fbpx

Jose Mujica – Gerilac i omiljeni predsjednik, na kraju postao šegrt Washingtona

José Pepe Mujica

Prije manje od jednog desetljeća se činilo da su samo Meksiko i Kolumbija, te američki protektorat Portoriko i još nekoliko manjih zemalja Latinske Amerike, ostali u orbiti Washingtona. Gotovo se cijeli kontinent mogao pohvaliti da je prestao postojati kao američko dvorište. Onda je uslijedilo institucionalno svrgavanje predsjednika Fernanda Luga, katoličkog biskupa i promicatelja komunističke teologije oslobođenja.

Uspješno je eliminiran i bivši predsjednik Hondurasa Manuel Zelaya, kojem je jedina krivica što je podržavao projekt ALBA, ideju Huga Chaveza o integraciji zemalja Latinske Amerike. Pravosudnim, izbornim i medijskim manipulacijama su se pod čizmu Washingtona vratili Argentina i Brazil, a Ekvador je nominalno dobio nasljednika Rafaela Corree, ali se pokazalo da je novi predsjednik  Lenín Moreno bio kukavičje jaje i prijevara biračkog tijela. Trenutno su u Južnoj Americi samo četiri zemlje ostale slobodne i suverene u donošenju odluka, zbog čega njihove vlade moraju nestati. To su Venezuela, Bolivija, Nikaragva i Kuba. Međutim, nije uvijek nužno posezati za oružjem. Postoje i metode koje stanovnici zemalja Latinske Amerike na prvi pogled ne primjećuju, a daju isti rezultat kao oružane agresije.

Najbolji primjer je bivši urugvajski predsjednik José Pepe Mujica, ikona ljevice i gerile koja se nekoć borila protiv fašističkih vojnih hunti, sada je parodija samoga sebe.

Pepe Mujica i “neutralni” liberalizam u Venezueli

Venezuela maknite ruke

List El Observador de Uruguay piše kako je José Pepe Mujica primio nekoliko poziva službenika američkog State Departmenta koji su mu govorili o namjeri Donalda Trumpa da intervenira u Venezueli. U tim razgovorima su američki dužnosnici zamolili Pepea da se zauzme da “chavisti” u Venezueli prihvate “slobodne izbore”, što je elegantan način da se odreknu moći i izbjegnu krvoproliće kontraproduktivno za Sjedinjene Države i Venezuelu.

Prema bivšem urugvajskom predsjedniku, ni Sjedinjene Američke Države, kao ni Maduro, “nisu zainteresirani za demokraciju”. To savršeno opisuje “regionalni progresizam” Mujice, uzimajući u obzir ono što se događa u Venezueli, ali u kontekstu zemlje kao što je Urugvaj s vođama naviklim na balansiranje između globalnih i regionalnih sila, koji ne žele biti saveznik jedne nego svih sila odjednom.

Stari Pepe, stari lisac politike, kojeg su dužnosnici State Departmenta pretvorili u svog glasnika, vjeruje da je najbolje da Venezuela odustane od suvereniteta i prihvati izbore pod punim nadzorom Ujedinjenih naroda čija bi diplomatska struktura bila organizirana od bivših dužnosnika State Departmenta.

José Pepe Mujica vrlo dobro zna da bi u slučaju da Caracas prihvati ponudu UN za izbornu misiju imenovao tajništvo za političke poslove na čelu s Jeffreyem Feltmanom, bivšim američkim državnim tajnikom za Bliski istok tijekom Obamine administracije. Dakle, manje zlo za Mujicu je da Maduro ode s vlasti, iako to znači isto rješenje koje bi očistilo sve “chaviste” s vladajućih položaja.

Stav koji ujedinjuje taj jadni “regionalni progresizam” je pupčanom vrpcom vezan  za politiku opkoljavanja i gušenja koju je protiv Venezuele, Nikaragve i Kube pokrenuo Trump, čak i ako mnogi ovaj prijedlog žele prikazati kao pomoć Caracasu.

Činjenica je da je Mujica prihvatio igrati ulogu dobrog policajca Washingtona, tako da “chavizam” konačno nestane.

Problem je što se zemlje Latinske Amerike zbog brutalnosti, prijetnji vojnom intervencijom, uz primjenu naftnog embarga koji je na snazi od 2017. godine, zbog straha, užasa ili samozaštite moraju svrstati na stranu ili protiv američke politike. Po prvi put su regionalne i globalne progresivne snage suočene s istrebljenjem i progonom koju ova politika traži protiv Venezuele, a sve prati ideološko sljepilo i narativi koje je nametnula medijska kampanja protiv latinoameričke zemlje.

Trump je pokazao Venezueli da su SAD sposobne voditi različite oblike ratovanja. Tamo se nastavlja isti proces koji je uspješno proveden ili se vodi u zemljama poput Argentine, Brazila, Ekvadora, Bolivije i Nikaragve, gdje se pokušava “iskorijeniti”, kako kažu Bijeloj kući, “korumpirani, kriminalni i populistički sustavi vlasti”.

Kao da je riječ o ponovnom rađanju komunističke prijetnje sedamdesetih i staroj subverzivnoj doktrini, negativci su općenito Radnička partija Brazila, “kirchnerizam”, “chavizam”, “evizam”, “correizam” i “sandinizam”.

José Pepe Mujica

FOTO: José Pepe Mujica

Prema toj logici, zemlja koja se može smatrati “modelom postchavizma” je Brazil. U rukama je marionete koju su stvorili i zaštitili mediji i vojska, uz otvorenu potporu vojske institucionalnih tehnokrata, koje najbolje utjelovljuje lik suca Sérgia Moroa, danas ministra pravosuđa Jaira Bolsonara. U Brazilu je na vlasti heterodirektna demokracija u kojoj vođa s narodnom podrškom može umrijeti u zatvoru, a svaki je otpor blokiran.

Sve navedeno je omogućilo da se spirala šutnje o Venezueli, kao da je to tabu tema, potpuno razbije. Iako je na posljednjem kongresu Latinoameričkog vijeća društvenih znanosti (CLACSO), svojevrsnog “progresivnog festivala”, venecuelanska tema bila gurnuta pod tepih, Bolivarsku Republiku je predstavljao Edgardo Lander koji je samo nekoliko dana ranije, nakon “svečanog čina samoproglašenja”, priznao Juana Guaidóa za predsjednika zemlje.

Organizatori ovog događaja su ismijavani zbog ovog događaja, kao što se događa svima koji imaju jednak stav o Venezueli. Neovisno o interesu i iskrivljenom stavu Mujice, kontinent razumije da će, ako bude intervencije u Venezueli, podržane od paralelne vlade, svi ostali procesi u regiji biti brutalniji i manje su šanse za otpor.

Venecuelanski model intervencije bi ostavio dubok ožiljak. Osim što bi se srušio važan zaštitni zid koji služi kao prostor za manevriranje drugim procesima, kao što su bolivijski, kubanski i nikaragvanski, vratili bi se u Hladni rat.

Venezuela je važna, prije svega, kao geopolitički model regionalne ravnoteže, neovisno o političkoj situaciji koja je povoljna za “chavizam” ili ne. Ono što Mujica ne razumije je prosta činjenica da Caracas treba podršku kao politički pokret otpora prema Sjedinjenim Državama, a ne kao zemlja koja bi svoju ideologiju izvozila na kontinentu. Osim toga, to nikada nije ni činila i sve su zemlje same razvijale svoja uređenja, ovisno o specifičnim uvjetima i objektivnim okolnostima u svakoj od njih.

Dok je u Venezueli trajao rat, koji je do sada bio nevidljiv, bio je izložen svim vrstama urota i tajnih saveza, što je samo učvrstilo emocionalnu vezu između ljudi, “chavista”, države i njezinih institucija, koji su svjesni rizika ako Venezuela sutra ne bi postojala kao suverena zemlja. Te veze su daleko jače od američkog predsjedništva, nekih ministarstava i najnovijeg šegrta Donalda Trumpa, bivšeg gerilca, kasnije urugvajskog predsjednika Josea Pepea Mujice.

El Observador

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
62 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Amerika
Gost
Amerika
1 godina prije

Venezuela bez Sjeverne Amerike nemoze funkcionirati. Maduru su daní odbrojani.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Bumo videli.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Isto kao SAD bez Venecuele , ne dohvate (opljačka…) li ološ iz SAD naftu i ostale resurse u Venecueli ode Wall street koji je sada napumpan umjetno totalno dolje, a kriza će puno gore pogoditi zapad nego 2008 godine…

Druga je stvar što to znaju Rusi i Kinezi , te neće dopustiti tek tako komadanje i rasturanje Venecuele…

PS. da ljudima objasnim kako to rade elite sa Zapada. Zadnjih mjesec dana Wall street konstantno ide gore iako većina zapadnih kompanija bilježi (posebno informatička industrija…) puno lošije rezultate nego prije u ovom razdoblju sa tendencijom daljnjeg pada. Ulagačima najjačima se obećaju kolači od Venecuele , a oni pumpaju dionice ulagajući lovu i tako stvarajući bolju “poduzetničku” klimu. Ako uspiju opljačkati i porobiti Venecuelu slijedi pad dionica i naplata novca ulagačima, povratak na stvarno stanje i kretanje dionice, ako ne vežite se… SAD polijeće sa “partnerima” samo se pitam gdje…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Rusi i Kinezi imaju spremnu zamjenu za Mujicu ?
(Hasica) !?
Japanski mi je loš ali:
Gospodareto Trumpeto:
VUČIĆETO MUSTO GOTO
SA TOYOTO!
Iz političke Smijenjačnice proroka Zayebata?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Bez koga Sjeverna Amerika može funkcionisati?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

amerika će kupovati naftu iz venezuele ali preko rusije

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Pozdrav novom trolejbusu. Burt i ori te željno očekuju na zajedničkoj vožnji.

ori
Gost
ori
1 godina prije

socijalizam gdje putin maduro milosevic imaju milijarde a pola stanovnistva im prezivljava jeduc krompire a mujica kao posten covjek ne vidi neku razliku izmedju socijaliste putina i teampa obojica miljardri samo kod trampa svaka susa moze danas zaradit 100 dolara ako hoce radit dok kod madura za sto dolara moras radit 2 godine

Rabotnik
Gost
Rabotnik
1 godina prije

Ori, ori…
Kod truma mozes zaradit nekoliko stotina dolara ali ti stanarina kosta a ne daj boze nekretnina za koju bi morao raditi 25-30 godina, pa si opet na istom – praznih dzepova.

ori
Gost
ori
1 godina prije

rabotnik.tramp gradi zid da me ne ulaze dok ovi tvoji grade zidove da im ne izlaze.kome je skupa stanarina uvijek se moze vratit.stan je tu najmanje bitan.imat stan u srbiji il Venezueli nije nista do dobrovoljni zatvor.camis u njemu bez perspektive.malo ko od nas ovdje da nema neku nekretninu a pola bi ih zbrisalo na zapad placat stanove da moze.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Sto su zajedinicko imaali Putin,Maduro,Gadafi,Ahmadinejad i Hitler.Prisjetimo se sto se dogadjalo u Njemackoj u gladnim 1930-etim .(Ben Shalom Barnanke je javno priznao kako je “americki” FED NAMJERNO prouzrocio privrednu katastrofu iz 1929.) Nijemci su u tackama vozili bezvrijedni novac da bi kupili kruh . Na kraju je bilo jeftinije paliti novac u peci da bi se zagrijali nego kupiti drva. Tada je Hitler odbacio internacionalni bankarski sustav i uveo FIKSIRANU VRIJEDNOST za njemacku marku. U kratkih 7 godina njemacka ekonomija se preporodila i postala najbrze rastuca i najefikasnija na svijetu. ( bio je to novcani sustav vrlo slican onom USA PRIJE 1913). To je bio odlican primjer za svijet sto se moze uciniti kad se odbaci novcani sustav multipliciranih kamata( compounded interest) a to se INTERNACIONALNIM bankarima nije svidjalo i strah ih je uhvatio da ce narodi svijeta shvatiti lose strane “fractional reserve banking system with compounded interest” ( posudbenog sustava sa eksponencijalnim kamatama,kamatama na kamate).Padom SSSR-a internacionalni(ha,ha) bankari otudjuju od sovjetskih naroda, devalvacijom rublja i bankovnim transferima, sumu od $27 TRILIJUNA…….pogl.pod Leo Wanta.Cionisti(Roman Abramovic, Boris Berezovsky, Leonid Nevzlin , Mihajlo Hodorovski, Mihajlo Brudni , Vladimir Dubov, Vladimir Gusinski,itd) se u Rusiji naglo bogate ,postaju milijarderi dok narod pati u siromastvu.Na celo Rusije dolazi Putin. Zatvara lopove .Drugi bjeze preko granice sa silnim novcem ( ne nisu ih nosili u dzepu,ha,ha nego je to bogatstvo Rusije prebaceno kroz “INTERNACIONALNI” bankovni sustav).
Putin( narod ga obozava) REFORMIRA bankarstvo i u vrlo kratkom roku otplacuje sav dug.Pogledajte sto se istovremeno dogadja sa USA koja je pod kontrolom FED-a( Causesku u Rumunjskoj je imao istu ideju i to je stvaran razlog sto su njega eliminirali).Rusija ,koja je bila na koljenima ponovo postaje velesila.Nije rat protiv Libije,Sirije, Iraka i Afganistana bio samo zbog nafte ,plina i opijuma nego i zbog islamskog NOVCANOG SUSTAVA sa fiksnim kamatama. TO JE STVARAN razlog sto se tolika dreka digla protiv Gadafija, Ahmadinejada i Putina . Tko god se drzne nesto uciniti protiv internacionalnog sotonistickog bankovnog sustava odmah je nazvan Hitlerom( nego sto i Putin i “islamofasist” Ahmadinejad i sada Rouhani i ajatolah Ali Hamnei su novi Hitleri ).Danas više nema Ahmadinedžada,nema Chaveza niti Gadafija ali tu je Maduro koji također uvodi u opticaj plaćanja nafte i druge nedolarske valute. A sad bi vam moralo biti jasno tko i zasto toliko dreci protiv njih ukljucujuci i dupelizsce na forumu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Amerika:
IDU DANI ODBROJANI,
DUGMETARA SVIRA,
AMERIKA RIKA TAKA,
SAD MADURU UDARA PO TURU?

TRUBI TRUBA,A KONJICA RŽE,
A NA RAŽNJU JANJETNU,
MELANIJI PRŽE?

(S KAPULICOM)
OPA BATO !

DAWOR
Gost
DAWOR
1 godina prije

Ne bi bilo tako da Rusija i Kina ne spavaju dubokim zimskim snom…..umjesto da budu otrovni kao cia ili mossad Fsb izgleda da drkaju kitu pred kalendarom neke automehaničarske radionice….vidjelo se to i u Ukrajini,nažalost,a bojim se da će se uskoro vidjeti i u Venezueli,Kubi,Nikaragui i Boliviji…..daj Bože da griješim ali najviše me strah za Bjelorusiju…….

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Nakon desetljeća pretrpljenih užasa od ciokauboja… “Doktrina šoka-kapitalizam katastrofe” predlagati latinoamerikancima da im se ponovo prepuste je zločin..E moj …Mujica..star ko Biblija,uskoro ćeš na onaj svijet.,..s ovakvim budalaštinama na savjesti…

milan
Gost
milan
1 godina prije

Kada sam prvi puta slagao, tada sam shvatio da sam star! Kada sam bio mlad unaprijed sam pocrvenio, kad sam htjeo reci neistinu 🙂

ori
Gost
ori
1 godina prije

doktrina soka ha ha.socijalisti Chavez cija kcer ima preko 4 milarde dolara putin koji ima preko 100 maduro i ekipa koji su podjelili 300 i takvi ti pricaju o socijalizmu i jednakosti ha ha.meni je to doktrina soka zivit u socijalizmu radit za 5 dolara a predsjednik mi ima miljarde.pokakim se ja na takav socijalizam.i jos ima budaletina koji brane takav sistem

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Gdje to u neoliberalnom korporativnom fašizmu postoji jednakost ? One nosate nakaze,koje drže FED,oteli su državu od Amerikanaca,Dok se taj ološ skupa aa dubokom državom i Wall Street-om ne potaraca,ništa neće biti od Amerike.DIjele tobože humanitarnu pomoć Venezueli,a imaju oko 50 milijuna siromaha i beskučnika.Pljuc

američka sirotinja
Gost
američka sirotinja
1 godina prije

Jole evo i video kako izgleda američka sirotinja kojoj Tramp očito ne namjerava poslati humanitarnu pomoć.
https://www.youtube.com/watch?v=04Z3Rd0rD_I&feature=youtu.be
Homeless People in Anaheim, California or Third World Country?

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Ovo im treba pustiti u UN i pitati zašto njima ne pošalju tu pomoć, šta su navalili da pomažu “sirotinju” u Venezueli.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Tomica,američka sirotinja@još 10 +

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

“Pokakim” se ja tebi na tvoj matrix kapitalizam…Nemaš,a čini ti se da imaš…
Sve je imo,ništa imo nije…
Da se razumijemo,sistem je ionako izmišljotina onih koji ih kreiraju…Samo si ti veći naivac…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

? iznenađujete me, gospođo…

DAWOR
Gost
DAWOR
1 godina prije

ori ……a šta se to kod tebe “ori” ?? “Drugarska pjesma” možda??

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije

Ori ori…….ccccccc
Ori se po okolnim brdima koji si ti tunto. Ajd kad toliko pilis i davis objasni svima nama koja je poanta tvoje price? Putin, Kina, socijalizam lalala su sve ono sto je lose, to smo shvatili. Nemoj daviti vise sa tim stosevima. A sta je dobro? Ajde raspisi se, osim onih debilana o $100 ……

Sovonarola
Gost
Sovonarola
1 godina prije

Venecuela ce opet postati velika, amerikanci ce od nje napraviti juznoamericki Iran.

Mali pas
Gost
Mali pas
1 godina prije

Daleko od toga, Iran sam po sebi je jedna od kolijevki civilizacije i kulture opcenito. Zemlja sa vrhunskim obrazovanjem i razvijenim kapitalnim industrijama,Venecuela je laksi zalogaj ali malo meksi od Irana. Iranci su do sada ovakvih revolucija izbacili van iz zemlje par komada od kad sHaha nema i jos su nakon svake napredovali cisto zahvaljujuci mentalitetu. Dok su juznoamerikanci po prirodi krscani ogrezli u kapitalizam a to 20 godina Chavizma isprati nece. Cini se da je tamo bilo dovoljno kupiti prave ljude i dobio si zemlju sa prvoklasnim resursima. Volio bih da se varam al mi se cini da ce tu najvecu igru odigrati Kolumbija i Brazil uz blagoslov iz D. C. Jer je Venecuela ipak ukusan zalogaj iako tvrd.

Milan
Gost
Milan
1 godina prije

Naravno: analiza je korektna (istina)! U našem susjedstvu je tipičan primjer sa stanjem u RS: instaliranje marionetske vlasti, kao tim Vučić,Bernardić, Dačić, funkcionalniji su od “Milosrdnog Anđela”! To je formula specijalnog rata …Mnogo efikasnije, manje žrtava, a rezultati dugoročniji! To je slučaj i sa raspadom SFRJ, a još bolji primjer “Perestrojka”! Reafirmacija “Trojanskog konja”! Kao nedogađa se ništa naročito, a promjene su radikalne i dugoročne. To se vidi iz gornje izvrsne analize! Naravoučenije! Ali, narod to nemože ukrotiti, jer je preneo vlast na izborima, a koji su programirani uz pomoću medija i novca! Rodoljublje i patriotizam su neutralizirani! Gebels, nema šta!

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Milan Žali Bože tzv . + , kakav Bernardić, čovječe pojma nemate, valjda Brnabić!!

Jozo Galić
Gost
Jozo Galić
1 godina prije

pisao je sa telefona koji čim vidi b, pretvara u bernardić.. koliko sam ja viceva poslo sa telefona i neznajući.. živjele napredne tehnologije koje su more smart than user

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

? ali nije loše, ‘paše’ tu bernardić. U svakom pogledu.

milan
Gost
milan
1 godina prije

I tooo bi bilo to Milan-e !

Jozo Galić
Gost
Jozo Galić
1 godina prije

da je nama više Milan-a,,

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
1 godina prije

Jos dok je G. Mujica bio predsjednik Urugvaja.. Vozio se u svojoj staroj Bubi.. Ispod radara je prosla Info.. Da je Monsanto postao glavni partner i investitor.. Urugvajske poljoprivrede… Vec tada je bilo jasno ciji je Mujica igrač.. Tj da njegov populisticki Image.. Skromnog presjednika drzave.. je samo uloga koju dobro igra..
Tako.. Ne bih se slozio sa autorom teksta.. Da Mujica ne razumije posljedice.. Onoga sto predlaze… Venezueli.. Svjestan je on toga jako dobro.. On samo radi ono sto njegovi Gospodari traže od njega.. Lp

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

To sam i ja primijetio. Čim ga je Jutarnji hvalio kako vozi staru bubu bilo je jasno da je na platnoj listi Rotschilda.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

A porsche će si odnijeti u grob…

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Sve dok se igra po američkim pravilima (odnosno pravilima svjetske elite), a to su tzv. slobodni izbori, demokracija i ostale gluposti amerikanci će uvijek na kraju izlaziti kao pobjednici. Tu i tamo može se pojaviti neki Chavez ili Morales, ali njih će kad tad zamijeniti nekakav Bolsonar ili Zaev. Čitav sustav je osmišljen tako da bi na vlast dolazili oni koji podržava svjetska elita odnosno oni koji imaju najviše novaca. Način na koji treba organizirati sustav predstavlja upravo SAD gdje postoji neko iznad političara ko u stvari vuče konce (tzv. duboka država) ili Iran npr. gdje se za predsjednika može kandidirati samo onaj koga su predložili vjerski vođe. To je u stvari sličan sustav gdje svaki kandidat prolazi određeni filter koji onemogućava dolazak nekog izdajnika na bitan položaj u državi. Postoje još Kina, Kuba i Sjeverna Koreja gdje uopće nema izbora dok su svi ostali podložni tome da im se dovede “demokratska vlast”.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Promene su jedina konstanta. One su nekad gotovo neprimetne oku prosečnog ljudskog veka, a kad dobiju na ubrzanju, dođu bliže kraju, kad su značajnije i sa dalekosežnijim posledicama, praćene su jakim haosom i potresima, kako u prirodi, tako i u društvu. Priroda se za sve brine. Mi možemo delovati kao neko ko može uticati na prirodu (i društvo kao njen deo) i u određenoj meri, sa ovim stupnjem svesti, mi to i možemo. Ipak, mi još nismo shvatili sve zakone prirode i sudbine, ne držimo sve konce u rukama, ni mi, ni oni, pa stoga ne možemo ni zaustaviti njen tok i zalediti postojeća stanja u vremenu. Dok ne ovladamo vremenom, smrt ( kao vid promena) je neminovna, pa i ovog kabadahijskog, zločinačkog sistema. Umro je svaki pre njega, umreće i ovaj. Tako kaže istorija. Tako kažu priroda i život koji živimo. I svest se menja. Budućnost je humanija.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

mene, za razliku od ovih elitnih mainstream piskarala, interesira što misli narod urugvaja, brazila, argentine itd. itd. a ne što misle američki teroristički plaćenici u pojedinim od tih država. pa ako bi portall logično obradio I tu temu a ne što misli, npr. bolsonaro, jer svi mi znamo što misli bolsonaro. interesira me što misle lula da silva, evo morales itd.

ps. svjesno ili nesvjesno ovi članci upravo se mogu svrstati u američki G5G ili propagandni rat protuv legitimnih vlasti u venezueli

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Za nesto takvo bi trebalo poslati dobrog novinara u drzavu iz koje zelis podatke iz ‘prve ruke’ a, to kosta. Ako ne vjerujes pitaj G.Milica koliko to kosta, nakon toga mozes kao i on poceti raditi kao direktor Al Lazire cije sjediste za EU je u Sarajevu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

a tebi je milić objektivan novinar. zašto se ne prenesu izvješća russia today koja dole radi I piše o tim stvarima, kineskih ili medija iz venezuele ili oporbenih medija u brazilu, argentini itd. već se eto nekako uvijek nađu informacije “fake news” medija

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Izvukao si pogresan zakljucak: ja G.Milica dozivljavam kao najgoreg prevrtaca u nasoj novijoj istoriji i kao pojam dvostrukog morala.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

pa kakve on veze ima sa mojim komentarom u kojem tražim objektivnije izvještavanje.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Na kraju će sve završiti građanskim ratom u USA.. What goes around comes around

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Kosmicka pravda.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ispast ću general poslije bitke no ipak ću napomenuti da sam na početku nasjeo na tu lijepu priču. Kasnije mi bješe čudno kako to njega puno hvale liberalni i nešto malo alternativnih medija…dok nisam konačno otvorio oči čitajuć ovaj članak.
http://www.princip.info/2016/06/27/muhika-od-revolucionara-sampiona-neoliberalnog-kapitalizma/

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Zvrk,nisi jedini.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

“Komunistička teologija oslobođenja”!?
Nikad čuo za taj pojam Babiću!

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

ne pratiš latinsku ameriku?

Jozo Galić
Gost
Jozo Galić
1 godina prije

krhko je znanje… meni se izdaleka čini da Muhika balansira a Urugvaj prosperira.. ali moram ić lično vidit. Pa kad već budem u điru, malo i na Ku(ra)bu;)

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Urugvajac,naš porijeklom,…inteligentan,načitan,…kreće se u višim krugovima,…rekao je prije cc 10 godina da je kod njih dobro,mirno i prosperitetno…Sad je li je to samo njemu,..zaboravili smo pitati jer tada nije bilo “panike” u bližem susjedstvu pa ni tolikog zanimanja za “socijalu”…

karantanac
Gost
karantanac
1 godina prije

Hoze je bio jedan od ikona dvadesetog veka u Latinskoj americi. Nije mi jasno šta je nateralo toga čoveka da po stare dane uništi samoga sebe. Imajući u vidu njegovo ogromno iskustvo tu se ne radi o neznanju ili neobaveštenosti.Mislim da je u pitanju nekakva velika ucena jer se takvi ljudi teško mogu kupiti.

milan
Gost
milan
1 godina prije

Każu, “nedokučivi su puti gospodnji”, teško reći, treba razmišljati na nacin, što je to što bi Muju natjeralo da poklekne?

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Svako ima svoju cijenu. Neko hoće novac, neko skriva tajnu/sramotu, neko štiti život, svoj ili obitelji, …, dug je spisak a “oni” znaju kako se to radi. Morgan Freeman mi je bio omiljeni glumac pa kad se očitovao povodom “miješanja Rusije u izbore”, najradije bi ga po.pljuvao.

DazBog
Gost
DazBog
1 godina prije

I Mali Mujica posta USrA kujica. ccccc

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Prigodni intermezzo
Mujo i Fata sede na livadi i gledaju kako bik jaše kravu. Pita Fata Muju:
• Mujo, kako bik zna da krava hoće?
Mujo:
• Pa bik to oseti, namiriše…
Fata:
• A koja je tebi pička materina, jesi prehlađen?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Alternativni: Kaže Mujo Hasi: – Igrao sam se doktora s Fatom.
Pita Haso: -Kako to?
A Mujo će: – Čekao sam ispred njenih vrata 2 sata, onda otišao preko i platio privatno.

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Usa su postale silo koja nema prijetelje ali ima oruzje ali niko nece da drzi njihovo oruzje za njih jaki su na papiru ali svi so dosli pameti osim albanaca i poljaka i par ukrainaca i hrvata niko nece bore za njih osim ako jih mastno plate ali rezultat ce biti smijesan

erfviernifvnerifvnierjfvnrefverf
Gost
erfviernifvnerifvnierjfvnrefverf
1 godina prije

Ako Rusija i Kina (predpostavljam da kao vladaju domoljubi a ne oni koji ih glume za tamu) misle dalekosežno onda ne smiju dozvoliti krađu ni jedne više države. No sve je ovo jedno kabala kazalište i ako se svrstaš na stranu kao dobra budeš u stvari izmanipuliran a da toga nisi ni svjestan, rijetki jesu svjesni. Da bi tama preživjela treba novu krv za sisati, ko vampir……………i tako milenijima………….i zato se ratuje non stop………….

Dors
Gost
Dors
1 godina prije

Lupajte minuse bez argumenata. “Vrijeme je da Maduro raspise parlamentarne izvore. Ne moze vjecito gurati sa raspustenim parlamentom koji idalje ima nelegalne clanove i ustavnom skupstinom koja je privremeno tijelo. A na regularnim zborima Gvido ne moze preci izborni prag nakon svih svojih izjava. Bolje ce proci opozicionari koji su u poslednje vrijeme cutali.”

Dors
Gost
Dors
1 godina prije

I sam članak kojeg gore citirate u El Observadoru, lepo kaže,: Mujica, koji se već snažno izjasnio protiv vojne intervencije i ekonomskih sankcija, zna da je poziv za dijalog kao njegov sasvim “bezopasan”, i praktično samo lepa želja, bez akcija koje bi promenila ono ključno: odnos snaga na Venezuelanskom terenu, koji obezbeđuje kontinuitet Madorovog ostajanja na vlasti, pre svega faktor oružanih snaga. Da zaključim, El Observador hvali i brani Mujicu, na način koji je zdravorazuman i zaslužuje pažnju………. S druge strane, autor članka logicno.com i većina komentatora pokazuju politički primitivizam kakav dolikuje SJWima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” Kad ostari, podjetinji…”

kum
Gost
kum
1 godina prije

Neće Maduro a ni ovaj Guaido na prvu liniju ako se zarati,ionako Venecuela ima dosta sirotinje za rovova.Ustvari oduvjek je sirotinja ratovala za bogate i to besplatno nekada za kraljeve,careve,za nekakvu čast nekada za ideale a za ideale ginu budale itd.Sve dok je ovaca neće falit vune.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
62
0
()
x