M. Pompeo: Na sve kineske prijetnje SAD će odgovoriti čvrsto i odlučno

pompeo
38 komentara

Od kada je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo trgovinski rat između dviju zemalja, odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine su u silaznoj putanji. Osim trgovinskog spora, Washington Pekingu zamjera njegov stav u teritorijalnom sporu sa susjedima u Južnom kineskom moru, navodne krađe intelektualnog vlasništva, kinesku inicijativu Novog puta svile, kineska ulaganja preblizu američkim granicama i rastuću moć Narodno-oslobodilačke vojske Kine, zbog čega Trump želi raskinuti ugovor projektilima srednjeg i kratkog dometa s Rusijom, samo zato što i Kina nije potpisnik ovog dokumenta. No, umjesto da ulažu napore za pokretanje dijaloga, jedino što SAD znaju je prijetiti. To na Peking ne ostavlja poseban dojam, ali dodatno komplicira ionako složenu situaciju.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u najnovijem intervjuu za The Hugh Hewitt Show obećao da će Washington dati čvrsti odgovor na akcije Pekinga koje predstavljaju prijetnju Sjedinjenim Državama.

“Kina je poduzela akcije koje predstavljaju rizik za američki narod, bilo da je to krađa intelektualnog vlasništva, ili trgovinska pravila koja su nepoštena, ili aktivnosti u Južnom kineskom moru ili njihovo kontinuirano širenje u svemiru. Svaka od tih akcija će naići na snažan i odlučan odgovor Sjedinjenih Američkih Država i nastavit ćemo to učiniti”, rekao je Pompeo.

Pompeo je se također potužio na navodnu praksu kineskih državnih tvrtki da “podmićuju vođe” u drugim zemljama kako bi dobili ugovore za unosne infrastrukturne projekte. Rekao je kako takvi ugovori “neće donijeti dobro građanima tih zemalja, ali i da predstavljaju rizik za američke interese”.

Prije toga je Mike Pompeo, tijekom posjete Panami, kritizirao kineska ulaganja u zemlje Latinske Amerike, rekavši kako ta ulaganja “nisu transparentna, očito nisu tržišna i grabežljiva su”.

Također je sugerirao da bi vlade trebale imati “oči širom otvorene” kada posluju Kinom.

Odnosi između Pekinga i Washingtona su se nedavno pogoršali uslijed tekućeg trgovinskog spora, američkih optužbi za krađu intelektualnog vlasništva i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
5 godine prije

amerokenjci, aj ne kenjajte. Da se ne dirate u druge zemlje/kulture/vjere, ne bi ni bilo ovoliko s*ranja po svijetu.

Jadni ste.

Pljuc!

bbbb
5 godine prije

Alene, vidiš li sinkronizacije, vodi ih isti stvor ka istom cilju. Ovako su ucjenili samuraje a znali su da će ih skršiti nukleusom.

Ivi tz
5 godine prije

Čuj ove debele,sijede,veprine, šta priča.heehe ej vepre,vepre.zakasnili ste…

Siniša
5 godine prije

A Kinezi podigli borbenu gotovost u Kinezkom moru…

Janoš
5 godine prije

Ameriku ozbiljno zabrinjavaju postupci svih onih zemalja koje su počele koristiti njihove metode, koje su oni uspješno razvijali i primjenivali na cijeloj planeti zadnjih desetljeća. Koje licemjerstvo.

Fatih
5 godine prije

PUT SVILE CE BITI.A AKO.BI SE PEKING SLUCAJNO NALJUTIO AMERI CE SE TEK .URCA NAPUSIT.I TO CE BITI ZADNJE PUSNJE.

Ivo Lola
5 godine prije

To je klasična zamjena teza koja je potpomognuta moćnom zapadnom medijskom mašinerijom postala dogma, a ne odgovara istini i stanju na terenu. Zapravo, USA prijeti i Kini i Rusiji. Dovoljno je pogledati gdje su američke baze, uz same granice Rusije i Kine, tik uz njihove teritorijalne vode, dok sa druge strane, ni Rusija ni Kina nemaju vojne baze uz granice USA. Pa tko kome onda prijeti?

nekoime
5 godine prije

Hitno buju naštancali milijardu Amerikanaca, imaju iskustva s dolarima.

Mate
5 godine prije

“grabežljiva su” :’-)

Ivo
5 godine prije

Kina ubrzano radi na razvoju vojne tehnologije, ali je u odnosu na Usa i Rusiju još uvijek je patuljak. Kroz 5-6 godina moguće neće biti tako, ali da danas zarate nuklearno, Kine ne bi bilo, ameri bi se izvukli uz prihvatljive gubitke.

U konvencionalnom sukobu, ameri naravno ne bi slali vojsku na kinesko kopno, ali bi zračnim udarima mogli žestoko rasturiti kinesku infrastrukturu i industriju, i poslati im flotu na dno. Normalno, pretpostavka je da Rusija ne bi samo sjedila i gledala…

spartak
5 godine prije

Gle gle, smeta mu i “…njihovo kontinuirano širenje u svemiru”. To je kaže, “rizik za američki narod.” Nisam znao da su Usanci svemirci, da je svemir njihov pa se drugi ne smiju širiti u (malom) svemiru. Moraju ga ostaviti za Usance. Sve do krajnih rubova Galaktike. A i šire.
Jbt. da čovjek ne povjeruje

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Što je od ovoga ”fake news”:
a/ SAD potpuno prekinule isporuku nafte Kini
ili
b/ Kina potpuno prestala kupovati naftu od SAD

Odisea
5 godine prije

Volio bih da mi komentari daju relevantne argumente o nuklearnom ratu!?Mislim da do toga neće doći!Ratovi će se voditi preko trećih zemalja,radi intersnih sfera,direktan sukob je CV naučna fantastika,koliko god se to činilo izvjesnim!

dobagan rogić
5 godine prije

Ako Ameri napadnu Kina će se obraniti i uništiti te baze i bit će USA go home!

Rick
5 godine prije

Klasika držt’e lopova

Bruno
5 godine prije

I Kinezi prijete… Svi prijete jadnim Amerikancima. Nije lako s toliko prijetnji.

Satir und wasser
5 godine prije

Amerikanci okrenite se proizvodnji forda mustanga iz 64, indian motora, victory motora ostavite se kamatarenja po svijetu. Izgubit cete sve prijatelje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.