John Perkins: Ispovijest ekonomskog ubojice koji otkriva svijet kojeg vlada SAD-a poriče

John Perkins
59 komentara

Ispovijest ekonomskog ubojice – Knjiga je koju je napisao John Perkins i objavio 2004. Perkins prepričava svoju karijeru u Chas T. Main iz Bostona. Prije nego je dobio posao, autor tvrdi da je bio saslušan u Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA). Perkins kaže kako je intervju poslužio kao test da postane ono što on naziva “Ekonomski ubojica”. Snimku objavljujemo kako bismo usporedili tadašnje izjave ovog konzultanta i današnje stanje u svijetu. Želimo li razumjeti što se događa danas, moramo gledati što je bilo jučer. Ne ulazimo u to imaju li ove izjave kredibilitet ili ne. U interesu objektivnog mišljenja, pročitajte i pogledajte video snimak, te zaključak donesite sami.

Prema Perkinsu, 1980. godine počeo je pisati Confessions of an Economic Hit Man – Ispovijesti ekonomskog ubojice. Perkins tvrdi da određena elita u Sjedinjenim Državama želi izgraditi globalno carstvo, što su definirali predsjednici Lyndon Johnson i Richard Nixon. Da bi to učinili, osnovali su skupinu konzultanata koji koriste međunarodne financijske organizacije za stvaranje uvjeta za podčinjavanje naroda ovom carstvu putem ekonomskog zaduživanja koje nameću organizacije poput MMF-a i Svjetske banke.

Zadaća ovih konzultanata je opravdati i argumentirati odluku o velikim međunarodnim zajmovima čiji će novac, nakon što se umanji za iznos namijenjen korupciji lokalnih elita i pojedinaca, završiti na bankovnim računima velikih američkih inženjerskih i građevinskih korporacija. Budući da su ovi konzultanti prethodno precijenili likvidnost, vlada koja ih posluša nema mogućnost vratiti dug, te automatski ulazi u dužničko ropstvo.

Ova pozicija moći tada omogućava vjerovniku da zahtijeva od države dužnika uspostavu vojnih baza, glasanje u korist Ujedinjenih naroda, kao i političku odanost ili pristup bilo kojem naftnom bogatstvu i drugim prirodnim resursima (rude, vode, šume, zemljište…). Perkins ove metode naziva mafijaškim metodama.

Ponekad ti zajmovi uzimaju štetan oblik razvojne pomoći, što Perkins kritizira, jer su ove “potpore” motivirane pohlepom. Perkins napada ideju univerzalnog razvojnog ideala, pitajući se može li cijeli svijet živjeti istim životnim stilom kao i Sjedinjene Države, znajući da su resursi planeta ograničeni.

Izražava sumnju u održivost i nadmoć vladajućeg sustava s obzirom na loš životni standard, visoku statistiku samoubojstava, razvoda, zlouporabe droga, depresije i različitih zločina.

Perkins opisuje dolar kao kamen temeljac globalnog carstva. Radi se glavnoj međunarodnoj valuti koji ovaj sustav održava. Svi ti zajmovi su neisplativi, ali SAD nemilice tiska novac koji se temelji samo na međunarodnom povjerenju u američku ekonomiju.

Perkins predviđa mogući kolaps ovog sustava ako bi nova međunarodna valuta zamijenila dolar kao transakcijsku valutu i ako bi američki kreditori zahtijevali otplatu duga u drugoj valuti, primjerice u euru.

Objašnjava da kad “financijski ubojice” poput njega ne uspiju u svojim planovima, pojavljuju se “šakali” i ubijaju ljude koji blokiraju američke ambicije. Ne uspiju li ubojstva pojedinaca, ostaje krajnje sredstvo tj. američki vojnici se šalju u rat, slijedeći strategiju klasičnog imperijalizma.

Perkins negira bilo kakav doprinos Teorijama zavjere, tvrdeći da ne možemo kriviti zavjeru. Iako svjetsko carstvo ovisi o učinkovitosti banaka, tvrtki i vlada, mi smo ti koji to dopuštamo jer radimo za te tvrtke i konzumiramo njihove proizvode. Elita koja radi za ovo globalno carstvo je kombinacija zajedničkih interesa i uvjerenja, a ne zli zavjerenici.

John Perkins podržava političku viziju američkog predsjednika Jimmyja Cartera, za kojeg misli da je najbliži idealima pobunjenika iz 1776. godine. Ruga se Ronaldu Reaganu kojeg smatra “glumcem naviknutog da bude režiran”. Osuđuje Roberta McNamara kao čovjeka koji je pomogao pretvoriti Svjetsku banku u sredstvo porobljavanja Trećeg svijeta u ime globalnog carstva. Američki State Department tvrdio je da Perkinsove teze nemaju temelje i da je on samo još jedan teoretičar zavjere.

Internet stranica Johna Perkingsa

Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Damir
4 godine prije

Zeitgeist Addendum

Splitexpress
4 godine prije

Sa ovim možemo lakše shvatiti dramu našeg prostora?Milošević nije došao iz Moskve,nego iz New Yorka?Nije li Baker došao u Beograd na vrhuncu krize,dati podršku cjelovitosti SFRJ,iako su znali da su već naoružali drugu stranu?Nije Tuđman izabran jer je bio pametan,nego se najbolje uklapao za postizanje zadanog cilja?Kako ono zaviju psetovi rata,Oluja kao čista operacija mira,došli pred Banja Luku a onda ih službenik 25.platnog razreda iz Buzina vrsti Nazad?

Red Dog
4 godine prije

Ja sam inace alergican ne teorije zavera, ali Perkins je apsolutno u pravu.
Narocito o tri stepena; ubedivanje-atentati-rat.
Sad USA krivi Kinu da radi to, sta radi, ali greh Kine je da kad ona radi to ne moze vise USA. Koliko znam Kina nije stigla jos do atentata-rata.
Krive Huawei da prisluskuju, sta rade, ali greh je da kad se kupuje Huawei ne moze vise USA. Za sve sta optuzuju Kinu je zato sto im Kina „uzima hleb iz usta“ posto nece vise moci oni. A ako neko zna, oni znaju.
Zamisli genijalnosti. Dajes im kredit i trazis da od tog novca kupuju tvoju robu/usluge. Time si vec vratio novac. Izdao si novac sebi bez inflacije. I jos ti ostaju duzni. I kamata na to. Sto bi rekao drug Stipe: „Hrvatska je pobedila dva-tri puta“.
Najvazniji rat koji se mora dobiti je rat protiv dolara. Ostalo su samo pirove pobede.

davor
4 godine prije

Odlična knjiga, fantastičan moderan primjer bio bi recimo izgradnja autoceste Dalmatina. Kako Perkins kaže ekonomski ubojice dogovaraju dealove na način da novac uopće ne napušta SAD. Primjerice natječaj za autoput je dobio američki Bechtel koji je zatim dobio novac za radove iz kredita od američkog JP Morgana uz neotplativu kamatnu ratu duga (12%) hrvatskoj državi i hrvatskim autocestama. Poslije se posao za manje pare proslijedio turskim i domaćim podizvođačima dok su velebni državnici iz klase Ivo Sanader dobili počasne doktorate na Harvardu i sličnim obrazovnim institucijama a njihova rodbina ili poslušnici povoljne natječaje ili zajmove. Sve već viđeno toliko puta, korumpirani političari postižu da ostalih 10% izgleda loše. Znajte kad god neki od političara dobiva iznenadne počasne doktorate na američkim prestižnim sveučilištima (tipa Sanader, Josipović ili Grabar Kitarović) da je iza toga stajao neki deal koji je samo više ekonomski zarobio vašu državu.

Tursunov
4 godine prije

Taj sistem koristi danas Kina, davanjem zajmova mnogim drzavama Afrike, Azije i Juzne Amerike, ali
predhodno se osiguravsi da u slucaju nevracanja zajma, dolazi u posjed rudnih i nafnih bogastava.
Kinezi znaju, da doticne drzave neci biti u stanju vracati kredite, ali na taj nacin vrlo jeftino postaju vlasnici nafnih nalazista, rudnika, luka, …

nonwo
4 godine prije

“globalno carstvo je kombinacija zajedničkih interesa i uvjerenja, a ne zli zavjerenici.”
Globalno carstvo jesu zli zavjerenici jer u tajnosti kuju zavjeru protiv čovječanstva(svaki njihov potez rezultira siromaštvom i stradanjem ) ,naravno radi njihovih zajedničkih interesa.Plus ekipa se okuplja na vrlo čudnim ritualima(žrtvovanje,orgije,pedofilski lanci).Sasvim dovoljno za pridjev ZLI.
Etiketa teorija zavjere namjerno služi da bi se omalovažila/diskredidirala istina koju “teorije zavjere” iznose na površinu…
Kad se iznošenje informacija previše približi istini, elite se potrude da dobije etiketu teorije zavjere.
Neuki ljudi diskreditiraju glasnika istine,….ah opet onaj teoretičar zavjere…i blokiraju mozak za sadržaj koji im iznosi…
I cilj elite je postignut…Nisu oni od jučer,…znaju precizno ljudske obrasce ponašanja..

neko
4 godine prije

bas takoi
i imaju kriticku javnost koja na to ukazuje

Onako usput
4 godine prije

Bahaćenje uvijek prvo dopre do javnosti

Helena
4 godine prije

1. U kojim su i koliko zemalja sveta Kina i Rusija izazvale prevrat ili rat i ostale u njima kao okupatori, bez poziva i odobrenja vlada tih zemalja?
2. U kojim i koliko zemalja su isto činile SAD?
3. Koliko je vlada palo u SAD zbog kritikovanja njihove javnosti?

Pitanje za lovca i istomišljenike.

Makaran
4 godine prije

Jako informativno čitanje, mogu samo preporučiti svakome. Slično i stvari od Švajcarca Petera Koeniga

grga
4 godine prije

Tipično, to što rade ameri svi rade a Kina i Rusija puno gore. Dokazi su nevjerovatni, SAD bombaju sve i svakoga, “kupuju” i nameću vlade – Tibet hoće da se osamostali a Kina ne da. Očigledno da je Tibet zvanično dio Kine ali SAD su odlučile drugačije i više nije dio Kine. Oni odlučuju ko je država a ko nije, oni postavljaju predsjednike, …. To isto radi i Kina samo puno gore. Kina to radi unutar svojih granica a SAD po cijelom svijetu. Sve je to isto. Evo, Kinezi lukavo nude povoljne kredite, finansiraju i ne postavljaju nikakve političke uslove. Perfidno traže garanciju da će im se novac vratiti što SAD nikad ne bi ni pomislili. Dok dlanom o dlan, upadneš u zamku lukavih Kineza. Koji mentalni sklop uopšte i s kojim razlogom umeće polemiku o Kini. Sve ovo stoji za SAD i ne može se pobiti ali ako prikažemo… Čitaj više »

puki
4 godine prije

kako je ustvari nastao pojam “teorija zavjera”? Nastao je nakon ubojstva Kennedyja 1963. Naime, tada su se u javnosti pojavili podataci da je iza ubojstva stajala američka elita, ono što se danas naziva “duboka država”. Tada se govorilo i pisalo “teorije o ubojstvu” (murder teories). Da bi se sve zataškalo, i da istina ne bi izišla na vidjelo, CIA je dala upute državnim organima i mainstrema medijima, da umjesto izraza “teorije o ubojstvu”, koriste izraz “teorije zavjere” (conspiracy theories). Da se svaki pokušaj otkrivanja istine o ubojstvu Kennedyja, diskreditira kao “teorija zavjere”. Međutim, istovremeno su CIA i duboka država širili svoje teorije zavjere o Kennedyjevu ubojstvu, tako što su za to ubojstvo optužili Kubu i Castra. Pa su raširili priče da je ubojica Lee Harvey Oswald bio navodno fanatični komunist i ljevičar, da je imao kontakte sa Kubom i slično… Međutim, onaj tko je pročitao dio govora Kennedyja koji je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.