Guaidó se vraća u Venezuelu – SAD prijete, a Caracas kaže da će postupati po zakonu

Juan Gerardo Guaidó
69 komentara

Potpredsjednica Venezuele, Delcy Rodriguez, izjavila je danas kako će venecuelanska vlada poduzeti odgovarajuće mjere u odnosu na Guaidóa, kako zbog njegovog samoproglašenja za privremenog predsjednika tako i zbog nezakonitog izlaska iz zemlje, izvijestili su lokalni mediji.

Delcy Rodriguez je također najavila da će venecuelanski ministar nafte i rudarstva Manuel Quevedo uskoro posjetiti Rusiju, gdje će obaviti potrebne pregovore u vezi preseljenja europskog ureda naftne tvrtke PDVSA iz Lisabona u Moskvu.

John Bolton: Nitko ne smije dirati Guaidóa

Juan Guaidó je najavio da se danas  vratiti u Venezuelu.

“Privremeni predsjednik Venezuele, Juan Guaidó , najavio je svoj planirani povratak u Venezuelu. Svaka prijetnja ili čin protiv njegovog sigurnog povratka bit će suočen s jakim i značajnim odgovorom Washingtona i međunarodne zajednice”, napisao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton na svom Twitteru.

Guaidó je u nedjelju uživo na društvenim mrežama izjavio da je tijekom svoje “turneje” u regiji dobio potporu vlasti u Kolumbiji, Brazilu, Paragvaju, Argentini i Ekvadoru, te najavio planove o povratku u svoju zemlju u ponedjeljak.

Što će se dogoditi kada stigne u Venezuelu?

Juan Guaido
FOTO: Juan Guaido

Povratak u Venezuelu je važan zbog njegove budućnost s pravdom, s obzirom na to da je Vrhovni sud te zemlje izdao zabranu izlaska iz zemlje, kao i niz drugih mjera predostrožnosti. Unatoč odluci Vrhovnog suda, Guaidó je napustio zemlju zbog odlaska u kolumbijski grad Cúcutu.

Osim toga, javni tužitelj Venezuele provodi prethodne istrage zbog njegovog zahtjeva za zamrzavanjem imovine venecuelanske države u inozemstvu i zahtjeva za nametanjem ekonomskih sankcija od strane Sjedinjenih Država.

Caracas je ponovio kako će se nakon dolaska u domovinu zastupnik Juan Gaudio “suočiti s pravdom”, dok je Washington upozorio da će, ako se to dogodi, doći do “neposredne reakcije”  iz mnogih zemalja.

Posebni izaslanik Sjedinjenih Država za Venezuelu, Elliott Abrams, upozorio je Caracas da će u slučaju da Guaidó bude uhićen nakon povratka u zemlju “Madurov režim vidjeti znatnu reakciju širom svijeta”.

Sa svoje strane, Guaidó je kazao kako “postoje vrlo jasne upute o kursu kojeg će slijediti u slučaju da bude pritvoren po povratku u Venezuelu”.

“Postoje vrlo jasne upute na razini mobilizacije, međunarodne potpore i međunarodnih akcija”, kazao je oporbeni  zastupnik.

Juan Guaidó je jučer iz Ekvadora doputovao u Bogotu, odakle bi danas trebao krenuti u Venezuelu.

“Ako se režim usudi oteti me, to će biti jedna od njegovih posljednjih pogrešaka”, poručio je Guaidó uoči najavljenog povratka u Venezuelu.

Rusija: Svaka intervencija u Venezueli je za nas “čin agresije”

S-300VM
FOTO: S-300VM

Podsjetimo da se potpredsjednica Venezuele, Delcy Rodriguez, obratila novinarima iz Moskve gdje boravi u trodnevnoj služenoj posjeti tijekom koje se susrela s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, predsjednicom ruskog senata Valentinom Matvijenko i drugim visokim ruskim dužnosnicima.

Moskva je uvjerila potpredsjednicu Venezuele da će učiniti sve što je moguće kako bi spriječila američku vojnu intervenciju u latinoameričkoj zemlji.

“Vrlo smo zabrinuti da Sjedinjene Države mogu provesti provokaciju kako bi prolile krv i pronašle izgovor i razlog za intervenciju u Venezueli. Ali učinit ćemo sve što je moguće kako se to ne bi dogodilo”, kazala je Matvijenko.

Valentina Matvijenko je naglasila “posebno ciničan američki stav, zemlje koja se svijetu predstavlja kao branitelj demokracije”.

Ruska političarka je nezakonito odbacivanje predsjednika Madura i imenovanje iz inozemstva za čelnika latinoameričke zemlje oporbenog političara opisala kao “grubo kršenje međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda”.

