Kina reagirala na optužbe State Departmenta: “Gospodin Pompeo je izgubio glavu”

Mike Pompeo kina
13 komentara

Kineska diplomacija je oštro odgovorila na tvrdnje američkog državnog tajnika Mikea Pompea da Peking produžuje krizu u Venezueli i pridonosi uništenju ove zemlje, piše The Guardian. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Liu Kang nazvao je izjavu šefa State Departmenta pokušajem klevetanja Kine, a veleposlanik azijskog diva u Čileu je rekao da je Pompeo “izgubio glavu”.

Kina je odbacila tvrdnje Washingtona da je Peking djelomično kriv za uništavanje Venezuele, piše The Guardian. Štoviše, Kina je optužila Washington za klevetu i širenje kaosa u Latinskoj Americi.

Kako podsjeća list, tijekom putovanja prošlog tjedna u četiri južnoameričke zemlje je državni tajnik Mike Pompeo napao Kinu zbog podrške predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduru.

“Kinesko financiranje Madurovog režima je pomoglo ubrzati i produžiti krizu u zemlji “, kazao je čelnik State Departmenta, nazvavši venecuelanskog vođu “tiraninom gladnog vlasti, koji je uništio svoju zemlju i svoj narod”.

“Mislim da bi svi trebali naučiti lekciju, Kina i drugi licemjeri koji pozivaju na neuplitanje u poslove Venezuele. Njihova financijska intervencija je pomogla da se uništi ova zemlja”, dodao je Pompeo.

Prema riječima državnog tajnika, kineski novac poslan Maduru i prijateljima je korišten za pritisak na prodemokratske aktiviste i financiranje neučinkovitih socijalnih programa.

Kina, koja je najveći strani vjerovnik Venezuele, od 2007. godine je odobrila kredite Caracasu u iznosu od oko 62 milijarde dolara, reagirala je na to s negodovanjem.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Liu Kang kritizirao je Pompea zbog “neutemeljenih optužbi” i zbog “pokušaja klevetanja Kine i sijanja razdora između Kine i zemalja Latinske Amerike”.

Sjedinjene Države su dugo smatrale Latinsku Ameriku svojim dvorištem, gdje pribjegavaju namjernom korištenju pritiska, prijetnjama, pa čak i sabotaži. Ljudi znaju što je istina, a što laž. Siguran sam da su zemlje Latinske Amerike sposobne razlikovati pravog prijatelja od lažnog, koji ignorira pravila i širi kaos”, rekao je Liu Kang na konferenciji za novinare u Pekingu.

Kineski veleposlanik u Čileu Xu Boo bio je još manje diplomatski.

“Gospodin Pompeo je izgubio glavu”, rekao je kineski diplomat.

Kao što je primijetio The Guardian, analitičari vjeruju da pragmatično vodstvo Kine neće plakati ako padne Maduro. Međutim, prošlo je tri mjeseca od kada je Juan Guadio pokrenuo svoju inicijativu da zbaci Madura, ali za sada nema znakova da će se to dogoditi. Osim toga, venecuelanska vojska i svjetske sile poput Kine, Rusije i Turske nastavljaju podupirati Madura.

Službeni predstavnik Ministarstva vanjskih poslova NR Kine je istaknuo kako kampanja Sjedinjenih Država neće promijeniti sadašnju situaciju.

“Laž će ostati laž, čak i ako se ponovi tisuću puta. Gospodin Pompeo bi se možda mogao malo odmoriti”, rekao je Liu Kang novinarima.

Liu Kang
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

“Laž će ostati laž, čak i ako se ponovi tisuću puta” ! Jako mi se sviđa!!!

Laki Topalović
5 godine prije

Polako počinje ići na živce Kinezima ovo natezanje. Inače su uvijek suzdržani u izjavama.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Koji su ameri likovi, pa to stvarno za ne povjerovati!
Netko ce u buducnosti uciti povijest pa ce se pitati kako je moguce da su im sve ostale zemlje dopustile ovakvo nasilje …

Moreno
5 godine prije

Većina i u samoj Americi u podsvijesti ima kako američka vlada ruši vlade i poretke “neposlušnih” država te izaziva enormni kaos koji rezultira masovnim stradanjima nedužnih i sveopćom materijalnom propasti tih država i njezinih građana.

Ali sve je to potpuno potisnuto dok se živi u invertiranoj stvarnosti odnosno u konformizmu kojemu je najveća svetinja konzumerizam i goli opstanak u materijalnome svitu po principu daj danas, ko zna šta će bit sutra.

Alen
5 godine prije

Kinezi manite se oštrih riječi i naoruzajte te ljude po juznoj americi..
Sizofrenicari ciju politiku i sprovodi pompeo se spremaju da zapale juzni kontinent… Bolje da izgori nego da je rusko-kineski , tako oni razmisljaju..

samo tako
5 godine prije

Taj stvor živi inverznu stvarnost. Kako se zove ta bolest ?
Uostalom, vlasti su slike naroda

nessy
5 godine prije

Signore Pompeo ocito nosi mediteranski, talijanski, sizofreni gen u sebi. Najprije se javila S. Koreja, zahtijevajuci da pri narednim diplomatskim susretima zamjene Pompea “zrelijom osobom, koja se bolje kontrolira”. I ova Kineska primjedba je na istom tragu. Ovaj bivsi direktor, cinjenicno, zlocinacke organizacije (CIA), je ocito izgubio dodir sa stvarnosti, misli da mu je sve dozvoljeno i da uvijek mora biti po njegovu. Nazalost, pretpostavljam, da mu je i previse puta i bilo po njegovu, pa je covjek navikao. Steta, jedino, sto gore navedeni naslov, “Gospodin Pompeo je izgubio glavu”, nije u doslovnom, nego u prenesenom znacenju.

Alanis
5 godine prije

Tko gubi, ima pravo da se ljuti. 😀

Fatih
5 godine prije

..BACE TE GLAVONJO BRUCE LEE!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.