fbpx

Kraj američke hegemonije – Kina nuklearne podmornice proizvodi na “pokretnoj traci”

Kineska podmornica

Kina dovršava izgradnju ogromnih pogona za proizvodnju najnovijih strateških podmornica, potvrdili su kineski mediji.

Kao što je poznato, pomorska politika Kine pod Xi Jinpingom želi ostvariti tri cilja. Prvi je transformacija Kine u veliku pomorsku državu. Drugi je “jedinstvo zaštite suvereniteta i održavanja stabilnosti” u kojem kineska mornarica ne kompromitira pomorske granice, ali ne želi rat. Ovaj se pristup naziva i “miroljubivom silom”. Treći cilj je “neprihvaćanje, nesudjelovanje i nepriznavanje” arbitraže koju su Filipini podnijeli u okviru Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora oko pitanja spornih otoka.

Budući da se Washington pridržava suprotne politike na jugu i istoku kineskog akvatorija, za Peking je posebno važan čimbenik vojnog odvraćanja međunarodnih ambicija Sjedinjenih Država.

Poznato je da je u sporovima s Amerikancima glavni adut nuklearno oružje. Prema Udruzi američkih nuklearnih inženjera u kineskom arsenalu je  oko 300 bojevih glava. Otprilike kao u Velikoj Britaniji, ali puno manje nego Rusija i Amerika.

“Iako Kina ima širok raspon sustava za isporuku nuklearnog oružja, ono uglavnom nije aktivno. Nema očite opasnosti za Sjedinjene Države. Jasno je da govorimo o miru. Međutim, takva se politika u ovoj fazi pravda držanjem oružja u “prikrivenom obliku”, čime Kina “uspavljuje” Ameriku”, tvrdi Zhao Tongu s Centra za globalnu politiku Carnegie-Tsinghua u Pekingu.

Pa ipak, to ne može trajati vječno. Peking je zabrinut da Washington hipotetski može uništiti Kinu, smanjujući učinak odmazde ili je potpuno odbiti.

Što je još gore, neki vojni analitičari u Pentagonu otvoreno pozivaju Trumpa da Xi Jinpingu pokaže “njegovo mjesto”, što pokazuje da Sjedinjene Države imaju dovoljan potencijal za prvi udar. Inače, nitko ne bi pozivao na ovakvo arogantno ucjenjivanje.

podmornica Type 094

FOTO: podmornica Type 094

Ali to će se promijeniti ako Peking, poput Moskve, u dovoljnim količinama stekne strateške podmornice. Prema kalkulacijama američkih stručnjaka, Kina bi trebala graditi najmanje četiri podmornice četvrte generacije godišnje i da samo jedna od njih bude na dužnosti u moru, naoružana nuklearnim oružjem.

Napominjemo da s obje strane Pacifika vrlo dobro razumiju da su strateške podmornice prijetnja Americi, a to teško mogu biti trenutne kineske podmornice Projekt 093 i 094.

U svakom slučaju, prije četiri godine je Jerry Hendrix, direktor programa obrambenih strategija pri Centru za novu američku sigurnost, govorio povjerljivo o tome. Prema njegovim riječima, razvoj učinkovitih tehnologija za suzbijanje buke u podmorskoj brodogradnji zahtijevat će od stručnjaka iz Kine znanstveni i tehnički proboj, a možda i desetljeća napornog rada i uspjeha u industrijskoj špijunaži.

Podsjetimo da je Nacional Interest 2015. sa skepticizmom pisao o strateškim podmornicama Kine, za koje je naveo da su bučne i nepouzdane. Ali američki stručnjaci nisi sumnjali da bi, ako to bude apsolutno neophodno, Kinezi mogli riješiti i ove najsloženije zadaće, iako su tvrdili da dvadeset godina zaostaju za američkom tehnologijom.

Istodobno, Brian Clark, viši suradnik Američkog centra za strateške i proračunske procjene i stručnjak za nuklearne podmornice, izjavio je da je Kina drastično promijenila svoj fokus prema takozvanim sustavima “plave vode” koji jamče “nuklearnu osvetu” Americi. Rusija to već može učiniti. Na prvom mjestu su samo novi projekti u području podvodne brodogradnje, Projekt 095 i 096, koji su predodređeni da iznenade i promijene svijet.

Drugim riječima, Kina će u bliskoj budućnosti morati porinuti najmanje osam najnovijih strateških podmornica, od kojih će teoretski dvije moći napasti SAD. Ili još bolje, poslati tri nove podmornice u more, izgradivši za njih dvanaest podmornica nosača projektila u najkraćem mogućem vremenu.

Da bismo razumjeli ovu aritmetiku, uzmimo za primjer način rada američke podmornice tipa “Ohio”, iste klase kao Projekt 096, koja već nakon 9 godina rada treba četverogodišnji remont, uključujući dvogodišnje razdoblje punjenja gorivom reaktora. Za referencu, američka podmornica SSGN 726 “Ohio” je usidrena 29. listopada 2002. i vratila se u službu 7. veljače 2006. godine.

podmornica Ohio

FOTO: odmornica klase Ohio

To bi trebalo dopuniti rutinskim i preventivnim održavanjem, redovitom opremom, kao i parkiranjem u luci na vez za odmor i osposobljavanje posade. Ispada da je od 4 nuklearne podmornice samo jedna na dužnosti na moru.

To znači da Kina, da bi postala velika pomorska velesila mora proizvesti nekoliko puta više podmornica četvrte generacije nego Amerikanci. Inače neće biti moguće sustići Sjedinjene Države, jer američka brodogradilišta grade dvije podmornice godišnje.

U međuvremenu je tim za nadzor modernizacije kineske mornarice izvijestio da je u studenome 2017. na stranici kompanije Bohai Shipbuilding Industry, glavne za izgradnju kineskih nuklearnih podmornica u gradu Huludao, objavljeno senzacionalno izvješće. Glavni menadžer te brodograditeljske tvrtke, Tian Bao Li, na sastanku s vodstvom vodećim institutom NII-719 za projektiranje nuklearne podmorske brodogradnje Kine naveo veliki niz specifičnih projekata, te da “vojni proizvodi i dalje ostaju prioritet tvrtke”.

Nema sumnje da je Tian Bao Li obećao da će izgraditi najnovije podmornice Projekta 095 i 096, koje će se razlikovati od kineskih nuklearnih podmornica po visokim standardima bešumnosti, čime će se “ostvariti san mnogih generacija” o zaštiti Kine od vanjskih invazija.

I japanska analitička publikacija Diplomat je izvijestila da je dovršena izgradnja megatvornice Bohai Shipbuilding Heavy Industry. Kao što se može vidjeti iz satelitskih snimki programa Google Earth, nova glavna zgrada je dugačka 288 metara i široka 135 metara, a sastoji se od tri paralelna sektora od po 45 metara. Kompleks ima dvostruke željezničke pruge s kolosijecima od 7,34 i 13,5 metara.

Uzimajući u obzir dimenzije podmornica Projekta 095 od 115 x 12 metara, na ovom zatvorenom mjestu od američkih satelita je vjerojatno izgrađena protočna shema za proizvodnju strateških podmornica. Svaki sektor je podijeljen u dva dijela. Na prvom je robotizirana montaža kućišta, a na drugom se provodi instalacija “popunjavanja”. Takav pristup preskače jednostavnu visokotehnološku opremu za zavarivanje i najmanje dvostruko skraćuje vrijeme od početka izgradnje do porinuća najnovijih podmornica.

podmornica Bohai IZVOR: globalsecurity.org

FOTO: Brodogradilište Bohai IZVOR: globalsecurity.org

Što se tiče Projekta 096 s dva reaktora, za kojeg je vjerojatno postavljen kolosijek od 13,5 metara, situacija je nešto drugačija. Njegove dimenzije od 150 x 20 metara ukazuju na tradicionalnu tehnologiju gradnje.

Ne zaboravimo da su koraci od sedam milja kineske podmorske brodogradnje posljedica velikih postignuća u civilnoj ekonomiji Kine, prvenstveno u području brodogradnje velike brzine i nuklearne industrije. Ovdje je važno i to što masovna proizvodnja najsloženijih obrambenih proizvoda smanjuje troškove, što znači da se smanjuje opterećenje državnog proračuna.

U Americi se duboko nadaju da Peking izgradnju podmornica Projekta 095 i 096 neće uspjeti staviti na pokretnu traku, odnosno pokrenuti serijsku proizvodnju, a ne jednu po jednu. Za američke stručnjake je to “preteško”.

Ali, kako s pravom primjećuje The Diplomat, “prije deset godina se slično razmišljalo o kineskim razaračima, da bi samo 2018. godine u Kini bilo porinuto šest novih razarača, tri tipa 055 i tri tipa 052D”.

