Jemen se ne predaje – SAD će pritiskati Iran dok ne pukne prva karika Osovine otpora

MQ-9 Reaper
21 komentar

Nakon žestokih borbi za grad i stratešku luku Al-Hudayda u Jemenu, koje su trajale od 13. lipnja do 13. studenog prošle godine, pokret otpora Ansarullah je uspio zadržati kontrolu nad gradom, međunarodnom zračnom lukom i pomorskom lukom, koju sada nadzire misija Ujedinjenih naroda. Unatoč sporadičnoj razmjeni vatre između saudijske koalicije i lokalnih Huti boraca, borbe su u ovom dijelu utihnule. Saudijska koalicija je pretrpjela ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici, najviše na priobalnoj cesti Moca-Hudayda, gdje su se pretali praktično na otvorenom prostoru i bili laka meta za skupine Huti boraca koji su provodili iznenadne napade s boka, iz istočnih brdovitih područja.

Sada se težište sukoba prebacilo na sjever slobodnog dijela Jemena i saudijski teritorij u području jugozapadnih gradova Jizan i Narjan. Zbog ovih aktivnosti jemenskih boraca, saudijsko zrakoplovstvo provodi osvetničke zračne udare po glavnom gradu Sani. Jučer su saudijski ratni zrakoplovi izvršili su niz zračnih napada na ciljeve u glavnom gradu Jemena, a prema lokalnim izvješćima su saudijski zrakoplovi gađali i ciljali zrakoplovnu bazu Al-Dailami. Stranice pokreta Ansarullah i jemenskih boraca se promptno uklanjaju s društvenih mreža i nema informacija o opsegu štete od jučerašnjih napada.

Napadi su uslijedili nakon što je vojska Jemena, koju su podržali borci pokreta Ansarullah, oborila saudijsku bespilotnu letjelicu koja je bila u izviđačkoj misiji na sjeveru glavnog grada.

“Naše sange protuzračne obrane oborile su dron Predator MQ-1 u okrugu Hamdan, sjeverno od glavnog grada Sane”, izjavio je jemenska tiskovna agencija Saba i objavila fotografije ostataka drona.

MQ-1 je američki dron kojeg je dizajnirao General Atomics, a koriste ga američke zrakoplovne snage i CIA. Od početka saudijske agresije su jemenski borci srušili oko 20 takvih špijunskih bespilotnih letjelica.

VIDEO: snimak oborenog Predatora MQ-1

Jemenske snage obično reagiraju na saudijske zračne udare raketnim napadima na baze i uporišta agresora u saudijskoj jugozapadnoj regiji Jizan.

Saudijska Arabija i njeni saveznici su pokrenuli razornu vojnu kampanju protiv siromašnog Jemena u ožujku 2015. s ciljem da se na vlast vrati vlada bivšeg predsjednika Mansura Hadija i slomi Ansarullah, ali su svi pokušaji bili bezuspješni, dok je ionako siromašni Jemen gurnut u sektaške ratove i humanitarnu krizu bez presedana.

Brojne zapadne zemlje, posebno Sjedinjene Države i Velika Britanija, snabdijevaju snage Saudijske Arabije naprednim oružjem i vojnom opremom, a Rijadu pružaju i logističku i obavještajnu pomoć.

Britanski ministar obrane je u ponedjeljak priznao kako njegova zemlja servisira borbene zrakoplove koji se isporučuju u Saudijsku Arabiju i koji se koriste u neselektivnom bombardiranju civila u Jemenu.

Ministar Mark Lancaster je izjavio u parlamentu da britansko Kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF) pruža “inženjersku potporu” i “generičku obuku” vojnicima Saudijske Arabije u ratu s Jemenom.

Mike Pompeo: “Za mir u Jemenu moramo slomiti Iran”

pompeo
FOTO: Mike Pompeo

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u četvrtak ponovio optužbe protiv Hutija, koje je podupirao Iran, pravdajući pritisak na Iran kao sredstvo da se jemenski borci prisile na poštivanje Sporazuma iz Stockholma u okviru kojeg su dvije zaraćene jemenske frakcije pristale na primirje u Al-Hudaydi i na drugim vrućim točkama.

Pompeo, koji trenutno boravi na Bliskom istoku, izjavio je za saudijsku televiziju Al-Arabiya da Huti djeluju po uputama iranskog vođe Hamneija i zapovjednika Quds snaga, generala Qassema Suleimanija.

Američki državni tajnik je rekao da će stalni pritisak na Iran prisiliti Huti borce da se pridržavaju Sporazuma iz Stockholma kojeg su jemenske zaraćene strane postigle u prosincu prošle godine.

Četverogodišnji genocidni rat Saudijske Arabije i saveznika protiv Jemena je nakon osam dana mirovnih pregovora u Švedskoj 13. prosinca prošle godine privremeno ublažen primirjem u Al-Hudaydi, premještanjem snaga dviju strana, razmjenom zarobljenika i ublažavanjem blokade grada Taiza od strane Hutija.

No, osim prekida saudijske ofenzive na Al-Hudaydu, ništa od toga se nije dogodilo i strane se međusobno optužuju za sprječavanje provedbe sporazuma.

Američki državni tajnik je rekao da Hutije treba uvjeriti kako ne mogu pobijediti u ovom ratu, što će biti prilično teška zadaća.

Osim toga, vođe pokreta Ansraullah i Huti boraca vide kako Washington ne može spriječiti jačanje utjecaja Irana u Iraku i Siriji, ni u samom Jemenu, što je priznao i Pompeo, prenosi Aden Press.

Američki diplomat vrdi i da je većina iranskih projektila razvijena nakon što je Obama potpisao nuklearni sporazum, a pokreti Hezbollah, Hamas i Huti su u to vrijeme ojačali i ugrožavaju stabilnost na Bliskom istoku i mir u Izraelu.

Sjedinjene Države su i ovaj put optužile Teheran da destabilizira sigurnost regije, da razvija programe balističkih raketa i druga oružja.

Uprava Donalda Trumpa se suočila s rastućim utjecajem Irana i udvostručila je svoje aktivnosti kako bi se to pokušalo spriječiti.

“Trump je poslan od Boga da spasi židovski narod”

Donald Trump dogovara savez Izraela i petromonarhija protiv Irana

Ovoje jučer tijekom posjete Izraelu izjavio Mike Pompeo. Upitan u intervjuu za Christian Broadcasting Network mislili da je “predsjednik Trump upravo sada poslan, baš kao nekoć kraljica Esther, da pomogne spasiti židovski narod od iranske prijetnje”, Pompeo je rekao: “Kao kršćanin, sigurno vjerujem da je to moguće.”

Dodao je “kako je američka uprava učinila sve da se osigura da ova demokracija na Bliskom istoku, židovska država, preživi” i da je “uvjeren da je to djelo Gospodina”.

Pompeo je bio u Jeruzalemu, gdje je pratio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua do Zapadnog zida, a tijekom susreta je ponovio američku podršku Izraelu u aneksiji sirijskog Golana.

Tajnik je također rekao da mirovni plan Trumpove administracije za Izrael i Palestince ne žrtvuje “temeljna načela” bilo koje religije.

“Vidio sam detalje plana kakav je sada”, rekao je Pompeo. Upitan je li to uključuje podjelu Jeruzalema, on je rekao “ne žrtvuje nijedno od ovih temeljnih načela, iskreno, niti jedne vjere”, iako Palestinci odbijaju razmatrati bilo kakav plan koji bi uključivao revidiranje granica potvrđenih od strane Ujedinjenih naroda

Izrael se protivi prepuštanju kontrole nad Zapadnim zidom i drugih svetih židovskih mjesta Palestincima, iako su neka od tih mjesta žive samo u kolektivnoj memoriji militantnih cionista.

Kao što vidimo, američki i izraelski pritisak se sada prebacio na Palestinu i Jemen, dok u Siriji i Iraku popušta zbog prisutnosti Irana i Rusije. Libanon je s Hezbollahom i svojom vojskom, uz iransku pomoć i blizinu Sirije samodostatan za pružanje otpora i sada se rasplamsava front protiv “najslabije karike” u otporu, kako SAD, Saudijska Arabija i Izrael vide jemenske borce.

VIDEO: Napadi Huti boraca na vojsku Saudijske Arabije

Saudijska Arabija jača optužbe protiv Irana za opskrbu Hutija oružjem “koje se krijumčari kroz regionalne vode”, uključujući balističke projektile koji se lansiraju na Saudijsku Arabiju.

Koliko je složan ovaj front, dokazuje ranjavanje britanskih komandosa u Jemenu, iako ova zemlja službeno nije dio saudijske koalicije.

U sklopu tajne britanske vojne kampanje u Jemenu je nekoliko britanskih komandosa ranjeno u izravnim sukobima s jemenskim borcima, navodi se u novom izvješću koje dokazuje da je angažiranost Britanaca u ratom razorenoj zemlji mnogo veća nego što je prethodno priznato.

Britanski The Mail izvještava da je najmanje pet pripadnika Britanske specijalne pomorske službe (SBS) ranjeno u teškim sukobima s Huti borcima. Britanski vojnici su liječeni u pokrajini Sa’ada na sjeveru Jemena. Imali su ozljede nogu i ruku. Prema izvješću, tamo je bilo stacionirano oko 30 britanskih komandosa. Ranjeni vojnici su prebačeni u Veliku Britaniju na oporavak, dodaje se u izvješću.

“Dečki se bore u oštroj pustinji i po planinskom terenu protiv vrlo predanih i dobro opremljenih Huti pobunjenika. Uloga SBS-a je uglavnom obuka i mentorstvo, ali povremeno se nađu u borbama i neki su britanski vojnici ranjeni”, rekao je jedan izvor SBS-a za Mail.

Prema službenim podacima, timovi raspoređeni u Jemenu uključuju liječnike, prevoditelje i Forward Air Controllers (FAC) koji pomažu Saudijcima. SBS jedinica od 200 ljudi stacionirana je u Pooleu, Dorset, Velika Britanija, i snaga je specijalnih pomorskih snaga koja prvenstveno regrutira britanske marince. Ove su snage poznate po svojim operacijama u Iraku, Afganistanu, nedavno Siriji , sada u Jemenu.

Aden Press / JPost / Yemen RW

AnsarullahHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Tumor zvan zapadna demonkracija se nikad neće prestati širiti sam od sebe. Previše je izopačen da bi prestao širiti smrt i uništenje za svoj bolesni opstanak. Preventivni nuklearni udar na par centara ovog zla bio bi melem na ranu za ovu planetu.

Dub Miroslav
4 godine prije

Lome zube na Hutima a napadali bi ruse i kineze? Smijurija!

Borac2
4 godine prije

Neka Pompeo obuce vojnu odoru pa ide ratovat, ionako mora smsavit malo!

m.ivanisevic
4 godine prije

Mene zanima gdje su završili MiG-ovi 29SMT Jemenskog ratnog zrakoplovstva? Od pošetka rata ni traga ni glasa o njima, a to su dosta potentni strojevi.

Kažun
4 godine prije

Uklonjen sadržaj sa Yemen Wrath – You Tube.A tako su lijepo gorjela oklopna vozila koje su Huti gađali i
pogađali kao na streljani ???.

Tomaz
4 godine prije

Ako ce pompeo krenut u “slamanje” Irana ce polomit zube prosla su ta vremena nisu oni vise nijednu vojnu kampaniju sposobni izvest.

Vučedolac
4 godine prije

Jemen nikad neće biti Yeah man

Dodumavanje
4 godine prije

Pompeov i isilov i neternj… bog je isti bog. Surov, arogantan, …..

cogo
4 godine prije

pa kavi kriminalci su usra i engleski politiki ,,pravi vojni zločinci ,,i tu gamad europa podžava,,

Abe Nepotvrdjeni
4 godine prije

Dobar dokumentarac na doku TV večeras. Shadow world.

dopizdilomi
4 godine prije

Ah dobro je. Stigao je UN. Znači status quo u nedogled.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI