fbpx

EU zaprijetila SAD-u uzvratnim carinama – Blef Bruxellesa ili realna mogućnost?

sad us eu

Europska unija može nametnuti carine na uvoz američke robe vrijedne 20 milijardi eura kao odgovor na slične korake Washingtona na štetu europske automobilske industrije. To je najavio Jean-Luc Demarty, generalni direktor Europske komisije za trgovinu.

“Moramo biti spremni za simetričan i učinkovit odgovor na sve nove trgovinske restrikcije koje nam mogu nametnuti SAD”, izjavu Jean-Luca Demartya citira Bloomberg.

“Pripremili smo nacrt popisa robe uvezene iz Sjedinjenih Država u iznosu od 20 milijardi eura, na koje se mogu poduzeti protumjere”, rekao je europski dužnosnik.

Eskalacija spora između Sjedinjenih Država i Europske unije zbog carina je počela je u lipnju 2018. godine, kada je predsjednik Donald Trump zahtijevao od svoje administracije da donese odluku o  uvođenju carine od 25% na strane automobile, kamione i rezervne dijelove, prvenstveno europske i japanske, ako te zemlje ne smanje carine na američke proizvode.

U kolovozu su SAD i EU uspjeli djelomično riješiti sukob i dogovoriti se o postepenom ukidanju carina i drugih trgovinskih prepreka, ali je prethodni dogovor Junckera i Trumpa iz srpnja prošle godine otvorio vrata uvozu američke genetski modificirane soje u EU.

Međutim, američke vlasti nisu zadovoljne stopom rasta izvoza u EU i sada provode provjeru uvoza automobila koja će biti dovršena u veljači.

S druge strane, kao što smo izvijestili, Europska komisija je pod pritiskom Njemačke i zemalja istočne Europe koje sudjeluju u proizvodnom lancu njemačke automobilske industrije da se postigne dogovor s Washingtonom, iako je u paketu pregovora popuštanje američkoj strani u sektoru poljoprivrede, privatnosti i hrane.

Stoga izjavu Jean-Luc Demartya treba uzeti s rezervom, iako nije isključeno da bi pod pritiskom Italije i drugih zemalja koje se ne slažu s potpunim otvaranjem europskog tržišta u sklopu oživljenog sporazuma TTIP recipročne carine također mogle biti opcija. No, tada treba računati na novi krug carina iz Washingtona, nakon kojeg bi SAD i EU ušli u trgovinski rat kakvog Washington vodi s Pekingom.

“TTIP 2” i GMO – EU se zbog automobila odriče hrane, zdravlja i privatnosti

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ovo mi liči na program “1 bubreg europljana, osim njemačkog, za 1 prodati njemački automobil u americi”. oni, amerikanci I njemci, su se dogovorili kako da naštete europi osim njemačkoj

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Blef!

Ratoborna Gljiva
Gost
Ratoborna Gljiva
1 godina prije

T.J da pokaže lokalnim fukarama da se ko fol i oni nešto pitaju

Володимѣръ
Gost
Володимѣръ
1 godina prije

plačali bi ameri i njemci nama harač da smo malo pametniji

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

hvatanje što boljih pozicija za novu rundu pregovora

Nono
Gost
Nono
1 godina prije

Udri carine .. ožeži , pa ne mogu valjda protiv svit fajtat, kad smozga da mu je gore nego prije oladit će . Ne može njemačka naštancat auta šta mogu progucat rusija i kina . Ne boj se nego okrpi bandu .

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Bilo bi zanimljivo znati koliko je Njemačka i čitava Evropa u VLASNIŠTVU Amerike.
Nedavno čitam da su na pregovorima o kapitulaciji Njemačke u I velikom veliku ulogu imali bankari;sa strane USA i “saveznika” osnivač FEDa a sa druge strane, Njemačke strane,isto bankar ali rođeni brat tog iz FEDa….braća Wartburg.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

od weimarske republike usa drži 70% englezi 15% njemačke

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

U suštini potpuno nebitno u svetlu mnogo važnijih dešavanja koja će odrediti sasvim nova pravila. Svi današnji dogovori su privremene prirode i to svi znaju ili bar osećaju.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Smijesno je i pomisliti da ce EU uvesti nekakve carine US. EU uporno glumi nakakvu silu jer je bogata, pa misli da moze. Neshvaca da to nije moguce bez jake vojne sile, a NATO je u stvari US. Dugo je i EU koristila NATO kisobran za sirenje i projeciranje svoje ekonomske moci, pa neshvacaju da je doslo vrijeme da plate to. Kao u onoj narodnoj- vojsku moras imati i placati, ako ne svoju, onda ces tudju, ali puno skuplje!

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Ali ga ti nalupeta , što hoćeš reći da ne bi možda ameri napali europu?

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Prije će na mojoj “čuni” narasti nokat nego će EU americi uvesti carine i makar 1 promil!!!

Nik
Gost
Nik
1 godina prije

Danasnji najbolji vic….

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

Nazalost sve vodi globalnosti ,globalnog trgovinskog rata,
a povjesna vjerojatnost,da su svi trgovinski ratovi,lose zavrsili.
Bio bih presretan da ovaj globalni trgovinski rat zavrsi jednim
velikim hapy endom ili koljektivnom opaljotkom.

Medutim povjest do 29 i iza 29 se ponavlja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik