Jedina objava na Twitteru Donalda Trumpa i najnovije reakcije na iransku osvetu

Donald Trump - Vječni koncept američkog carstva

Nakon napada Iranske revolucionarne garde i lokalnih šiitskih milicija na američke baze u Iraku, oglasio se i Donald Trump.

“Sve je u redu! Iran je lansirao rakete na dvije vojne baze u Iraku. U tijeku je procjena kako bi se vidjelo ima li stradanja ili štete. Sve je u redu! Imamo najjače i najbolje opremljene oružane snage na svijetu! “, napisao je Trump na svom Twitteru, obećavajući detaljnije obraćanje kasnije.

Iz izjave se jasno vidi da je iznenađen silinom iranskog odgovora i što ga je uopće bilo.

Prema riječima glasnogovornika Pentagona Jonathana Hoffmana, Iran je pokrenuo raketni udar u Iraku na najmanje dvije vojne baze koje koristi američka vojska. Prema informacijama koje je dao, mete su bile baza Ain Al-Assad u pokrajini Anbar i zračna luka u sjedištu kurdske autonomne regije Erbilu. Nakon početnih informacija, pentagon priznaje da je lansirano „desetke raketa“.

Iako se u prvim priopćenjima navodi “kako nema žrtava“, podsjetimo da je praksa vojnih stožera Sjedinjenih Država i njihovih koalicijskih partnera da umanjuju ili prikrivaju žrtve i sukobe općenito u Afganistanu i Iraku, što u privatnoj konverzaciji potvrđuju i hrvatski vojnici koji su sudjelovali u nekoj od ovih misija.

Odgovornost za napad je službeno preuzela Iranska revolucionarna garda. Bijela kuća i Pentagon su potvrdili izvješća o napadima na američke ciljeve u Iraku. Još sinoć je Mark Esper prijetio kako će se „Iran istog trenutka suočiti s oštrim odgovorom ako se usudi samo ugroziti život jednog američkog vojnika u regiji“.

Sve je počelo ubojstvom nepoznatog „američkoj civila“ u službi pentagona u bazi K-1 u Kirkuku, nakon čega su američke snage bombardirale položaje milicija Kataib Hezbollah, blizu više od 100 kilometara udaljenom iračkom gradu Al-Qaimu na sirijskoj granici. Nakon toga su lokalne milicije i irački prosvjednici uzvratili napadom na američko veleposlanstvu Bagdadu, a Donald Trump je naredio likvidaciju iranskog generala Qassema Sulejmanija, koji se iz Libanona preko Damaska i Bagdada vraćao u Teheran. Ovim činom državnog terorizma su SAD prešle „crvenu liniju“ Teherana i Iran je obećao „da će osvetiti krv svojih mučenika“, generala, njegovog bliskog prijatelja i suradnika Abu Mahdija Al-Muhandisa i njihove pratnje.

Irak je tijekom eskalacije izglasao zakon kojim trži povlačenje svih stranih snaga sa svog teritorija, ali je Washington odbio postupiti po planu povlačenja kojeg im je uručio irački premijer Adil Abdul Mahdi. Iran je u slučaju da se SAD ne povuku iz susjedne države Washingtonu zaprijetio “drugim Vijetnamom”.

U ovom trenutku je nemoguće prognozirati bilo što, jer je više nego jasno da SAD nisu računale na vojni odgovor Islamske Republike. Međutim, činjenica da je sve počelo ubojstvo „neznanog civila“, bezimenog američkog državljanina u bazi K-1 u Kirkuku, sugerira da je sve bilo isplanirano i da bi SAD svakako napale Iran ili njihove saveznike u regiji. Na kraju je odlučeno da meta napada bide simbol „Osovine otpora“ američkom imperijalizmu i izraelskom ekspanzionizmu, general Qassem Sulejmani, ali umjesto da se Iran slomi i povinuje američkom diktatu, došlo je do ranije nikada viđenog ujedinjenja raznih frakcija od Irana do Libanona i šire. Borbena moć ovih skupina je ogromna i mogu napasti američke snage i njihove saveznike bilo gdje i u bilo kojem trenutku, dok SAD raspolažu jakim snagama u Perzijskom zaljevu i na Arapskom poluotoku, ali su sve na meti iranskih projektila i upitno je hoće li se SAD odlučiti njih uključiti u sukob. Te bi se snage našle zatvorene u malom području i bile bi na meti stotina tisuća iranskih projektila, dronova, zrakoplova i protubrodskih projektila.

No, kao što je rekao Robert Fisk, dugogodišnji ratni reporter i dopisnik The Independenta s Bliskog istoka: „Ne pitajte me da predviđam budućnost Bliskog istoka, moja se kristalna kugla odavno razbila.“

Putinov posjet Damasku je snažan signal

Izvan ovog konteksta se ne može promatrati ni jučerašnji Putinov iznenadni posjet Damasku, gdje je ruski predsjednik došao na sam pravoslavni Božić, koje inače obilježi posjetom nekoj od katedrala u Moskvi.

