fbpx

Francuska krije svoj izvozni deficit kao i Hrvatska proračunski

Dug

Ministarstvo Francuske je prikrilo stvarni izvozni deficit zemlje, piše u internom tajnom dokumentu kojeg je otkrio i objavio satirični časopis “Le Canard Enchaîné”. Greška je u pet milijardi eura za 2017. godinu. Slične greške se vuku godinama.

Ako se uzme razlika izvoza i uvoza između Francuske i EU zone, izvozni deficit Francuske iznosi 63 milijarde eura. Već 2014. godina dolazi do pogrešnog izračuna gdje se gubi dodatnih 5 milijardi eura izvoznog deficita.

U tajnoj zabilješci se tvrdi da je do greške došlo lošim proračunom i da namjera za manipuliram nije postojala.

Interesantno da i u Hrvatskom Saboru razgovor o prikrivanju stvarnog duga, kroz proračune rupe Hrvatske, nikoga ne interesira osim 4-5 saborskih zastupnika koja bezuspješno traže odgovor o kontnom računu na kojem se nalazi nekoliko desetina milijardi duga, a koji nije prikazan u godišnjem proračunu.

Prikazivanjem ovoga duga, što je zakonska obveza, Hrvatska bi automatski dobila loš kreditni rejting, a time i veće kamate na već neotplative kredite.

Izgleda da svi kriju stvarno financijsko stanje na svim razinama, a da su priče o smanjenju javnog duga obične političke floskule.

Ivan Pernar objašnjava kako je hrvatski dug podijeljen na dva računa s ciljem da se prikrije ukupni deficit proračuna:

https://www.youtube.com/watch?v=lJwjowfv0vw

 

Izvor: Le Canard Enchaîné

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Paaa
Ako hočeš igrati svijetsku velesilu, sa aviononosačem, nuklearnim podmornicama, armijom, avijoni…., a ne možeš konkurirati Njemačkoj, onda si siromah, koji živi preko svojih mogučnosti….
Paaa, onda laži, dok ne pukne!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Nije u vezi teksta no svima koji slave:” Sretan praznik”!

Subotica
Gost
Subotica
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Da je ostalo ono vreme,ja bi bio na svinjokolju

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Kdo 60 tak milliards minusa zadnjih 15 godina 5 milijardi sitno

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Pa što je to naspram zamračenja u kabalapentagramu od dva bilijuna dolarosa………………

max
Gost
max
2 godine prije

Nisam za to da se vlastiti prljavi veš iznosi pred javnost-kreditore jer to ima opaku cijenu. S druge strane nisam ni za guranje glave u pijesak

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  max

Budi uvjeren da kreditori to znaju. A trebala bi znati, u svakoj državi i grupa stručnjaka…nekako se nemogu sjetit puno ekonomista u blizini vlasti, samo Lovrinovića, a on je u Saboru…bar postavlja prava pitanja…kakav bi bio da dobije neku izvršnu funkciju, drugo je pitanje…
A najvažnije: gdje su svi ti novci koje smo navodno dužni.
Većina nema ‘filinga’ koliko je milijarda. Najlakše je računati da je jedna lijepa velika kuća – milijun…a milijarda je 1000 takvih kuća.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Jedno pitanje za komšije Hrvate.Zašto ne glasate za Živi Zid i Ivana Pernara.Pernar vam lepo objašnjava pogubnu politiku dosadašnjih političara.U čemu je problem.Da li više volite laži koje vam serviraju ovi političari ili želite da se suočite sa istinom?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Vi ste glasali za onog Belog….(?), pa je Vučić dobio u 1. krugu.
Nemamo za koga glasat. Nismo nikad ni imali…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

Sjetila se sad napisat: nisam ni jučer: PRVA stranka u kojoj je bio Pernar je – HDZ…zanimljivo?
Jednom sam to napisala, ali sam imenovala ljude, pa nije prošlo kod admina….kad glasaš za nekoga nije loše znati koju školu ima…i tko mu je tatica…

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Djeluju kao sekta koju vode kleptomanka Palfi, njezin ponizni psic Vili i sociopat Pernar. Moglo bi se razglabat o nacinu financiranja, ekonomskom planu itd. Mislim imaju dosta musica iako ne bih ih otpisao. Osobito sada kad ce postat druga najjaca stranka.

