Julian Assange – Posljednji čin izdaje patetičnog despota Lenjina Morena

13 komentara

“Zadnji put kad sam razgovarala s Julianom Assangeom rekao mi je da je uvjeren da će Hillary Clinton pobijediti na predsjedničkim izborima 2016. Kada sam mu rekao da to nije istina, da će vrlo vjerojatno pobijediti Donald Trump, nije mi vjerovao, budući da je smatrao da sustav nikada neće dopustiti američkom tajkunu da pobijedi. Također je bio vrlo siguran da će, ako Hillary Clinton dođe u Bijelu kuću biti zatočen na bilo koji mogući način. Zbog toga je nastavio objavljivati svoje tajne sve do posljednjeg trenutka, iskorištavajući slobodu za koju je znao da ima rok trajanja. Kad je Hillary izgubila i Trump proglašen predsjednikom, bio je zapanjen”, piše u svojoj najnovijoj kolumni venecuelanska odvjetnica i novinarka Eva Golinger, koja piše za RT Actualidad.

Budući da je Trump pozitivno govorio o Wikileaksu tijekom cijele predizborne kampanje, jer je očito imao koristi od objava portala, posebno dokumenata Hillary Clinton i Demokratske stranke, Julian Assange je bio zadovoljan izbornom pobjedom republikanskog kandidata. Prvi put se ponadao da će, nakon godina provedenih u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, gdje je ostao od 2012. godine, konačno izaći kao slobodan čovjek.

Međutim, nekoliko mjeseci nakon “neočekivane” pobjede Trumpa u Sjedinjenim Državama, što je bio tračak nade za Assangea, izbori su se održali u Ekvadoru, iako u to vrijeme nisu privukli mnogo pozornosti. Lenjin Moreno, prvi potpredsjednik Rafaela Corree, pobijedio je na predsjedničkim izborima u travnju 2017. Potporu mu je dao njegov prethodnik i stranka, kao i sve ljevičarske skupine u zemlji okupljene u koaliciju Alianza Pais.

Nakon što sam nekoliko puta intervjuirala Morena, nisam bila uvjerena da doista gaji ljevičarsku ideologiju ili da je predan Građanskoj revoluciji, političkom projektu kojeg je vodio Rafael  Correa. Međutim, on je bio kandidat kojeg su izabrali i vjerovali su da je on prava osoba koja će nositi baklju revolucije naprijed. Ali su svi pogriješili, piše Eva Golinger.

Lenjin Moreno – Od poduzetnika do “ljevičara” i natrag u neoliberalizam

Stvari za Assangea u veleposlanstvu u Londonu također nisu išle dobro. Dok je njegov odvjetnički tim pregovarao o njegovom mogućem odlasku iz diplomatskog stožera, uz jamstvo da se neće suočiti s pravnim tužbama iz Sjedinjenih Država, ili još gore, zatvorskom ili smrtnom kaznom, novi predsjednik zemlje domaćina imao je druge planove. Brzo se distancirao od Rafaela Corree i njegovog političkog programa i počeo se približavali poduzetničkoj desnici u zemlji.

Lenjin Moreno dolazi iz poslovnog svijeta. Mnogo prije nesretnog incidenta, kada je nakon nasilnog napada 1998. ostao paraplegičar, Moreno je bio poduzetnik. Radio je kao voditelj prodaje i marketinga za nacionalnu tvrtku. Tada je počeo raditi u javnom sektoru, najviše u turizmu, a nakon incidenta koji ga je ostavio u invalidskim kolicima stvorio je temelje za promicanje terapije “humora”. To je tema o kojoj je napisao nekoliko knjiga, naglašavajući njegovu iscjeliteljsku moć. Ta “dobra vibra” ga je dovela u politički život s visokom razinom popularnosti, ali čini se da ga je naučila i umjetnosti prevare.

Njegova promjena nakon osvajanja predsjedništva, radikalni odmak od gotovo svih politika njegovog prethodnika i izdaja njegovih predizbornih obećanja, nikome nisu bili smiješni.

Lenjin Moreno je sklopio savez s neoliberalnom desnicom i trgovinskim sektorom zemlje, ukinuo je važne programe i socijalne projekte koje je pokrenuo Correa i uskladio politiku zemlje s Washingtonom i međunarodnim financijskim institucijama, osobito s Međunarodnim monetarnim fondom.

VIDEO – Uhićenje Julijana Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu

Uz svoje postupke, protivne svemu što je prethodno govorio i predizbornim obećanjima, Lenjin Moreno je pokrenuo žestoki progon svojih kritičara i bivših kolega. Zatočio je potpredsjednika Jorgea Glasa, koristeći se nepouzdanim i nevjerodostojnim dokazima, uskraćujući mu pravo na zakonom propisan istražni postupak. On je naredio uhićenje i bivšeg predsjednika Rafaela Corree, zabranivši mu povratak u zemlju. Rafael Correa je trenutno sa svojom obitelji u Belgiji, mjestu porijekla njegove supruge. Osvetio se medijima koji su objavljivali kritične članke o njemu, poput Ecuadorin Mediato, te naredio da se ušutkaju svi mediji ili politički lideri koji otkrivaju informacije o njegovim navodnim korumpiranim vezama s tvrtkama i kompanijama, koje su poznate iz INA dokumenata, koji otkrivaju veze njegove obitelji s računima u poreznim oazama, ilegalne provizije, neregistrirane tvrtke i nekretnine vrijedne milijune dolara.

Njegova vlada je naredila i uhićenje bivšeg ministra vanjskih poslova i bivšeg ministra obrane Ricarda Patiña,  sadašnjeg čelnika njegove opozicije, iz čisto političkih razloga, kršeći njegova ljudska prava. Nema sumnje da je Lenjin Moreno postao autokrat koji progoni i ušutkava disidente.

Iako se Julian Assange smatra za kritičara Morena, on zapravo nikada nije pokazao nikakav politički stav prema sadašnjem predsjedniku Ekvadora. Međutim, po dolasku u ured predsjednika, Lenjinu nije dugo trebao da pokaže svoje nezadovoljstvo nazočnošću Juliana Assangea u veleposlanstvu.

Novi predsjednik je izjavio kako će poštovati odluku o pružanju azila Assangeu, ali samo ako se bude dobro ponašao i poštovao pravila koja je nametnula njegova vlada. Ta su pravila ograničavala Assangeu komunikaciju, rad i objavljivanje na Wikileaksu, a ima i onih koja su mu ograničavala kvalitetu života.

Iz tog razloga se tadašnja ministrica vanjskih poslova, Maria Fernanda Espinosa, brzo mobilizirala kako bi Assangeu dala ekvadorsko državljanstvo, a time i zaštitu.

Također mu je dodijelila diplomatski položaj, kako bi pokušala ostvariti cilj da osnivač WikiLeaksa dobije diplomatski imunitet, što bi mu omogućilo da napusti London, a da ne riskira uhićenje.

Taj plan nije funkcionirao. Ujedinjeno Kraljevstvo je odbilo njegov status diplomata i ponovno je odbilo da ga se sigurno prebaci u Ekvador. No, Assangeu je ostalo njegovo novo državljanstvo, iako u situaciji koja se u veleposlanstvu svakoga dana pogoršavala.

Nekoliko mjeseci nakon što je postao državljanin Ekvadora, Lenjin Moreno je poduzeo sve korake kako bi dodatno ograničio njegovu komunikaciju, posjete i kretanje u veleposlanstvu. Navodno je to bilo zbog objavljiva WikiLeaksa i Assangea materijala o unutarnjoj politici Španjolske i borbi za neovisnost Katalonije, ali i zbog njegovih stalnih objava o Sjedinjenim Državama.

Zapravo je ekvadorski predsjednik donio odluku kako bi prisilio Assangea na odlazak, koji se osjećao nelagodno i nesretno u veleposlanstvu. A ako ni to ne bi uspjelo, dopustilo bi se njegovo izručenje Englezima.

Razgovori između vlade Lenjina Morena, Bijele kuće i Britanaca o tome kako se dokopati Juliana Assangea su  trajali mjesecima i više nije bilo sumnje da će ga Moreno predati kako bi ga London izručio Washingtonu.

Visoki vladin dužnosnik iz Morenove uprave je u rujnu 2018. Evi Golinger rekao da je Lenjin Moreno naredio oduzimanje ekvadorskog državljanstva Julianu Assangeu. Međutim, kako je to bio protuzakonit postupak, trebalo je pronaći formulu za to bez gubitka političkih poena među svojim sljedbenicima i da sve ne izgleda previše okrutno i diktatorski. Podsjetimo da Moreno u to vrijeme nije imao podršku u Nacionalnoj skupštini Ekvadora.

U sljedećim mjesecima je ekvadorski predsjednik pojačao mehanizam progona i propagande, stvarajući političku i društvenu nesigurnost u zemlji i neku vrstu straha među ljudima koji su već proživjeli godine kaosa, represije, nestabilnosti i korumpiranih autoritarnih vlada prije izbora Rafaela Corree 2007. godine.

Novi ekvadorski predsjednik se udružio s još uvijek moćnom konzervativnim, neoliberalnim i poslovnim desnicom. Također se približio upravi Donalda Trumpa, obećavši da će Juliana Assangea dati u zamjenu za njegovu potporu za veliki kredit od Međunarodnog monetarnog fonda. Kasnije je dobio 4,2 milijarde, a još 6 milijardi su mu osigurale razne panameričke banke pod nadzorom Washingtona.

Prodaja osnivača WikiLeaksa bio konačni čin izdaje Lenjina Morena. Nije bilo slučajno da je odmah nakon što je dopustio groteskno kršenje suvereniteta Ekvadora, pustivši britansku policiju da uđe u veleposlanstvo u Londonu kako bi nasilno otela Juliana Assangea i odvela ga u zatvor, predsjednik Ekvadora otputovao u Washington, gdje je bio nekoliko dana na sastancima na visokoj razini.

Samo nekoliko tjedana nakon posjeta Morena glavnom gradu Sjedinjenih Država, zapovjednik američke Južne komande je otputovao u Ekvador, “kako bi ojačao obrambenu suradnju između dvaju naroda”. Neće biti nikakvo iznenađenje ako Pentagon u kratkom vremenu ponovno otvori vojnu bazu na teritoriju Ekvadora, poput one koju su imali u Manti, a koju je zatvorio predsjednik Rafael Correa.

Lenjin Moreno ne mari za to kako javnost Ekvadora i svijeta vidi predaju Juliana Assangea na najvulgarniji način, uz potpuno kršenje njegovih ljudskih prava, ali i međunarodnog prava.

Predsjednik Ekvadora ionako račune više ne polaže onima koji su ga doveli na vlast, već Bijeloj kući. S Washingtonom se dogovorio da ostane na vlasti i da se podredi njegovom programu u zamjenu za kredite, ulaganja i druge “koristi” koje još nisu otkrivene.

Zato sada, pokušavajući opravdati svoje izdajničke odluke, Lenjin Moreno širi lažne, uvredljive, pa čak i nepristojne informacije o Assangeu, Correi, Patiñu, Glasu i svakome koga vidi kao prijetnju njegovoj vlasti. On je protuzakonito “suspendirao” ekvadorsko državljanstvo Julianu Assangeu, čime je flagrantno prekršio ekvadorski zakon i međunarodno pravo. Ali za nekoga tko je prešao na tamnu stranu, poštivanje zakona ili moguće posljedice zbog njegovih nedjela ionako nisu pitanja od posebne važnosti. Lenjin Moreno će biti štićenik Washingtona dok mu više ne bude trebao. Ostat će upamćen kao patetični predsjednik, sa strašnom željom da bude despot, koji je, uz Assangea, zemlju i naciju prodao najboljem ponuđaču.

Lenjin Moreno
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
4 godine prije

Mislim da bi Rafael Correa mogao napisati knjigu “Kako odgajati guju u njedrima”

Crni žutokljunac
4 godine prije

Ova guja zavređuje po kratkom postupku !

Ante
4 godine prije

Bilo je pitanje vremena kada će ovako završiti. Na kraju jesu li ljudi uopće zaslužili da im netko otkriva što rade vlade? Ako većina građana šuti. Sve se informacije i dalje se nalaze na internetu i bez da je Julian Assange išta otkrio, samo su građani sve to ignorirali. A to sve što je otkrio Assange više je medijima služilo da zarade još malo love. Na to se sve svodi htjeli neki to priznati ili ne.

Asma
4 godine prije

Kakva takoreci koincidencija. Covek se zove Lenjin !!!

Ivan S.
4 godine prije

Evo opet odvjetnice Eve koja obožava socijalizam i sve njene blagodati, ali odvjetnica Eva Golinger koja je odvjetnica za imigraciju i međunarodno pravo nikako da pomogne Julianu Assange da ga ne zatvore nego piše članke za RT iz udobnosti svoga doma u “trulom kapitalističkom New Yorku” iz kojeg nikako da ode i uživa u socijalizmu u Venecueli ili barem Rusiji.

Laki Topalović
4 godine prije

Ne razumijem da Correa to nije vidio,a nije, jer ne bi sada živio u progonstvu u Boliviji. Stvarno ne razumijem. A uz njega je bio deset godina. Čuj, nikakvo čudo, može biti, ali tajne službe, špije, kontrašpije, strana pomoć, Rusa Kube Kine???? Vrhunski prevarant, bez presedana. Ali Morenu treba čestitati, što je je, onda ga smaknuti, naravno.

Siniša
4 godine prije

Pravim žestoki off jer danas “pecane” u selu, pred Đurđevdan pa sumnjam u svoje vrijeme….. “Vrhovni sud kanadske Britanske Kolumbije osudio je “obiteljsko nasilje” oca četrnaestogodišnje djevojčice jer je odbija smatrati dječakom. Kćerka se počela smatrati transrodnom osobom nakon savjetovanja s školskim psihologom. Tada je bila lokalni liječnik dječje bolnice – kad je imala 13 godina – savjetovala joj je da primi injekcije testosterona kako bi “počela i nalikovala dječaku”. “Terapija” je započela bez dopuštenja oca. Međutim, on je uporno odbijao uzeti u obzir svog sina i dječaka i tako razgovarati s njom. Nakon odluke Vrhovnog suda, ako se njegove kćeri obraćaju kao kćeri i kćeri, prijeti im uhićenje. Bilo mu je zabranjeno poticati svoju kćer da odustane od “tretmana rodnog identiteta”. Posebno mu je zabranjeno koristiti ime koje joj je dano kada je rođena. Sve to ga obvezuje čak i kada razgovara s trećim osobama. Kanadski sud je posebno… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Čin je uspija tiliko dugo varat Ekvadorce koji su mu virovali proizlazi kako je psihopat . . . pravo lice psihopata se uglavnom otkrije kad je već kasno . . .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.