Izraelski veleposlanik u UN-u: Iranska prijetnja nas je javno zbližila s „arapskim svijetom“

Danny Danon
3 komentara

Izraelski veleposlanik i stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima, Danny Danon, kaže kako je kriza s Iranom katalizator za produbljivanje veza s arapskim zemljama, ali nije rekao kojim, obzirom da Arapska liga broji  22 zemlje članice, a cionističku politiku protiv Irana podržavaju samo neke zaljevske monarhije i dijelom Jordan.

“Nije tajna da smo proteklih nekoliko godina radili s mnogim umjerenim arapskim zemljama u regiji. I ono što se događa nedavno, kada vidimo kako agresija dolazi iz Irana, čujemo kako su te zemlje još otvorenije za suradnju s nama, još više javno. Dakle, surađujemo. Surađujemo. Nismo zadovoljni onim što se događa u Iranu, ali to nas definitivno nas približava našim susjedima”, rekao je Danon u ekskluzivnom intervjuu za Al-Monitor u svom uredu u New Yorku.

Danon je odbacio regionalnu sigurnosnu inicijativu iranskog predsjednika Hassana Rohanija, nazivajući to “šalom”.

“Oni su ti koji destabiliziraju Perzijski zaljev i kažu da su oni ti koji bi ga osiguravali”, rekao visoki diplomat izraelskog režima.

“Iranci skroz lažu. Dokazali smo to svijetu i iz arhiva čitamo podatke da su lagali u prošlosti, a mislimo da opet lažu”, dodao je i Danon.

Danon je identificirao tri pitanja u kojima Izrael traži promjene u iranskom ponašanju: prestanak obogaćivanja urana, prekid testova balističkih raketa i zaustavljanje „podrške terorizmu“.

“Posvuda vidimo njihove otiske prstiju. Znači, ta tri pitanja, ako su voljni promijeniti kurs, mislim da bi to bio dan za moguće otvaranje ponovnih pregovora i potpisivanja novog sporazuma”, rekao je izraelski diplomat, koji je doslovno ponovio „američke“ zahtjeve upućene Teheranu.

Upitan o tvrdnjama da je Izrael napao podržane proiranske milicije u Iraku, Danon je rekao: „Dakle, nikada nismo preuzeli zasluge za takva djela i nemamo želju za eskalaciju u regiji. Rekli smo da ćemo, kad god netko planira ciljati Izrael, biti tamo. To je naša politika.”

„Aneksija Zapadne obale je naš plan već desetljećima“

Što se tiče aneksije Zapadne obale, Danon je rekao: “Dakle, najprije je premijer Yitzhak Rabin govorio o dolini Jordana, a svaki je premijer u posljednjih 40 godina jasno dao do znanja da će dolina Jordana biti naša granica. Bio sam zamjenik ministra obrane i sjećam se da je iz Washingtona došlo nekoliko ideja o dopuštanju međunarodnim inspektorima da uspostave kontrolne točke u dolini Jordana. Odbili smo raspravljati o tome. Dakle, ne radi se o Likudu ili Laburisti. Radi se o obrani naših granica i većina Izraelaca će se s tim složiti.”

“Politički, ne znam. Mislim da danas, s rezultatima izbora, prvo moramo imati vladu, stoga to sada nije na dnevnom redu. Morate sastaviti vladu i vlada će o tome morati raspravljati. Izrael također čeka mirovni plan Trumpove administracije. Ne znamo detalje plana, ali osobno, ne mislim da će pitanje doline Jordana biti dio njega, jer se radi o našoj sigurnosti”, rekao je Danny Danon.

Danon je naglasio da Izrael ima želju da riskirati za mir.

“U prošlosti smo dokazali da smo spremni pregovarati s Egiptom i Jordanom. S Egiptom smo se potpuno povukli sa Sinajskog poluotoka. Tako da mislim da bismo bili otvoreni, s poštovanjem prema planu, ali pitanja sigurnosti, to je nešto oko čega nećemo moći praviti kompromise”, rekao je.

Danon dolazi na svoju sadašnju dužnost kao izraelski veleposlanik pri UN-u s jakom političkom pozadinom. Član je stranke Likud i bivši član Knesseta koji je služio u izraelskim snagama, kao zamjenik ministra obrane, ministar znanosti, tehnologije i prostora i kao predsjedavajući Svjetskog Likuda.

Upitan o trenutnoj političkoj situaciji u Izraelu, Danon je rekao: „Nadam se da nećemo ići u još jedan ciklus izbora. To utječe na našu ekonomiju. To utječe na našu sliku. Vidim to ovdje u UN-u. Mislim da osjećate frustraciju iz napomena predsjednika Trumpa i drugih vođa. Žele se angažirati za Izrael, ali to je vrlo teško učiniti.”

Intervju je vodio predsjednik Al-Monitora Andrew Parasiliti. Slijedi obrađeni transkript cjelovitog intervjua.

Al-Monitor: Izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Katz u svom obraćanju UN-u rekao je da je jasna politika unapređenja odnosa i normalizacije sa zaljevskim državama, dodavši: “Mi nismo u sukobu sa zaljevskim državama. Imamo zajednički interes u području sigurnosti protiv prijetnji Irana, kao i u razvoju mnogih zajedničkih civilnih inicijativa.” Možete li komentirati tu izjavu?

