će svaki potez Rusije od strane rusofila biti dočekan sa ovacijama bez obzira jeli ili nije bio najbolji. A u situaciji ukrajinskog puča na Majdanu Rusija se nije najbolje (bolje rečeno nikako) snašla. Slala je različite izjave, prijetila vojnom zaštitom rusofonskog stanovništva, oštro upozoravala kad su raketirana pogranična sela u RF-u itd. Očigledno da nije predvidjela tijek događaja i da je bila iznenađena i nepripremljena na djelovanje. Dovoljno je vremena prošlo da bude jasno kako je nedjelovanjem Rusije narod u Dunbasu nepotrebno izložen mrcvarenju od strane ukrajinskih nacista. NATO-u sasvim odgovara stanje ni rata ni mira u Ukrajini. Odgovara li Rusiji tinjajući sukob na granici?
Mišljenja sam da je Rusija sa Ukrajinom gadno uprskala i da će joj trebati jako puno vremena da koliko toliko okrene vodu na svoj mlin. A tu vrijeme nikako ne radi za nju. SAD su još prošle godine počeli s izgradnjom operativnog mornaričkog centra u Očakovu. To je praktično vojna baza US Marines. Bi li ona postojala da je 2014 Rusija oštro nastupila? Hoće li to biti jedina i zadnja Američka baza u Ukrajini? Koliko pomaže što Ukrajina neće biti u NATO-u ako je premrežena vojnim i obavještajnim bazama?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Piretis, Laki ti je dobro odgovorio sa Sun Tzuom u komentaru ispod moga 😉

Što ti to znači da je Rusija oštro postupila – ti bi na mjestu Putina 2014. ušao sa ruskom vojskom iz Rusije i okupirao Ukrajinu?

Protekom vremena doći će većini Ukrajinaca u glavu što su postigli sa tim pučem, mislim da kritičnoj masi već i jest.

Što se tiče američke baze u Ukrajini, lako to ukrajinski parlament potjera ako Ukrajinci odluče na sljedećim izborima smijeniti trenutnu vlast.

....
Gost
....

Rusija mora priznat da bi se utvrdila istina. Koji su to isprani mozgovi, ograniceni. Ponavljaju isto vec godinama, novinari mogu samo radit copy- paste, nis novog nekazu. Da mogu nes napravit Rusiji vec bi to napravili. Sad samo lokusavaju sebi dat neku vaznost…..

cicos
Gost
cicos

Mozda bi bilo dobro da rusi daju sve do cega su dosli, Maleziji pa neka oni analiziraju i vjeruju kome hoce a ove prcmoljke iz EU poslati u 3PM

Petar
Gost
Petar

Ala vade iz arhiva….što ne donesu rezoluciju o obaranju putničkog aviona iznad Ustike u Italiji..možda im je Nato pamćenje kratko…ili su i tamo Rusi pucali???

Ivi tz
Gost
Ivi tz

Tacno ova eu pudlica se osilila pravo… Ali skorasnji susret PUTIN – tramp bi mogao pudlici pokazati gdje joj je mjesto.

Ante
Gost
Ante

Tko je sjeća kako su Libiju isto optuživali za rušenje onog aviona u Engleskom gradu Lockerbiu. Ovo je napravljeno skoro po identičnom scenariju gdje zapadne zemlje pokušavaju prisiliti optuženu zemlju za rušenje aviona. Oko toga slučaja je cijeli niz spletki napravljen, dokazi su toliko neuvjerljiv da samo služe kao nekakav zastor da se ne vide pravi dokazi.

bezimeni
Gost
bezimeni

EU: Rusija mora priznati odgovornost za obaranje malezijskog Boeinga 2014.
Rusija; Evo evo…..

Grdi
Gost
Grdi

Kad i EU prizna da su ubili gadafija i unistili drzavu libiju ! ………… i u UN-u iznose na bijelo dana dokaz da su to rusi eksplicitno ucinili !! …….

cool
Gost
cool

Totalno ne bitno tko je srušio avion, već – tko je bio u avionu? Ti koji su bili su totalni Šumaheri u mozak jer su več od prije imali pouku kad su bili pojedinačno su ih sve srušili; oni su očekivali kao proći će glatko ako su više grupirani?? Moš se misliti koji zajeb!?

Abe
Gost
Abe

Meni je ovo bas zabavno!

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

Ne znam šta bih rekao, nemam riječi. Mislim da je svaka ironija, svaki sarkazam, suvišan, i da ova izjava vijeća Europe govori dovoljno i previše i sama za sebe. I to se zove institucija!? I to mi plaćamo!? Sačuvaj nas Bože! U svakom slučaju, Rusiji će ovo biti još jedan znak i potvrda da globalističko-razbojičke strukture infiltrirane u sve i svašta nemaju namjeru ostaviti ogromna prirodna bogatstva narodima Rusije, već ih okupirati po modelu pod kojim su okupirane i druge istočno-europske država i oteti im sve pa se s tuđom imovinom kockati na burzama.

Kanncer
Gost
Kanncer

Kuhinja CIA-e i ukrajinskih slugu…

prika
Gost
prika

a rusi stave veto da ne bi optuzili srbe za genocid u bih i srebrenici.
to je ta ruska pravda.

nebitan komentar
Gost
nebitan komentar

stvarno ali istinito divim se tvome bistro razumu,kad bi za sve sto se desilo postojao posten process mnoge stvari be bile razjasnjene,a I mozda bi postojao genocide nad srbima u jasenvovcu,samo veto je stavio tito I kpj

POVEZANE VIJESTI

Izbornik