Kina je izvukla pouke iz Trumpovog respekta prema Rusiji

Peking - Moskva - Washington - Kina - Rusija - Sjedinjene Države - Novi svjetski poredak
34 komentara

Usred bijesa američkih medija zbog susreta Donalda Trumpa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, Bijela kuća je objavila da je Trump pozvao Putina da ove jeseni posjeti Washington. Trump je zauzeo čvrst stav o pitanju poboljšanja američko-ruskih odnosa. Unatoč žestokom otporu, vrlo je vjerojatno da će tijekom Trumpova predsjedanja američko-ruski odnosi vidjeti pomak nabolje.

Trump je u više navrata naglasio da su Rusija i SAD dvije najveće nuklearne sile na svijetu, te da njihov zajednički nuklearni arsenal čini 90 posto ukupnog oružja te vrste na svijetu i da zbog toga i SAD moraju živjeti u miru s Rusijom. Trump je vrlo bistar, iako neki misle suprotno.

Što se tiče Rusije, ona u brojkama ima puno slabiju ekonomiju od suparnika. Njezin nominalni BDP je 11. na svijetu, dok je, računajući paritet kupovne moći, ruski BDP na 6. mjestu na globalnoj ljestvici. No, to je još uvijek puno manje od američkog, ali ruska vojska, posebice njezine nuklearne snage, Rusiji daju status jedne od najutjecajnijih zemalja u svijetu.

Rusija i SAD vode ozbiljne geopolitičke sukoba na Bliskom istoku i Europi, ali je Trump iznenada promijenio tvrdolinijaški američki stav i pokazao da je spreman o svemu pregovarati s Putinom. To se vjerojatno događa, kao što je Trump rekao, zato što je Rusija nuklearna sila.

Znamo da se američko-ruski odnosi ne mogu poboljšati preko noći, jer obje zemlje moraju donositi teške strateške odluke u Europi i na Bliskom istoku. Čak i ako se njihovi odnosi poboljšaju, mogu se pojaviti druge točke žarišta koje će uzrokovati nove neravnoteže u bilateralnim odnosima.

Treba spomenuti i poštovanje Donalda Trumpa prema Rusiji. Američki predsjednik je čovjek koji cijeni snagu i pridaje veliku važnost svojoj vojnoj sili, posebice nuklearnoj.

U ovim okolnostima su SAD definirale Kinu kao svog strateškog konkurenta i na nju vrše sve veći pritisak. Trgovinski rat može biti samo početak. Napetosti između dvije države može se proširiti na druga područja i Južno kinesko more i druga područja azijsko-pacifičke regije su često bile teme analiza potencijalnog američko-kineskog sukoba.

Kina vjeruje da tijekom ovog procesa Bijela kuća nastavlja procjenjivati vojni, ali prije svega nuklearni potencijal Kine.

Kina - zmaj

Kina se razlikuje od Rusije. Kina ima divovsko gospodarstvo i ima mnogo alata na raspolaganju, što svakako koristi Pekingu. Ipak, ima relativno slabu vojsku, posebice ako uzmemo u obzir njezin nuklearni potencijal, koji zaostaje za američkim, a on igra glavnu ulogu u geostrateškoj ravnoteži.

Među kineskim stratezima je raširen stav da zemlja treba tek dovoljan broj nuklearnog oružja, onoliko koliko je, po njihovoj procjeni, potrebno za obranu. Previše nuklearnog oružja košta i može izazvati vanjske alarme, što u konačnici može uzrokovati strateške neizvjesnosti.

Oni koji zagovaraju ovakvu vojnu doktrinu vjeruju Kina ne mora povećati svoje strateško nuklearno oružje i umjesto toga se treba usredotočiti na modernizaciju postojećeg, koje će jamčiti zemlji sigurnost za odvraćanje drugih od nuklearnog napada.

Kineski Global Times, gdje državni analitičari, ovaj put vojni, nikada ne objavljuju kolumne zbog puke čitanosti, nego odražavaju stav vladajuće Komunističke partije Kine, piše “kako je ovaj stav vrlo ozbiljno pogrešno tumačenje nuklearne moći velikih zemalja”.

Kina nije mala zemlja da treba samo nekoliko nuklearnih oružja kako bi spriječila prijetnju u kritičnom trenutku. Kina je narasla u silu s globalnim utjecajem, suočavajući se s većim rizicima i pritiscima čak i od manjih zemalja.

Moramo ponovno razmotriti što u smislu nuklearnog oružja znači “dovoljno”, piše Global Times u uvodniku od 20. srpnja.

Kini nuklearno oružje ne treba samo za drugi udar, nego da igra ulogu u formiranju jakih snaga odvraćanja, tako da se inozemne sile ne usude vojno prijetiti Kini. Kada velike zemlje procjenjuju ulazak u vojni sukob, svaka strana ocjenjuje odlučnost druge strane da se napadu suprotstavi, piše Global Times i dodaje “kako su nuklearne snage stup u takvim  procesima odlučivanja”.

Jedan od glavnih razloga što SAD koriste metodu “rezanje salame na kriške” je širiti i gurnuti NATO na istok, ali Washington odlučno odbija izravno uključivanje u sukob u Ukrajini i Siriji protiv Rusije. Logično je da su stratezi Pentagona zabrinuti time što bi Moskva bila u stanju učiniti sa svojim ogromnim nuklearnim arsenalom, posebice nakon izjave ruskog predsjednika kako će osigurati da se rat više nikada ne vodi na ruskom teritoriju. Poruka je bila više nego jasna, ali ne isključuje bilo koju vrstu odgovora na ugrozu života ruskih snaga u Siriji ili izbijanje NATO pakta na rusku jugozapadnu granicu s Ukrajinom.

Ako pogledajmo agresivan stav Washingtona na jugu Kine i pitanje Tajvana, jasno je da su kineske nuklearne snage “daleko od dovoljnih”.

Putin trump

“Dio strateške arogancije Sjedinjenih Država u odnosima s Kinom u velikoj mjeri dolazi iz apsolutne nuklearne prednosti Pentagona. Zabrinuti smo da će jednoga dana Washington tu aroganciju možda pretvoriti u vojnu provokaciju, a tada će se Kina suočiti s ozbiljnim izazovima”, piše Global Times.

Zaključak je da Kina mora ubrzati razvoj strateških nuklearnih snaga. Napredni interkontinentalni balistički projektili, poput Dongfenga-41, trebali bi se što prije rasporediti u većoj mjeri. Trenutno su postoje samo raketne dvije brigade s ovim oružjem. Prema izvješćima kineske vojske, 23. siječnja 2017. je Kina rasporedila jednu stratešku balističku raketnu brigadu u provinciju Heilongjiang, na granici s Rusijom koja gleda na Pacifik i drugu u sjeverozapadnoj provinciji  Xinjiang.

“Ne samo da trebamo imati snažan nuklearni arsenal, već moramo svijetu pokazati da zna da je Kina odlučna braniti temeljne nacionalne interese nuklearnom silom“, nastavlja Global Times.

“Naravno, ne vjerujemo da bi razvoj nuklearne sile trebao ugroziti bilo koji drugi posao ili da bi se razvoj ovih snaga trebao provoditi na štetu drugih važnih razvojnih interesa. Ali taj posao mora biti prioritet. Moramo priznati da Kina hitno treba ojačati svoj nuklearni potencijal”, zaključuje kineski dnevni list, kontroliran od strane vlasti u Pekingu.

Global Times

Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drago
5 godine prije

To je istina.

Bajdo
5 godine prije

Zašto SAD žele u dogovoru sa Rusijom smanjiti enormnu količinu nuklearnog oružja (to je kontinuitet politike svih američkih predsjednika) koje posjeduju premda je i moderno konvencionalno visokoprecizno naoružanje isto toliko učinkovito gotovo kao nuklearno.

Marko S.
5 godine prije

Kina iz Maocedungovih bluza u Armanijeva odijela. Otmjeno, nema šta.

tedi
5 godine prije

Ipak su Kinezi ispali kurve,malo sim malo tam,ali kada su vidjeli da SADe i onaj “ludi” Kim Jong-un zajebava,a Rusija udara svim snagama na nove tehnologije u udbrani Rusije, opasuljili su se Nije Tramp budala,pentagon,ga je poslao, gdje?Pa u S.Koreju i Rusiju,a Kinu prca sa Tajvanom.Sta ti vredi vreca dukata, kada nosis, ako nemas pistoljcinu.Tu je asimetricni odgovor Putina i ekipe.Lijep primjer je Izrael-SADe, Arapi bi ih davno stjerali u more da nemaju AT rakete,sada najnoviju “Dilajlu” koja dode na cilj i kruzi da pogodi cilj. A Rusi sa Avangard raketom su ih osupnuli,sta je jos gore ta Avargard nemora imati atomsko punjenje,a razorna je isto,samo je “ekoloska,ona ide u jonosferu i moze se resetovat i mijenjati cilj. TAKO KADA SE SJETIMO JELJCINOVE I GORBACOVSKE RUSIJE rasturili su SSSR, Putin ih je doveo za stol da razgovaraju ,haha raketica je u pripravnosti. Rusi su naucili povjest,odbrana zemlje,pa i kruha ne… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

Hteo neko ili ne, vidi se multipolarni svet na sceni !
Prvi red je na fotki, a u drugom redu ima priličan broj subjekata.
Dobro je da postoji Trojka? Dvoje uvek mogu da se dogovore, ali sa tri faktora, …. !
Za nas male i nebitne, nije loše da postoji Alternativa?!

Drago
5 godine prije

Jedno pitanje,zna li tkoo otprilike koliko kosta izrada jedne nuklearne interkontinentalne atomske bombe,u €,£,$ nebitno?

Đuro
5 godine prije

Prije da je Kina izvukla pouke iz odlučnosti Sjeverne Koreje da se suprotstavi Americi i sa ograničenim nuklearnim arsenalom i još uvijek nedovoljno isprobanim raketnim kapacitetima.
Kim je najjači.Kakav Putin kakav Tramp kakav Ksi drug Kim je svima pokazao kako se odvraća Amerika.Siguran sam da Iranci to odlično razumiju.Jedina garancija suvereniteta je spremnost da se na Njujork baci jedna kilotonka i mogućnost da se to uradi.Onda prestanu da prijete i mali debeli raketaš odjednom postaje zanimljivi gospodin .

Laki Topalović
5 godine prije

Znači, načičkat će nukse po cijeloj Kini, pa ćemo onda pričati ravnopravno. Ajde de. Nije strašno, ionako je 10% ovog što ima dovoljno da nas sve vrati u kameno doba, tako da Xi Jinping, ako si odlučio,samo naprijed. Praznog pištolja se boje obojica, a kineska armija jeste sila, modrernizira se , ne boji se, ali SAD ipak ,jbmu, 700 mlrd proračuna, nije mala stvar. Iako ne mora značiti ništa. oružje nije uvijek dalo prevagu u bitkama ,a do nuklearne se nadam da neće ni doći.

Alen
5 godine prije

Kina tek sad skontala da oruzje znaci postovanje… Bingo kinezi…

Siniša
5 godine prije

Od jednoh Rusofila…na svadbi sam,velika se Ruska zastava viori!!!!

bbbb
5 godine prije

Kina je, kao i Njemačka i Japan jučer, stvorena kao vojna meta za globalni armagedon koji će poroditi grosee paleestinezen (prvi ju je začeo a drugi porodio malu rozmarinu bebu koja raste). Ako je to kinezima jasno onda će se naoružati nukleusima da bi bolje sutra prošli, ovi če ih predvođeni tamom i bez obzira na nukleuse napasti jer je nukleus i dat zemljanu da se sutra samouništi njime. To zemljaninu nije jasno, on misli da je to napredak tehnike.

Maus
5 godine prije

Vrlo vazna stavka je povrsina i broj stanovnika koji okuplja trenutno partnerstvo tj trokut rusija,indija,kina iran,afganistan,pakistan 1/2 sv.stanovnistva 1/4teritorija. Kina znacajno utjecaj na Africkom kontinentu, Rusija na bliskom istoku. S trenutnim rastom gospodarstva i investicijama i rastom stanovnistva nije uopce sporno da Kina grabi naprijed. Ako cemo biti iskreni rusija je svjwsna da nema.dovoljno stanovnika ,a teritorija posprilicno upravo zbog toga lijepo balansira s indijom,pakistanom,iranom,kinom koji se mwdhusobno bas i ne podnose, ali su potrebni. Upravo u slucaju pretwnzija na ruski teritorij imaju asa u rukavu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.