Kina izgradila prvi teretni brod isključivo na električni pogon

elektricni brod IZVOR: https://twitter.com/PDChina
9 komentara

U predgrađima kineskog grada Guangzhou je počeo ploviti do sada jedini teretni brod na svijetu na električni pogon, nosivosti 2 000 tona.

Brod ima dva elektromotora i litijsku bateriju od 26 tona kapaciteta od 2400 kW/h. Za punjenje baterija je potrebno dva sata, što se točno podudara s vremenom istovara ili utovara broda.

Električni brod nema drugu vrstu pogonskog goriva, tako da je mu je raspon autonomne plovidbe samo 80 kilometara, zbog čega će se u zemlji koristiti u riječnoj plovidbi. Maksimalna brzina plovila je 12,8 km/h, oko 7 čvorova, a treba posadu od samo 6 osoba.

Kineski električni brod još je jedna potvrda kineskih globalnih ambicija u brodogradnji. Nedavno je u Kini pokrenut i najveći svjetski tanker za prijevoz ruda, nosivosti od 400 tisuća tona. Kina ukupno planira izgraditi 30 takvih plovila.

električni brod
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alerik
6 godine prije

Francuska tvrtka Alstom u svojim pogonima u njemačkom Salzgitteru proizvodi vlak “Coradia iLint”. Pogone ga elektromotori, a struju proizvodi sam vlak oksidacijom vodika u gorivnim člancima.Ima dva spremnika vodika od 90 kg. Ima maksimalnu brzinu od 140 km/h, a s jednim punjenjem spremnika može prijeći između 800 i 1.000 kilometara.
Ovaj kineski brod s maksimalnim ‘dometom’ od 80 km ne predstavlja neku revoluciju. Kinezi nisu pokazali sposobnost inovacija, ali jesu pokazali sposobnost kopiranja pa i dalje od Kine ne trebamo očekivati revolucionarne iskorake ni u čemu (osim u razvoju novog tipa državnog kapitalizma).

PPP
6 godine prije

Alerik, u pravu ste. Alstom je prešao u Američke ruke. Još traje istraga što se desilo i kako je bilo moguće stratešku tvrtku prepustiti strancima.

Laki Topalović
6 godine prije

Naručili su oni putničkih 150 trajekata na solarni pogon , također za male udaljenosti. Čini se da većinu sitnog prometa , npr, dnevne migracije selo-grad i robu široke potrošnje, za što služe ovi brodići, skidaju s ceste i prebacuju na rijeke.

Danko Nešović
6 godine prije

Ipak Kinezi vode računa o zaštiti okoliša.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.