EU zaprijetila SAD-u uzvratnim carinama – Blef Bruxellesa ili realna mogućnost?

sad us eu
14 komentara

Europska unija može nametnuti carine na uvoz američke robe vrijedne 20 milijardi eura kao odgovor na slične korake Washingtona na štetu europske automobilske industrije. To je najavio Jean-Luc Demarty, generalni direktor Europske komisije za trgovinu.

“Moramo biti spremni za simetričan i učinkovit odgovor na sve nove trgovinske restrikcije koje nam mogu nametnuti SAD”, izjavu Jean-Luca Demartya citira Bloomberg.

“Pripremili smo nacrt popisa robe uvezene iz Sjedinjenih Država u iznosu od 20 milijardi eura, na koje se mogu poduzeti protumjere”, rekao je europski dužnosnik.

Eskalacija spora između Sjedinjenih Država i Europske unije zbog carina je počela je u lipnju 2018. godine, kada je predsjednik Donald Trump zahtijevao od svoje administracije da donese odluku o  uvođenju carine od 25% na strane automobile, kamione i rezervne dijelove, prvenstveno europske i japanske, ako te zemlje ne smanje carine na američke proizvode.

U kolovozu su SAD i EU uspjeli djelomično riješiti sukob i dogovoriti se o postepenom ukidanju carina i drugih trgovinskih prepreka, ali je prethodni dogovor Junckera i Trumpa iz srpnja prošle godine otvorio vrata uvozu američke genetski modificirane soje u EU.

Međutim, američke vlasti nisu zadovoljne stopom rasta izvoza u EU i sada provode provjeru uvoza automobila koja će biti dovršena u veljači.

S druge strane, kao što smo izvijestili, Europska komisija je pod pritiskom Njemačke i zemalja istočne Europe koje sudjeluju u proizvodnom lancu njemačke automobilske industrije da se postigne dogovor s Washingtonom, iako je u paketu pregovora popuštanje američkoj strani u sektoru poljoprivrede, privatnosti i hrane.

Stoga izjavu Jean-Luc Demartya treba uzeti s rezervom, iako nije isključeno da bi pod pritiskom Italije i drugih zemalja koje se ne slažu s potpunim otvaranjem europskog tržišta u sklopu oživljenog sporazuma TTIP recipročne carine također mogle biti opcija. No, tada treba računati na novi krug carina iz Washingtona, nakon kojeg bi SAD i EU ušli u trgovinski rat kakvog Washington vodi s Pekingom.

“TTIP 2” i GMO – EU se zbog automobila odriče hrane, zdravlja i privatnosti

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

ovo mi liči na program “1 bubreg europljana, osim njemačkog, za 1 prodati njemački automobil u americi”. oni, amerikanci I njemci, su se dogovorili kako da naštete europi osim njemačkoj

NSU
5 godine prije

Blef!

Володимѣръ
5 godine prije

plačali bi ameri i njemci nama harač da smo malo pametniji

Šok
5 godine prije

hvatanje što boljih pozicija za novu rundu pregovora

Nono
5 godine prije

Udri carine .. ožeži , pa ne mogu valjda protiv svit fajtat, kad smozga da mu je gore nego prije oladit će . Ne može njemačka naštancat auta šta mogu progucat rusija i kina . Ne boj se nego okrpi bandu .

Siniša
5 godine prije

Bilo bi zanimljivo znati koliko je Njemačka i čitava Evropa u VLASNIŠTVU Amerike.
Nedavno čitam da su na pregovorima o kapitulaciji Njemačke u I velikom veliku ulogu imali bankari;sa strane USA i “saveznika” osnivač FEDa a sa druge strane, Njemačke strane,isto bankar ali rođeni brat tog iz FEDa….braća Wartburg.

shumadinac
5 godine prije

U suštini potpuno nebitno u svetlu mnogo važnijih dešavanja koja će odrediti sasvim nova pravila. Svi današnji dogovori su privremene prirode i to svi znaju ili bar osećaju.

Ivan
5 godine prije

Prije će na mojoj “čuni” narasti nokat nego će EU americi uvesti carine i makar 1 promil!!!

Nik
5 godine prije

Danasnji najbolji vic….

Njonjobobo
5 godine prije

Nazalost sve vodi globalnosti ,globalnog trgovinskog rata,
a povjesna vjerojatnost,da su svi trgovinski ratovi,lose zavrsili.
Bio bih presretan da ovaj globalni trgovinski rat zavrsi jednim
velikim hapy endom ili koljektivnom opaljotkom.

Medutim povjest do 29 i iza 29 se ponavlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI