Kurdske snage Qamishliju u zasjedi ubile 11 sirijskih vojnih obavještajaca

Qamishli zasjeda
25 komentara

U Qamishliju, gradu na samom sjeveroistoku Sirije na granici s Turskom, danas su sigurnosne snage lokalnih Kurda napale jedinicu sirijske vojne obavještajne službe koja se kretala gradom od sjevera i graničnog prijelaza s Turskom, kojeg drže vladine snage, do zračne luke južno od grada u kojoj su raspoređene vladine snage. Od prijelaza i četvrti na sjeveru grada do začne luke se mora proći koridor stambenih zgrada dug 3,5 km, a širok oko 600 metara. S obje strane su područja koja su  u ranijim sukobima s vladinim snagama okupirali kurdski separatisti.

Kurdski izvori tvrde da je jedinica sirijske vojne obavještajne službe ušla u dio grada takozvanih Sirijskih demokratskih snaga bez odobrenja, zbog čega je došlo do sukoba.

Međutim, sirijski izvori su naveli da je napad na jedinicu unaprijed planiran i objavili su snimku koja prikazuje pripadnike kurdskih snaga sigurnosti Asayish koje su okružile jedinicu prije početka sukoba.

U razmjeni vatre poginulo je sedam kurdskih militanata i jedanaest pripadnika sirijske vojne obavještajne službe.

Proameričke kurdske snage tvrde kako su sirijski obavještajci prvi otvorili vatri i da su se morali braniti.

Posljednja tri mjeseca su protekla u ozračju poboljšanja odnosa između vlade iz Damaska i lokalnih predstavnika takozvane kurdske samouprave.

Izaslanstvo političkog krila Sirijskih demokratskih snaga je krajem srpnja čak posjetilo Damask i susrelo se s visokim vladinim dužnosnicima.

Nedavna izjava američkog povjerenika za Siriju Jamesa Jeffreya, kada je rekao kako se SAD neće povući iz ratom razorene zemlje dok prvo ne odu Iranci, može biti razlog promjene u ponašanju sirijskih Kurda.

Nekoliko lokalnih promatrača je ranije upozorilo na činjenicu da SDF komunicira s vladom u Damasku samo zbog straha od povlačenja američkih vojnika. Najnoviji napad u Qamishliju potvrđuje da se lokalni Kurdi ipak oslanjaju samo na zaštitu Sjedinjenih Država.

VIDEO – Kurdske snage na mjestu likvidacije sirijskih vojnih obavještajaca

https://www.youtube.com/watch?v=tmi4VeugqfA

FOTO / VIDEO: Žrtve kurdskih separatista u Qamishliju (18+): Twitter

Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…polako..prvo idlib a onda dolazi ostalo….ne priznavati kurdima nikakve dokumente a pogotovo obrazovnom niti im pomagati u bilo kojom slučaju;…u biti prekinuti komunikaciju s njima.

Siniša
5 godine prije

Kako neko rece…a kako ih je uspjelo 7 poginuti! Steta za SAA borce,izgleda da su bili vrijedni ratnici.

Borac2
5 godine prije

Da su kurdi u svojem ponasanju genocidni kao ako ne i gore od ISISa poznato je od pocetka rata. Dobit ce oni svoje.

Laki Topalović
5 godine prije

Kurdi vele da je njihov jedan poginuo. Na slikama Twitter, dolje, vidi se da su ovi selili neke stvari, urede na kamionetima u bazu. Čuj , nisu imali dozvolu???? Kad pogledaš kartu Qamišlija izašli su iz “crvenih blokova” zadnji blok prije skretanja u bazu. Usput, ovi iz sačekuše – Asayish- to su vjerna američka paščad. “Specijalna antiteroristička policija” za već gradove

Siniša
5 godine prije

Elem….mrzim osvetu ali ove bih Kurde sto pobise ove vrijedne borce SAA tako slatko docekao iza ćoška;Al Asade sokole pustinjski ne oprastaj im ovakve stvari!!!!!!

Maus
5 godine prije

Ma kad ciste neka jedbi po sve pociste ako trba i cijele gradove, ko je nakrivo nasadjen nasadjen je ,fakat taj bliski istok isti balkan , zivis cio zivot u jednoj republici sva prava koristis i ti si kurd o fakat , tako i balkan cio zivot il u srbiji il u hrvatskoj, umjesto da bude ako je toliko vjera bitna tipa srbin katolik, hrvat pravoslavac . Nova generacija koja se rodi u toj drzavi a ne priznaje neka ide ca , zato toliko problema u svijetu zbog tvrdoglavosti naroda

fenix
5 godine prije

Nitko nebi niti rijec rekao da su Kurdi proglasili svoju drzavu ili sto vec na teritorijama gdje su oni vecina u postotku od 70% ili vise. Ali oni su iskoristili lesinarenje i zauzeli teritoriju(pustinjsku doduse) skoroz do Iraka i cijelu stranu Eufrata ako netko misli da 9% Kurda moze drzati 27% teritorije Sirije taj se grdno vara. Poslije Idliba dolaze zuti na red da se svedu u normalne granice.

Anton
5 godine prije

Gamad Kurdska , prije sam ih zalio .

Pokušaj3puta
5 godine prije

Asad je po školovanju lekar, a u toku studija treba mnogo da se naući i zapamti. Sumnjam, da ima loše pamćenje, da.

Komunista
5 godine prije

Tipično za kurde, hinjski i podmuklo. Šta reći, slijepi su i kratkovidi ako USA smatraju za zaštitnike.
Otići će SAD i onda… Gdje će onda?

bbbb
5 godine prije

Ovo sa šesterokrakim ulizicama kurdekima dođe kao početak onoga što su sirijci iskusili 2011, povratak u budučnost. Ovo dolje još i nije počelo kako će biti, tek će iskra odozdo zapaliti planet, doslovno. Lakmuse čitaj moje gluposti da ne bude ko sa Sadrom naknadna ingenioznost sa tvoje strane. Rekao sam ti jednom da češ shvatiti o čemu zborim, dođe cica na kolica.

Kruško
5 godine prije

Kako sam citao da je Assad vec komentirao:
Kurds are traitors and will be treated as such, period.

cool
5 godine prije

Poslali potpis i uskoro će dobiti odgovor.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Sve se odvija upravo kako sam i najavio. Sve okolnosti do sad su ukazivale na ovakav razvoj situacije. Amerikanci ce maksimalno iskorist želju Kurda za svoju drzavu i upregnuti ih umjesto bradonja za borbe u Siriju i Iraku za sad. Amerikanci sad imaju ozbiljne snage koje dovode u pitanje sve sto su Asad i Rusi do sad uspjeli. U toj regiji Kurda ima vise od 20 miliona. Uz dobru kampanju da se bore za buduci svoj Kurdistan sta mislite koliko ce ih ameri moci obuci u uniforme? S obzirom na svu nesrecu i koristenost tog naroda u zadnjih stotinjak godina mislim da ce veliki broj njih dobrovoljno uzeti oruzje misleci da se bore za svoju drzavu. S takvim jedinicama koje imaju veliki moral i zelju nece ici tako lako kao sa placenickim bradonjama i olosem kao do sad. Bojim se da je ovo do sad bila samo uvertira za veliki… Čitaj više »

Petar
5 godine prije

Američki tip off pokušaj da zavade Kurde sa SAA…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.