Kraj američke hegemonije – Kina nuklearne podmornice proizvodi na “pokretnoj traci”

Kineska podmornica
36 komentara

Kina dovršava izgradnju ogromnih pogona za proizvodnju najnovijih strateških podmornica, potvrdili su kineski mediji.

Kao što je poznato, pomorska politika Kine pod Xi Jinpingom želi ostvariti tri cilja. Prvi je transformacija Kine u veliku pomorsku državu. Drugi je “jedinstvo zaštite suvereniteta i održavanja stabilnosti” u kojem kineska mornarica ne kompromitira pomorske granice, ali ne želi rat. Ovaj se pristup naziva i “miroljubivom silom”. Treći cilj je “neprihvaćanje, nesudjelovanje i nepriznavanje” arbitraže koju su Filipini podnijeli u okviru Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora oko pitanja spornih otoka.

Budući da se Washington pridržava suprotne politike na jugu i istoku kineskog akvatorija, za Peking je posebno važan čimbenik vojnog odvraćanja međunarodnih ambicija Sjedinjenih Država.

Poznato je da je u sporovima s Amerikancima glavni adut nuklearno oružje. Prema Udruzi američkih nuklearnih inženjera u kineskom arsenalu je  oko 300 bojevih glava. Otprilike kao u Velikoj Britaniji, ali puno manje nego Rusija i Amerika.

“Iako Kina ima širok raspon sustava za isporuku nuklearnog oružja, ono uglavnom nije aktivno. Nema očite opasnosti za Sjedinjene Države. Jasno je da govorimo o miru. Međutim, takva se politika u ovoj fazi pravda držanjem oružja u “prikrivenom obliku”, čime Kina “uspavljuje” Ameriku”, tvrdi Zhao Tongu s Centra za globalnu politiku Carnegie-Tsinghua u Pekingu.

Pa ipak, to ne može trajati vječno. Peking je zabrinut da Washington hipotetski može uništiti Kinu, smanjujući učinak odmazde ili je potpuno odbiti.

Što je još gore, neki vojni analitičari u Pentagonu otvoreno pozivaju Trumpa da Xi Jinpingu pokaže “njegovo mjesto”, što pokazuje da Sjedinjene Države imaju dovoljan potencijal za prvi udar. Inače, nitko ne bi pozivao na ovakvo arogantno ucjenjivanje.

podmornica Type 094
FOTO: podmornica Type 094

Ali to će se promijeniti ako Peking, poput Moskve, u dovoljnim količinama stekne strateške podmornice. Prema kalkulacijama američkih stručnjaka, Kina bi trebala graditi najmanje četiri podmornice četvrte generacije godišnje i da samo jedna od njih bude na dužnosti u moru, naoružana nuklearnim oružjem.

Napominjemo da s obje strane Pacifika vrlo dobro razumiju da su strateške podmornice prijetnja Americi, a to teško mogu biti trenutne kineske podmornice Projekt 093 i 094.

U svakom slučaju, prije četiri godine je Jerry Hendrix, direktor programa obrambenih strategija pri Centru za novu američku sigurnost, govorio povjerljivo o tome. Prema njegovim riječima, razvoj učinkovitih tehnologija za suzbijanje buke u podmorskoj brodogradnji zahtijevat će od stručnjaka iz Kine znanstveni i tehnički proboj, a možda i desetljeća napornog rada i uspjeha u industrijskoj špijunaži.

Podsjetimo da je Nacional Interest 2015. sa skepticizmom pisao o strateškim podmornicama Kine, za koje je naveo da su bučne i nepouzdane. Ali američki stručnjaci nisi sumnjali da bi, ako to bude apsolutno neophodno, Kinezi mogli riješiti i ove najsloženije zadaće, iako su tvrdili da dvadeset godina zaostaju za američkom tehnologijom.

Istodobno, Brian Clark, viši suradnik Američkog centra za strateške i proračunske procjene i stručnjak za nuklearne podmornice, izjavio je da je Kina drastično promijenila svoj fokus prema takozvanim sustavima “plave vode” koji jamče “nuklearnu osvetu” Americi. Rusija to već može učiniti. Na prvom mjestu su samo novi projekti u području podvodne brodogradnje, Projekt 095 i 096, koji su predodređeni da iznenade i promijene svijet.

Drugim riječima, Kina će u bliskoj budućnosti morati porinuti najmanje osam najnovijih strateških podmornica, od kojih će teoretski dvije moći napasti SAD. Ili još bolje, poslati tri nove podmornice u more, izgradivši za njih dvanaest podmornica nosača projektila u najkraćem mogućem vremenu.

Da bismo razumjeli ovu aritmetiku, uzmimo za primjer način rada američke podmornice tipa “Ohio”, iste klase kao Projekt 096, koja već nakon 9 godina rada treba četverogodišnji remont, uključujući dvogodišnje razdoblje punjenja gorivom reaktora. Za referencu, američka podmornica SSGN 726 “Ohio” je usidrena 29. listopada 2002. i vratila se u službu 7. veljače 2006. godine.

podmornica Ohio
FOTO: odmornica klase Ohio

To bi trebalo dopuniti rutinskim i preventivnim održavanjem, redovitom opremom, kao i parkiranjem u luci na vez za odmor i osposobljavanje posade. Ispada da je od 4 nuklearne podmornice samo jedna na dužnosti na moru.

To znači da Kina, da bi postala velika pomorska velesila mora proizvesti nekoliko puta više podmornica četvrte generacije nego Amerikanci. Inače neće biti moguće sustići Sjedinjene Države, jer američka brodogradilišta grade dvije podmornice godišnje.

U međuvremenu je tim za nadzor modernizacije kineske mornarice izvijestio da je u studenome 2017. na stranici kompanije Bohai Shipbuilding Industry, glavne za izgradnju kineskih nuklearnih podmornica u gradu Huludao, objavljeno senzacionalno izvješće. Glavni menadžer te brodograditeljske tvrtke, Tian Bao Li, na sastanku s vodstvom vodećim institutom NII-719 za projektiranje nuklearne podmorske brodogradnje Kine naveo veliki niz specifičnih projekata, te da “vojni proizvodi i dalje ostaju prioritet tvrtke”.

Nema sumnje da je Tian Bao Li obećao da će izgraditi najnovije podmornice Projekta 095 i 096, koje će se razlikovati od kineskih nuklearnih podmornica po visokim standardima bešumnosti, čime će se “ostvariti san mnogih generacija” o zaštiti Kine od vanjskih invazija.

I japanska analitička publikacija Diplomat je izvijestila da je dovršena izgradnja megatvornice Bohai Shipbuilding Heavy Industry. Kao što se može vidjeti iz satelitskih snimki programa Google Earth, nova glavna zgrada je dugačka 288 metara i široka 135 metara, a sastoji se od tri paralelna sektora od po 45 metara. Kompleks ima dvostruke željezničke pruge s kolosijecima od 7,34 i 13,5 metara.

Uzimajući u obzir dimenzije podmornica Projekta 095 od 115 x 12 metara, na ovom zatvorenom mjestu od američkih satelita je vjerojatno izgrađena protočna shema za proizvodnju strateških podmornica. Svaki sektor je podijeljen u dva dijela. Na prvom je robotizirana montaža kućišta, a na drugom se provodi instalacija “popunjavanja”. Takav pristup preskače jednostavnu visokotehnološku opremu za zavarivanje i najmanje dvostruko skraćuje vrijeme od početka izgradnje do porinuća najnovijih podmornica.

podmornica Bohai IZVOR: globalsecurity.org
FOTO: Brodogradilište Bohai IZVOR: globalsecurity.org

Što se tiče Projekta 096 s dva reaktora, za kojeg je vjerojatno postavljen kolosijek od 13,5 metara, situacija je nešto drugačija. Njegove dimenzije od 150 x 20 metara ukazuju na tradicionalnu tehnologiju gradnje.

Ne zaboravimo da su koraci od sedam milja kineske podmorske brodogradnje posljedica velikih postignuća u civilnoj ekonomiji Kine, prvenstveno u području brodogradnje velike brzine i nuklearne industrije. Ovdje je važno i to što masovna proizvodnja najsloženijih obrambenih proizvoda smanjuje troškove, što znači da se smanjuje opterećenje državnog proračuna.

U Americi se duboko nadaju da Peking izgradnju podmornica Projekta 095 i 096 neće uspjeti staviti na pokretnu traku, odnosno pokrenuti serijsku proizvodnju, a ne jednu po jednu. Za američke stručnjake je to “preteško”.

Ali, kako s pravom primjećuje The Diplomat, “prije deset godina se slično razmišljalo o kineskim razaračima, da bi samo 2018. godine u Kini bilo porinuto šest novih razarača, tri tipa 055 i tri tipa 052D”.

Stoga nije pitanje hoće li Kina uspjeti u svom naumu da u novoj megatvornici Bohai Shipbuilding Heavy Industry nuklearne podmornice počne proizvoditi na “pokretnoj traci”, već kada će se to dogoditi, ako proces već nije u tijeku. Jednom porinute, ove podmornice će anulirati američku stratešku premoć i Kina će biti glavna pomorska sila prvo u svojim i susjednim vodama, kasnije, ovisno o budućoj kineskoj vojnoj doktrini, možda i u svjetskim oceanima.

Bohai Shipbuilding Heavy Industry
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Nikad do dandanas nije bila napadnuta nijedna zemlja koja ima nuklearno oružje………..
A ameri neće na tvrdo. Dokaz za to je Sjeverna Koreja.
Da imaju Venezuela i Kuba nukice, SADisti bi bili mirni ka bubice. Al dobro, smirit će njih Rusija i Kina…..kad tad. Bolje ikad nego nikad!

Pikač
5 godine prije

Upravo tako. Ako imaš nuklearno oružje i raketu koja može nositi bojevu glavu,riješio si problem američke invazije. Naravno,na Kinu nije ni inače moguće izvršiti invaziju 🙂 No,s ovakvim činom Kinezi hoće pokazati,i mi možemo!

nekoime
5 godine prije

Nuklearne podmornice u prodajnoj shemi “sve po 12 kuna”.

rsbgpiwngnewgveuvneuf
5 godine prije

Onaj tko je stvorio današnju Kinu neće joj dozvoliti da bude nezavisna i zaštićena od stvoritelja sa nukleusom. Zmaj je stvoren da bude uništen kao i samuraji i švabe u drugom bobrok ratu. Oni koji vode zmaja za stvoritelja namjerno ga ostavljaju nezaštičenog nukleusom u broju kakovi ima Rusija da bude lakši cilj kad dođe vrijeme za rašomon. Dotle su zmajčeki zaigrani pohlepom i konzumerskim igračkama koje im binarnim kodom kradu mozak i usmjeravaju ga da bude zombi. Samo uz pomoć Rusije Zmaj može opstati.

alfa33
5 godine prije

Impresivno zvuči,a sve ovisi koliko će uspjeti ukrasti tuđu tehnologiju jer kad bi samo svoju koristili nebi baš tako lako sastavili iste ili bolje kvalitete.. A dobra im je spika,to je samo za obranu svoga,ali ipak ne priznamo arbitražu sa filipinima,taiwan je ionako naš, a japanci nek se ne zaje…..u sa nama,moš misliti miroljubiva sila, a ionako moraju negdi potrošiti višak para……

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Kina proizvodi Nuklerane podmornice na traci, a USA proizvodi DUGOVE stoo puta brze nego li Kinezi podmornice.
Pa da vidimo tko ce duze izdrzati ili ce USA unistiti svijet ili ce svijet unistiti USA.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Mislim da su bacuske kinezima doturili sve sto im treba da mogu zlotvorima da odgovore silom na silu….pa tako i sve sto je trebalo da kinezi dobiju u vezi ovih podmornica .Uostalom Kina je strateski saveznik Rusije i oni zdruzeno djeluju.Uostalom napad zlotvora na Kinu bio bi i napad na Rusiju….a ja se kao srbin nadam da bi isto ovo vazilo i za Srb-sku-ju u slucaju ponovnog napada zlotvora s zapada. Stratesko saveznistvo Kina-Rusija ujedno je spas svijeta …a po mom misljenju to saveznistvo stvoreno je onog momenta kada je Putin s Kinom resio granicni spor i tako resenje odmah je rezultiralo medjusobno povlacenje stotine hiljada vojnika i tehnike s granica te 2 drzave…relaxaciju odnosa…stratesko prijateljstvo. Steta je i greska strasna Sovjetskih komuno idiota sto nisu ovo stratesko prijateljstvo sklopili odmah nakon IIs.rata.Da je to ucinjeno danasnji svijet bili bi mnogo srecniji a kaubojsko i englesko zlo bilo bi mnogo… Čitaj više »

zoran manev
5 godine prije

kao shto im je hrushchov rekao :mi pravimo podmornice istim tempom kao vi kobasice . sad im isto kaze i si jimping .

ad astra
5 godine prije

Da li ima koji mornar da prokomentira članak? Klasa 95 je napadačka podmornica i zamijenit će kalsu 93. To su podmornice koje ne nose nuklearne balističke projektile već uglavnom sluće za obranu nosača zrakoplova ili samostalni napad na isplative ciljeve. Klasa 96 je zamijena za klasu 94 i to su podmornice koje nose nukleearne balističke projektile. Kina modernizira svoju flotu. To je naslov, a ne “proizvodnja podmornica na pokretnoj traci”. Inače umjesto proizvodnja mornari koriste pojam gradnja. I još jedan detalj. Kod gradnje nove klase plovila, prvo se izgradi jedan primjerak i na njemu se otklanjaju nedostatci. Kod svih novih projekata pojavljuju se nedostatci. Zatim se polako uvodi u borbenu uporabu da bi se paralelno nastavilo s gradnjom slijedećih plovila. Ali s vremenskim odmakom kako bi se kroz uporabu vršilo poboljšanje projekta. Svatko tko spominje gradnju podmornica na pokretnoj traci, ne zna puno o toj problematici. Kina je velika država… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.