Matvijenko je uručila Delcy Rodriguez izjavu na španjolskom jeziku koju je ovog tjedna odobrio ruski Senat u kojoj upozorava SAD da će svaka intervencija u Venezueli biti protumačena kao “čin agresije” i poziva međunarodnu zajednicu da podrži dijalog u latinoameričkoj zemlji.

Potpredsjednica Venezuele se u petak sastala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i predsjednikom Državne Dume Vjačeslavom Volodinom.

Rodriguez je rekla da je Caracas spreman razmijeniti naftu za suradnju s Rusijom u području energije, oružja, tehnologije i financija.

Nakon sastanka s Lavrovom je najavila premještaj ureda kompanije PDVSA iz Lisabona u Moskvu i objavila upute predsjednika Venezuele Nicolasa Madura da u Rusiji nabavi hranu i lijekove koji su potrebni narodu Venezuele.

Rodriguez je predstavnica najvišeg ranga Madurove vlade koja je posjetila Rusiju otkako se opozicijski vođa Juan Guaidó 23. siječnja proglasio “privremenim predsjednikom”.

VIDEO – Delcy Rodriguez i Valentina Matvijenko jučer u Moskvi

https://www.youtube.com/watch?v=_kHCyCIElwY

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Guaido se proglasio i predsjednikom Ukrajine?
A što će biti s nama?
Djak Srdje Popovića na ”Višoj Trojanskokonjskoj”?

nato bato otab otan
5 godine prije

neka ga razapnu na čelavog orla 🙂

korisni idiot
5 godine prije

znaci on je otisao da bi se vratio
pri tome nudeci se za uhicenje nebili isprovocirao reakcju
mislim si jel mu nije lakse sjedit doma u fotelji
s cime su ga ucijeniti samo

dalmata
5 godine prije

Demokracija,made in USrA,Eu,NATO,znači samo jedno;bit ološ i izdajnik koji ih služi.Za izdaju sljedi vojni sud i streljanje.Jadna ti je država koja ne likvidira izdajice.Koliko milijuna ljudi je pobijeno od strane istih takvih izdajica,koji su služili USrA,u Siriji,Yugi,Libiji,Iraku?!I koja je dilema?Namistit mu opiranje prilikom hapšenja,stirat metak u glavu,za primjer svima drugima.A ovi USrA,bolesnici,sa Trampom na čelu,dignit optužnicu protiv njih za saučešništvo,sudit im u odsustvu,raspisat međunarodnu potjernicu,a onda na “Crnom internetu”objavit nagrade u Milijunima USrA dolori za njihove glave.Je li pamtite,onoga CIA kujina kopileta koji je markira Kinesku ambasadu u Beogradu koju su bombardirali USrA zlotvori?Je li pamtite da ga je “nestoječa Kineska organizacijeleni Zmaj”,čekičima zatukla u vlastitoj kuči?!Da zaustaviš manijake,moraš biti gori manijak od njih.Jedino to razumuNormalni ljudi,moraju bit,nažalost,na to su prisiljeni,još gori od smrada koji ih na to tira.Ali,kako samo ime kaže,”Normalni ljudi”,kad obavu svoju dužnost,da sačuvaju svoju zemlji i živote svojif porodica,kad obave tu svetu dužnost,opet če bit normalni,za… Čitaj više »

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Mali đubro otvoreno prijeti. Lijepo kvisling objašnjava da ima jasna uputstva u slučaju njegovoga hapšenja, to je vjerovatno plan B a plan A je onaj koji će on nastaviti provoditi sa slobode, tamo gdje je stao. Ne znam… možda Rusi i Kinezi pošto imaju svoje ljude u oficrskom kadru vojske i policije znaju da su one još uvijek homogene do te mjere da njegov boravak na slobodi nije neka opasnost. Bez obzira na sve navedeno on mora biti uhapšen.

burt
5 godine prije

jeli taj socijalistički diktator svjestan da mu je isteklo vrijeme i da je socijalizam propala ideologija, Maduro se koprca slično ostalim propalim diktatorima ali ruka pravde ga uskoro stiže

orfviernpvinerpgvnerpvnefrv
5 godine prije

odabrani opet prave belaj u Siriji, što je ono satanjahu zapovjedio nosferatuu……………..

