Europska komisija s 18 milijuna dolara “pomoći” Iranu “spašava obraz”

Karta Irana
9 komentara

Kao što smo ranije izvijestili, početkom ovog mjeseca su SAD nametnule prvu rundu sankcija Iranu, dok u studenom Washington namjerava potpuno spriječiti izvoz iranske nafte i bilo kakvo poslovanje s Islamskom Republikom.

Iako je Europska unija izglasala zakon prema kojem europske kompanije i pojedinci ne moraju poštivati jednostrane sankcije Washingtona protiv Irana, europski dužnosnici su svjesni da će velike korporacije koje imaju svoje ogranke u Americi i posluju s američkim financijskim sektorom same odustati od unosnih poslova.

Teheran je ranije tražio jamstva za poštivanje svih ranije potpisanih ugovora s europskim partnerima ili će Iran također istupiti iz nuklearnog sporazuma i nastaviti s obogaćivanjem urana.

Kako bi spriječila takav razvoj događaja i pokušala pokazati dobru volju, Europska komisija je danas odobrila prvi paket simbolične pomoći Iranu u iznosu od 18 milijuna eura, što je službeno potvrđeno u Bruxellesu.

“Europska komisija je danas odobrila paket prve pomoći od 18 milijuna eura kako bi se podržao gospodarski i društveni razvoj u Islamskoj Republici Iran, uključujući 8 milijuna eura za pomoć privatnom sektoru”, navodi se u dokumentu.

Cjelokupni iznos planirane pomoći iznosi 50 milijuna eura.

Bruxelles naglašava kako je ranije Europska unija usvojila regulativu koja zabranjuje europskim tvrtkama da izvrše američke sankcije protiv Irana.

Međutim, Bruxelles ne namjerava kazniti tvrtke koje odluče smanjiti ili prekinuti svoje poslovanje i jednostrano napustiti poslovne ugovore s Islamskom Republikom.

U obrazloženju se navodi “kako Europska komisija nema ovlasti da utječe na poslovne strategije privatnih tvrtki”.

Zanimljivo je da iranska televizijska mreža PressTV nije ni prenijela ovu vijest, što ne čudi, obzirom da je bijeg francuskog diva Total i kompanije Airbus iz Irana vlasti u Teheranu  prisilio na traženje novih partnera, što je trajalo kratko zahvaljujući Kini i Rusiji, koji su se ponudili da popune vakuum.

Europska komisijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zaha
5 godine prije

Ovo je ipak nekakva dobra vijest od EU, a penali za jednostrani prekid ugovora su stvar ugovora a ne eu, pa ako su lose ugovorili njihov problem

Zagor
5 godine prije

Off topic. Predlažem redakciji da na kraju dana, sve one vijesti koje nije uspjela obraditi, okupi u jedan članak u formi natuknica. Vjerujem da bi to bilo dosta interesantno, a i mogli bismo diskutirati o više tema pod jednim naslovom, kao npr. – Susreli se Bolton i Patrušev, dogovorili se nisu, niti su uskladili izjavu za javnost – Saudijske snage u Jemenu napravile novi masakr. U zračnom udaru poginulo +30 ljudi, od čega najmanje 22 djece – Ruska vojska u Siriji izrotirala 63.000 vojnika da steknu borbeno iskustvo. Više od 90% pilota u rotaciji – U Latviji počele najveće vojne vježbe od osamostaljenja. Sudjeluje 10000 NATO vojnika. Jedan od scenarija, borba protiv civilnih nemira – Poljska u EU postaje ekonomska sila – Filipini uznemireni oko mogućeg kineskog razmještaja nuklearnog oružja na prostoru Južnog Kineskog Mora – Iako razapet od MSM, Jeremy Corbyn ima podršku 40% britanaca – Twitter ugasio 284… Čitaj više »

Potemkin
5 godine prije

Europa je spasila obraz parama kao i obicno , iran pare nije odbio kao i obicno , sto se mene tice iran bi spasio obraz da ovaj grad naziva karaj s obzirom na cednost iranskog rezima preimenuje u Ne karaj .

tuf
5 godine prije

Što je to, neka loša šala?
Pobogu, jedan Jacob & Co dijamantni sat košta toliko.
Florentino je toliko uplatio kao predujam da bi postao predsjednik Real Madrida.
Toliko je koštao j…ni Henkelov centar za 3D ispis.
Što da Iranci naprave s time? Trebali bi iz dišpeta potrošiti na centrifuge za obogaćivanje urana.
Ako uzmemo da u prosjeku jedna URENCO centrifuga košta oko $20.000, dalo bi ih se kupiti oko tisuću.
A dobro bi im došlo, jer izraelski militanti neće odustati od sukoba. Ako Iranci uzvrate, znamo koje oružje slijedi kao odgovor. Dakle – prevencija!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI