Jose Mujica – Gerilac i omiljeni predsjednik, na kraju postao šegrt Washingtona

José Pepe Mujica
60 komentara

Prije manje od jednog desetljeća se činilo da su samo Meksiko i Kolumbija, te američki protektorat Portoriko i još nekoliko manjih zemalja Latinske Amerike, ostali u orbiti Washingtona. Gotovo se cijeli kontinent mogao pohvaliti da je prestao postojati kao američko dvorište. Onda je uslijedilo institucionalno svrgavanje predsjednika Fernanda Luga, katoličkog biskupa i promicatelja komunističke teologije oslobođenja.

Uspješno je eliminiran i bivši predsjednik Hondurasa Manuel Zelaya, kojem je jedina krivica što je podržavao projekt ALBA, ideju Huga Chaveza o integraciji zemalja Latinske Amerike. Pravosudnim, izbornim i medijskim manipulacijama su se pod čizmu Washingtona vratili Argentina i Brazil, a Ekvador je nominalno dobio nasljednika Rafaela Corree, ali se pokazalo da je novi predsjednik  Lenín Moreno bio kukavičje jaje i prijevara biračkog tijela. Trenutno su u Južnoj Americi samo četiri zemlje ostale slobodne i suverene u donošenju odluka, zbog čega njihove vlade moraju nestati. To su Venezuela, Bolivija, Nikaragva i Kuba. Međutim, nije uvijek nužno posezati za oružjem. Postoje i metode koje stanovnici zemalja Latinske Amerike na prvi pogled ne primjećuju, a daju isti rezultat kao oružane agresije.

Najbolji primjer je bivši urugvajski predsjednik José Pepe Mujica, ikona ljevice i gerile koja se nekoć borila protiv fašističkih vojnih hunti, sada je parodija samoga sebe.

Pepe Mujica i “neutralni” liberalizam u Venezueli

Venezuela maknite ruke

List El Observador de Uruguay piše kako je José Pepe Mujica primio nekoliko poziva službenika američkog State Departmenta koji su mu govorili o namjeri Donalda Trumpa da intervenira u Venezueli. U tim razgovorima su američki dužnosnici zamolili Pepea da se zauzme da “chavisti” u Venezueli prihvate “slobodne izbore”, što je elegantan način da se odreknu moći i izbjegnu krvoproliće kontraproduktivno za Sjedinjene Države i Venezuelu.

Prema bivšem urugvajskom predsjedniku, ni Sjedinjene Američke Države, kao ni Maduro, “nisu zainteresirani za demokraciju”. To savršeno opisuje “regionalni progresizam” Mujice, uzimajući u obzir ono što se događa u Venezueli, ali u kontekstu zemlje kao što je Urugvaj s vođama naviklim na balansiranje između globalnih i regionalnih sila, koji ne žele biti saveznik jedne nego svih sila odjednom.

Stari Pepe, stari lisac politike, kojeg su dužnosnici State Departmenta pretvorili u svog glasnika, vjeruje da je najbolje da Venezuela odustane od suvereniteta i prihvati izbore pod punim nadzorom Ujedinjenih naroda čija bi diplomatska struktura bila organizirana od bivših dužnosnika State Departmenta.

José Pepe Mujica vrlo dobro zna da bi u slučaju da Caracas prihvati ponudu UN za izbornu misiju imenovao tajništvo za političke poslove na čelu s Jeffreyem Feltmanom, bivšim američkim državnim tajnikom za Bliski istok tijekom Obamine administracije. Dakle, manje zlo za Mujicu je da Maduro ode s vlasti, iako to znači isto rješenje koje bi očistilo sve “chaviste” s vladajućih položaja.

Stav koji ujedinjuje taj jadni “regionalni progresizam” je pupčanom vrpcom vezan  za politiku opkoljavanja i gušenja koju je protiv Venezuele, Nikaragve i Kube pokrenuo Trump, čak i ako mnogi ovaj prijedlog žele prikazati kao pomoć Caracasu.

Činjenica je da je Mujica prihvatio igrati ulogu dobrog policajca Washingtona, tako da “chavizam” konačno nestane.

Problem je što se zemlje Latinske Amerike zbog brutalnosti, prijetnji vojnom intervencijom, uz primjenu naftnog embarga koji je na snazi od 2017. godine, zbog straha, užasa ili samozaštite moraju svrstati na stranu ili protiv američke politike. Po prvi put su regionalne i globalne progresivne snage suočene s istrebljenjem i progonom koju ova politika traži protiv Venezuele, a sve prati ideološko sljepilo i narativi koje je nametnula medijska kampanja protiv latinoameričke zemlje.

Trump je pokazao Venezueli da su SAD sposobne voditi različite oblike ratovanja. Tamo se nastavlja isti proces koji je uspješno proveden ili se vodi u zemljama poput Argentine, Brazila, Ekvadora, Bolivije i Nikaragve, gdje se pokušava “iskorijeniti”, kako kažu Bijeloj kući, “korumpirani, kriminalni i populistički sustavi vlasti”.

Kao da je riječ o ponovnom rađanju komunističke prijetnje sedamdesetih i staroj subverzivnoj doktrini, negativci su općenito Radnička partija Brazila, “kirchnerizam”, “chavizam”, “evizam”, “correizam” i “sandinizam”.

José Pepe Mujica
FOTO: José Pepe Mujica

Prema toj logici, zemlja koja se može smatrati “modelom postchavizma” je Brazil. U rukama je marionete koju su stvorili i zaštitili mediji i vojska, uz otvorenu potporu vojske institucionalnih tehnokrata, koje najbolje utjelovljuje lik suca Sérgia Moroa, danas ministra pravosuđa Jaira Bolsonara. U Brazilu je na vlasti heterodirektna demokracija u kojoj vođa s narodnom podrškom može umrijeti u zatvoru, a svaki je otpor blokiran.

Sve navedeno je omogućilo da se spirala šutnje o Venezueli, kao da je to tabu tema, potpuno razbije. Iako je na posljednjem kongresu Latinoameričkog vijeća društvenih znanosti (CLACSO), svojevrsnog “progresivnog festivala”, venecuelanska tema bila gurnuta pod tepih, Bolivarsku Republiku je predstavljao Edgardo Lander koji je samo nekoliko dana ranije, nakon “svečanog čina samoproglašenja”, priznao Juana Guaidóa za predsjednika zemlje.

Organizatori ovog događaja su ismijavani zbog ovog događaja, kao što se događa svima koji imaju jednak stav o Venezueli. Neovisno o interesu i iskrivljenom stavu Mujice, kontinent razumije da će, ako bude intervencije u Venezueli, podržane od paralelne vlade, svi ostali procesi u regiji biti brutalniji i manje su šanse za otpor.

Venecuelanski model intervencije bi ostavio dubok ožiljak. Osim što bi se srušio važan zaštitni zid koji služi kao prostor za manevriranje drugim procesima, kao što su bolivijski, kubanski i nikaragvanski, vratili bi se u Hladni rat.

Venezuela je važna, prije svega, kao geopolitički model regionalne ravnoteže, neovisno o političkoj situaciji koja je povoljna za “chavizam” ili ne. Ono što Mujica ne razumije je prosta činjenica da Caracas treba podršku kao politički pokret otpora prema Sjedinjenim Državama, a ne kao zemlja koja bi svoju ideologiju izvozila na kontinentu. Osim toga, to nikada nije ni činila i sve su zemlje same razvijale svoja uređenja, ovisno o specifičnim uvjetima i objektivnim okolnostima u svakoj od njih.

Dok je u Venezueli trajao rat, koji je do sada bio nevidljiv, bio je izložen svim vrstama urota i tajnih saveza, što je samo učvrstilo emocionalnu vezu između ljudi, “chavista”, države i njezinih institucija, koji su svjesni rizika ako Venezuela sutra ne bi postojala kao suverena zemlja. Te veze su daleko jače od američkog predsjedništva, nekih ministarstava i najnovijeg šegrta Donalda Trumpa, bivšeg gerilca, kasnije urugvajskog predsjednika Josea Pepea Mujice.

El Observador

CLACSOJosé Pepe Mujica
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amerika
5 godine prije

Venezuela bez Sjeverne Amerike nemoze funkcionirati. Maduru su daní odbrojani.

nonwo
5 godine prije

Nakon desetljeća pretrpljenih užasa od ciokauboja… “Doktrina šoka-kapitalizam katastrofe” predlagati latinoamerikancima da im se ponovo prepuste je zločin..E moj …Mujica..star ko Biblija,uskoro ćeš na onaj svijet.,..s ovakvim budalaštinama na savjesti…

Sovonarola
5 godine prije

Venecuela ce opet postati velika, amerikanci ce od nje napraviti juznoamericki Iran.

Milan
5 godine prije

Naravno: analiza je korektna (istina)! U našem susjedstvu je tipičan primjer sa stanjem u RS: instaliranje marionetske vlasti, kao tim Vučić,Bernardić, Dačić, funkcionalniji su od “Milosrdnog Anđela”! To je formula specijalnog rata …Mnogo efikasnije, manje žrtava, a rezultati dugoročniji! To je slučaj i sa raspadom SFRJ, a još bolji primjer “Perestrojka”! Reafirmacija “Trojanskog konja”! Kao nedogađa se ništa naročito, a promjene su radikalne i dugoročne. To se vidi iz gornje izvrsne analize! Naravoučenije! Ali, narod to nemože ukrotiti, jer je preneo vlast na izborima, a koji su programirani uz pomoću medija i novca! Rodoljublje i patriotizam su neutralizirani! Gebels, nema šta!

Bracki Kamen
5 godine prije

Jos dok je G. Mujica bio predsjednik Urugvaja.. Vozio se u svojoj staroj Bubi.. Ispod radara je prosla Info.. Da je Monsanto postao glavni partner i investitor.. Urugvajske poljoprivrede… Vec tada je bilo jasno ciji je Mujica igrač.. Tj da njegov populisticki Image.. Skromnog presjednika drzave.. je samo uloga koju dobro igra..
Tako.. Ne bih se slozio sa autorom teksta.. Da Mujica ne razumije posljedice.. Onoga sto predlaze… Venezueli.. Svjestan je on toga jako dobro.. On samo radi ono sto njegovi Gospodari traže od njega.. Lp

Mölltaler
5 godine prije

Sve dok se igra po američkim pravilima (odnosno pravilima svjetske elite), a to su tzv. slobodni izbori, demokracija i ostale gluposti amerikanci će uvijek na kraju izlaziti kao pobjednici. Tu i tamo može se pojaviti neki Chavez ili Morales, ali njih će kad tad zamijeniti nekakav Bolsonar ili Zaev. Čitav sustav je osmišljen tako da bi na vlast dolazili oni koji podržava svjetska elita odnosno oni koji imaju najviše novaca. Način na koji treba organizirati sustav predstavlja upravo SAD gdje postoji neko iznad političara ko u stvari vuče konce (tzv. duboka država) ili Iran npr. gdje se za predsjednika može kandidirati samo onaj koga su predložili vjerski vođe. To je u stvari sličan sustav gdje svaki kandidat prolazi određeni filter koji onemogućava dolazak nekog izdajnika na bitan položaj u državi. Postoje još Kina, Kuba i Sjeverna Koreja gdje uopće nema izbora dok su svi ostali podložni tome da im se… Čitaj više »

eu kolonija
5 godine prije

mene, za razliku od ovih elitnih mainstream piskarala, interesira što misli narod urugvaja, brazila, argentine itd. itd. a ne što misle američki teroristički plaćenici u pojedinim od tih država. pa ako bi portall logično obradio I tu temu a ne što misli, npr. bolsonaro, jer svi mi znamo što misli bolsonaro. interesira me što misle lula da silva, evo morales itd.

ps. svjesno ili nesvjesno ovi članci upravo se mogu svrstati u američki G5G ili propagandni rat protuv legitimnih vlasti u venezueli

Zen
5 godine prije

Na kraju će sve završiti građanskim ratom u USA.. What goes around comes around

Zvrk
5 godine prije

Ispast ću general poslije bitke no ipak ću napomenuti da sam na početku nasjeo na tu lijepu priču. Kasnije mi bješe čudno kako to njega puno hvale liberalni i nešto malo alternativnih medija…dok nisam konačno otvorio oči čitajuć ovaj članak.
http://www.princip.info/2016/06/27/muhika-od-revolucionara-sampiona-neoliberalnog-kapitalizma/

Brave new world
5 godine prije

“Komunistička teologija oslobođenja”!?
Nikad čuo za taj pojam Babiću!

Jozo Galić
5 godine prije

krhko je znanje… meni se izdaleka čini da Muhika balansira a Urugvaj prosperira.. ali moram ić lično vidit. Pa kad već budem u điru, malo i na Ku(ra)bu;)

karantanac
5 godine prije

Hoze je bio jedan od ikona dvadesetog veka u Latinskoj americi. Nije mi jasno šta je nateralo toga čoveka da po stare dane uništi samoga sebe. Imajući u vidu njegovo ogromno iskustvo tu se ne radi o neznanju ili neobaveštenosti.Mislim da je u pitanju nekakva velika ucena jer se takvi ljudi teško mogu kupiti.

DazBog
5 godine prije

I Mali Mujica posta USrA kujica. ccccc

Sarka
5 godine prije

Prigodni intermezzo
Mujo i Fata sede na livadi i gledaju kako bik jaše kravu. Pita Fata Muju:
• Mujo, kako bik zna da krava hoće?
Mujo:
• Pa bik to oseti, namiriše…
Fata:
• A koja je tebi pička materina, jesi prehlađen?

Slovenac
5 godine prije

Usa su postale silo koja nema prijetelje ali ima oruzje ali niko nece da drzi njihovo oruzje za njih jaki su na papiru ali svi so dosli pameti osim albanaca i poljaka i par ukrainaca i hrvata niko nece bore za njih osim ako jih mastno plate ali rezultat ce biti smijesan

erfviernifvnerifvnierjfvnrefverf
5 godine prije

Ako Rusija i Kina (predpostavljam da kao vladaju domoljubi a ne oni koji ih glume za tamu) misle dalekosežno onda ne smiju dozvoliti krađu ni jedne više države. No sve je ovo jedno kabala kazalište i ako se svrstaš na stranu kao dobra budeš u stvari izmanipuliran a da toga nisi ni svjestan, rijetki jesu svjesni. Da bi tama preživjela treba novu krv za sisati, ko vampir……………i tako milenijima………….i zato se ratuje non stop………….

Dors
5 godine prije

Lupajte minuse bez argumenata. “Vrijeme je da Maduro raspise parlamentarne izvore. Ne moze vjecito gurati sa raspustenim parlamentom koji idalje ima nelegalne clanove i ustavnom skupstinom koja je privremeno tijelo. A na regularnim zborima Gvido ne moze preci izborni prag nakon svih svojih izjava. Bolje ce proci opozicionari koji su u poslednje vrijeme cutali.”

Lucija
5 godine prije

” Kad ostari, podjetinji…”

kum
5 godine prije

Neće Maduro a ni ovaj Guaido na prvu liniju ako se zarati,ionako Venecuela ima dosta sirotinje za rovova.Ustvari oduvjek je sirotinja ratovala za bogate i to besplatno nekada za kraljeve,careve,za nekakvu čast nekada za ideale a za ideale ginu budale itd.Sve dok je ovaca neće falit vune.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.