Zax
Gost
Zax
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Jer smo mi hrvati stoka koja dobrovoljno guta plave pilule.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Mislim da je Živi zid dobar kao opozicija ali na vlasti ne bi znali riješiti probleme i voditi dobru politiku. Pernar je dosta puta ukazao na greške i kriminal te otvoreno rekao stvari o kojima svi šute k’o ribe i na tome mu svaka čast.
Općenito u svim ex YU republikama ne vidim za koga bi bilo koji narod trebao glasati. Svi imaju lijepu priču ali kad zajašu, mamuzaju do krvi.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Što se tiče Pernara, manje-više je točno opisao monetarni sustav u Hrvatskoj i to od tiskanja samih novčanica (u Austriji i Njemačkoj) do konačnog rezultata gledano makroekonomski. O naravi monetarnog sustava bi svaki građanin morao znati sve da bi mogao u ovom svijetu preživjeti. Naravno, dok god čovjeku ide dobro, on računa da tako treba biti, a onda se odjednom nađe na ulici, bez posla, s obavezama, kreditnim i drugima.
Bankari vole ljude koji ne znaju ništa o sustavu. Političari isto. Mogu im lagati i naklapati koliko hoće, a ovi će gledati poput teladi i pljeskati.
Sustav je projektiran tako da najprije u njemu stradaju najslabiji, oni nesmotreni – kako bi se prikrilo da samom logikom sustava netko mora izvući deblji kraj batine. Danas su to blokirani i ovršeni građani. Braniti se može samo znanjem. Ne ulaziti u kredite, ne ulaziti u fiksne mjesečne obaveze (smartphone za 5 kuna recimo).
Međutim, vezano za dvojno knjigovodstvo kojeg spominje Pernar, hm, nije baš tako.
Dug države je državni dug i to je javni podatak. Proračunski rashodi su kamate na kredite. One kredite koje država treba vratiti u slijedećoj godini idu na refinanciranje i nisu trošak proračuna. Naime, država ne vraća dugove. Samo ih reciklira i plaća kamate.
Sumnjam da je drugačije bilo gdje drugo i nije usporedivo s francuskim lažiranjem deficita u robnoj razmjeni s inozemstvom. Lažiranje se odvija na nečem drugom – na udjelu vanjskog duga u BDP. Kako bi on izgledao manji, onda se frizira BDP. Na veći BDP je dug u postotku dakako manji.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U Americi svaki klinac zna što je dionica…
A bome postoji ne bi vjerovali i cjela profesija…zovu se ekonomisti. Oni ipak znaju nešto o tome.
Naravno, ako imaju prave, tj.ispravne podatke…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kada se neka zemlja zadužuje, otvara se potraživanje. Npr.što znači da Hrv.može koristiti 2 milijarde…i netko to POTPIŠE. Sad je Hrv. dužna 2 milijarde….gdje su podaci o korištenju tog novca?
U vrijeme kad je bivša država bila dužna 11 milijardi, sjećam se – čitala sam na moru, ispostavilo se da je u zemlju ušlo – 9 milijardi, 1988. ili 1989.
‘Kapiš’?
Drugo, sve gore navedeno, troškovi, čine rashode. I idu u bilancu…
Ako SAD ne vraća dugove, zašto misliš da Hrv.neće?

Sardelić
Gost
Sardelić
2 godine prije
Reply to  kiki

Da se na kugli zemaljskoj otpišu svi dugovi.
Privatni I državni. Zemlja se nebi pomakla ni za milimetar.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Sardelić

Kad bi se vratile sve glavnice duga, u optjecaju ne bi ostala ni jedna jedina novčanica i još bi svi ostali dužni za cjelokupni iznos kamata. O tomu govori Pernar, o kreditnom novcu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  kiki

kiki
Malo se saberi. U socijalizmu nije bilo lopovluka. Nijedna strana valuta ne ulazi u zemlju da bi u njoj i ostala, nego da bi čim prije iz nje izašla, to je valjda jasno.
Dugove rijetko tko vraća (Rusija recimo vraća). Uglavnom se dugovi ‘refinanciraju’. Što znači da se uzme novi kredit da bi se vrtio stari i nastavilo plaćati kamate.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bilo je u soc.lopova, ali su ih – kažnjavali. Npr.onaj Končar u brodograd.je poznat iz bivše države po tome…
Cjenjeni soa, na portalu sam naučila nešto o sebi, možeš i ti.
Kad pišeš komentar, vrlo često se dogodi da je zadnja rečenica u suprotnosti s ostatkom teksta…
Drugo, kad pišeš o kapi kiše na lijepom jesenskom listiću…završavaš sa agregatnim stanjima vode….?
Ono radi čega pišem idući dio komentara, nisi ti, nego Pernar.
Taj je nešto negdje pročitao…o novcu. E, to nije dovoljno.
Potrbno je poznavati pojam novca, novac u povjesti, pojmove vrijednosti i korisnosti, zatim, pojam novčane mase, novac u optjecaju….nakon toga tek idu razmišljanja o monetarnoj politici. Koja nije jedini instrument ekonomske politike, nego jedan od mnogih. I mora bit usklađen s ostalima….k tome, ek.sustavi su složeni sustavi.
Pretpostavimo relativno uređenu ekonomiju, SAD u sedamdesetim…
I kada imaš sve podatke, i koristiš dobar model, – govorimo o grupi stručnjaka- vjerojatnost predviđanja učinka jedne ekom.mjere, npr.povećanja porezne stope je …maksimalno 60%.
Nije problem što Pernar nezna. Problem je što nebi angažirao nikoga tko zna. A ako i jest ‘čvrknut’ na bilo koji način, nema zakona koji bi mu zabranio da kao takav bude u vlasti.
Usprkos tome, to ne znači da neću glasat za njih…za koga bi trebala…nemamo što izgubit…
Naš minist.financija ide u priv.firmu…znaš što to znači?
Kad je radio za ‘Belje’, prodao ih je ‘Agrokoru’…onda je otišao u isti i nije znso što se tamo radi…?
Pa i malom djetetu je jasno…za koga je uvjek radio…

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Laziranje bilanci je najpopularniji stup liberalne ekonomije.Danas je toliko rasiren ,da ce jednog dana,kada se vise ne bude mogao sakriti izazvati potpuni slom zapadne civilizacije. Sef knjigovodstva,kako se nekad zvao postade odjednom nicim izazvan CFO i drugi covjek svake kompanije sa milijunskim bonusima(godisnje).
Nagradno pitanje glasi zasto?Sta on to radi danas sto nije radio prije?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Mucke

Nisi nikad čuo za izraz “kreativno knjigovodstvo”? Čak nemora biti protuzakonito…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mucke

Lažiranje knjigovodstva u liberalnom kapitalizmu je grijeh kao i u bilo kojem sistemu. Grci su mislili da mogu lagati u beskraj pa su frizirali stanje vanjskog duga i tako varali sve oko sebe dobrih desetak godina. A kad se razotkrilo, onda su Nijemci i Francuzi došli po svoje. A socijalisti počeli kmečati o pokvarenosti kapitalizma.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik