Huti nisu udarili samo na Rijad, već i na SAD, FED, burze i američke strateške rezerve

Huti nisu udarili samo na Rijad, već i na SAD, FED, burze i američke strateške rezerve
86 komentara

Kao što smo izvijestili, napad dronovima jemenskih boraca na infrastrukturu kompanije Saudi Aramco je doveo do naglog skoka cijena nafte na svjetskim tržištima, zbog čega je Trump odlučio da američkim strateškim rezervama pokuša stabilizirati tržište. Istovremeno je Bijela kuća za napad na saudijske rafinerije optužila Iran.

„Nema nijednog dokaza da ovaj napad bez presedana na svjetsku opskrbu energentima dolazi iz Jemena“ rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo, optužujući Iran da stoji iza napada i istaknuvši da će SAD.

Teheran je te optužbe nazvao nerazumnima i neshvatljivima, kako je izjavio glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Moussavi, koji je dao do znanja da je Americi isključivo cilj opravdati buduće djelovanje protiv Irana.

Irak je zanijekao bilo kakvu povezanost s napadom, nakon što je Wall Street Journal objavio da američki i saudijski dužnosnici ispituju mogućnost da su rakete na naftna postrojenja ispaljene iz Iraka.

Saudijski krunski princ Mohammad bin Salman je upozorio da je Rijad “spreman i kadar odgovoriti na taj teroristički napad”.

Trump prijeti napadom na Iran

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da SAD “ima razloga vjerovati da zna tko je odgovoran za napad na saudijsko naftno postrojenje i da se, ovisno o potvrdi, priprema oružana intervencija“.

“Napadnuta je zaliha nafte Saudijske Arabije. Postoji razlog da vjerujemo da znamo tko je krivac i spremni smo za oružani napad ovisno o potvrdi, ali čekamo da od Rijada čujemo za koga oni vjeruju da je bio uzrok ovog napada i pod kojim uvjetima ćemo nastaviti djelovati”, napisao je Trump na Twitteru.

Trump u poruci aludira na američku vojnu intervenciju nakon subotnjeg napada na saudijsku naftnu infrastrukturu. No, američki predsjednik je slično prijetio u lipnju, kada je objavio „kako je otkazao napad na Iran, iako je bio spreman za to“.

Huti prijete novim napadima i pozivaju strance da se udalje od saudijskih naftnih postrojenja

Huti borci prijete da će nanijeti nove udarce u naftnim postrojenjima u Saudijskoj Arabiji, prenosi jemenski kanal Al-Masira.

“Upozoravamo kompanije i strance da se ne nalaze na mjestima koja su izložena našim napadima, jer ona i dalje predstavljaju naše mete i mogu biti izloženi novom napadu u bilo kojem trenutku”, izjavio je za Al-Masiru glasnogovornik Huti boraca i jemenskih raketnih snaga general Yahya Sari.

General Sari je potvrdio da jemenske trupe imaju veliku vojnu moć i da mogu pogoditi bilo koju metu gdje god da se nalazi, stoga zahtijevaju da režim kuće Al-Saud zaustavi agresiju na Jemen.

Što se tiče napada Jemena na dva objekta saudijske kompanije Saudi Aramco, precizirano je da su se bombardiranja izvela uređajima na daljinsko upravljanje koji rade s Jet motorima.

Napadi bespilotnih letjelica na objekte Aramco u gradovima Abqaiq i Khurais smanjili su isporuku sirove nafte tvrtke za oko 5,7 milijuna barela dnevno, što  je oko 50% saudijske proizvodnje.

Jemenski vojni glasnogovornik je govorio o napadima na objekte u Saudijskoj Arabiji i inzistirao je na tome da jemenski narod ima legitimno pravo reagirati na saudijsku agresiju.

General Yahya Sari je zaprijetio da će pojačati napade odmazde na saudijske objekte i da će oni biti još bolniji.

Borci jemenske vojske i pokret Ansarullah, koji očito imaju vrlo razvijenu tehnologiju izrade bespilotnih letjelica i balističkih raketa, izveli su u nekoliko mjeseci desetine napada odmazde protiv saudijskog režima i njegovih saveznika i uništili su mnoge saudijske vojne ciljeve i strateške objekte.

Saudi Aramco je postao meta napada jemenskih snaga u znak odmazde za više od četiri godine agresije Rijada i njegovih saveznika na Jemen. Do danas je  u napadu ubijeno ili ranjeno 140 000 civila, prenosi jemensko Ministarstvo zdravlja.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i dalje insistira na optužbama protiv Irana za “dosad neviđeni napad na globalnu opskrbu energijom”, iako su jemenski Huti preuzeli odgovornost i predočili niz dokaza da su oni proveli napad na Saudi Aramco.

Teheran odbacuje optužbe i navodi kako su SAD uvidjele da od politike „maksimalnog pritiska“ nema ništa i prelaze na politiku „maksimalne obmane“.

„Nakon neuspjeha “maksimalnog pritiska”, državni tajnik Pompeo je prešao na “maksimalnu obmanu”, napisao je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif na Twitteru, misleći na neuspjelu politiku sankcija protiv Irana od strane Trumpove administracije.

“Optužbe protiv Irana neće okončati ovu katastrofu”, dodao je Zarif. Također je napomenuo da bi stvaran izlaz mogao biti povratak pregovorima, ali i povratak Sjedinjenih Država nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Napad na Aramco poremetio planove američkog FED-a

Američki predsjednik Donald Trump ima sve razloge da bude ljut. Naime, napad na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji ne samo da je prisilio Trumpa da posegne za američkih naftnim strateškim rezervama, već je unio nemir na tržišta. Ulagači su požurili kupiti sigurnu imovinu. Zlato je poskupjelo više od 1% i opet košta više od 1500 dolara po unci. FED se ovog tjedna suočava s teškom odlukom.

Ulagači aktivnije kupuju i srebro. Osim što je ovaj metal, poput zlata, svojevrsno sigurno utočište, također se aktivno koristi u proizvodnji elektronike široke potrošnje, te u industrijskom sektoru.

Ali najzanimljivije će biti kako će oštre promjene na tržištima utjecati na odluku Federalnih rezervi. Naime, sastanak američkog regulatora će biti ovog tjedna, a njegovi će rezultati biti objavljeni u srijedu navečer.

Inflatorni porast zbog oštrog rasta cijena nafte zasigurno će biti privremen, tako da je malo vjerojatno da će Federalne rezerve tome dati ozbiljan značaj.

Ipak, bit će zanimljivo vidjeti kako će regulator sniziti stopu ako su indeksi dionica blizu povijesnih visina, dok su cijene plina u posljednje vrijeme pokazale najbrži rast u proteklih nekoliko desetljeća.

Obično su visoke cijene plina i dionica faktor koji ide u prilog pooštravanja ili barem održavanja politike kamatnih stopa, ali ovaj put Federalne rezerve doslovno zahtijevaju njihovo smanjenje.

Međutim, dobra vijest je da će Donald Trump svoj bijes s FED-a barem privremeno preusmjeriti na “spore, lijene i nesposobne saudijske inženjere”.

Općenito, ovaj tjedan će Federalne rezerve će imati težak i neobičan sastanak. Za FED, koji obično sve razmatra po svojim modelima i formulama, skok cijena nafte je bio pravi šok. Takvi se događaji ne uklapaju u njegove prognoze, pa će u tako kratkom vremenu biti vrlo teško procijeniti njihov utjecaj na odluke američkih bankara.

Također treba imati na umu da napetost na Bliskom istoku neće prestati sama od sebe. Naprotiv, velika je vjerojatnost da nas očekuje novi krug napetosti, možda i nove sankcije ili vojni napadi.

Kao što smo rekli, jemenski Huti su preuzeli odgovornost za napad dronovima, ali administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa za sve optužuje Iran. Kako će se odvijati događaji teško je reći. Ali napetosti će vjerojatno samo rasti.

Pretplatiti se
Obavijesti o
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nije bitno tko
4 godine prije

Bravo Hutiji !!!!!!
Još, još, još……

Nije bitno tko
4 godine prije

Potresli se temelji sionističkog satanizma.
Šta uradi par dronova.
Mašala……

Toni
4 godine prije

Kad se nekome hoće…, eto Rusima love kao blata.

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
4 godine prije

Aha, onomad su isto znali za tornjeve tko ih je srušio a nije se ni prašina slegla, tako isto i sada znaju tko je, pa to je uvijek onaj koji optužuje druge. Ima jedan uradak Ajka, pogledajte kratak je: DAVID ICKE – SABBATIANISM AND THE HIDDEN HAND OF 9/11 | London Real Možda ovo bude novi 911……………

Mishko
4 godine prije

Gdje su sad dezurni pljuvaci s300 i s400 kad najmodernija oprema nije uspjela zustaviti trecerazredne dronove.

FATIH
4 godine prije

TAKO JE BRANKO.ASIMETRICAN OGOVOR.

Mishko
4 godine prije

Amerikenjci ce drzati ove kozojebe na udici,jer ako samo kozojebi uspale raketu na iran poceti ce veliki show i velika cijena nafte na kojoj se bazira zapadna industrija tako da ovo ce mozda biti prekretnica u odnosu prema iranu.

FATIH
4 godine prije

HUTI SU IZVELI ASIMETRICAN ODGOVOR.
OVO JE JEDAN OD NIZA POTEZA KOJI CE USKORO USLIJEDITI NA SLAMANJE OSOVINE ZLA HAZARA I KRALJEVSKE PORODICE SAUD.
CEKAMO POTEZE HAMASA I SITSKI MILICIJA U SIRIJI.
ZADNJI POTEZ UZ BOZIJU POMOC POVUCE GENERAL KASEM.
TO CE KONACNO DONIJETI MIR NA BLISKOM ISTOKU.
A VELIKI BRAT PREKO BARE ……….NEK CRKNE!!!

milan
4 godine prije

Da Iran je kriv jer podrzava Jemensku borbu protiv agresije Sauda. Najveci je ipak krivac Moskva jer Iranu nije zabranila podrsku Hutima u Jemenu 🙂 Osobno se pitam odakle im tako sofisticirana proizvodnja? Ni Lijepa Nasa nije u stanju proizvasti Dronu takovog visokog tehnoloskog rijesenja?! ILI, gledamo u krivom smjeru! Treba vidjeti tko ima (najvise) koristi od poskupljenja nafte te, definirati profitnu razliku za Sudijsku Arabiju; koliki je gubitak unistenjem rafinerije a koliki dobitak povecanjem cijene nafte. Postoji i opcija da su dronovi pusteni da prodju odbrambenu liniju i istovare eksploziv na rafineriju?!

olja ugljikovodiković
4 godine prije

bravo za hutue meni se živo hebe za naftu odavno sam je prestao koristit…nek udru na naftna postrojenja diljem svijeta povjest će bit zahvalna koliko je krvi samo uz naftu a nismo je ni trebali koristit da se slušalo teslu

olja ugljikovodiković
4 godine prije

znači čeka se istraga saudijaca hahahaha možda je kashoggi pilotirao dronom

svenne
4 godine prije

Možda jesu Huti, a možda i nisu. Ipak je veće ubediti nego pobediti.

HEKPCT
4 godine prije

Meni ovo izgleda kao da su Ameri i Rusi nasapunali dasku onom nazovi princu. Izbacuju ga iz biznisa, a plijen dijele. A koliko je samo tona i tona dolara potrošio na američko oružje ne bi li zaštitio naftna postrojenja, bože kakav naivac.

Kile
4 godine prije

Najnovije da je Iran zaplijenio još jedan tanker hahaha, samo udaraj

samo tako
4 godine prije

Ne treba mu više Trumpova pomoč

Mate
4 godine prije

SAD će napasti Iran NIKAD!

Dopizdilomi
4 godine prije

Očekivalo se tako nešto. Carinski rat sa Kinom donosi samo gubitke pa gdje će zaraditi ako ne na nafti koju preprodaju i trguju sa svima a svoju skladište i čekaju bolje i napumpane cijene.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Tko li je došapnuo UAE…….
da je krajnje vrijeme …….
ako misle nekažnjeno……
izvući gu*icu iz jemenske pripi*dine………

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Mozda je on siromah mislio Hutima uvesti wi-fi…….
A oni nezahvalnici…….. uveli njemu………

Željko
4 godine prije

Da u pravu ste i da dodam kada čitamo današnje vijesti imamo osjećaj da je sam vrag se spustio na Zemlju!

Tupko Glupko
4 godine prije

I Americi, i Rusiji, i Iranu i SA kao velikim proizvođačima odgovara nagli porast cijene nafte. Znamo da je SA u ogromnim financijskim dubiozama otkad se prepolovila cijena nafte prije pet godina. Uz to, ovo je Saudijcima dobar izgovor da počnu kupovati ne samo PZO ruske proizvodnje, već i borbene avione i drugo naoružanje, a od.ebu američko.
Vrlo bitan događaj u rangu sa rušenjem Blizanaca.
Najveći gubitnik SAD – naglo će pasti narudžbe američkog naoružanja, Saudi Aramco se pokazao vrlo ranjivim prije prodaje na burzi.. Očekujem dodatan veliki pritisak Trumpa na europske vazale za izdvajanje za vojsku, da još više omrzne NATO Europljanima.

burt
4 godine prije

mekušac Trump je dozvolio da mu Huthy sruše dva drona zadnjih mjeseci a on nije na njih ispalio ni jedan tomahawk, to je prije bilo nezamislivo jer je jasno da politika popuštanja ili gandijevske metode ne prolaze kod IRGC-a jer oni rade po programu Homeinija iz osamdesetih kojemu je cilj izbacivanje SAD-a sa bliskog istoka, uništenje države Izrael i rušenje zapadne demokracije, IRGC i njihovi saveznici Hezbollah, iračke milicije i Huthy su trenutno najgori protivnici SAD-a i demokracije u svijetu daleko gori i opasniji od Kim-a i Madura a serator i cirkusant Trump je dozvolio da mu u okolini vršljaju ruski špijuni a IRGC radi što hoće po bliskom istoku

Red Dog
4 godine prije

Div na nogama od gline.
I narodi sveta izadose na ulice i veselise se.
Pada, pada Velika Kurva Vavilonska!
Vaistinu. Amin.

Perun
4 godine prije

Pravo na samodbranu ima i Jemenski narod i Borci jemenske vojske i pokret Ansarullah ….Aram.co je Haram.co i direkno su odgovorni za globalno zagrijavanje planete u smislu nadolazecih sukoba oko cijene nafte na trzistu….P.S Citat ….Ambasadorica SAD pri Ujedinjenim narodima Keli Kraft ….Moramo biti jasni oko ovog događaja. Ovo je direktan napad na svjetske energetske zalihe. Preuzimanje odgovornosti za napad je već napravljeno,…Istaknula je da SAD – u ,,stoji” a prijatelji iz Saudijske Arabije cvrsto ga drze, pod kontrolom ( novonastali problem)….Autor asocira na problem nastao asimetricnim vojnim djelovanjem ,povodom agresije i invazije Saudijske koalicije na Jemen ….

jbg
4 godine prije

Ali se neko morao zapitati na šta (patriot) je potrošio sve te silne pare za odbranu. Ako su to zaista bili Hutiji, pa neka i iranci, Rijad je duboko u SA. Kakva li je to protuzračna odbrana???? Pa se mora sada i Izrael malo pripaziti. A SA sigurno sada kupuje S-400

Max
4 godine prije

Malo sredstava veliki efekt a nevjerojatbo da se i to koristi kao izlika za napad na Iran.

nessy
4 godine prije

Je, je, kriv je Iran. Sta se babi ’tilo, to joj se i snilo. A jadni ste, i saudi i ameri, pored svih bilijuna spiskanih na vojnu opremu, niste sposobni zastititi to toliko vazno polje nafte, a nije ni bitno tko ga je poharao. Mozda da zajedno skupite novce, pa zamolite Rusiju da vam proda S-200? Noviji model tesko da bi vam dali.

neko ime
4 godine prije

A da pitaju hez-bola-ah kako se ruse dronovi?

Odisea
4 godine prije

Bilo bi krajnje glupo da USA nije shvatio poruku Irana.Ali osim šaha, izgleda je USA fasovala ” MAT “.Ne vidim drugog izbora od ukidanja sankcija,samo da vidim šta će biti izgovor.Iran nam je slikovito objasnio šta se može desiti a da mu niko ne može prikačiti krivicu.
Svjetska je ekonomija u rukama Irana.Ne jer je jak već je ekonomija tigar od papira.Šta bi se tek desilo da Iran uđe u direktan sukob????Zato ga niti ne pomišljaju napasti.Njemci i EU već plaču.

Zvrk
4 godine prije

nikakvog rata nece biti,moraju s emediji malo zabavljati glupostima dok iza kulisa se vode malo jace stvari.Taj napad ide o ocuvanje petro dolara,da kinezi nebi kupili arabske firme..malo ih srusiti da se nedostanu na burzu itd..malo zastrasiti arape itd..ali narod ostaje ovca naivna koja nicemu nerazumije kao mnogi novinari..jebena je globalna politika a jos k tome ako je nerazumijes,sve te igre,ispadas naivna budala..velike su to igre o kojima novinari i mnogi drugi pojma nemaju..doviđenja ameriko,kina je sada gazda,mozete lajati na mjesec,prijetiti ali nista osim pretnji preko televizije a uz sve tome ako novinari nerazumiju trumpa,sto govori,sto radi onda je sve to jedna veliki cirkus za naivce koji sve to prate.

katyusha
4 godine prije

kladim se da su huti dojahali na toyotama kroz pustinju ko isil kod druge okupacije palmire i zasuli ih prastarim raketama a ovi to od srama nesmiju priznat…nek ih dokusure dosta je bilo naftnog tetora nad svijetom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.