Kina prekida financiranje električnih automobila i želi automobile na vodik

Kina favorizira vodik
45 komentara

Kineske vlasti započinju veliku industrijsku preorijentaciju koja će do 2030. rezultirati milijunom vozila na vodik. Jesu li električna vozila na baterije već zastarjela? Kina već priprema sljedeći krug vozila s gorivim ćelijama. Prije nekoliko dana, visoki dužnosnik Wan Gang, bio je vrlo jasan: “Moramo stvoriti državu gdje dominira vodik”, dao je izjavu na televizijskom kanalu Bloomberg.

Iako su njegove izjave prošle nezapaženo, Wan Gang je ipak na ključnoj poziciji kod donošenja kineskih strateškim odluka. Radi o potpredsjedniku Nacionalnog vijeća za razvoj politika. Wan Gang  participira u ključnim odlukama o budućnosti kineskog gospodarstva. Upravo je on prije dvadeset godina uvjerio Vladu Kine da razvija akumulatorsko električno vozilo.

Danas je Kina najveće svjetsko tržište s više od milijun električnih vozila na cesti. To je ujedno i najveći proizvođač baterija. Kina želi smanjiti svoju ovisnost o nafti i spriječiti velika zagađenja u gradovima.

“Riješit ćemo sve probleme”

Odluka da vodik postaje novi nacionalni prioritet, znači da će Kina masovno ulagati. Wan Gang smatra da vozilo na vodik još nije našlo svoje mjesto zbog troškova i industrijskih prepreka. “Riješit ćemo sve probleme koji su spriječili razvoj vozila na gorive ćelije”, obećava ovaj visoki kineski dužnosnik..

U ožujku ove godine vlada je prekinula potporu električnim vozilima kako bi umjerila svoje resurse na razvoj vozila na gorive ćelije. Trenutno u zemlji postoji manje od 2.500 vozila na vodik. Prekretnica od milijun vozila mogla bi se dosegnuti do 2030. godine.

Vlada je već uložila ekvivalent od više od 10,7 milijardi eura u tehnologiju gorivih ćelija i očekuje se da će ponuditi poticaje za ubrzavanje izgradnje stanica za distribuciju vodika.

U travnju je vodeći francuski Air Liquide u partnerstvu s tvrtkom Chengdu Huaqi Houpu razvio stanice za distribuciju vodika diljem zemlje. Osim toga, Great Wall Motor, Yutong Bus i Foton Motor graditelji su ušli u industriji kroz državne potpore namijenjene istraživanju i razvoju.

Već se u pokrajini Guangdong gradi tvornica vrijedna 1,6 milijardi eura. Plan je završiti je u roku od 5 godina, nakon čega će godišnji kapacitet proizvodnje biti oko 160.000 vozila.

Osim toga, čini se da tehnološki napredak u proizvodnji gorivih ćelija ubrzano napreduje s dolaskom novih materijala za zamjenu određenih rijetkih metala, kao što je platina, što bi imalo za posljedicu znatno smanjenje troškova proizvodnje.

Kao prvi korak, javni prijevoz trebao bi imati koristi od planiranog uvođenja vodika. Središnja vlada namjerava postepeno svake godine do 2020. na ceste izvesti 30.000 “čistih” vozila u 30 gradova uglavnom na vodik.

U isto vrijeme, Kina također namjerava testirati vodik u određenim regijama uspostavom ekosustava koji uključuje proizvodnju obnovljive energije, kao i skladištenje vodika. “Gorivo” koje se zatim može transportirati u ekonomska središta.

U Francuskoj se napredak na ovom području je ubrzan. Prvi autobusi na vodik u gradu Bruay-la-Buissière (Pas-de-Calais) bit će pušteni u pogon od srpnja ove godine.

Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
4 godine prije

Off topic :
Danas ide super zabavna tema :
“Kako navoditi lažove šta da slažu.”
… Uživajte 🙂

Lucija
4 godine prije

Mi sa Balkana nemožemo se više uključivati u ovakve rasprave…je li Bernardić isti robot ko’ i Resler? O čemu je taj savjetovao Plenkovića, pazi, prije nego je postao premijer, i – poslije? 😊
Btw, da, mogla vi i Hrv.uložit u ovo. Koje novce? Sve se stavlja u strane banke…vode se umne rasprave o tome tko ‘štampa lovu’. A nitko o tome gdje nam odlazi živa lova…ko’ da držiš novčanik kod susjeda…

Makaran
4 godine prije

Pametni Kinezi, svaka čast

PPP
4 godine prije

Stara, ali dobra ideja svima već poznata. Vodik je svuda oko nas i može se dobiti na razne načine. Zapad će biti u velikim problemima jer ne može utjecati na nuklearne sile koje žele ići svojim putem i koristiti dostupna rješenja. Danas postoji nekoliko načina da se proizvede vodik. 1) Industrija koristi organske spojeve koji se uglavnom sastoje od vodika i ugljika, kao što su prirodni plin, ugljen ili biomasa. Trenutno se na nju odnosi više od 90% proizvodnje vodika. Bio masa je fantastična stvar, jer je sirovina dostupna svima i nalazi se svuda oko nas. 2) Drugi način proizvodnje vodika je razgradnja vode. Govorimo o elektrolizi gdje kemijska reakcija “razbija” molekule vode da bi se dobio vodik i na drugoj strani kisik. 3) Treći način je korištenje sunčeve svjetlosti. Pomoću mikroskopskih algi ili bakterija uz sunčevu svjetlost, dobivamo vodik. Budućnost će biti vrlo interesantna. Predviđam da će Zapad jednog… Čitaj više »

Ana
4 godine prije

Elektricni automobili su manje ekoloski od ovih koje vec imamo (ukljucujuci prekopavanje citave zemaljske kugle, od toga vecinom u Kini, zbog materijala za baterije, kao i kasnije odlaganje istih baterija. Marine Le Pen (ona jel te facho i sve ostalo za veliki broj ovaca u francuskom birackom tijelu, a koji te svoje tvrdnje (provjereno) ne znaju objasniti i express blokiranu) zeli razviti istrazivanja vezana uz vodik od kada je dosla na celnu poziciju u RN.

Stanislav
4 godine prije

Ovaj članak je dosta dezinformativan. Prvo, Kina nije ukinula poticaje za električna vozila nego ga je smanjila i to ne izvanredno nego po planu iznesenom kada su poticaji uvedeni. Poticaje ce ukinuti do kraja ove godine. Drugo, iako se navodi da trenutno u Kini postoji 2500 vozila na gorive ćelije (ne znamo je li to godišnja proizvodnja ili ukupan broj), ali se me navodi da je proizvodnja električnih vozila već dosegla razinu od preko 500 000 godišnje, te da će već iduće godine ona biti veća od milijun. Dakle, 10 godine ranije nego vozila sa gorivim ćelijama. Nadalje, mogao bih još govoriti sa tehničkog aspekta zašto su gorive ćelije lošije od električnih auta sa baterijama, ali ovo je već dugačak komentar.

onaj......... Dalton
4 godine prije

Fascinantno. Koliko i kako sustavno promišljaju budućnost na duge staze. Čak i pomalo zastrašujuće na pomisao kako bi svijet mogao izgledati kad Kina postigne svoju super poziciju. Jer nitko ne zna u kom smjeru će to sve ići. Do sad sam imao mišljenje da Kina pokušava osvojiti svjetsko tržište baterija, odnosno električnih vozila. Posjeduje velike količine litija. Na trećem je mjestu po zalihama litija u svijetu. (thediplomat.com/2019/02/china-rushes-to-dominate-global-supply-of-lithium/). Dodatno, Kina je kupila čitav niz udjela u tvrtkama odnosno rudnicima litija diljem svijeta. Ulažu, ali doslovno, desetke milijardi dolara u taj sektor. Industrija baterija u Kini je daleko razvijenija od Zapada, zbog povezanosti sa proizvodnjom mikroelektronike. Ista je situacija i sa ostalim dalekoistočnim industrijskim zemljama, Japanom, Tajvanom, Korejom. Te zemlje imaju puno jaču komercijanu industriju baterija, razvijeniju od Zapada. EU ima pred sobom samo nekoliko godina za razvoj te industrije inače će se naći u podređenom položaju. Auto industrija u Kini je… Čitaj više »

ijavihabifvbabibvbabefvaif
4 godine prije

Sedam posto svjetske emisije CO2 otpada na automobile i manja teretna vozila. Kad bi sutra u jewropi svi prešli na električare CO2 bi se smanjio 0,7%. jewropa čini 10% emisije CO2 čemrika, Kina i Indija 66%. 15 največih kontejnerskih brodova izbacuje više CO2 nego svi auti na svijetu. Najveću ekspanziju života na planetu imalo je uzrok u večem postotku CO2 (nego danas) u zraku za vrijeme dinosaura a oni nas plaše sa CO2. Ivo Kobaš je ovdje postavio kjnigu onog rusa koji objašnjava da više CO2 u plučima je dobro za naše zdravlje. Hebao im CO2 terma odabranu. Uriniraju planet namjerno ga uništavajući sa svojom stokom sitnog zuba, putem velikih brojeva, da sutra ne bude pogodna za život stoke sitnog zuba al za njihov borg će biti. Stoka sitnog zuba sutra neće imati što jesti jer će sve biti zagađeno a biljke i životinje će nestati jer će ih stvor… Čitaj više »

Jole
4 godine prije

Dezurni pljuvaci lobotomizirani zapadnim manipulacijma su stigli da pljuju vodik. 🤣🤣🤣

Ante
4 godine prije

Ja sam gledao čovjeka na jednom videu koji je sam razradio proizvodnju vodika. Ima dosta sunčevih ćelija koje koristi za proizvodnju vodika, ima velike spremnike za vodik i taj vodik koristi preko zime za proizvodnju struje i grijanje, kada je manje sunca pa ne može proizvesti dovoljno struje iz sunčevih ćelija. Po ljeti koristi sunčeve ćelije. Ako je on mogao sam napraviti taj sustav i koristi ga već godinama, ne vidim razlog da to isto ne napravi bogata država poput Kine.

Max
4 godine prije

Ja nisam stručnjak pa imam jedno pitanje. Koliko je vodik stabilan? Mislim da sam davno čitao da bi vodik automobili eksplodirali pri sudaru.

petar777
4 godine prije

Elektro auto i ekologija ?Jedan auto u jedan sat vožnje potroši energije koliko prosječno domaćinstvo u 24 h.Odakle će mo dobiti potrebnu energiju?-pa kao i do sada ono što sada izgara u automobilu izgarati će na drugom mjestu (jedan posrednik više) kupiti ćeš auto koji košta 2x više , kw auto struje koštati će koliko koliko sada košta kw od nafte,plina…i robuj robe,Utjecaj CO2 na klim.promjene kao i do sada nikakav .Poslušati K. Mišak -meni nije vruće..

Brainstorm
4 godine prije

problem energije i zagadjenja je konzumerizam, tehnologija daleko manje. sto da proizvedu bolji auto? i jeftiniji? ljudi bi kupovali aute i bacali ih. vise se vozali. putovali na posao 300 km, ne 30 kao sad. hoce nove proizvode da bi ih prodavali a sto da pocnemo skromnije zivjeti? svi skromnije pa nece biti utrke. manje trositi pa i raditi manje. javni prijevoz je dobar za 90% potreba. javni prijevoz da bude besplatan a da se financira iz poreza na gorivo osobnih vozila. kurirske dostave masovno istog dana u odredjenu ulicu. odvoz smeca sve ujedno, nerazvrstano. nek razvrstavaju u centrali (sredisnjici). manje polupraznih kamiona na ulicama. posao za socijalce koji i inace vole ceprkati po smecu. proizvoditi robu dugog vijeka trajanja. 25% zagadjenja od jednog auta nastane pri proizvodnji istoga. trajnija roba = manje potrebe za kupovinom = manje zagadjenje = kraci radni vijek = manje putovanja na posao. zakona o… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.