Kajzer Soze
5 godine prije

Hapšenje ili njegovo ubistvo u Venecueli će samo napraviti mučenika od njega a to i jeste karta na koju CIA igra, najbolje ga je pustiti da sere i dalje jer po svemu sudeći priča mu ne prolazi kod naroda ili ga ubiti dok je u inostranstvu !

nonwo
5 godine prije

U KGB manual sigurno postoji uputa kako onemogućiti veleizdajnika a ne isprovocirati međunarodnu reakciju.Ne sumnjam da su takvih slučajeva već imali i uspješno riješili…Sad nek to prenesu Cuerpo de Investigaciones Científicas i/ili Penales y Criminalísticas Venezuela,da ne zabrljaju… Imam blagi osjećaj da će Guaido završiti kao dosadni komarac koji se previše puta vratio po još krvi iste žrtve… Iako bi najjača kazna bila da mu se ništa ne dogodi sve dok opasnost usra intervencije ne bude u potpunosti otklonjena.Pri tom ga se potpuno onemogući u kontaktima za to vrijeme,..kućni pritvor.A kad sva međunarodna javnost oladi na ratne pokliče(a već se polako hlade,za sve padne interes za tri dana,a kamoli ne za par mjeseci..).i počnu gledati svoja posla…a to će se sigurno dogoditi jer svako ima dovoljno sra..a na svom pragu i svima je već pun kufer Amerike…….E onda će Guaido skvičati u pomoć,a nikoga to neće obadavati ni pol posto…Zločin… Čitaj više »

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Jedna slucajan saobracajna nezgoda u Bogoti u kojoj ce automobil sa Gadom zavrsiti imzedju dva slepra, rijesava sve probleme.

krezubi glasac
5 godine prije

Ameri su pukli kao kokice a ovaj ludjak je ispao iz kokica masine. Totalno ludilo i politicki huliganizam, naravno brige za ljudska prava. Hahahahaa

Rotor
5 godine prije

Guaidóa doživljavam kao jednog običnog malog crva kojeg ribar koristi u ribolovu. On, Guaido, je mamac kojeg Trump koristi u lovu na Madura. Ako je lov mudar onda je crv apriori žrtva. Kako god okreneš Guidao je sredstvo, a ne cilj.

Zadranin
5 godine prije

Metak u čelo. To je jedino dovoljno za izdajnike.

Pita bi ja amerokenjce što bi oni učinili nekom svom izdajniku.

Koje bijedne licemjerčine.. i plačipi***.

Pljuc!

Janoš
5 godine prije

I šta će Maduro napraviti ako Guaido nakon povratka npr. umre od gripe. Tko će mu vjerovat. 🙂

Tomica
5 godine prije

Ne znam šta ima tu puno da se pametuje. Ima zakon i propisane kazne. Podići optužnice za sve nezakonitosti i izreći maksimalne kazne. Ako imaju smrtnu kaznu u Venezueli i Guaido se uklapa u to super. Svi koji se protive tome, podržavaju nezakonje i krše međunarodno pravo, pa ih treba prozivati na svakom koraku.

nato bato otab otan
5 godine prije

usporedio sam lica,stas i ostalo i 99% sam siguran da je gvido u svojti sa obamom ! ili mu je sin ili je i on neki projekt brtanske mi ko i obama…hoćemo dnk analizu !

Laki Topalović
5 godine prije

Vratija se Gvido i okupio opet 10 000 ljudi u istočnom Caracasu, tamo gdje se proglasio precjednikom 🙂 Postaje komedija. Hapsit ili ostavit budalu da se sam pokopa?

Kile
5 godine prije

Di je Pablo kad ga trebaš da mu sa semtexom digne avion u zrak 🙂

Šule
5 godine prije

Stigao predsjednik a Maduro cvili i plače na telefonu moleći diktatora Putina za savjet šta da radi-jer se boji reakcije USA jer kad oni zaprijete Maduro sere u gaće…

Jole
5 godine prije

Guaido se vratio,ali najinteresantniji trenutak je da su ga u zračnoj luci dočekali veleposlanici EU i drugih država djelujući kao zaštitarski štit oko njega.Meni je to nepojmljivo,a i nezapamćeno da su se strani veleposlanici time uopće bave ,apsolutno ne poštujući venezuelanski suverenitet. Čini se kao dobar motiv za otvaranje novog članka oko te presedan situacije u međunarodnim odnosima.

Šule
5 godine prije

Upravo GUAIDO ide u hotel na večeru sa veleposlanicima i drži borbene govore protiv diktarora Madura-ali nema hapšenja ipak je USA zaprijetila socijalisti…

kardinale
5 godine prije

Mega govno od mega govnara poslano za destabilizaciju i pljacku Venezuele. Kastrirati ga i gologa pustiti trcati po gradu. Podrska Maduru iz Hrvatske.

Sardelino
5 godine prije

Treba započeti sudski proces kako to ide I sve po zakonu I pustiti ga da se brani sa slobode.
Omogućiti mu da ga brane najbolji američki pravnici (otac I sinovi).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.