Nema sumnje da je Putinov posjet Damasku bio snažan ideološki vanjskopolitički signal, ali ne zaboravimo da dolazi nakon više kontakata njegovog ministra obrane s čelnikom turskih obavještajnih službi Hakanom Fidanom i razgovora generala Šojgua s iranskim vojnim i obavještajnim zapovjednicima.

Osim poruke koju je prenio Assadu, čiji sadržaj ne možemo znati, rema riječima stručnjaka je Putinov dolazak u Damask signal je da je Rusija došla u Siriju i pomogla u očuvanju države, porazila teroriste, obranila kulturne vrijednosti, crkve i džamije”.

S druge strane, Sjedinjene Države su došle u Irak, uništile državu i  institucije, preplavile su zemlju teroristima, uništile su džamije i muzeje, a sada su stvorile preduvjete za izbijanje velikog razornog rata na Bliskom istoku, koji može degenerirati u puno veći sukob, u najgorem slučaju možda i globalnih razmjera.

Najnovije detalji i izjave

Za kraj, podsjetimo da američki saveznici polako povlače svoje vojnike iz Iraka, Njemačka, Hrvatska i Kanada među prvima.

Iranski predsjednik Hassan Rohani je za američku administraciju rekao da je ubojstvom Sulejmanija odsjekla ruku “Otporu”, ali će Teheran zato protjerati američke trupe iz regije.

Iranski vojni izvori navode kako u operaciji „Mučenik Sulejmani“ nije presretnuta nijedna raketa, što otkriva ranjivost protuzračne obrane američkih baza u Iraku i regiji.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif je rekao je rekao kako je napad proveden u samoobrani i u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda.

Imam Sayed Ali Hamnei je rekao: „SAD su mislile da će uspjeti raniti našu zemlju, ali mi smo im uništili planove.“

Osvetu za atentat na generala Sulejmanija pozdravlja i libanonski Hezbollah i jamči „čvrst odgovor“ na bilo kakvu ugrozu libanonskom pokretu otpora.

Teheran: Ovo je samo mali dio naših sposobnosti

U izjavi danas ujutro je zapovjednik iranskih oružanih snaga general Mohammad Hossein Baqeri rekao da su raketni napadi zrakoplovnih snaga IRG u ranim satima na američke vojne baze u Iraku upozorenje za “vlasti terorističkih snaga američkog režima”.

Kazao je kako su napadi na američke snage u Iraku pokazali samo mali dio sposobnosti iranskih oružanih snaga i izvedeni su kao odgovor na američki teroristički atentat na generala Sulejmanija.

“Odsad će se svako novo zlo SAD-a suočiti sa snažnijim i rastućim odgovorom i to sa širim rasponom”, dodao je visoki iranski general.

„Došlo je vrijeme da zle vlasti Sjedinjenih Država shvate mogućnosti Islamske Republike, a one imaju širok opseg u smislu globalne geografije. Naš je pristup principijelan i SAD će morati povući svoje terorističke snage iz regije što je prije moguće”, naglasio je Baqeri.

Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko
4 godine prije

Teumpov twit nakazuje na to da su Ameri zakljucili, glavni cilj je bio Sulejmani i to je to. Iranci su malo udarili i sebi spasili obraz u svetskoj i svojoj javnosti

Gott mit uns!
4 godine prije

Bilo je pitanje vremena kada će ovaj sukob eskalirati. Trump će od najvećeg pacifiste i kritičara rata uvući SAD u najveći rat u njihovoj povijesti. Možda mu ipak dadnu Nobela za mir.. Trump je sada na vagi progutati ovaj iranski odgovor i ispasti kukavica ili odgovorit i započeti najveći rat u njihovoj povijesti. Definitivno najveća odluka u njegovom životu.

Mirko
4 godine prije

Evo gledam Slovenacke medije, jer je je baza Erbil gde su bili smeteni njihovi vojnici napadnuta, nema ni jednog mrtvoh ili ranjenog, i pre napada su se smestili u bunkere tako da o nekem iznaneđenju i zrtvah ne mozemo da govorimo. Ovde ipak malo previse propagande s Iranske strane

Petar Veliki
4 godine prije

Ovo je školski primer dogovorenog atentata na za sve problematičnog Iranskog generala i kobajagi Iranske odmazde na praznu bazu. Ista je bila odmazda Trumpa u Siriji na praznu Sirijsku bazu. Dok narod gine sa svih strana ovi gore se igraju monopolija.

Laki Topalović
4 godine prije

“Malo su udarili” A tko je to IKADA udario ikako…. Filozofi kur*a mog?