Danny Danon: Nije tajna da smo u posljednjih nekoliko godina radili s mnogim umjerenim arapskim zemljama u regiji. A što se događa u posljednje vrijeme, kada vidimo agresiju koja dolazi iz Irana, čujemo kako su otvorenije za suradnju s nama. Pogledajte što se dogodilo ovaj tjedan. Potičem vas da pročitate govor ministra Saudijske Arabije. To liči na moj govor u Vijeću sigurnosti. Stoga mislim da ćemo vidjeti umjerenije zemlje koje sada izlaze javno i izgovaraju iste poruke koje smo mi godinama govorili.

Al-Monitor: Ministar vanjskih poslova Katz je dugo govorio o Iranu u svom obraćanju, a to ste spomenuli ovdje.

Danny Danon: Iranci lažu cijelo vrijeme. Dokazali smo to svijetu. Glavna tri problema za nas su obogaćivanje urana, balističke rakete i financiranje terorizma. Vidimo njihove otiske prstiju u Libanonu, Siriji, Jemenu, Gazi, na Sinajskom poluotoku. Sve dolazi iz iranskog financiranja. Oko 7 milijardi dolara godišnje, to je naša procjena. To je iznos koji Iran svake godine troši na terorizam. Dakle, to su ta tri pitanja.

Ali za sada, oni dolaze, daju lijepe intervjue ovdje u SAD-u i govore o osiguranju Hormuškog tjesnaca. To je vic, jer oni destabiliziraju Perzijski zaljev i ne mogu ga osiguravati.

Al-Monitor: Što je sa Sirijom? Kako vidite ulogu Irana tamo? Pričajte mi o interesu Izraela. Vaša je država nekoliko puta pogodila iranske i pridružene iranske skupine i baze. Recite mi kako vidite tamošnju situaciju i ulogu Irana?

Danny Danon: Dakle, prvo moramo pogledati širu sliku. Iranci pokušavaju zauzeti Siriju na isti način kao Libanon. Danas Libanon kontroliraju Hezbollah, odnosno Iranci. Oni žele to učiniti u Siriji. Danas je teže jer oni u Siriji nemaju toliko šiita, ali njih nije briga. Pokušavaju promijeniti stvari. Pokušavaju kupiti nekretnine. Šalju stručnjake. Dakle, njihov je cilj biti tamo i imati istu prisutnost koju imaju u Libanonu. Opasno je. I za nas, znate, to spominjemo, ali nećemo im dopustiti da mijenjaju pravila igre. Donose tehnologiju u regiju, što za nas predstavlja prijetnju. Vidjeli smo dronove. Iranski operativci došli su u Damask i zapravo im pomagali da stave eksploziv na dronove. Ali smo napali prvi. Mnogo puta nalazimo tehnologiju koju donose kako bi poboljšali rakete i za nas je to veliko pitanje, jer danas u Libanonu imaju više od 100 000 raketa. Zamislite da će ih 10% transformirati u GPS navođene rakete. To mijenja stvarnost u Izraelu. Dakle, zato napadamo i nastavljamo napadati kad god znamo da takvu tehnologiju donose u regiju.

Izrael i Rusi i Iranci u Siriji

Al-Monitor: Kako vidite vaš odnos s Rusijom i je li ta veza bila korisna za ublažavanje vaše zabrinutosti oko Irana i Sirije?

Danny Danon: Pa, prvo, imamo vrlo otvoren i važan, važan dijalog s Rusima. Premijer Netanyahu sastao se s predsjednikom Putinom u Sočiju prije izbora. Imali smo sastanak s ministrom Lavrovom prije dva dana ovdje u UN-u. Tako da s njima razgovaramo o problemima. Ne slažemo se uvijek oko svega, ali mislim da ima puno poštovanja s obje strane. Oni imaju svoje interese, a mi im kažemo: „Znate, nije nas briga ako želite biti u Siriji ili ako žele graditi ili grade luku. Ali ako dopustite Irancima da sagrade terminal u vašoj luci, to je problem.“ Napast ćemo taj terminal, a to pokušavaju učiniti Iranci. Pokušavaju izgraditi svoje baze u blizini Rusa, kako bi nam bilo teže da ih napadnemo.

Al Monitor

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Ne. Niste radili s njima samo ste iskorištavali manje opasnog neprijatelja protiv svog najopasnijeg neprijatelja.

samo tako
4 godine prije

A gdje češ jači argument od govora saudijskog ministra 😆😆

nessy
4 godine prije

Pri dogovaranju ovakvih intervjua, trebalo bi kao uvjet postaviti prisustvo nekoga ozbiljnog psihijatra, da odmah odjeli stvarnost od zelja. Danny boy, to sto bi ti htio, ne znaci da ce tako biti. Oni bi zapadnu obalu? I ja bi susjedov stan. I onda jos spominje Yitzaka Rabina, kao argument, covjeka koji je samopriznati i deklarirani terorist. Ali, to je odlicna kvalifikacija za Izraelsku visoku politiku. Pobij sve, i vrati se sam. “Neka crknu”, kako je izjavila jedna nasa ministrica, i ortodoksna krscanka, doduse u drugom kontekstu. Imam osjecaj, da za bavljenje vanjskom politikom u Izraelu, treba proci psiho test, u kojem moras dokazati, ne manjak, nego potpuni nedostatak empatije prema svima drugima, osim Zidova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.