Stoga nije pitanje hoće li Kina uspjeti u svom naumu da u novoj megatvornici Bohai Shipbuilding Heavy Industry nuklearne podmornice počne proizvoditi na “pokretnoj traci”, već kada će se to dogoditi, ako proces već nije u tijeku. Jednom porinute, ove podmornice će anulirati američku stratešku premoć i Kina će biti glavna pomorska sila prvo u svojim i susjednim vodama, kasnije, ovisno o budućoj kineskoj vojnoj doktrini, možda i u svjetskim oceanima.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Nikad do dandanas nije bila napadnuta nijedna zemlja koja ima nuklearno oružje………..
A ameri neće na tvrdo. Dokaz za to je Sjeverna Koreja.
Da imaju Venezuela i Kuba nukice, SADisti bi bili mirni ka bubice. Al dobro, smirit će njih Rusija i Kina…..kad tad. Bolje ikad nego nikad!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  čokolino

Uvek postoji – prvi put.
Uopšte ne sumnjam, da bi veseli “zapad”, uništio i Kinu i Rusiju i bilo koju drugu “nuklearnu” silu, kada bi bio siguran da protivničke nuklearne napade može sprečiti, ili bar ublažiti (i gubitke svesti na “prihvatljivu meru”) i u nuklearnom ratu izvojevati “pobedu”. Zbog toga je važno osigurati eventualni kontraudar, na što je moguće više različitih načina.
Jedino strah čuva svetski mir.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

Preneseno:
Rusija prednjači s brojem bojevih glava s nuklearnim naoružanjem. Ima ih 7300, od kojih je 1576 u podmornicama. Najmanji broj bojevih glava nose krilate rakete, takvih je 790. Domet interkontinentalnih raketa je od 9000 do 11.000 kilometara, dok rakete lansirane s podmornica lete od 6500 do 9000 kilometara. Ruski strateški raketni nosači imaju radijus kretanja od 10.000 do 14.000 kilometara,

Uz bok Rusima stoje Amerikanci. Sjedinjene Američke Države broje 6970 komada atomskog oružja, a prema nekim podacima njih 1150 stacionirano je u sustavima na kopnu, 1050 na bombarderima tipa B-52 i B-2, a 2016 u podmornicama.

U kineskom arsenalu je oko 300 bojevih glava.

još kina nije velki igrač na tom polju

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Šok

Nebitno da li je 300 ili 30. Bitno je koliku stetu mogu da naprave potencijalnom protivniku. Ocigledno je da Koreja ima dovoljan arsenal za odvracanje agresora.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ne, Kineske rakete su malog dometa i malobrojne, takozvane Guam ubice. Kina nema dovoljno nukleaki dugog dometa da moze da unisti Sad, cak ni zapadnu obalu. Mislim da imaju ispod 50 raketa koje mogu da dohvate SAD. Zato im i trebaju podmornice, jer shvataju da je uzaludno iz Kine lansirati te projektile. Ameri imaju suvise dobra mesta za kontra mere i stitove: Tajvan, Juzna Koreja, Japan, Guam, Okinava, Havaji… Nema sanse da vecina raketa lansirana iz kontinentalne Kine stigne do SAD. Zato im trebaju nuklearne podmornice, da preskoce sve te tacke odbrane, to je sustina.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Šok

@Sok ponovi gradivo to su informacije sa kraja 80-ih o kineskom nuke arsenalu. U medjuvremenu se svasta nesto izgradilo.
Rf ima nosace razne vrste sa oko 3000 glava ukupno u svakom trenu spremnih za dejstvo Ameri oko 2800 a americka procjena iz 2011 za Kinu je da je tada imala oko 1100. Naravno rijec je o strateskom oruzju ne o taktickom. Ne razumijem sto mnogi komentatori uporno ponavljaju te podatke o 280 kineskih bojevih glava ta info je stara 30 godina. Mislis da bi se Kinezi ovako kur… da nisu drasticno napredovali po tom pitanju.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Zsphere

Naravno da Rf ima najsofisticiranije projektile i tacno je da su Kinezi daleko zaostajali prije 30 godina i iza Rf i iza Amera ali ne bih provjeravao kako sada stoje stvari. Nekidan dostavise na Mjesec teret neki.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Zsphere

“to su informacije sa kraja 80-ih”
30. kol 2017

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Šok

Imali su toliko krajem 80-ih. Ti stvarno vjerujes da danas imaju isto toliko?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Zsphere

čim ih prebrojim odmah ti javim

Pikač
Gost
Pikač
1 godina prije

Upravo tako. Ako imaš nuklearno oružje i raketu koja može nositi bojevu glavu,riješio si problem američke invazije. Naravno,na Kinu nije ni inače moguće izvršiti invaziju 🙂 No,s ovakvim činom Kinezi hoće pokazati,i mi možemo!

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Nuklearne podmornice u prodajnoj shemi “sve po 12 kuna”.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  nekoime

Lako se šaliti, ali takvi tipovi podmornica su među najkompleksnijim sustavima na planeti i redovito se sastoje od preko milijun dijelova.
Složenije su jedino rakete s ljudskom posadom i po takvim projektima (podmornice, rakete, nuklearne elektrane, zrakoplovi) država se klasificira u A skupinu – visokotehnološku, koja posjeduje ekonomske, znanstvene i tehnološke resurse (kao i kompleksne mreže opskrbe i kooperanata) kojima realizira projekte u potpunosti. Europa gubi korak u svim ovim područjima.

Perica
Gost
Perica
1 godina prije
Reply to  tuf

Poznavajući Kineze to su instant podmornice, za jednokratnu upotrebu

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije
Reply to  Perica

Time sto si jednom u kineskom ducanu kupio gace, ne cini te velikim poznavateljem Kineza.

Perica
Gost
Perica
1 godina prije
Reply to  Neko ime

Verujem naslovu…ako se nuklearne podmornice prave na traci onda mi to prvo na pamet pada!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Perica

Koju pamet ???

Perica
Gost
Perica
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ograničen si, podcenjuješ moć aparata za jadnokratnu upotrebu! Nemem vremena da ti objašnjavam jer mi deluješ kao beznadežan slučaj…sory

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Perica

Je, tocno, potegnu te jednom, za drugi put nema potrebe.

markoo
Gost
markoo
1 godina prije
Reply to  Perica

tak se pricalo i za kinseke mobitele(smart) ,a danas?????????????ß

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  tuf

Po toj klasifikaciji i Hrvatska tamo spada: pa mi mozemo gledati filmice o najmodernijoj vojnoj opremi, i to cim se pojave na “jubitu”.
Jednom je bracanin rekao sinu,”budi dobar djecak, pa ce te tata odvesti da gledas kako djeca jedu sladoled”.
Prijedlog: odvedimo ministra “ugrozu” da gleda kako se veliki djecaci igraju avionima podmornicama itd., mozda mu to smanji frustraciju.

rsbgpiwngnewgveuvneuf
Gost
rsbgpiwngnewgveuvneuf
1 godina prije

Onaj tko je stvorio današnju Kinu neće joj dozvoliti da bude nezavisna i zaštićena od stvoritelja sa nukleusom. Zmaj je stvoren da bude uništen kao i samuraji i švabe u drugom bobrok ratu. Oni koji vode zmaja za stvoritelja namjerno ga ostavljaju nezaštičenog nukleusom u broju kakovi ima Rusija da bude lakši cilj kad dođe vrijeme za rašomon. Dotle su zmajčeki zaigrani pohlepom i konzumerskim igračkama koje im binarnim kodom kradu mozak i usmjeravaju ga da bude zombi. Samo uz pomoć Rusije Zmaj može opstati.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije

Sanjas cudne snove, pa ih projektujes u stvarnost. Danasnja Kina je stvorena pre 5000 godina, tako da onaj ko je stvorio je odavno mrtav.

Posto ti je osnovna primesa potupno nebulozna, dakle, i ostalo prikaceno na nju se moze odbaciti kao nebuloza.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Impresivno zvuči,a sve ovisi koliko će uspjeti ukrasti tuđu tehnologiju jer kad bi samo svoju koristili nebi baš tako lako sastavili iste ili bolje kvalitete.. A dobra im je spika,to je samo za obranu svoga,ali ipak ne priznamo arbitražu sa filipinima,taiwan je ionako naš, a japanci nek se ne zaje…..u sa nama,moš misliti miroljubiva sila, a ionako moraju negdi potrošiti višak para……

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  alfa33

Nije ovde rijec o kradji. Kad je bio samit G20 u Australiji i dok su se svi novinari bavili omalovazavanjem Putina i njegovim smjestanjem za sto sa suprugama lidera, dotle je Sojgu u Pekingu potpisivao naramak ugovora. Najvazniji sastanak na planeti u ovoj deceniji pratilo je samo nekoliko kineskih i ruskih novinara.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  alfa33

Jos je Napoleon pre 200 godina rekao da je Kina zmaj koji spava, a kada se probudi prodrmace svet.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Kina proizvodi Nuklerane podmornice na traci, a USA proizvodi DUGOVE stoo puta brze nego li Kinezi podmornice.
Pa da vidimo tko ce duze izdrzati ili ce USA unistiti svijet ili ce svijet unistiti USA.

Perica
Gost
Perica
1 godina prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Nije to USA prijatelju, oni su samo poluga u rukama moćnika kojima granice i države ne znače ništa, planeta je njihova kuća, domovina, posed itd

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Nekada je bio otvoren neogranicen lov na pantagane (stakore) mogli bi sada otvoriti neogranicen lov na kauboje i placati 1$ po glavi, bez tjela koje je itako nebitno.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Mislim da su bacuske kinezima doturili sve sto im treba da mogu zlotvorima da odgovore silom na silu….pa tako i sve sto je trebalo da kinezi dobiju u vezi ovih podmornica .Uostalom Kina je strateski saveznik Rusije i oni zdruzeno djeluju.Uostalom napad zlotvora na Kinu bio bi i napad na Rusiju….a ja se kao srbin nadam da bi isto ovo vazilo i za Srb-sku-ju u slucaju ponovnog napada zlotvora s zapada.

Stratesko saveznistvo Kina-Rusija ujedno je spas svijeta …a po mom misljenju to saveznistvo stvoreno je onog momenta kada je Putin s Kinom resio granicni spor i tako resenje odmah je rezultiralo medjusobno povlacenje stotine hiljada vojnika i tehnike s granica te 2 drzave…relaxaciju odnosa…stratesko prijateljstvo.

Steta je i greska strasna Sovjetskih komuno idiota sto nisu ovo stratesko prijateljstvo sklopili odmah nakon IIs.rata.Da je to ucinjeno danasnji svijet bili bi mnogo srecniji a kaubojsko i englesko zlo bilo bi mnogo manje zlo.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Ma da, Velika Rusija i velika Srbija ce sve probleme da rese u susedtstvu.

zoran manev
Gost
zoran manev
1 godina prije

kao shto im je hrushchov rekao :mi pravimo podmornice istim tempom kao vi kobasice . sad im isto kaze i si jimping .

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Da li ima koji mornar da prokomentira članak? Klasa 95 je napadačka podmornica i zamijenit će kalsu 93. To su podmornice koje ne nose nuklearne balističke projektile već uglavnom sluće za obranu nosača zrakoplova ili samostalni napad na isplative ciljeve. Klasa 96 je zamijena za klasu 94 i to su podmornice koje nose nukleearne balističke projektile. Kina modernizira svoju flotu. To je naslov, a ne “proizvodnja podmornica na pokretnoj traci”. Inače umjesto proizvodnja mornari koriste pojam gradnja. I još jedan detalj. Kod gradnje nove klase plovila, prvo se izgradi jedan primjerak i na njemu se otklanjaju nedostatci. Kod svih novih projekata pojavljuju se nedostatci. Zatim se polako uvodi u borbenu uporabu da bi se paralelno nastavilo s gradnjom slijedećih plovila. Ali s vremenskim odmakom kako bi se kroz uporabu vršilo poboljšanje projekta. Svatko tko spominje gradnju podmornica na pokretnoj traci, ne zna puno o toj problematici. Kina je velika država i treba joj jaka mornarica. Usporedbe radi UK ima 4 Vanguard klase podmornice s nuklearnim balističkim projektilima. 4 Astute klase podmornice i tri iste klase u gradnji, napadačke podmornice. Toliko o glorifikaciji Kine. Ameriku i Francusku neću spominjati.
Tema je vrlo interesantna i autor ju je uspio upropastiti. A kako je dobar članak mogao napisati o toj temi. Kina modernizira svoju ratnu mornaricu. Gradi nosače zrakoplova… Da bi zaštitila svoje nove nosače gradi i razarače i podmornice itd. Zašto se nzacionalizam.

bulog
Gost
bulog
1 godina prije
Reply to  ad astra

Su ameri svoje nevidljive lovce F 35 prvo testirali ili pokrenuli masovnu proizvodnju za sebe i prodaju svojim vazalima. Sad su nevidljivi jer ne lete. Za kineske podmornice sam siguran da bar budu mogle plutat, pa ih dotegle gdje treba.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  bulog

Bulog, odakle ti podatci da F-35 ne valja? Čitao u novinama! Odličan izvor informacija. Da li ti je poznato da su Izraelci borbeno koristili F-35 iznad Sirije? Al volim polemizirati s osobama kao što si ti. Uvijek nešto naučim. Evo, sada sam naučio da Kinezi rade plutajuće dokove u obliku podmornice. Ej rođeni, kad oponiraš, daj se bar skoncentriraj I napiši nekoliko redova suvislog teksta. Nije sve crno bijelo.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ad astra – odlicni komentari!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik