Handelsblatt naveo što Njemačka može naučiti od “zaostale” Rusije

Moskva robna kuca GUM
32 komentara

Mnogi u Njemačkoj, i općenito u zapadnim zemljama, Rusiju smatraju “zaostalom zemljom”, ali to nije istina, kaže Handelsblatt. Postoje mnoga područja u kojima Rusija može biti primjer Njemačkoj, kao što su ističe zrakoplovne i željezničke veze, metro, te internetska tehnologija.

Mnogi na Zapadu vjeruju da su riječi “Rusija” i “napredak” nespojive, piše Handelsblatt. Međutim, postoje brojna područja u kojima zapadne zemlje, prvenstveno Njemačka, puno toga mogu naučiti od Rusa.

Prvo se navodi kako u Berlinu od 2006. godine, zbog tehničkih nedostataka, zračna luka Berlin-Brandenburg ne može biti otvorena. U međuvremenu, Moskva ima 4 zračne luke, a najnovija od njih, Žukovski, obnovljena je za dvije godine. Kroz dvije najveće, Domodedovo i Šeremetjevo, godišnje prođe više od 30 milijuna putnika, dok se prtljaga isporučuje brže i s manje komplikacija nego, primjerice, u Hamburgu. Osim toga, zahvaljujući Aeroexpressu povezivanje s gradom također nije teško.

Handelsblatt piše da bi korisnici njemačkih željeznica bili šokirani kada bi znali da ruski vlakovi gotovo uvijek dolaze na vrijeme, čak i kad pada snijeg. Prema ruskim željeznicama, 9 od 10 ruskih vlakova točno slijedi red vožnje.

Što se tiče moskovskog metroa, vozi se u intervalima od dvije minute. Štoviše, zbog rastućeg putničkog prometa je u posljednjih deset godina u ruskoj prijestolnici otvoreno gotovo 50 novih postaja i željeznički prsten. Za usporedbu, u isto vrijeme su u Berlinu izgrađene samo tri postaje.

Među ostalim prednostima Moskve, publikacija ističe besplatan Wi-Fi u hotelima i na nekim javnim mjestima. Osim toga, Handelsblatt bilježi brzi razvoj interneta u Rusiji u cjelini. U većim ruskim gradovima je širokopojasni internet previlo već dugo vremena. U Moskvi njegova standardna brzina doseže 100 megabita u sekundi, dok je u Njemačkoj brzina mreže u prosjeku oko pet puta manja. Uočavajući tehnološki napredak glavnog ruskog grada, Handelsblatt piše da uz pomoć raznih aplikacija stanovnici Moskve mogu platiti parkirna mjesta ili račune u restoranu, unajmiti automobil, zakazati posjet liječniku i platiti kupnju pomoću pametnih telefona.

Ograničeno radno vrijeme njemačkih prodajnih mjesta je za Moskovljane nešto nezamislivo, jer u ruskoj prijestolnici ne samo mnoge trgovine, nego i ljekarne i trgovački centri rade 24 sata dnevno, napominje autor.

Naravno, Moskva se uvelike ističe u odnosu na ostatak Rusije, podsjeća list, ali pokazuje smjer svih ruskih trendova.

Handelsblatt

Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Predsednik Rusije Vladimir Putin priprema specijalni paket za Srbiju sa najmanje 20 strateških sporazuma koji će biti predstavljen u Beogradu.
Vladimira Putina, koji 17. januara dolazi u posetu Srbiji, trebalo bi u Beogradu da dočeka više od 70.000 ljudi.
Pozvani ste, docek ce biti na platou kod Narodne biblioteke Srbije.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Nista moram naci neku dobro drzecu ruskinju pa se preselim, i tak se rijesim ov HDZ-ovog KRIM KARTELA, koji samo jemaju a nis ne daju.

Stephen.
5 godine prije

Radio sam sa Ruskim i zapadnim inžinjerima razlika nebo i zemlja, primjetio sam da među svima tima zapadnim stručnjacima da su Englezi naj školovaniji.

eu kolonija
5 godine prije

kako netko, ako nije mongoloid ili retard, može državu koja najviše izvozi sofisticiranog oružja smatrati zaostalom. nisu li nam pričali, dok je amerika jedina bila na tronu, da je vojno-industrijski kompleks predvodnik u inovacijama I stalno isticali kako je internet nastao u američkoj vojsci. kako netko ko ima razvijenu sofisticiranu uporabu atomske energije u civilnom sektoru, poput rusije, može biti zaostao. kako netko ko predvodi u kozmičkim misijama može biti zaostao

Miki
5 godine prije

Telekominikacije za širokopojasni internet u Rusiji postavljaju uglavnom slovenske firme.

jezevakucica
5 godine prije

Da,zapadna propaganda ruse obično poistovjećuje samo sa votkom.Vrijeme je zapadu da se otrijezni.Ovi podaci iz članka bi mogli biti dobar početak.

trol
5 godine prije

eh, braćo i drugovi.. cio zapad može od Rusa (a ne Rusije) učiti kako u sred Sibira od 10 kamionđija, svaki stane pitat jel treba štogod pomoći kad stojiš pored vozila, a na cio zapadu od hiljadu vozača u minuti nijedan ne stane ni kad daješ panične znakove da si u problemu. i tako to…
A većina našeg slevenskog svjeta može učiti od zapadnjaka recimo…. da ta cesta po kojoj se vozi bude malo urednija, štatijaznam, barem da nema udarnih rupa..
Jesmo mi okupirani i zaglupljeni, i ratovi su svako malo, i djeluju na nas kojekakvim programima.. ali malo i sami patimo zbog naših karakteristika… oduprimo se tuposti, poradimo na sevi i okruženju u svekolikom zajedništvu! Živjeli!

Carlosan
5 godine prije

Ziva istina. Bio ovo ljeto u Rusiji i mogu posvjedociti sve navode iz teksta.
Jedino nisam bas primjetio da Njemacka kaska , pogotovo sto se tocnosti prijevoza tice.

jetflash
5 godine prije

pa naravno rusija je zaostala a kinezi proizvode samo bofl…

Siniša
5 godine prije

A pazite ovog parazita, prokletinja koja vidi kako je Ukrajina prošla a još ucjenjujeni manje ni više već svoga dobrotvora i zaštitnika….
“” Moskva i Minsk se nalaze u sporu oko energenata koji je pokvario bliske odnose dva suseda i saveznika.

Lukašenko je naveo da bi rusko odbijanje nadoknade moglo dovesti do “gubitka jedinog saveznika na zapadu”.

Beloruski lider, koji svojom zemljom vlada skoro 25 godina, oslanjao se na zajmove i jeftine energente iz Rusije.

Belorusija je izvozila jeftine proizvode zahvaljujući jeftinoj ruskoj nafti, a Minsk bi zbog odluke Moskve da poveća cene sirove nafte mogao izgubiti milijarde dolara prihoda.

Lukašenko je zvaničnicima naredio da pronađu alternativne izvore prihoda.””

Bruno
5 godine prije

U Rusiji mogu biti nanosi snijega visoki nekoliko metara, ali ruska željeznica vozi savršeno. U Njemačkoj padne 1 mm snijega i sve stoji, vlakovi kasne ili uopće ne voze. U Njemačkoj ne prođe ni jedan dan da nema masovnih kašnjenja vlakova. Samo da to spomenem. To je u Rusiji nezamislivo. A usporedimo klimu i veličinu zemlju. Rusija leti u svemir, a Europa? Malo sutra.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.