Belay
4 godine prije

Ne ne gospodine predsjednice jedine izuzetne sile u ovom i svim okolnim svemirskim prostranstvima . Mi pripadnici po vasoj zasluzi slobodnih naroda znamo da ce te vi odrzati obecanje dato pred ocima svemirskih civilizacija .Udarite cisto i jasno vasim prelijepim projektilima i vasom magicnom vojnom snagom po strateskim ciljevima kao sto su kulturni objekti .Rekli ste tako !!!

Arcibald Rajs
4 godine prije

Da se opkladimo da noćas SADisti udaraju po Iranu, Iran udara po Izraelu, UAE i SA, a Izraelci bombarduju nuklearna postrojenja u Iranu!?

Laki Topalović
4 godine prije

Za one koji ne znaju, a mogli bi znati ako su ikada pričali s ikim tko je bio u Afganistanu. Žrtve se ne prijavljuju a “rata nema”. Tek se kasnije naću u statistici , nakon nekoliko godina. Zar nije još Bush zabranio medijima da objavljuju slike kovčega i imena poginulih vojnika , a broj da ne govorimo. tek je 2011. izašao spisak nakon deset godina rata s brojem mrtvih i koliko iz koje zemlje.

Alen
4 godine prije

I nensi pelosi se slaze da je pametno da se povuku iz iraka..

preseren3
4 godine prije

Onaj dogovor preko Katara bi vredio, da je Trump čovijek…
Dajem tri dana, da če se pohvaliti, da je sve dogovoreno…

basso
4 godine prije

Arogantni amerikanci nisu ocekivali ovakav odgovor Irana,sad moraju odgovoriti,vjerovatno samo sankcijama.

Siniša
4 godine prije

“Sve je u redu…”….koji manijak.

Trubadur
4 godine prije

Za sad smo znali, da Ameri ne mogu skidat manevrirke i dronove a od danas znamo, da ne mogu ni običnu balistiku…. Sve rakete su pogodile osim dvije, koje su same zalutale….. Američki PVO se je tako opet dokazao… Nisu supjeli da obore niti jednu…. Šta da se kaže… A lijepo je VVP nudio stabilnom geniju, da kupi S-400….

Hash
4 godine prije

Tvitko iznenađen i uvređen

Trubadur
4 godine prije

Po svemu za sad ima stabilni genije jedinstvenu šansu, da odluta iz Iraka i Sirije i, da tako uradi ono što je obečao…. A dali,je dovoljno genija za nešto takvo, još čemo vidjeti..

Alen
4 godine prije

Di sad sto sam upratio ameri su poslali prije dan dva 5-6 bombardera b52 naoruzanih nuklearkama na otočje koje su iznajmili od britanaca još 60tih godina , juzno od irana , u po mora , ne znam kako se zovu otoci..
Takodjer 82 brigada za podrsku bjezaniji je u kataru..
Demokrati su slozni da rat vodi u bankrot..
Dakle jako izvjesno povlačenje iz iraka bez daljnje eskalacije..
Ako eskalira nekontrolirano , sto je moguće , onda je veliki za.jeb pred nama..

Busola
4 godine prije

Kada se zlo zakotrlja teško se zaustavlja… Inače ovaj sistem je doživio neki svoj vrh, u kapitalizmu napredak je postao minoran sve se pretvorilo u zgrtanje novca, velike razlike i interese, a baš tada kreću ratovi. Sve te sankcije i ucjene su obično reketarenje kao bi SAD opstao kao sila broj 1 , a vjerojatno bi neka druga sila da je na njihovom mjestu isto postupala (ne smijem ni pomisliti što bi Balkanci radili kada bi imali njihovu moć…) Nemojte sada pričati kako imamo mobitele, računala , internet, bolje zubne implatante (to je i puno bolje predviđeno u SF filmovima odavno…) , mi iako smo po medijima u vrhu razvoja imamo nikada više beskućnika, razlika bogati siromašni i nadasve ogromne apatije, nezadovoljstva ljudi … U jednom trenutku ljudi se dive Ronaldu što u jednom danu zaradi 100000 $ , a u drugom trenutku prođu okrećući glavu od čovjeka koji je… Čitaj više »

Ostap Bender
4 godine prije

Spirala zla se zavrtila, ubistvom Sulejmanija.

Iran je dolio ulja na vatru.

Ne vidim način, da se s***nje zaustavi.

Biću prijatno iznenađen, ako posledica svega, ne bude još jedan oveći rat.

Alen
4 godine prije

Kuwaiti Defence Minister Ahmad Mansour Al-Ahmad Al-Sabah has stated that he received a letter from the commander of the US Arifjan military camp situated in the country announcing the “imminent withdrawal of all US military forces in three days”, state news agency KUNA reported.

“Receiving such letter from Camp Arifjan was unexpected and we are communicating with U.S. Department of Defence for more details and information”, the minister said.
DETAILS TO FOLLOW

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.