Iran se ne plaši ako SAD raskinu nuklearni sporazum – EU strahuje što će biti 12. svibnja

Trump i ugovor s Iranom
23 komentara

Sredinom svibnja američki predsjednik Donald Trump mora donijeti odluku hoće li SAD i dalje biti dio nuklearnog sporazuma s Iranom ili će istupiti iz njega. Redovito produžavanje ugovora, kojeg je Iran postigao sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom, dio je dogovora prema kojem inspektori Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) podnose izvješće “šestorki”, a zemlje ove skupine zauzvrat produže dokument za sljedeći period predviđen za ponovnu inspekciju iranskih nuklearnih postrojenja. IAEA je do sada u svim izvješćima potvrdila da se Teheran pridržava svih odredbi sporazuma.

Teheran je pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija, od kojih je većina ukinuta u siječnju 2016. No, američki predsjednik Donald Trump smatra da nuklearni sporazum s Iranom ima ozbiljne nedostatke, stoga je Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji dao ultimatum do 12. svibnja da te nedostatke isprave ili će se SAD povući iz sporazuma.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je izjavio kako bi Teheran mogao poduzeti niz mjera, uključujući i nastavak nuklearnih aktivnosti, ako Sjedinjene Države izađu iz nuklearnog sporazuma, naglasivši kako Teheran te mjere već ima spremne.

“Naravno, svjetske zemlje ne mogu tražiti od Irana da se pridržava ovog sporazuma, ako ga se ne pridržava i druga strana”, rekao je Zarif u intervjuu za američku televiziju CBS.

Prvi čovjek iranske diplomacije je napomenuo kako je izjava direktora CIA-e Mikea Pompea na saslušanju u Kongresu, koji je potvrdio da je iranski nuklearni program miroljubiv, ostati kao “zakašnjelo priznanje”, ali će ipak biti potvrda da sankcije protiv Irana usvojene su bez ikakvih pravih dokaza.

Europska unija, uz Rusiju i Kinu, naravno, oštro se protivi Trumpovoj namjeri, ali nije sigurno hoće li Emmanuel Macron, Angela Merkel i Theresa May uspjeti odoljeti pritisku Bijele kuće, koja je i sama pod velikim utjecajem židovskog lobija u Sjedinjenim Državama i organizacije AIPAC, koja u Americi “brine” za dobre odnose s Izraelom.

Naime, više od 500 parlamentaraca iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke su objavili otvoreno pismo u kojem pozivaju Kongres da učini sve što je moguće da spasi nuklearni sporazum s Iranom i da osujeti namjeru američkog predsjednika Donalda Trumpa da izađe iz sporazuma.

Zajednički apel europskih zastupnika je američkim zakonodavcima upućen 19. Travnja, a objavljen je u britanskom listu The Guardian, njemačkom tjedniku Der Spiegel, američkom The New York Timesu i francuskom Le Mondeu.

Autori apela također traže od administracije i osobno od američkog čelnika Donalda Trumpa da razmotri svoj stav prije 12. svibnja.

“Američka vlada prijeti da će se povući iz sveobuhvatnog zajedničkog sporazuma, iako je Iran ostao predan svim propisanim obvezama”, navodi se u pismu.

Parlamentarci tri najveće europske zemlje istodobno upozoravaju na moguće “kobne posljedice” u slučaju američkog raskida sporazuma i Islamskom Republikom.

Teheran odbija pregovarati o reviziji ovog međunarodnog dokumenta. Ministarstvo vanjskih poslova Irana je priopćilo kako se sporazum neće povezivati s “bilo kojim drugim pitanjem”, kao što je iranski raketni program, inspekcije objekata iranske vojske za koje se zna da u njima nije bilo nuklearnih aktivnosti ili bilo kojom drugom željom Donalda Trumpa, boje rečeno Izraela.

Ranije, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio kako su akcije američkog predsjednika Donalda Trumpa “očajnički pokušaj potkopavanja nuklearnog sporazuma”, ističući kako se on ne može revidirati.

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Oko
5 godine prije

Aj uz svibanj,lipanj,travanj u zagradi brojem oznacite koji je tacno mesec jer polovina citalaca garantovano ne razume. Ja sam se skolovao u sfrj pa ne znam a omladinci rodjeni 90-tih sigurno pojma nemaju

tuf
5 godine prije

Trump bi zaista sada, okuražen prividnim (čitaj: lažnim) uspjehom oko Sjeverne Koreje, mogao odustati od sporazuma s Iranom, smatrajući da može napraviti bolji “deal”. Tragikomedija te situacije bila bi u činjenici da izlazak iz sporazuma bude urušio i daljnje korejske pregovore jer će dati jasan signal koliko se amerima može vjerovati i u kojem postotku (čitaj: 0%) se drže sporazuma i obećanja.

Istina
5 godine prije

Čitav liberalni svijet će vršiti pritisak na amer. kongresmene zbog očuvanja nuklearnoga dogovora sa Iranom, pa ćemo vidjeti koliko je Trump zaista stabilan.
U srijedu je 1. veliko odmjeravanje snagâ, kada Vrhovni sud odlučuje o Trumpovoj imigracijskoj politici zabrane putovanjâ u SAD.
We’ll see..!

Miller
5 godine prije

Iran je samo 4.500 godina stariji od USA…i vjerovatno ce jos puno slicnih prezivjeti. Nije to budalasta Saudija

mmne
5 godine prije

taj trup je veci trup no sto sam mislio….mada ne odlucuje on sudbinski….

Spartak
5 godine prije

Jasno je svakome upućenome da ta trojka neće “odoljeti pritisku”. Merckel zato jer je Njemačka pod okupacijom i mora slušati okupatora, francuski makro zato jer je zaposlenik anglocionista, a May zato jer je ona njihov dio pa ne može “odoljeti pritisku” koji sama radi

Ivo Lola
5 godine prije

Donald Tramp je u ulozi u kakvoj je bio Ronald Reagan. Totalna marioneta duboke države. Showbiz ličnost. Nitko i ništa. Kennedy je ubijen jer nije htio slušati duboku državu, koja je mućkama kasnije iznjedrila Nixona mafijaša. Ali tada je se američka moć širila, danas smo je upoznali i svjedočimo kako se njena moć smanjuje. A što je kolač manji, biće manji i za duboku državu. Na kraju će se oni potući međusobno i taj sistem vladanja u USA će završiti.

Buzz
5 godine prije

Ovde participiraju i mlade generacije koje se nisu skolovale u SFRJ. Pa kako bi onda znali sta je kolovoz, lipanj, rujan….?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.