G7 je postala skupina “G6 + 1” – SAD su “crna ovca”

G7
22 komentara

Ove godine će se sastanak čelnika zemalja skupine G7 održati u Charlevoixu, kanadska pokrajina Quebec. Dvodnevni godišnji summit će se održati 8. i 9. lipnja.

Uoči predstojećeg summita, jučer su se u modernom zimovalištu Whistler u Britanskoj Kolumbiji, Kanada, susreli ministri financija G7, skupine koja se tijekom rasprave pretvorila u “G6 + 1”.

Naime, razlog je neslaganje ministara financija Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva s trgovinskom politikom Sjedinjenih Država i nametanjem carina i trgovinskih barijera u poslovanju sa “saveznicima”.

Summit ministara financija zemalja G7 u kanadskom skijalištu Whistler je održan u hladnom ozračju, javlja njemački televizijski kanal Das Erste. Svjetski partneri Sjedinjenih Država su napali čelnika Bijele kuće Donalda Trumpa zbog odluke o nametanju carina na čelik i aluminij. Ovo je bez sumnje samo prvi korak ka realnom trgovinskom sukobu, napominje njemački televizijski kanal.

Svi protiv jednog. Otprilike tako se može opisati sastanak ministara financija skupine G7, nakon što su se Europljani, uz američke susjede Kanadu i Meksiko, suprotstavili Sjedinjenim Državama i odluci njihovog predsjednika da nametne carine na čelik i aluminij.

Ovdje, u kanadskom skijalištu Whistler, tijekom summita ministara financija najvećih industrijska Zapada, atmosfera je bila neobično hladna. Ovo je svakako prvi korak ka realnom trgovinskom sukobu u kojem Njemačka može puno izgubiti. Može li se izračunati šteta nacionalnog gospodarstva ako Donald Trump udarcem sjekire razbije ugovore, sporazume i partnerstvo općenito. O prijetnji nadolazećeg ledenog doba u skupini G7 govori novinar njemačke televizije Tom Schneider.

Tom Schneider kaže da je na zajedničkoj fotografiji ministara financija bila bijela vrana, američki ministar financija Steven Mnuchin.

Iako je u društvu ostalih, zapravo je bio usamljen. Kolege su ga grubo kritizirale zbog carina na čelik i aluminij, javlja Das Erste, koji citira izjave raznih ministara.

“Carine koje su Sjedinjene Države nametnute protiv EU su neprihvatljive. Prema mišljenju svih sudionika, oni krše svjetska pravila i standarde. Pogrešne su i moramo pronaći izlaz iz ove situacije. Činilo mi se da je sve bilo jasno u vezi s tim, a čak sam imao dojam da je poruka bila razumljiva”, rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

No, nije se stalo na samo nekoliko upozorenja. Slijedile su ih akcije. Nakon EU, Kanada je također podnijela formalnu žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Kanada je najavila i recipročne carine za američke proizvode, uključujući jogurt, kavu i perilice rublja.

“Odabrali smo ciljane i namjerne odmazde. Naš je cilj uvjeriti SAD u potrebu ukidanja carina. Ne pomažu ni njihovom gospodarstvu ni našemu, nego samo štete građanima Amerike i Kanade”, rekao je kanadski ministar Bill Morneau.

“Bio je ovo napet i težak summit G7. Rekao bih da je riječ o skupini “G6 + 1″, umjesto G7”, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

No, američki državni tajnik financija, Steven Mnuchin, koji je napadnut i kritiziran, nije se povukao, niti su kritike na njega ostavile poseban dojam. Nije nagovijestio ni da je njegova zemlja spremna na ustupke.

“Ponovit ću još jednom. Naš cilj je osigurati pravednu i uravnoteženu trgovinu. Na to smo usredotočeni. Drago mi je zbog daljnje rasprave”, rekao je Steven Mnuchin.

Pozdravljajući kolege po završetku sastanka, Mnuchin je rekao da je već obavijestio svog čelnika o kritikama upućenim Sjedinjenim Državama. Kao što smo rekli, sljedeći tjedan će biti puno interesantniji, kada će na summitu šefova država i vlada sudjelovati američki predsjednik Trump.

Das Erste, koji je američkog ministra financija Stevena Mnuchina u društvu kolega iz skupine nazvao “bijelom vranom”, za Donalda Trumpa kaže kako možda on biti “crna ovca”.

CharlevoixG6 + 1G7SankcijeWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovoranola
5 godine prije

Da bi se kriza riješila sama od sebe , Evropa će i dalje čekati svog Godoa!

tuf
5 godine prije

Budu se rijesili crne ovce (Trumpa) i dalje ce biti “business as usual”.

Churko
5 godine prije

SAD iskljuciti iz G skupine, i odmah u prvom satu zatraziti da napuste zasjedanje.

tedi
5 godine prije

Bas me zivo zanima kako ce izgledati taj skup jadnika kada se pojavi nabildani,crni bik, Tramp.Njegov govor posle kuknjave nezadovoljnih ministara biti ce “Kus tamo,zna se tko je vas gazda”,naravno FED”.I biti ce mir medu ovcama.

Adriana
5 godine prije

Nijemcima je pametno uložiti u obnovu Bundeswehr-a, dok još mogu. Poglavito zrakoplovstva. Za sebe, ne zbog NATO-a ili za NATO.. . A još bolje, neka nabave suvremen sustav PZO, koji nije amerski. Tada će ih netko početi zarezivati.

Zadranin
5 godine prije

Skupina G-7.. Skupina sedam govana.

Čast iznimcima, ako ih uopće ima.

Eto ga.

Pljuc.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI